Enkel citronmarängpaj

207 röster
citronmarängpaj

Idag blev jag sugen på något riktigt syrligt! Jag är ju redan upp över öronen förälskad i key lime pie och testade att göra en variant med citron istället. En enkel citronmarängpaj! Alltså det blev bara så himla fräscht och gott. Nu har jag liksom två favoritpajer. Key lime pie och sen den här krämiga citronpajen. Sprött pajskal och krämig, sötsyrlig citronfyllning och härlig maräng. A perfect match!

Äggvitorna som blev över använde jag såklart till toppingen. För vi alla vet ju att citron och maräng är ett fantastiskt par. Dessutom är den här pajen väldigt enkel att göra! Den aktiva arbetstiden är max 20 minuter.

Receptet bakas i en rund pajform med avtagbara kanter med diameter på 24 cm, vilket ger en citronmarängpaj på 6 bitar.

Pajskal:

14 stycken digestivekex

100 g smör

Fyllning:

5 stora äggulor (spara äggvitan till marängtopping)

1 burk sötad kondenserad mjölk à 397 g

2 msk citronzest

1 dl citronsaft (ca 2 stycken medelstora citroner men det är olika beroende på hur saftiga dina citroner är)

Maräng:

2 äggvitor

1 dl strösocker

citronpaj_stegförsteg
Steg för steg bilder på hur man bakar citronmarängpaj

Gör såhär:

  1. Pajskal: Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme).
  2. Mixa kexen till ett fint smul.
  3. Smält smöret och blanda ihop med kexsmulorna till en formbar massa.
  4. Tryck ut kexmassan i pajformen och förgrädda det i mitten av ugnen i 10 minuter.
  5. Fyllning: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  6. Vispa försiktigt samman äggulor och sötad kondenserad mjölk för hand.
  7. Tillsätt citronzest och citronsaft och vispa igen till en jämn smet.
  8. Häll upp fyllningen i pajskalet och grädda den i mitten av ugnen i 10 minuter.
  9. Låt pajen svalna i  kylskåpet i minst 3 timmar innan du dekorerar med marängen.
  10. Maräng: Vispa äggvitorna till fasta toppar i en värmetålig bunke eller skål.
  11. Vispa sedan ner strösocker, lite i taget, under fortsatt vispning. Fortsätt sedan vispa marängen över ett vattenbad på medelhastighet tills du får en blank smet utan sockerkristaller.
  12. Ta bort bunken från värmen och fortsätt vispa marängen på medelhastighet tills den svalnat helt.
  13. Toppa pajen med marängen och bränn av den om du vill.
  14. Servera direkt eller förvara pajen i kylskåpet!

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

74 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Sara
Sara
2 år sedan

Hej! jag undrar om pajen går att förberedda innan? Eller om pajskalet blir dåligt?

Louise
Louise
Svara på  Camilla Hamid
2 år sedan

Finns det ett laktosfritt alternativ till den kondenserade mjölken? 🙂

Ida
Ida
Svara på  Camilla Hamid
2 år sedan

Hej fina Camilla! Som en följdfråga undrar jag om man kan förbereda pajen och toppa med maräng redan dagen innan?
Planerar att bjuda på denna tårta vid midsommarfirandet imorgon!
Kram,
Ida 🙂

Ronja
Ronja
Svara på  Camilla Hamid
1 år sedan

Går det även att förberera marängen innan och att man sen bara spritsar på den innan servering? 🙂 Tack på förhand!

Annah
Annah
2 år sedan

Kan man ha grädde på toppen istället för maräng? Hur länge håller det sig isf? Tänker så inget börjar vätska osv

trackback
2 år sedan

[…] vaniljglass och den slutgiltiga glassen blir lite ljusbrun eller när man bakar key lime pie eller citronmarängpaj och fyllningen går åt det beiga hållet. Men vad gör det om man kan äta utan att få ont i […]

Kajsa
Kajsa
2 år sedan

Kan man göra denna paj i små en portionsformar?

Matilda
Matilda
2 år sedan

Hej!
Älskar receptet, jag undrar om man kan fördubbla satsen? och hur lång tiden skulle vara på gräddningen? har nämligen en form på 28cm omkrets. Vill ha den lika hög som på bilderna 🙂 tacksam för svar!

Filip
Filip
2 år sedan

Hej!
Hur är det att frysa denna tror du? Tänker om den går att frysa i 2-3 veckor utan själva marängen på. Ser väldigt gos ut!

Ingegard
Ingegard
2 år sedan

Hej,vilket jättebra recept!
Nu njuter vi Camillas citronmarängpaj på vår pandemi isolerade Ö,Lanzarote.
Tack för att du låter oss ta del av ditt kunnande och för att det alltid är lika roligt att se på din Webb-TV.

Linn
Linn
1 år sedan

Hej
Finns det något bra alternativ till den kondenserad mjölk då vi har mjölkproteinallergi i familjen
Tack

Lina
Lina
1 år sedan

Hej!
Går det att bränna marängen på något annat sätt, om man inte äger en brännare? I vissa andra recept har jag läst att man kan ha bakverket överst i ugnen med öppen lucka..?

Agnes
Agnes
Svara på  Lina
1 år sedan

Under också det!:)

Marina
Marina
1 år sedan

Kan man ha nånting annat än just citron?

Carina
Carina
1 år sedan

Hej
Undrar hur länge iförväg man kan sätta på marängen utan att den blir ful och blöt. Ska ha med till Jobbet men behöver göra allt klart kvällen innan.Går det eller blir marängen dålig?
Godaste pajen nånsin är det iaf !!

