Chokladbiskvier med marängsmörkräm – 6 tips för att lyckas

146 röster
chokladbiskvier

Chokladbiskvier är en riktigt kär kondisklassiker som består av en segmjuk mandelbotten, fluffig chokladsmörkräm och ett drömmigt täcke av choklad. Ni är många som efterfrågat både recept och video på klassiska chokladbiskvier och nu är dagen äntligen här!

Ni som följt mig länge vet att jag helst undviker smörkräm och hellre fyller mina chokladbiskvier med fluff. Men när jag ska baka klassiska chokladbiskvier stavas genvägen marängsmörkräm. Att göra en marängbaserad chokladsmökräm är det absolut bästa, om man som jag inte tycker om vanlig smörkräm. Den blir så luftig och fluffig och smakar betydligt mindre smör.

Några tips för att lyckas med chokladbiskvier

  1. Vispa inte smeten till botten för mycket. Låg hastighet och bara precis tills det går ihop till en jämn smet.
  2. Spritsa gärna ut smeten till bottnarna för ett jämnt resultat. Det är inte bara för att det blir snyggt utan för att det också blir en jämnare gräddning.
  3. Alla ugnar är olika effektiva. Men du vet att dina bottnar är klara när de fått en fin gyllenbrun färg. Även om de sitter fast i bakplåtspappret när du tar ut dem så kommer de att lossna när de svalnat. Låt bottnarna svalna helt och hållet på eftervärme på plåten.
  4. Den godaste marängsmörkrämen är den där smöret har vispats riktigt ordentligt. Ju mer du vispar, desto mer luft får du in i smörkrämen och desto mindre kommer smörkrämen att smaka smör. Hur bra?
  5. Du kan använda vilken choklad du vill till din marängsmörkräm men personligen föredrar jag en choklad med 70% kakaohalt för att det inte ska bli för sötsliskigt. Även fast du inte tycker om mörk choklad i vanliga fall så lovar jag att det inte alls blir beskt, det späds ju ut med en massa maräng och smör så det kommer upplevas mer åt mjölkchokladhållet sen när du äter smörkrämen.
  6. Orolig över momentet där du ska doppa biskvierna i choklad? Här kommer lite tips på hur du klarar det! Viktigt är att biskvierna är kalla. Låt dem stå i kylen medan chokladen smälts och svalnar. För det är viktigt att inte chokladen är för varm för då slutar allt i en enda sörja. Chokladen ska vara rinnig men fortfarande ha svalnat. Stick ner en vass kniv i botten på chokladbiskvin, underifrån och doppa den i chokladen så slipper du massa kladd på fingrarna och risk för att tappa dem i chokladen.

Receptet ger ca 15 medelstora chokladbiskvier

Mandelbotten:

250 g mandelmassa

1,5 dl strösocker

2 st äggvitor från stora ägg

Chokladmarängsmörkräm:

3 st äggvitor från stora ägg

1,5 dl strösocker

1 krm salt

200 g mörk choklad, 70% kakaohalt

250 g mjukt, rumstempererat smör

Dekoration:

300 g mörk choklad

2 tsk neutral olja (mat-, raps- eller solrosolja)

flingsalt

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Riv mandelmassan grovt och mosa samman med strösocker och äggvita med hjälp av en gaffel tills du får en slät smet. Alterntivt bara bryt ner mandelmassan i bunken till en köksassistent och vispa försiktigt ihop alla ingredienser till en slät smet på låg hastighet.
  3. Täck en plåt med bakplåtspapper och spritsa eller klicka ut smeten i 15 lika stora klickar.
  4. Grädda bottnarna i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
  5. Låt bottnarna svalna helt och hållet innan du fyller dem.
  6. Under tiden kan du göra marängsmörkrämen.
  7. Grovhacka chokladen, lägg den i en värmetålig skål och smält den försiktigt i microvågsugn eller över ett vattenbad.
  8. Lägg äggvitor, socker och salt i en skål över ett vattenbad och värm på tills alla sockerkristaller har lösts upp. Rör om då och då.
  9. Ta bort skålen från värmen och fortsätt vispa äggvitorna med elvisp tills dess att du fått en fast och blank maräng och undersidan av bunken har svalnat helt och hållet.
  10. Vispa sedan ner lite i taget av smöret och därefter chokladen. Vispa hela tiden under tiden som du tillsätter fler ingredienser. Och fortsätt gärna vispa några minuter efter det för en riktigt krämig och fluffig smörkräm.
  11. Spritsa eller bre ut fyllningen på varje biskvibotten och ställ dem i kylskåpet så att de håller sig kalla medan du förbereder chokladen.
  12. Grovhacka den mörka chokladen och smält försiktigt i microvågsugnen under 30 sekundersintervaller eller över ett vattenbad.
  13. Tillsätt oljan till chokladen och rör om till en jämn och blank smält choklad. Låt chokladen svalna tills den inte känns varm längre men fortfarande är rinnig.
  14. Doppa varje biskvi i chokladen och garnera med flingsalt.
  15. Servera biskvierna direkt eller förvara dem i kylskåpet.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

53 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ann-Britt
Ann-Britt
2 år sedan

Hur många blir det? 25 ST som menyrden säger eller 15 ST det står i texten?

Rebecka
Rebecka
2 år sedan

Hej Camilla!

Man märker verkligen att du lägger ner kraft och eftertanke i dina recept. Dina tips är användbara och det är väldigt roligt att man får lära sig mycket nytt. Du har även fina färger och en härlig ton i dina videor.

