
Idag blev jag sugen på något riktigt syrligt! Jag är ju redan upp över öronen förälskad i key lime pie och testade att göra en variant med citron istället. En enkel citronmarängpaj! Alltså det blev bara så himla fräscht och gott. Nu har jag liksom två favoritpajer. Key lime pie och sen den här krämiga citronpajen. Sprött pajskal och krämig, sötsyrlig citronfyllning och härlig maräng. A perfect match!


Äggvitorna som blev över använde jag såklart till toppingen. För vi alla vet ju att citron och maräng är ett fantastiskt par. Dessutom är den här pajen väldigt enkel att göra! Den aktiva arbetstiden är max 20 minuter.
Receptet bakas i en rund pajform med avtagbara kanter med diameter på 24 cm, vilket ger en citronmarängpaj på 6 bitar.
Men för mig så är hela pajen en bit för jag kan omöjligt bara ta lite grann av den här pajen. Den här pajen blir liksom frukost lunch och middag några dagar framöver haha ;).

Ingredienser (pajskal):
14 stycken digestivekex
100 g smör
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
- Mixa kexen till ett fint smul.
- Smält smöret och blanda ihop med kexsmulorna till en formbar massa.
- Tryck ut kexmassan i pajformen och förgrädda det i mitten av ugnen i 10 minuter.
Ingredienser (fyllning):
5 stora äggulor (spara äggvitan till marängtopping)
1 burk sötad kondenserad mjölk à 397 g
2 msk citronzest
1 dl citronsaft (ca 2 stycken medelstora citroner men det är olika beroende på hur saftiga dina citroner är)
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme).
- Vispa försiktigt samman äggulor och sötad kondenserad mjölk för hand.
- Tillsätt citronzest och citronsaft och vispa igen till en jämn smet.
- Häll upp fyllningen i pajskalet och grädda den i mitten av ugnen i 10 minuter.
- Låt pajen svalna i kylskåpet i minst 3 timmar innan du dekorerar med marängen.
Ingredienser (maräng):
2 äggvitor
2 dl strösocker
Gör såhär:
- Vispa äggvitorna till fasta toppar i en värmetålig bunke eller skål.
- Vispa sedan ner strösocker, lite i taget, under fortsatt vispning. Fortsätt sedan vispa marängen över ett vattenbad på medelhastighet tills du får en blank smet utan sockerkristaller.
- Ta bort bunken från värmen och fortsätt vispa marängen på medelhastighet tills den svalnat helt.
- Toppa pajen med marängen och bränn av den om du vill.

Hej! jag undrar om pajen går att förberedda innan? Eller om pajskalet blir dåligt?
Hejhej! Funkar utmärkt 🙂
Går det även att förberera marängen innan och att man sen bara spritsar på den innan servering? 🙂 Tack på förhand!
Hejhej! Nej tyvärr, den behöver på ganska snart efter att man gjort marängen.
Kan man ha grädde på toppen istället för maräng? Hur länge håller det sig isf? Tänker så inget börjar vätska osv
Funkar utmärkt 🙂
[…] vaniljglass och den slutgiltiga glassen blir lite ljusbrun eller när man bakar key lime pie eller citronmarängpaj och fyllningen går åt det beiga hållet. Men vad gör det om man kan äta utan att få ont i […]
Kan man göra denna paj i små en portionsformar?
Funkar utmärkt 🙂
Hej!
Älskar receptet, jag undrar om man kan fördubbla satsen? och hur lång tiden skulle vara på gräddningen? har nämligen en form på 28cm omkrets. Vill ha den lika hög som på bilderna 🙂 tacksam för svar!
Hejhej! Du kan dubbla utan problem, tar du en 28 cm-form så är det samma gräddningtid 🙂
Hej!
Hur är det att frysa denna tror du? Tänker om den går att frysa i 2-3 veckor utan själva marängen på. Ser väldigt gos ut!
Hejhej! Funkar utmärkt, bara täck den ordentligt i kylen 🙂
Hej,vilket jättebra recept!
Nu njuter vi Camillas citronmarängpaj på vår pandemi isolerade Ö,Lanzarote.
Tack för att du låter oss ta del av ditt kunnande och för att det alltid är lika roligt att se på din Webb-TV.
Låter helt underbart <3
Hej!
Går det att bränna marängen på något annat sätt, om man inte äger en brännare? I vissa andra recept har jag läst att man kan ha bakverket överst i ugnen med öppen lucka..?
Kunde inte bli av med kristallerna i marängen. För kallt vattenbad? Vispa längre? Annars super gott!
Precis, testa öka värmen eller låta den stå över vattenbadet längre 🙂
Hej! Går det att förbereda allt dagen innan och bränna av marängen precis innan servering?
Hejhej! Bättre att vänta med att göra marängen tills det är dags att bränna av den 🙂
Tack för receptet! De va jätte gott 😍👍
Wow så fin!