
På hösten går jag alltid in i en ordentlig chokladperiod och börjar ta fram en massa recept på choklad efter alla bäriga sommarrecept. Choklad är livet så mig gör det egentligen ingenting. Ett av mina absoluta favoritrecept när det kommer till bakverk med choklad är fudge brownies med glasyr gjord på mjölkchoklad och vispgrädde. Jag bakar den i långpanna med hopp om att den ska räcka länge men sanningen är den att den går åt väldigt fort i vår familj.

Receptet bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm och ger 24 generösa bitar fudge brownies med glasyr.
Glasyr:
2 dl vispgrädde
400 g mjölkchoklad
25 g smör
Fudge brownies:
350 g smör
200 g mörk choklad (minst 55% kakaohalt)
5 dl strösocker
6 ägg
1 tsk salt
1 msk vaniljsocker
2 tsk espressopulver (kan uteslutas men ger en väldigt intensiv chokladsmak)
2 dl vetemjöl
3 dl kakao
flingsalt att garnera med

Gör såhär:
- Börja med att göra glasyren, då den behöver några timmar på sig att tjockna och bli krämig.
- Finhacka mjölkchokladen (alternativt använd chokladknappar) och lägg i en värmetålig bunke av glas eller metall tillsammans med smöret.
- Värm upp grädden i en kastrull bara precis tills den är påväg att börja koka. Häll den varma grädden över chokladen och låt stå i 5 minuter innan du försiktigt rör om till en jämn chokladsmet. Låt stå i rumstemperatur i 3-4 timmar eller tills den blivit tjock, krämig och bredbar.
- Under tiden kan du göra degen. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck din långpanna med bakplåtspapper.
- Grovhacka den mörka chokladen till brownien och tärna smöret. Ha ner båda i en kastrull och smält försiktigt ihop under omrörning på medelvärme. Ställ åt sidan.
- Vispa ihop ägg och strösocker vitt och pösigt i en bunke med elvisp. Tillsätt chokladsmöret och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
- Sikta ner salt, vaniljsocker, espressopulver, vetemjöl och kakao. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
- Häll upp smeten i långpannan och grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Brownien ska ha fått en tunn yta och vara lite vobblig. Oroa dig inte om den är kladdig eller lite lös. Brownien stelnar ordentligt i kylen sen.
- Låt brownien svalna och stelna helt och hållet i kylskåpet innan du brer på glasyren och toppar med flingsalt. Servera direkt eller förvara kakan i en lufttät burk i kylskåpet.
TIPS!
- Gör brownien glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 4,5 dl glutenfri mjölmix.
- Brownien funkar utmärkt att frysa in.
Vad gott det ser ut! Ska bakas i helgen 🙂
Hoppas att det ska smaka 🙂
Hej. En liten fråga om espressopulver. Menar du sådan pulver som man i vanliga fall brukar slänga efter att ha gjort sin espresso?? Alltså malna bönor??
Mvh Melissa Araya
Hejhej! Nej, det finns en burk i kaffehyllan som det står ”espressopulver” eller ”espresso powder” på 🙂 Kram!
Hej. Går den att göra äggfri? Mvh Jennie
Ja absolut 👍🏻
Om man fryser. Kan man frysa den med Glasyren?
Funkar utmärkt 🙂
Kanon! Tack för svar!
Funkar det med en skvätt kallt kaffe istället för espressopulver?
Yes 🙂
Hej, hur stor ska långpannan vara? Tänkte så att kakan inte blir alldeles för platt.
hejhej! 30×40 cm 🙂
Vad är skillnaden mellan en fudge brownie och en normal brownie.
Vanlig brownies är mer porös, fudge brownie är segare 🙂
hhhhhhhhhhhhhhhhhhh så fin asåååå