Bikarbonat och bakpulver – vad är skillnaden?

bikarbonat och bakpulver
Det här är skillnaden mellan bikarbonat och bakpulver.

Då och då får jag samma återkommande fråga på bloggen, Facebook och instagram:

Vad är skillnaden mellan bikarbonat och bakpulver?

Det är jättevanligt att man inte har någon aning om vad bikarbonat är för något och väldigt många tror att engelskans baking powder (bakpulver) och baking soda (bikarbonat) är synonymer. Även om båda är kemiska jäsmedel som ger en lätt och fluffig konsistens till bakverk så är det två ämnen som används på två olika sätt och för olika ändamål.

Låt oss först reda ut vad de innehåller.

Bakpulver innehåller faktiskt bikarbonat, tillsammans med syra och stärkelse. Den här blandningen är tillsammans svagare än bikarbonatet på egen hand. När vatten tillsätts till bakpulvret, reagerar bikarbonatet i bakpulvret med syran och jäsning kickas igång.

Bikarbonat däremot behöver en syra för att kunna jäsa. Ska du byta ut bakpulvret i ett recept mot bikarbonat behöver du alltså se till att det finns någon syrlig ingrediens som t.ex:

– Filmjölk, gräddfil, yoghurt eller liknande
– Citronsaft
– Honung

1 tsk bikarbonat motsvarar 2 tsk bakpulver.  

Om ni har några fler baknings-relaterade frågor är det bara att ställa dem i kommentarsfältet så reder jag gärna ut dem i kommande inlägg!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

bikarbonat och bakpulver

Bikarbonat och bakpulver – vad är skillnaden?

Ingredienser

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Ingredienser

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
2 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Janan khamo
Janan khamo
3 years ago

Tack

Bernt
Bernt
2 years ago

När använder man hjorthornsalt ?

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?