Kärleksmums med fudgeglasyr

33 röster
kärleksmums med fudgeglasyr
Saftig kärleksmums i långpanna med len fudgeglasyr.

Jag är inne i lite av en kärleksmumsperiod just nu. Eller, helt ärligt. Jag är nog alltid inne i en kärleksmumsperiod. Senaste tillskottet i min kärleksmumsfamilj är mina äppelmums med kolaglasyr och dagens recept: kärleksmums med fudgeglasyr.

Vid första anblick så kanske man tänker att det här inte är något särskilt eller annorlunda men istället för den klassiska kärleksmumsglasyren så är dessa godingar alltså toppade med len chokladfudgeglasyr. Hur gott?!

fudgemums
Fudgemums – kärleksmums med chokladfudge som glasyr.

Precis som mina vanliga safiga kärleksmums, så är även dessa bakade i långpanna. Samma grundrecept på kakan men annan topping, helt enkelt! Den här bara måste ni prova om ni älskar kärleksmums.

Receptet bakar jag i en långpanna med måtten 30×40 cm vilket ger 24 bitar. Vill du baka kakan i den djupa ugnsplåten så dubblar du bara receptet.

Kaka:

250 g smör

2 dl mjölk

5 stora ägg

4 dl strösocker

1,5 msk vaniljsocker

1,5 dl kakao

3 tsk bakpulver

6 dl vetemjöl

Glasyr:

300 g mörk choklad (minst 55% kakaohalt)

1 msk espressopulver (kan uteslutas)

1 burk sötad kondenserad mjölk

50 g smör

Steg för steg – bilder på hur man bakar kärleksmums med fudgeglasyr.

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Täck din form med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och ställ sedan kastrullen åt sidan för att svalna.
  3. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt på medelhastighet i en bunke.
  4. Blanda vaniljsocker, kakao, bakpulver och mjöl i en annan bunke och sikta sedan ner det i äggvispet.
  5. Vänd försiktigt samman alltihopa till en jämn smet med hjälp av en slickepott.
  6. Tillsätt även smörmjölken och fortsätt vända tills du har en jämn och fin smet utan klumpar.
  7. Häll upp smeten i formen och grädda den i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. Under tiden som kakan svalnar kan du göra glasyren.
  8. Lägg alla ingredienser till glasyren i en värmetålig skål av glas eller metall. Smält ihop allt under omrörning över ett vattenbad.
  9. Gör en massa små (men inte djupa) hål i kakan. Häll glasyren över kakan och bre ut den i ett jämnt lager.
  10. Dekorera med tutti frutti – strössel och ställ in i kylskåpet för att glasyren ska stelna lite grann innan du skär upp kakan i bitar och serverar. Förvaras inplastad eller i lufttät burk i kylskåpet.

TIPS!

  • Gör din saftiga kärleksmums i långpanna glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 7,5 dl glutenfri mjölmix.
  • Vill du baka vegansk kärleksmums utan ägg, mjölk eller smör? Det hittar du recept på HÄR!
Prenumerera
Notis om
guest
1 Kommentar
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
SImon
SImon
3 dagar sedan

Dreggel på den!

1
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x