Chokladbiskvier med marängsmörkräm – 6 tips för att lyckas

9 röster
chokladbiskvier

Chokladbiskvier är en riktigt kär kondisklassiker som består av en segmjuk mandelbotten, fluffig chokladsmörkräm och ett drömmigt täcke av choklad. Ni är många som efterfrågat både recept och video på klassiska chokladbiskvier och nu är dagen äntligen här!

Ni som följt mig länge vet att jag helst undviker smörkräm och hellre fyller mina chokladbiskvier med fluff. Men när jag ska baka klassiska chokladbiskvier stavas genvägen marängsmörkräm. Att göra en marängbaserad chokladsmökräm är det absolut bästa, om man som jag inte tycker om vanlig smörkräm. Den blir så luftig och fluffig och smakar betydligt mindre smör.

Några tips för att lyckas med chokladbiskvier

  1. Vispa inte smeten till botten för mycket. Låg hastighet och bara precis tills det går ihop till en jämn smet.
  2. Spritsa gärna ut smeten till bottnarna för ett jämnt resultat. Det är inte bara för att det blir snyggt utan för att det också blir en jämnare gräddning.
  3. Alla ugnar är olika effektiva. Men du vet att dina bottnar är klara när de fått en fin gyllenbrun färg. Även om de sitter fast i bakplåtspappret när du tar ut dem så kommer de att lossna när de svalnat. Låt bottnarna svalna helt och hållet på eftervärme på plåten.
  4. Den godaste marängsmörkrämen är den där smöret har vispats riktigt ordentligt. Ju mer du vispar, desto mer luft får du in i smörkrämen och desto mindre kommer smörkrämen att smaka smör. Hur bra?
  5. Du kan använda vilken choklad du vill till din marängsmörkräm men personligen föredrar jag en choklad med 70% kakaohalt för att det inte ska bli för sötsliskigt. Även fast du inte tycker om mörk choklad i vanliga fall så lovar jag att det inte alls blir beskt, det späds ju ut med en massa maräng och smör så det kommer upplevas mer åt mjölkchokladhållet sen när du äter smörkrämen.
  6. Orolig över momentet där du ska doppa biskvierna i choklad? Här kommer lite tips på hur du klarar det! Viktigt är att biskvierna är kalla. Låt dem stå i kylen medan chokladen smälts och svalnar. För det är viktigt att inte chokladen är för varm för då slutar allt i en enda sörja. Chokladen ska vara rinnig men fortfarande ha svalnat. Stick ner en vass kniv i botten på chokladbiskvin, underifrån och doppa den i chokladen så slipper du massa kladd på fingrarna och risk för att tappa dem i chokladen.

Receptet ger ca 15 medelstora chokladbiskvier

Mandelbotten:

250 g mandelmassa

1,5 dl strösocker

2 st äggvitor från stora ägg

Chokladmarängsmörkräm:

3 st äggvitor från stora ägg

1,5 dl strösocker

1 krm salt

200 g mörk choklad, 70% kakaohalt

250 g mjukt, rumstempererat smör

Dekoration:

300 g mörk choklad

2 tsk neutral olja (mat-, raps- eller solrosolja)

flingsalt

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Riv mandelmassan grovt och mosa samman med strösocker och äggvita med hjälp av en gaffel tills du får en slät smet. Alterntivt bara bryt ner mandelmassan i bunken till en köksassistent och vispa försiktigt ihop alla ingredienser till en slät smet på låg hastighet.
  3. Täck en plåt med bakplåtspapper och spritsa eller klicka ut smeten i 15 lika stora klickar.
  4. Grädda bottnarna i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
  5. Låt bottnarna svalna helt och hållet innan du fyller dem.
  6. Under tiden kan du göra marängsmörkrämen.
  7. Grovhacka chokladen, lägg den i en värmetålig skål och smält den försiktigt i microvågsugn eller över ett vattenbad.
  8. Lägg äggvitor, socker och salt i en skål över ett vattenbad och värm på tills alla sockerkristaller har lösts upp. Rör om då och då.
  9. Ta bort skålen från värmen och fortsätt vispa äggvitorna med elvisp tills dess att du fått en fast och blank maräng och undersidan av bunken har svalnat helt och hållet.
  10. Vispa sedan ner lite i taget av smöret och därefter chokladen. Vispa hela tiden under tiden som du tillsätter fler ingredienser. Och fortsätt gärna vispa några minuter efter det för en riktigt krämig och fluffig smörkräm.
  11. Spritsa eller bre ut fyllningen på varje biskvibotten och ställ dem i kylskåpet så att de håller sig kalla medan du förbereder chokladen.
  12. Grovhacka den mörka chokladen och smält försiktigt i microvågsugnen under 30 sekundersintervaller eller över ett vattenbad.
  13. Tillsätt oljan till chokladen och rör om till en jämn och blank smält choklad. Låt chokladen svalna tills den inte känns varm längre men fortfarande är rinnig.
  14. Doppa varje biskvi i chokladen och garnera med flingsalt.
  15. Servera biskvierna direkt eller förvara dem i kylskåpet.
Prenumerera
Notis om
guest
6 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ann-Britt
Ann-Britt
1 månad sedan

Hur många blir det? 25 ST som menyrden säger eller 15 ST det står i texten?

Rebecka
Rebecka
1 månad sedan

Hej Camilla!

Man märker verkligen att du lägger ner kraft och eftertanke i dina recept. Dina tips är användbara och det är väldigt roligt att man får lära sig mycket nytt. Du har även fina färger och en härlig ton i dina videor.

Nu är jag sugen på att prova på att baka biskvier!

Tack!

Hanna Jansson
Hanna Jansson
19 dagar sedan

Hej! Går det att frysa in biskvierna?

6
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x