Gräddtårta med jordgubbar – 4 tips för att lyckas!

De svenska jordgubbarna är här och så även mitt sug efter gräddtårta med MASSOR med jordgubbar. Både på insidan och utsidan. Så idag tänkte jag bjuda på mitt absolut bästa recept på gräddtårta med jordgubbar och vaniljkräm. MUMS!

Den här gräddtårtan med jordgubbar är en perfekt tårta att bjuda på till alla sommarens festligheter och har enkla smaker som går hem hos de allra flesta. Receptet bakas i en springform med diameter på 23 cm, vilket ger en tårta på 10-12 generösa bitar.

Lite tips att tänka på innan du börjar för den absolut smarrigaste gräddtårtan med jordgubbar:

  1. Du kan absolut köpa färdig vaniljkräm men att göra egen vaniljkräm från grunden som i receptet nedan gör så stor skillnad. Varje tugga bara smälter i munnen.
  2. När du gör bottnarna är det viktigt att du vispar ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt för den fluffigaste och saftigaste tårtbotten. När du tror att du vispat tillräckligt – vispa lite till! Vänd försiktigt ner de torra ingredienserna med slickepott och grädda tårtbotten i nedre delen av ugnen på låg temperatur. Låt gräddningen ta tid så får du en genommjuk botten.
  3. Använd en färdigköpt jordgubbsmarmelad av hög kvalitet. Marmelad är oftast tjockare än sylt vilket innebär att det är en stabilare tårtfyllning.
  4. För en riktigt vit och fluffig vispgrädde är det viktigt att vispgrädden fått stå i kylskåpet några timmar innan du vispar upp den eller några minuter i frysen. Börja på låg hastighet innan du sakta men säkert vispar snabbare. Men var sparsam med vispningen – vispar du för länge finns det risk för att du får en grynig grädde istället för glansig och fin.


Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Gräddtårta med jordgubbar – 4 tips för att lyckas!

Ingredienser

Ingredienser (vaniljkräm):
2,5 dl mjölk
2 krm äkta vaniljpulver eller 1 vaniljstång
0,75 dl strösocker
3 st äggulor
2 msk majsstärkelse
50 g mjukt smör

Ingredienser (tårtbotten):
Ta fram tre lika stora glas. Fyll ett av dem med 5 stora ägg. Nästa glas fyller du upp med vetemjöl så att det är lika fyllt som glaset med ägg. Gör detsamma med strösocker för det tredje glaset. Tillsätt även 2 tsk bakpulver och 1 msk vaniljsocker till glaset med vetemjöl.

Fyllning & dekoration:
1 burk jordgubbsmarmelad à 380g
5 dl vispgrädde, minst 36% fetthalt
500 g färska jordgubbar

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Ingredienser

Ingredienser (vaniljkräm):
2,5 dl mjölk
2 krm äkta vaniljpulver eller 1 vaniljstång
0,75 dl strösocker
3 st äggulor
2 msk majsstärkelse
50 g mjukt smör

Ingredienser (tårtbotten):
Ta fram tre lika stora glas. Fyll ett av dem med 5 stora ägg. Nästa glas fyller du upp med vetemjöl så att det är lika fyllt som glaset med ägg. Gör detsamma med strösocker för det tredje glaset. Tillsätt även 2 tsk bakpulver och 1 msk vaniljsocker till glaset med vetemjöl.

Fyllning & dekoration:
1 burk jordgubbsmarmelad à 380g
5 dl vispgrädde, minst 36% fetthalt
500 g färska jordgubbar

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Börja med att göra vaniljkrämen. Lägg vaniljpulver och mjölk i en kastrull och låt koka upp. Vill du istället använda vaniljstång, delar du vaniljstången på längden och skrapar ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och låt koka upp. Ta bort från plattan.
  2. Vispa ihop strösocker, äggulor och majsstärkelse för hand. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om.
  3. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna.Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Häll sedan över krämen i en kall skål, plasta in och låt svalna i rumstemperatur.
  4. Nu är det dags att göra tårtbotten! Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra din springform med bakplåtspapper.
  5. Vispa ägg och socker vitt och pösigt med elvisp. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och vänd försiktigt smeten med en slickepott. Häll i smeten i formen och grädda tårtbotten i nedre delen av ugnen i ca 50-60 minuter.
  6. Låt tårtbotten svalna upp och ner på galler helt och hållet innan du delar och fyller den.
  7. Dela din tårtbotten i tre lika stora delar och bre ut vaniljkrämen på första lagret och jordgubbsmarmeladen på andra. Ställ tårtan i kylskåpet för att kallna medan du vispar upp grädden.
  8. Täck tårtan i generöst med vispgrädde och dekorera med färska jordgubbar. Servera direkt eller förvara i kylskåpet. Godast är tårtan dagen efter när tårtbotten fått suga åt sig av all härlig smak men vänta isåfall med att dekorera tårtan tills när du ska servera den.
Steg för steg

