Pinocchiorulltårta

9 röster
pinocchiorulltårta

Nu längtar jag galet mycket till sommaren men också somriga tårtor. En av mina favorittårtor är pinocchiotårta, aka herrgårdstårta och brittatårta. Idag bjuder jag på ett recept på en ny variant av denna kära tårtklassiker, nämligen pinocchiorulltårta. Istället för att dela botten i två så rullar jag ihop den som en rulltårta. Både snyggt, gott och enkelt!

Precis som en klassisk pinocchiotårta så bakas denna rulltårta också i den vanliga stora ugnsplåten. Det här receptet ger en rulltårta på 10-12 generösa bitar.

Pinocchiorulltårta

Ingredienser

  • 200 g mjukt smör
  • 2+2 dl strösocker
  • 5 äggulor
  • 3 dl vetemjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 5 äggvitor
  • 2 dl mandelflarn
  • 4 dl kylskåpskall vispgrädde
  • 500 g färska jordgubbar
  • florsocker att dekorera med

Gör såhär:

Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.

Vispa ihop smör och 2 dl strösocker krämigt med elvisp i en bunke. Tillsätt en äggula i taget och vispa mellan varje äggula. Vispa till sist ner mjölken. Sikta ner de torra ingredienserna och vänd försiktigt ihop till en jämn smet. Bre ut smeten på bakplåtspappret.

Vispa äggvitorna till ett hårt skum med elvisp. Tillsätt 2 dl strösocker, lite i taget under fortsatt vispning tills du får en blank och fast maräng. Bre ut marängen över kaksmeten i formarna. Dekorera med mandelflarn.

Grädda plåten i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Låt botten svalna helt och hållet innan du fyller och rullar ihop den.

Skölj jordgubbarna noggrannt och låt dem torka på hushållspapper. Vispa grädden till mjuka toppar och bre ut den på kaksidan av botten (marängsidan är den som ska vara utåt när vi rullar ihop pinocchiorulltårtan.

Skär av bladen på jordgubbarna och skär dem sedan i mindre bitar. Strö jordgubbsbitarna över gräden och rulla sedan ihop rulltårtan längs med långsidan.

Lägg rulltårtan på ett fat eller skärbräda innan du dekorerar den med florsocker. Servera rulltårtan direkt eller förvara den i kylskåpet!

TIPS!
– Gör pinocchiorulltårtan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 4 dl glutenfri mjölmix.

Att baka pinocchiotårta som kladdkaka är också väldigt gott. Kolla in min pinocchiokladdkaka.

Prenumerera
Notis om
guest
2 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
trackback
1 månad sedan

[…] du tårtor med jordgubbar? Då tycker jag att du ska prova min Pinocchiorulltårta […]

trackback
10 dagar sedan

[…] på pinocchiotårta som jag bakat genom åren: klassisk pinocchiotårta, pinocchiokladdkaka och pinocchiorulltårta, så slog det mig att det säkert skulle vara jättegott att göra en chokladvariant. Sagt och […]

2
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x