Jordgubbsbiskvier

34 röster
jordgubbsviskvier
Somriga jordgubbsbiskvier med seg mandelbotten, fluffig marängsmörkräm med jordgubbssmak, dekorerade med vit choklad.

Häromdagen var jag på självplock av jordgubbar i Marieberg och har längtat efter att baka med dem jordgubbarna. Första jordgubbsbaket med egenplockade jordgubbar blev dessa somriga jordgubbsbiskvier med seg mandelbotten, fluffig marängsmörkräm med jordgubbssmak, dekorerade med vit choklad. Fräscha och goda biskvier som bara smälter i munnen.

biskvier jordgubbar

Receptet ger 30 stycken små jordgubbsbiskvier eller 15 medelstora.

Mandelbotten:

250 g mandelmassa

1,5 dl strösocker

2 st äggvitor från stora ägg

Jordgubbsmarängsmörkräm:

500 g jordgubbar (färska eller frysta)

3 st äggvitor från stora ägg

1,5 dl strösocker

1 krm salt

250 g mjukt, rumstempererat smör

Fyllning:

30 stycken små jordgubbar (färska)

Dekoration:

300 g vit choklad

2 tsk neutral olja (mat-, raps- eller solrosolja)

100 g rubychoklad

jordgubbsbiskvier
Steg för steg – bilder på hur man bakar jordgubbsbiskvier.

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Riv mandelmassan grovt och mosa samman med strösocker och äggvita med hjälp av en gaffel tills du får en slät smet. Alterntivt bara bryt ner mandelmassan i bunken till en köksassistent och vispa försiktigt ihop alla ingredienser till en slät smet på låg hastighet.
  3. Täck en plåt med bakplåtspapper och spritsa eller klicka ut smeten i 15 lika stora klickar.
  4. Grädda bottnarna i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
  5. Låt bottnarna svalna helt och hållet innan du fyller dem.
  6. Under tiden kan du göra marängsmörkrämen. Mixa jordgubbarna till en slät puré. Sila puren genom en finmaskig sil för att bli av med eventuella bitar och frön. Ställ åt sidan.
  7. Lägg äggvitor, socker och salt i en skål över ett vattenbad och värm på tills alla sockerkristaller har lösts upp. Rör om då och då.
  8. Ta bort skålen från värmen och fortsätt vispa äggvitorna med elvisp tills dess att du fått en fast och blank maräng och undersidan av bunken har svalnat helt och hållet.
  9. Vispa sedan ner lite i taget av smöret och därefter jordgubbspurén, lite i taget. Vispa hela tiden under tiden som du tillsätter fler ingredienser. Och fortsätt gärna vispa några minuter efter det för en riktigt krämig och fluffig smörkräm.
  10. Skär bort bladen på de små jordgubbarna som du ska ha i mitten på dina biskvier. Lägg en liten klick marängsmörkräm på den skurna sidan så att jordgubben stannar i mitten när du lägger den på biskvibotten.
  11. Spritsa eller bre ut fyllningen på varje biskvibotten runt jordgubben och ställ dem i kylskåpet så att de håller sig kalla medan du förbereder chokladen.
  12. Grovhacka den vita chokladen och smält försiktigt i microvågsugnen under 30 sekundersintervaller eller över ett vattenbad.
  13. Tillsätt oljan till chokladen och rör om till en jämn och blank smält choklad. Låt chokladen svalna tills den inte känns varm längre men fortfarande är rinnig.
  14. Doppa varje biskvi i den vita chokladen. Ställ i kylskåpet för att stelna medan du smälter ruby-chokladen på samma sätt som den vita chokladen. Ringla den på dina biskvier så fort den svalnat.
  15. Servera biskvierna direkt eller förvara dem i kylskåpet.
Prenumerera
Notis om
guest
6 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Evelina
Evelina
2 månader sedan

Hur länge håller de i kylen?❣️

Malin
Malin
2 månader sedan

Kan man frysa dessa biskvier?

Gun-Britt Rydell
Gun-Britt Rydell
2 månader sedan

Går det att frysa dessa biskvier

Angelikae@telia.com
Angelikae@telia.com
2 månader sedan

Går det att frysa dem?

6
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x