Last edited 1 år sedan by Carina
Pedro
Pedro
1 år sedan

Kunde inte bli av med kristallerna i marängen. För kallt vattenbad? Vispa längre? Annars super gott!

Bakelover
Bakelover
1 år sedan

Hej
Måste det vara digestivekex eller kan man använda andra? Exempelvis, Mariekex?

Last edited 1 år sedan by Bakelover
Josefine
Josefine
1 år sedan

Låter jättegott!
Kan man ersätta kondenserad mjölk med något annat för att göra en mjölkfri variant?

Sara
Sara
1 år sedan

Hej! Går det att förbereda allt dagen innan och bränna av marängen precis innan servering?

My
My
1 år sedan

Så himla god!! Gjort en gång tidigare men har inte hittat receptet igen förrän nu

Veronica
Veronica
1 år sedan

Jag säger bara tusen tack Camilla för ett fantastiskt gott recept 🍋😍! Gjorde denna paj igår, magiskt god 😋

Tara
Tara
1 år sedan

Tack för receptet! De va jätte gott 😍👍

E4DD45AC-C5B1-4DD5-8957-D181A552CB1F.png
moa
moa
1 år sedan

Hej, kan man göra marängen dagen innan och låta den stå i kylen över natten? Tack!

Angelica
Angelica
1 år sedan

Har alltid älskat citronpaj, men kan inte längre äta ägg😢. Går fyllningen att göra utan ägg?

Johanna
Johanna
1 år sedan

Finns det något annat sätt att bränna av marängen om man inte har en brännare?

Rima
Rima
1 år sedan

Hej!
Kan man byta ut den kondenserade mjölken mot något annat? Jag är laktosintolerant. Jag provade koka egen men den blev inte bra. Kan man ha i vegansk kola som man kokar själv eller blir det fel?
Mvh Rima

Katalin
Katalin
1 år sedan

Hej!
Bakade ditt recept citronmaräng paj. Blev god men lite väl för söt. Kan man byta ut den kondenserade söta mjölken mot osötat kondenserad mjölk? Och då själv till sätta sötma?

Last edited 1 år sedan by Katalin
Emma
Emma
1 år sedan

Kan man ha på marängen och bränna den på morgonen och sedan förvara den i kylen tills på eftermiddagen eller blir marängen konstig då? Tänkte testa den nu i veckan 😊

Frida
Frida
1 år sedan

Hej! Hur länge klara sig pajen med brännd maräng i kylen? Och hur blir marängen om den kyls efter den bränts?
Har tänkt göra i portionsformar, och ska servera den på två dagar. 🙊 Funkar det att göra maräng på alla formarna dag 1 eller ska jag göra ny maräng dag 2 till de som ska serveras den dagen?
Hur hade du gjort? 🙂
Tacksam för svar!! ❤

Josefin
Josefin
1 år sedan

Hej hur kommer det sig att du säger olika temperaturer i videon och sen står där andra i receptet?

Elle
Elle
1 år sedan

Måste man ha stora äggulor. För att jag har massa små egg och jag vet inte vart man köper stora.

Ollie
Ollie
1 år sedan

Hej!
Stämmer graderna på ugnen här? Det är tvärtom i din YouTube video ☺️

Last edited 1 år sedan by Ollie
Nadia
Nadia
1 år sedan

Mitt pajskal stelnade aldrig🙁

Nina
Nina
1 år sedan

Hej! Mycket vispande på maräng ingen risk att man råkar vispar för länge? Ser man kristallerna? Och hur länge på värmen? Har försökt att göra maräng så många gånger 😂😂

Nina
Nina
Svara på  Camilla Hamid
1 år sedan

Okej! Då skall jag försöka tack! Sedan hur länge kan jag hålla den i kylen innan den måste ätas?

Nina
Nina
Svara på  Camilla Hamid
1 år sedan

Får inte till det alls med vattenbad sockret smälter ej:(

Elin
Elin
9 månader sedan

Har ingen brännare, går det ett fixa i ugn eller hur blir det utan att bränna?

Emelie
Emelie
9 månader sedan

Hej! Kan man ha på marängen någon timme innan man bränner av den och förvara i kylen?:)

Rasmus
Rasmus
7 månader sedan

Galet god och en succé på jobbet! Absolut en favorit!

David
David
7 månader sedan

Hej, går det bra att lägga marängen på pajen (efter att pajen svalnat i kylen) och bränna av för att sedan lägga i kylen igen tills det är dags för servering? Vill helst göra klart allt under eftermiddagen och ta med mig till middag på kvällen.

Catarina
Catarina
5 månader sedan

Hej Låter gott, kan man vispa marängsmeten innan och låta den stå i kylskåp

Karin Holmgren
Karin Holmgren
5 månader sedan

Vad är citronzest??

Erika
Erika
5 månader sedan

Hej! Vi tyckte inte receptet var så enkelt då det verkar som att man behöver en brännare. Vi prövar med att stoppa in den i ugnen igen. Vi är ovana marängbakare.

Gabriela
Gabriela
3 månader sedan

Vad gör jag om fyllningen är för lös och inte vill bli fast? 😔 använde kondenserad kokosmjölk istället pga mjölkproteinallergi.

Lotta
Lotta
1 månad sedan

Hej!
Vad kan man använda istället för kondenserad mjölk? Skriv gärna alternativ i recepten direkt, bra för oss som är laktosintoleranta eller mjölkallergiker

74
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x