Nu är jag sugen på att prova på att baka biskvier!

Tack!

Hanna Jansson
Hanna Jansson
2 år sedan

Hej! Går det att frysa in biskvierna?

Anna
Anna
2 år sedan

Jag gillar smörkräm, men blev ändå nyfiken på att testa! Blev så nöjd med resultatet 😊 fick 25 st. Tillsatte en msk starkt kaffe också 👌 Mums!

Moa
Moa
2 år sedan

Mycket välskrivet och gott recept. Detta kommer jag göra fler gånger.

Malin
Malin
2 år sedan

Bästa receptet jag testat!
Fick ut 30 mindre efter detta recept ☺️

Jenny Lång
Jenny Lång
2 år sedan

Har du provat att göra chokladbiskvier i långpanna? Tänkte att för mig som inte är så proffsig så vore det enklare?

Jenny Lång
Jenny Lång
Svara på  Camilla Hamid
1 år sedan

Tack! Det receptet måste jag testa 😋😍

Emma
Emma
1 år sedan

Hej!
Jag undrar om man kan byta ut smaksättningen mot päronessens istället för choklad med detta receptet?

Vänligen Emma

Frida Larsson
Frida Larsson
1 år sedan

Hej! Jag undra över om man vill göra smörkrämen utan choklad. Har tänkt mig test med essens. Är det bara att utesluta chokladen helt eller ska jag ha mer smör då?

Hanan
1 år sedan

Hej! Älskar detta receptet!! Bästa ja nånsin bakat. Du är verkligen grym! Har dock en fråga, smeten blev jätte len och inte alls tjock som på videon, så kakorna blev tunna och stora? Vad tror du ja gjorde för fel? Juste! Ja använde gaffeln!!

Hadicha Asqarbekova
Hadicha Asqarbekova
1 år sedan

Wow blev så himla goda , fick fram 28 st mellanstora 😍😍 rekommenderar verkligen 🥰

Kristina
Kristina
1 år sedan

Vad gör jag när marängsmörkrämen blir för lös?

Kry
Kry
1 år sedan

Vad gör jag när marängsmörkrämen blir för lös

Ewa Pers
Ewa Pers
1 år sedan

Varför sjunker mina bottnar ihop efter gräddning och blir nästan ihåliga?

Anja
Anja
1 år sedan

Toppen goda men vad kan jag göra m överbliven kräm. Frysa krämen går det o Använda senare

Malin
Malin
11 månader sedan

Hej! Vilket mått på långpanna är bäst för detta recept?

Josefin
Josefin
9 månader sedan

Hej Camilla! Jag funderar på om dessa går att frysa, vad tror du? 🙂

Michaella
Michaella
8 månader sedan

Nu känner jag mig korkad, men hur gör jag en egen spritpåse

Lea
Lea
8 månader sedan

Hej!
FANTASTISKT recept! Tack för alla små hacks😍 Jag har svårt att få loss bottnarna från bakplåtspappret, har vi något life hack för det?
Kram

Nella
Nella
8 månader sedan

Hej! Blir dessa bäst att frysa in efter man doppat dom i choklad, eller kan man lika gärna frysa in dom ”odoppade” och sedan doppa dom innan servering? Är rädd för att chokladen ska bli ”svettig” när dom tinar annars ☺️

Mauritz
Mauritz
8 månader sedan

Fan Camilla du är tung på att baka. Har också känt att smörkräm är lite mycket så ska göra ditt recept och prova. Blir säkert jättebra ✌😁

Sofie
Sofie
8 månader sedan

Hej Camilla!

Jag älskar dina recept. Bakade dina kardemummabullar igår, SÅ goda!

En fråga, jag har läst mig till att det går att frysa in dessa, hur länge tror du man kan ha dem i frysen? ☺️

Last edited 8 månader sedan by Sofie
Elin
Elin
7 månader sedan

Hej, hur länge håller dessa i kylskåp på ett ungefär? 😍

Magdalena
Magdalena
6 månader sedan

Bakade dessa biskvier igår och de blev så fruktansvärt gott! Ska bli så roligt att bjuda på jobbet idag 😍

Annica Wistedt
Annica Wistedt
2 månader sedan

Åååå de blev så fina å supergoda Tack Camilla för videon å fram åkte min Ankarsrum å jag fick prova visp delen som jag aldrig gjort 🙏 Provade med 2 olika mandelmass sorter å det blev lite olika så nu vet jag vilken jag kommer att använda nästa gång ! 🌺🌺🌺🌺

Anna Syrén Appelqvist
Anna Syrén Appelqvist
2 månader sedan

Kan man smaksätt marängsmörkrämmen med kaffe och kakao istället för mörkchoklad?

Clara Ekman
Clara Ekman
2 månader sedan

Bakade dessa igår, alltså helt obeskrivligt goda blev dom 🙂

Michaella
Michaella
1 månad sedan

Kan man göra dubbel sats för att få 30st

Samuel
Samuel
28 dagar sedan

Otroligt goda biskvier som hela familjen älskade. Mycket gott med marängsmörkräm istället för den klassiska smörkrämen😋

Carina
Carina
10 dagar sedan

Bästa receptet! Jag smaksatte min smörkräm med saffran som fått dra ut i lite cointreau och toppade dem med vit choklad och flingsalt 😋. Perfekt nu i juletider 🎅

53
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x