Video
  1. Börja med att göra vaniljkrämen. Lägg vaniljpulver och mjölk i en kastrull och låt koka upp. Vill du istället använda vaniljstång, delar du vaniljstången på längden och skrapar ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och låt koka upp. Ta bort från plattan.
  2. Vispa ihop strösocker, äggulor och majsstärkelse för hand. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om.
  3. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna.Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Häll sedan över krämen i en kall skål, plasta in och låt svalna i rumstemperatur.
  4. Nu är det dags att göra tårtbotten! Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra din springform med bakplåtspapper.
  5. Vispa ägg och socker vitt och pösigt med elvisp. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och vänd försiktigt smeten med en slickepott. Häll i smeten i formen och grädda tårtbotten i nedre delen av ugnen i ca 50-60 minuter.
  6. Låt tårtbotten svalna upp och ner på galler helt och hållet innan du delar och fyller den.
  7. Dela din tårtbotten i tre lika stora delar och bre ut vaniljkrämen på första lagret och jordgubbsmarmeladen på andra. Ställ tårtan i kylskåpet för att kallna medan du vispar upp grädden.
  8. Täck tårtan i generöst med vispgrädde och dekorera med färska jordgubbar. Servera direkt eller förvara i kylskåpet. Godast är tårtan dagen efter när tårtbotten fått suga åt sig av all härlig smak men vänta isåfall med att dekorera tårtan tills när du ska servera den.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
31 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Emilia
Emilia
4 years ago

Tack för alla dina fantastiska recept Camilla!! En fråga bara när du säger att man isåfall ska vänta med att dekorera tårtan om man bakar den dagen innan menar du då fylla ingen eller bara jordgubbarna och grädden?

Om du även menar fyllningen ska man då låta den stå och inte dela den i tre bitar heller?

Tack:)

trackback
4 years ago

[…] på en klassiker? Den här gräddtårtan med jordgubbar får det att vattnas i […]

Emma
Emma
4 years ago

Hittar ingenstans om gradantal på ugnen vad betyder låg värme och hur lång tid ska den vara inne????

Jennie
Jennie
4 years ago

Hej!
Min vaniljkräm blev alldeles för lös. Vad kan jag gjort för fel?
Tack för alla fina recept:-).

Linnea
Linnea
4 years ago

När man värmer vaniljkrämen, efter att ha tillsatt ägg”röran”, ska man bara röra då med slev eller ska man vispa krämen? Gör det något om krämen skulle börja koka?

Isabelle
Isabelle
4 years ago

Jag har tänkt göra denna till midsommar. Kan jag förbereda vaniljkrämen och även baka bottnarna redan på onsdag? Hur förvarar jag de isåfall bäst till fredag? Tänkte fylla tårtan på torsdag och sedan dekorera med grädde och jordgubbar på fredag =) Brukar aldrig bli nöjd med mina tårtor så håller tummarna för att denna blir kanon.

trackback
3 years ago

[…] Gräddtårta med jordgubbar – 4 tips för att lyckas! Jordgubbstiramisu […]

Alice
Alice
3 years ago

Skulle man kunna frysa vaniljkrämen? Jag åker bort imorgon och jag har tänkt göra allt i förväg så jag bara kan sätta ihop den på fredag. Jag har inte möjlighet att baka där.

Hanna
Hanna
3 years ago

Går det bra att baka den i varmluft? Hur gör man isåfall med grader och tid? ☺️

Nomi
3 years ago

Ska baka denna tårta idag till midsommar imorn. Ska jag bara glra tårtbottnar och inte fylla de eller ska jag fylla med spara grädden och jordgubbarna tills imorgon?

Malla
Malla
3 years ago

Bjöd på denna till midsommar och den blev omtyckt av alla 🙂 Jätte god !

Caroline
Caroline
3 years ago

Kan jag byta ut mjölet mot glutenfritt mjöl så att det blir en glutenfri variant? ☺️ Något annat jag isåfall behöver byta ut? Tack på förhand!

Magnus
Magnus
3 years ago

Låt tårtbottnen svalna upp och ned? Vad menas med det?

Mija
Mija
3 years ago

Hur stor ska springformen vara? I cm alltså 🙂

Milla
Milla
3 years ago

Hejsan,
Hur många normalstora ägg ska man använda om det inte finns stora ägg?
Letat i byn efter stora men det finns inte.

Sainab
Sainab
3 years ago

Hej, hur stora glas bör man ha för att få en tillräckligt stor kaka ? 🙂

Pernilla
Pernilla
2 years ago

Jag tänkte baka denna till midsommar, men jag har bara varmluftsugn. Hur ska jag anpassa? Ska jag ha lägre temperatur eller kortare tid i ugnen?

Albert
Albert
2 years ago

När jag bakar tårtbotten så sed det bra ut i början men sedan så sjunker den vad beror det på?

Eva
Eva
1 year ago

Tack för härligt Sommarprat <3
Jag har bakat den ljuvliga Kladdkakan med farin, mums & den blev jag riktigt nöjd med. Nu har jag gjort denna gräddtårta med jordgubbar & har då ngr funderingar…
när i processen tar en bort skalet på vanlijstången?
Jag har gjort krämen det blev ljuvligt god, skalet tog jag bort precis innan jag bredde den på tårtan…
Tårtbotten är jag inte nöjd med…
Jag hade mindre lätt att veta när den var klar… i vanliga fall brukar jag titta på när tårta sockerkakan släpper kanten på formen, men d syns inte när jag har klätt den med smörgåspapper…
jag ville inte heller kolla med sticka, för att undgå “fara-i-hop-effekten”
Jag tog ut den efter ca 45 min eftersom min ugn brukar vara snabbare samt att färgen var fin…
När jag skulle skära den i tre bitar, var den övre bara fylld med luft
Den övre “skivan” blev väldigt tunn, då det fattades sockerkaka där… Vad kan d bero på?
Jordgubbsmarmelad gjorde jag själv, med syltsocker, den blev magisk
Idag ska vi äta tårtan med färska smultron å blåbär på <3

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?