Enkel citronmarängpaj

30 röster
citronmarängpaj

Idag blev jag sugen på något riktigt syrligt! Jag är ju redan upp över öronen förälskad i key lime pie och testade att göra en variant med citron istället. En enkel citronmarängpaj! Alltså det blev bara så himla fräscht och gott. Nu har jag liksom två favoritpajer. Key lime pie och sen den här krämiga citronpajen. Sprött pajskal och krämig, sötsyrlig citronfyllning och härlig maräng. A perfect match!

Äggvitorna som blev över använde jag såklart till toppingen. För vi alla vet ju att citron och maräng är ett fantastiskt par. Dessutom är den här pajen väldigt enkel att göra! Den aktiva arbetstiden är max 20 minuter.

Receptet bakas i en rund pajform med avtagbara kanter med diameter på 24 cm, vilket ger en citronmarängpaj på 6 bitar.

Men för mig så är hela pajen en bit för jag kan omöjligt bara ta lite grann av den här pajen. Den här pajen blir liksom frukost lunch och middag några dagar framöver haha ;).

citronpaj_stegförsteg

Ingredienser (pajskal):

14 stycken digestivekex

100 g smör

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Mixa kexen till ett fint smul.
  3. Smält smöret och blanda ihop med kexsmulorna till en formbar massa.
  4. Tryck ut kexmassan i pajformen och förgrädda det i mitten av ugnen i 10 minuter.

Ingredienser (fyllning):

5 stora äggulor (spara äggvitan till marängtopping)

1 burk sötad kondenserad mjölk à 397 g

2 msk citronzest

1 dl citronsaft (ca 2 stycken medelstora citroner men det är olika beroende på hur saftiga dina citroner är)

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme).
  2. Vispa försiktigt samman äggulor och sötad kondenserad mjölk för hand.
  3. Tillsätt citronzest och citronsaft och vispa igen till en jämn smet.
  4. Häll upp fyllningen i pajskalet och grädda den i mitten av ugnen i 10 minuter.
  5. Låt pajen svalna i  kylskåpet i minst 3 timmar innan du dekorerar med marängen.

Ingredienser (maräng):

2 äggvitor

2 dl strösocker

Gör såhär:

  1. Vispa äggvitorna till fasta toppar i en värmetålig bunke eller skål.
  2. Vispa sedan ner strösocker, lite i taget, under fortsatt vispning. Fortsätt sedan vispa marängen över ett vattenbad på medelhastighet tills du får en blank smet utan sockerkristaller.
  3. Ta bort bunken från värmen och fortsätt vispa marängen på medelhastighet tills den svalnat helt.
  4. Toppa pajen med marängen och bränn av den om du vill.

Tycker du om den här citronmarängpajen så kommer du älska klassikern key lime paj!

Prenumerera
Notis om
guest
13 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Sara
Sara
3 månader sedan

Hej! jag undrar om pajen går att förberedda innan? Eller om pajskalet blir dåligt?

Annah
Annah
2 månader sedan

Kan man ha grädde på toppen istället för maräng? Hur länge håller det sig isf? Tänker så inget börjar vätska osv

trackback
2 månader sedan

[…] vaniljglass och den slutgiltiga glassen blir lite ljusbrun eller när man bakar key lime pie eller citronmarängpaj och fyllningen går åt det beiga hållet. Men vad gör det om man kan äta utan att få ont i […]

Kajsa
Kajsa
1 månad sedan

Kan man göra denna paj i små en portionsformar?

Matilda
Matilda
1 månad sedan

Hej!
Älskar receptet, jag undrar om man kan fördubbla satsen? och hur lång tiden skulle vara på gräddningen? har nämligen en form på 28cm omkrets. Vill ha den lika hög som på bilderna 🙂 tacksam för svar!

Filip
Filip
12 dagar sedan

Hej!
Hur är det att frysa denna tror du? Tänker om den går att frysa i 2-3 veckor utan själva marängen på. Ser väldigt gos ut!

Ingegard
Ingegard
2 dagar sedan

Hej,vilket jättebra recept!
Nu njuter vi Camillas citronmarängpaj på vår pandemi isolerade Ö,Lanzarote.
Tack för att du låter oss ta del av ditt kunnande och för att det alltid är lika roligt att se på din Webb-TV.

13
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x