Härligt saftiga och fluffiga solbullar med vaniljkräm.
Nu är jag hemma i mitt eget kök igen efter en helt underbar helg i Uppsala på Alla älskar hembakat-mässan där jag bjöd på fika och träffade massor av er underbara läsare. Det är så kul att få träffa er på riktigt och få ett ansikte på er. Ni gör mig så glad ❤️
Första receptet den här veckan blir en riktigt härlig klassiker: solbulle, sockerbulle, krämbulle, pariserbulle eller helt enkelt en fluffig vetbulle med vanilkräm som toppas med strösocker! En riktigt god bulle med enkla smaker som går hem hos de allra flesta!
Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.
Bullar:
50 g rumstempererad jäst
500 g rumstempererad mjölk (5 dl)
1 msk malen kardemumma
1 msk vaniljsocker
200 g smör
200 g vit sirap (2 dl)
1 kg vetemjöl (ca 16,5 dl)
1 tsk salt
1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling
Vaniljkräm:
2,5 dl mjölk
1 vaniljstång eller 0,5 tsk vaniljpasta
0,75 dl strösocker
3 st äggulor
0,5 dl maizena
25 g mjukt smör
Dekoration:
100 g smält smör att pensla de färdiggräddade bullarna med
2 dl strösocker till garnering
Tips!
Pensla och garnera endast de bullar som du ska servera.
Bullarna funkar utmärkt att frysa in men det bästa är att frysa in dem utan socker då sockret smälter när man tinar bullarna.
Dela receptet
Så här gör du:
Steg för steg:
Video:
Så här gör du:
Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
Ha sedan i kardemumma, smör i delad i bitar, vit sirap, vaniljsocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov. Målet är en kladdig, men hanterbar deg. Då får du den saftigaste bullen sen.
Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin eller dubbelt så länge om du kör för hand.
Dela degen i 30 lika stora bitar (ca 35g per degbit) och rulla varje bit med kupad hand mot bakbordet så att du får en jämn och fin bulle.
Lägg alla bullar på plåtar med bakplåtspapper med ordentligt med mellanrum mellan och låt jäsa under bakduk i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. För att vara säker på att de är färdigjästa om du trycker lite lätt på bullarna och degen ”studsar tillbaka”.
Under tiden kan du göra vaniljkrämen. Dela en vaniljstång på mitten, skrapa ur fröna och lägg både frön och skal tillsammans med mjölk i en kastrull och låt koka upp. Ta bort från plattan. Vill du istället använda vaniljpasta så tillsätter du det efter att mjölken kokat upp.
Vispa strösocker, äggulor och maizena med elvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om.
Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna. Ta bort eventuell vaniljstångsskal.
Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Häll sedan över krämen i en lufttät burk.
Ställ burken i kylskåpet för att kallna och rör om med jämna mellanrum för att undvika att skinn bildas.
Lägg vaniljkrämen i en spritspåse med stor rund tyll och fyll dina färdigjästa bullar generöst med den.
Pensla bullarna med äggula uppvispat med lite salt och grädda dem på 200 grader (över- och undervärme) i ca 15-20 minuter eller tills de fått en fin gyllenbrun färg.
Låt dina bullar svalna helt och hållet innan du penslar dem med smält smör och doppa med strösocker.
Steg för steg:
Det finns ingen steg för steg bild för detta inlägg
Bullar:
50 g rumstempererad jäst
500 g rumstempererad mjölk (5 dl)
1 msk malen kardemumma
1 msk vaniljsocker
200 g smör
200 g vit sirap (2 dl)
1 kg vetemjöl (ca 16,5 dl)
1 tsk salt
1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling
Vaniljkräm:
2,5 dl mjölk
1 vaniljstång eller 0,5 tsk vaniljpasta
0,75 dl strösocker
3 st äggulor
0,5 dl maizena
25 g mjukt smör
Dekoration:
100 g smält smör att pensla de färdiggräddade bullarna med
2 dl strösocker till garnering
TIPS!
Pensla och garnera endast de bullar som du ska servera.
Bullarna funkar utmärkt att frysa in men det bästa är att frysa in dem utan socker då sockret smälter när man tinar bullarna.
Dela receptet
Såhär gör du:
Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
Ha sedan i kardemumma, smör i delad i bitar, vit sirap, vaniljsocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov. Målet är en kladdig, men hanterbar deg. Då får du den saftigaste bullen sen.
Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin eller dubbelt så länge om du kör för hand.
Dela degen i 30 lika stora bitar (ca 35g per degbit) och rulla varje bit med kupad hand mot bakbordet så att du får en jämn och fin bulle.
Lägg alla bullar på plåtar med bakplåtspapper med ordentligt med mellanrum mellan och låt jäsa under bakduk i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. För att vara säker på att de är färdigjästa om du trycker lite lätt på bullarna och degen ”studsar tillbaka”.
Under tiden kan du göra vaniljkrämen. Dela en vaniljstång på mitten, skrapa ur fröna och lägg både frön och skal tillsammans med mjölk i en kastrull och låt koka upp. Ta bort från plattan. Vill du istället använda vaniljpasta så tillsätter du det efter att mjölken kokat upp.
Vispa strösocker, äggulor och maizena med elvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om.
Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna. Ta bort eventuell vaniljstångsskal.
Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Häll sedan över krämen i en lufttät burk.
Ställ burken i kylskåpet för att kallna och rör om med jämna mellanrum för att undvika att skinn bildas.
Lägg vaniljkrämen i en spritspåse med stor rund tyll och fyll dina färdigjästa bullar generöst med den.
