Då och då får jag samma återkommande fråga på bloggen, Facebook och instagram:
Vad är skillnaden mellan bikarbonat och bakpulver?
Det är jättevanligt att man inte har någon aning om vad bikarbonat är för något och väldigt många tror att engelskans baking powder (bakpulver) och baking soda (bikarbonat) är synonymer. Även om båda är kemiska jäsmedel som ger en lätt och fluffig konsistens till bakverk så är det två ämnen som används på två olika sätt och för olika ändamål.
Låt oss först reda ut vad de innehåller.
Bakpulver innehåller faktiskt bikarbonat, tillsammans med syra och stärkelse. Den här blandningen är tillsammans svagare än bikarbonatet på egen hand. När vatten tillsätts till bakpulvret, reagerar bikarbonatet i bakpulvret med syran och jäsning kickas igång.
Bikarbonat däremot behöver en syra för att kunna jäsa. Ska du byta ut bakpulvret i ett recept mot bikarbonat behöver du alltså se till att det finns någon syrlig ingrediens som t.ex:
– Filmjölk, gräddfil, yoghurt eller liknande
– Citronsaft
– Honung
1 tsk bikarbonat motsvarar 2 tsk bakpulver.
Om ni har några fler baknings-relaterade frågor är det bara att ställa dem i kommentarsfältet så reder jag gärna ut dem i kommande inlägg!
Tack
När använder man hjorthornsalt ?