Fudge brownies med glasyr i långpanna

112 röster
fudge brownies med glasyr
Chokladiga, sega, lena och choklad fudge brownies i långpanna med glasyr gjord på mjölkchoklad.

På hösten går jag alltid in i en ordentlig chokladperiod och börjar ta fram en massa recept på choklad efter alla bäriga sommarrecept. Choklad är livet så mig gör det egentligen ingenting. Ett av mina absoluta favoritrecept när det kommer till bakverk med choklad är fudge brownies med glasyr gjord på mjölkchoklad och vispgrädde. Jag bakar den i långpanna med hopp om att den ska räcka länge men sanningen är den att den går åt väldigt fort i vår familj.

fudgy brownies
En riktigt chokladig och fudgy brownie toppad med len mjölkchokladganache och flingsalt.

Receptet bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm och ger 24 generösa bitar fudge brownies med glasyr.

Glasyr:

2 dl vispgrädde

400 g mjölkchoklad

25 g smör

Fudge brownies:

350 g smör

200 g mörk choklad (minst 55% kakaohalt)

5 dl strösocker

6 ägg

1 tsk salt

1 msk vaniljsocker

2 tsk espressopulver (kan uteslutas men ger en väldigt intensiv chokladsmak)

2 dl vetemjöl

3 dl kakao

flingsalt att garnera med

Steg för steg – bilder på hur man bakar fudge brownies med glasyr i långpanna.

Gör såhär:

  1. Börja med att göra glasyren, då den behöver några timmar på sig att tjockna och bli krämig.
  2. Finhacka mjölkchokladen (alternativt använd chokladknappar) och lägg i en värmetålig bunke av glas eller metall tillsammans med smöret.
  3. Värm upp grädden i en kastrull bara precis tills den är påväg att börja koka. Häll den varma grädden över chokladen och låt stå i 5 minuter innan du försiktigt rör om till en jämn chokladsmet. Låt stå i rumstemperatur i 3-4 timmar eller tills den blivit tjock, krämig och bredbar.
  4. Under tiden kan du göra degen. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck din långpanna med bakplåtspapper.
  5. Grovhacka den mörka chokladen till brownien och tärna smöret. Ha ner båda i en kastrull och smält försiktigt ihop under omrörning på medelvärme. Ställ åt sidan.
  6. Vispa ihop ägg och strösocker vitt och pösigt i en bunke med elvisp. Tillsätt chokladsmöret och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  7. Sikta ner salt, vaniljsocker, espressopulver, vetemjöl och kakao. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  8. Häll upp smeten i långpannan och grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Brownien ska ha fått en tunn yta och vara lite vobblig. Oroa dig inte om den är kladdig eller lite lös. Brownien stelnar ordentligt i kylen sen.
  9. Låt brownien svalna och stelna helt och hållet i kylskåpet innan du brer på glasyren och toppar med flingsalt. Servera direkt eller förvara kakan i en lufttät burk i kylskåpet.

TIPS!

  • Gör brownien glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 4,5 dl glutenfri mjölmix.
  • Brownien funkar utmärkt att frysa in.
Prenumerera
Notis om
guest
6 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Eliasson
1 månad sedan

Vad gott det ser ut! Ska bakas i helgen 🙂

Melissa Araya
Melissa Araya
1 månad sedan

Hej. En liten fråga om espressopulver. Menar du sådan pulver som man i vanliga fall brukar slänga efter att ha gjort sin espresso?? Alltså malna bönor??

Mvh Melissa Araya

Jennie
Jennie
14 dagar sedan

Hej. Går den att göra äggfri? Mvh Jennie

Camilla hamid
Camilla hamid
Svara på  Jennie
10 dagar sedan

Ja absolut 👍🏻

6
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x