Varmluftsugn vs vanlig ugn

Temperaturskillnad varmluftsugn och vanlig ugn

Har du någon gång funderat på hur mycket 200 grader i vanlig ugn motsvarar i en varmluftsugn? Eller kanske hur mycket man nu skulle dra av eller lägga på när man tillagar i en vanlig ugn? Här hittar du svar på vad den vanliga ugnstemperaturen motsvarar i en varmluftsugn och hur du ska tänka när du bakar med varmluft.

Hur ser symbolen för varmluftsugn ut?

Alla symboler med en fläkt utgår från varmluftsfunktionen. Fläkt med en heldragel är standardinställningen. Det betyder att ugnen och fläktens element är på med full effekt.

Jag får ofta frågor om jag bakar på vanlig över- och undervärme eller varmluftsugn och om det ena är bättre än det andra. I alla mina recept är det över- och undervärme om inget annat anges i receptet men det är inte för att över- och undervärme är bättre. Varken varmluftsugn eller över- och undervärme är bättre än det ena eller det andra, utan det är helt enkelt en vanesak och vad man trivs bäst med. De fungerar på olika sätt och det finns fördelar och nackdelar med båda alternativen.

En vanlig ugn har värmeelement och en varmluftsugn har fläktar vid värmeelementen som gör att luften cirkulerar i ugnen och ger en jämnare värmefördelning. Eftersom det är ungefär samma temperatur överallt i en varmluftsugn kan du ha flera plåtar inne samtidigt.

Vid lägre gradantal, upp till 50 grader, är det ingen skillnad på varmluftsugn och vanlig ugn. Ju högre upp man kommer i temperatur, desto större blir skillnaden. Se tabell nedan.

Över- och undervärmeVarmluftsugn
50°C  50°C
75°C 70°C
100°C   90°C
125°C 100-110°C
150°C 130-135°C
175°C    160°C
200°C  180°C
225°C 200°C
250°C  225°C

Bra att tänka på om du ska baka med varmluft

  • Undersök alltid innan du börjar baka efter ett recept om gradantalet gäller för varmluft eller vanlig ugn. Recepten här på min sida är alltid med vanlig ugn (över- och undervärme) om inget annat anges.
  • Om du har flera plåtar i ugnen samtidigt kan du med fördel sänka temperaturen lite mer än grundregeln på 10%.
  • Lägg maten glest. Luften behöver kunna cirkulera runt bakverk, kakor m.m. Lägg de därför inte för tätt för att dra nytta av varmluftsfunktionen på bästa sätt.
  • Bullar och bröd måste ha jäst klart ordentligt, annars kan dom missformas och färgen bli ojämn. Du vet att ett bröd eller bullar har jäst tillräckligt när du kan trycka lite lätt med fingret på den och märket som blir efter fingret försvinner.
  • Kladdkakor och bullar bakas med fördel INTE med varmluft.
  • Varmluftsugn gör sig inte så bra vid höga temperaturer. Temperaturer som är över 225 grader i varmluftsugn kan bland annat:
    • Få ytterkanterna kan bli brända och ge en ojämn färg på bakverken och bröden.
    • Få mjuka kakor att spricka.
    • Ge lägre höjd på matbröd.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

 
4.2 5 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
2 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Maggie
Maggie
2 years ago

Tack! Många säger att maräng inte passar för varmluft. Stämmer det?

Letar du efter något speciellt?