
Jag är inne i lite av en kärleksmumsperiod just nu. Eller, helt ärligt. Jag är nog alltid inne i en kärleksmumsperiod. Senaste tillskottet i min kärleksmumsfamilj är mina äppelmums med kolaglasyr och dagens recept: kärleksmums med fudgeglasyr.
Vid första anblick så kanske man tänker att det här inte är något särskilt eller annorlunda men istället för den klassiska kärleksmumsglasyren så är dessa godingar alltså toppade med len chokladfudgeglasyr. Hur gott?!
Precis som mina vanliga safiga kärleksmums, så är även dessa bakade i långpanna. Samma grundrecept på kakan men annan topping, helt enkelt! Den här bara måste ni prova om ni älskar kärleksmums.
Receptet bakar jag i en långpanna med måtten 30×40 cm vilket ger 24 bitar. Vill du baka kakan i den djupa ugnsplåten så dubblar du bara receptet.
Kaka:
250 g smör
2 dl mjölk
5 stora ägg
4 dl strösocker
1,5 msk vaniljsocker
1,5 dl kakao
3 tsk bakpulver
6 dl vetemjöl
Glasyr:
300 g mörk choklad (minst 55% kakaohalt)
1 msk espressopulver (kan uteslutas)
1 burk sötad kondenserad mjölk
50 g smör
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Täck din form med bakplåtspapper.
- Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och ställ sedan kastrullen åt sidan för att svalna.
- Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt på medelhastighet i en bunke.
- Blanda vaniljsocker, kakao, bakpulver och mjöl i en annan bunke och sikta sedan ner det i äggvispet.
- Vänd försiktigt samman alltihopa till en jämn smet med hjälp av en slickepott.
- Tillsätt även smörmjölken och fortsätt vända tills du har en jämn och fin smet utan klumpar.
- Häll upp smeten i formen och grädda den i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. Under tiden som kakan svalnar kan du göra glasyren.
- Lägg alla ingredienser till glasyren i en värmetålig skål av glas eller metall. Smält ihop allt under omrörning över ett vattenbad.
- Gör en massa små (men inte djupa) hål i kakan. Häll glasyren över kakan och bre ut den i ett jämnt lager.
- Dekorera med tutti frutti – strössel och ställ in i kylskåpet för att glasyren ska stelna lite grann innan du skär upp kakan i bitar och serverar. Förvaras inplastad eller i lufttät burk i kylskåpet.
TIPS!
- Gör din saftiga kärleksmums i långpanna glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 7,5 dl glutenfri mjölmix.
- Vill du baka vegansk kärleksmums utan ägg, mjölk eller smör? Det hittar du recept på HÄR!
Dreggel på den!
Please! Kan du länka till formen du använder?
Vad menas med en burk kondenserad mjölk? Säger mig ingenting, för burkar finns i olika storlekar?
Hej hej! Förlåt för sent svar. De flesta burkarna är 397g 💕
Vad är skillnaden på långpanna och ugnsplåt? 😂 Trodde det va samma sak 😅😅😅
super super god.En favorit hos många
Vad är storleken på formen?
Långpanna med måtten 30×40 cm ❤️
Hej Camilla!
Vill gärna göra det idag men har inte sötad kondenserad mjölk hemma, kan man byta ut det till något annat?
Hejhej! Du kan koka egen jättelätt 🥰 https://mykitchenstories.se/sotad-kondenserad-mjolk/
Hej,
Går det att frysa den helt färdig eller ska jag vänta med att tillsätta glasyren tills dagen innan servering?
Hejhej, det går att göra både och! ☺️
Super god
Super super god
Åh, vad fina dem blev! Vad glad jag blir att du gillade dem, tack! ☺️