Äppelmums – kärleksmums med äpple

211 röster
äppelmums
Äppelmums är inspirerat av kärleksmums. Kärleksmums med äpple – saftig äppelkaka med kolaglasyr och kokosflingor.

Har ni tröttnat på mina äppelrecept än eller kan jag fortsätta? Idag bakade jag nämligen en riktigt och saftig god variant på kärleksmums fast med äpple, äppelmums alltså! Saftig äppelkaka toppad med en drömgod kärleksmumsglasyr med kolasmak istället för kakao. Denna kaka bakas dessutom i långpanna så den räcker länge och till många!

kärleksmums äpple
Äppelkaka i långpanna inspirerad av kärleksmums.

Receptet bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm och ger 24 bitar äppelmums.

Äppelkaka:

6,25 dl vetemjöl

0,5 tsk bikarbonat

0,5 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

1 msk vaniljsocker

3 dl strösocker

2 dl farinsocker

1,5 tsk malen kanel

3 dl neutral olja (raps-, solros- eller matolja)

2 dl turkisk yoghurt, filmjölk eller annan neutral yoghurt eller filmjölk

3 ägg

4 små äpplen eller 2 medelstora

Glasyr:

150 g smör

0,75 dl mjölk

1 dl kolasås eller dulce de leche (färdig eller köpt funkar lika bra)

1 paket à 500 g florsocker

kokosflingor att garnera med

Steg för steg – bilder på ur man bakar kärleksmums med äpple.

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme) och täck din form med bakplåtspapper.
  2. Börja med att göra äppelkakan. I en bunke har du ner vetemjöl, bikarbonat, bakpulver, salt, vaniljsocker, strösocker, farinsocker och kanel. Blanda ihop.
  3. Ha sedan ner neutral olja, yoghurt och ägg. Rör ihop till en jämn smet.
  4. Skala, kärna ur och riv äpplena fint. Ha ner äppelrivet i smeten och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
  5. Häll upp smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter eller tills kakan är helt genomgräddad. Låt kakan svalna helt och hållet innan du har på glasyren.
  6. Glasyren gör du enkelt genom att smälta smör i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen, ha ner resten av ingredienserna och rör ihop till en jämn smet. Låt svalna lite innan du har glasyren på kakan.
  7. Gör en massa hål i kakan med hjälp av skaftet på en sked eller liknande. Häll glasyren på kakan, se till att glasyr åker ner i hålen.
  8. Ställ kakan i kylen så att glasyren stelnar lite innan du har på kokosflingorna.
  9. Servera direkt eller förvara din äppelmums i kylskåpet, i lufttät burk eller inplastad ordentligt.

TIPS!

  • Gör din äppelmums glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 8 dl glutenfri mjölmix.
Prenumerera
Notis om
guest
32 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Jasmin
Jasmin
1 år sedan

Wooooooow🙌🏾🙌🏾🙌🏾 Den här måste göras🤜🏾🤛🏾

Evelina
Evelina
1 år sedan

Råkade komma åt en stjärna😲 Får inte bort det 😟

Veronica
Veronica
1 år sedan

Men mums, måste pröva 😍 går den att frysa?

Lena
Lena
1 år sedan

Hur mår den av att frysas?🤔

Yousra
Yousra
1 år sedan

Supergod! Tog även med mig till kollegorna idag och dem blev förtjusta. Hade dock inget florsocker i glasyren då jag är mer av en saltmänniska 🙈 hade i bara smör, dulche de leche och två tsk vetemjöl ☺️

Tanja
Tanja
1 år sedan

Hej, kan man alltså använda kolasås som man köper till typ glass? Kakan är i ugnen nu och smeten var mums. Hoppas på snabbt svar;)

Jenny
Jenny
1 år sedan

Går det att gör utan bikarbonat? Det enda jag inte har hemma och vill baka nu!

Karin
Karin
11 månader sedan

Om man varken har kolasås el dulche de leche hemma, kan man göra kolasås?? Har du ngt bra recept??

Lovisa
Lovisa
11 månader sedan

Det här var Jättegott!!!!!!! minskade lite på sockermängden men WOWOWOW kalasbra

Jag
Jag
10 månader sedan

Ska man ha så mycket florsocker. ??

Inger
Inger
9 månader sedan

Den verkar att vara jättegod måste prova den 👍

Felicia
Felicia
6 månader sedan

Kan man byta ut oljan mot smör i kakan?

Susanne
Susanne
4 månader sedan

Jättegoda och det är nu andra gången jag gör dom. Jag fick ha mina runt 25 min för att första gången tog jag ut dom för tidigt och blev då kladdiga i botten. Denna gången siktade jag florsockret för att få glasyren slät. Ökade på dulce de lechen med 1 dl extra och minskade 100 gr med florsockret. Kan varmt rekommendera dessa ❤️

Maria
Maria
29 dagar sedan

Min man är inte så mycket för kakor, bullar och sånt. Men denna!! Han har tagit 3 stora bitar! Och han avskyr kokos!! Så lätt 10 av 10

Carina Eliasson
Carina Eliasson
17 dagar sedan

Nu vet jag vad jag ska baka idag 😍
Fredagsmyset brukar vara något från din bakmeny 💕 Älskar dina recept!

Susanne
Susanne
14 dagar sedan

Supergod 😍. Hade även i 5dl frysta lingon, som var blandat med lite florsocker i smeten. De gifter sig väldigt bra med kolasåsen 😊👍

Emme
Emme
14 dagar sedan

TACK för att du tipsar om hur man gör glutenfritt.
Min son har nyss fått celiaki och han är så ledsen över allt han inte kan äta så detta uppskattas ❤️❤️❤️

Felicia
Felicia
13 dagar sedan

Mmmm gjorde dessa idag. Alltså så goda!!!

32
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x