Pensla bullarna med äggula uppvispat med lite salt och grädda dem på 200 grader (över- och undervärme) i ca 15-20 minuter eller tills de fått en fin gyllenbrun färg.
Låt dina bullar svalna helt och hållet innan du penslar dem med smält smör och doppa med strösocker.
Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
Ha sedan i kardemumma, smör i delad i bitar, vit sirap, vaniljsocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov. Målet är en kladdig, men hanterbar deg. Då får du den saftigaste bullen sen.
Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin eller dubbelt så länge om du kör för hand.
Dela degen i 30 lika stora bitar (ca 35g per degbit) och rulla varje bit med kupad hand mot bakbordet så att du får en jämn och fin bulle.
Lägg alla bullar på plåtar med bakplåtspapper med ordentligt med mellanrum mellan och låt jäsa under bakduk i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. För att vara säker på att de är färdigjästa om du trycker lite lätt på bullarna och degen ”studsar tillbaka”.
Under tiden kan du göra vaniljkrämen. Dela en vaniljstång på mitten, skrapa ur fröna och lägg både frön och skal tillsammans med mjölk i en kastrull och låt koka upp. Ta bort från plattan. Vill du istället använda vaniljpasta så tillsätter du det efter att mjölken kokat upp.
Vispa strösocker, äggulor och maizena med elvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om.
Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna. Ta bort eventuell vaniljstångsskal.
Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Häll sedan över krämen i en lufttät burk.
Ställ burken i kylskåpet för att kallna och rör om med jämna mellanrum för att undvika att skinn bildas.
Lägg vaniljkrämen i en spritspåse med stor rund tyll och fyll dina färdigjästa bullar generöst med den.
Pensla bullarna med äggula uppvispat med lite salt och grädda dem på 200 grader (över- och undervärme) i ca 15-20 minuter eller tills de fått en fin gyllenbrun färg.
Låt dina bullar svalna helt och hållet innan du penslar dem med smält smör och doppa med strösocker.
Hejhej! Funkar utmärkt men kan vara något grynig efter man tinat den 🙂
Kalle
3 years ago
När jag gjorde bullarna fick jag knappt någon vaniljkräm ner i bullarna. Det lade sig bara som en miniklick i toppen, vad gjorde jag för fel? Tryckte hårt på spritspåsen men verkade inte fungera så bra. Ska man göra en liten grop innan det jäser?
Tack för receptet, för både bullen och krämen blev goda 🙂
Farah
3 years ago
Hej! Kan man byta ut vit sirap mot strösocker? Och i så fall hur mycket strösocker ska man ha i då?💕
Emma
3 years ago
Vet inte vad som hände men när jag gjort 30st på 35g så hade jag jätte mycket deg kvar, så fick ut 17 st på 50g också som jag bara kommer att äta som slätbullar. 😀
går det att byta ut vit sirap mot vanligt strösocker och hur mycket i så fall??
måååååååste bara testa, har ätit dessa flera gånger men aldrig gjort dom själv, men nu är det dags!!
Jangelina
3 years ago
I mina bullar åkte vaniljkrämen typ ut och bildade en topp ovanpå bullen.. vad blev fel?
Zahra
3 years ago
Hej! Kan man byta ut vit sirapen i degen mot något annat i så fall vad ska jag byta ut vit sirapen mot?????
Hejhej! Tack fina du! Du gör enkelt hålen genom att trycka med ett rundat skaft eller med tummen. Se gärna min video hur man gör 🥰 https://youtu.be/fEd4b96D0ug
Hej!
Tack för dina goa recept! Jag undrar hur du får din vaniljkräm sådär härligt gul och fast?
Jag har provat göra vaniljkräm på både vaniljstång och vaniljpulver och varje gång blir krämen gråaktig och ser verkligen oaptitligt ut!
Smaken är god men utseendet är verkligen inte tilltalande. Vad gör jag för fel?
Det blir även väldigt lös och inte så tjock som en kräm 🤷♀️
Hejhej, det är 3 äggulor som gäller för en sats. Hur många äggulor körde du på?
Elin
2 years ago
Hej, kan man göra dessa glutenfria? Hur då i så fall?😊
Julia
1 year ago
Hej. Har gjort dina bullar. Vägde varje bulle till 35 g men fick ut 54 st bullar och inte 30. Vet inte om jag gjorde något fel 😅 står på jäsning nu så får se om de blir jätte små bullar eller om dom växer till sig 😄
Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.
Ser otroligt goda ut!! Men har en fundering, hur fyller du bullarna med vaniljkrämen? Tar du bort del av degen för att få plats med fyllningen? 🙂
Jag har sett videon och hon trycker ner tummen i mitten så det blir en grop:)
Hej! Kan man byta ut vaniljpastan mot vaniljpulver? Och i så fall hur mycket vaniljpulver ska man då använda?
Hejhej! Förlåt för sent svar, det går bra!
Kan jag göra dem veganska? Tar jag bara bort ägget eller ersätter jag med något? Tack för fantastisk inspiration alltid!! Ser så gott ut
Hejhej, förlåt för sent svar! har tyvärr inte testat detta själv ännu! <3 tack fina!
Det står ägg två gånger i vetebullarnas recept, ska det vara en eller två? 🙂
Hejhej! Förlåt för sent svar, det sista ägget i receptet är till pensling <3
Hej,
Kan dessa frysas in?
Hej hej! Ursäkta sent svar, det går jättebra! 😊
Wow så lätt!! Råkade fylla dom första bullarna med lite för mycket vaniljkräm 🙈 men räckte precis till alla!
Kan aldrig bli för mycket 😅❤️
Kan man frysa in vaniljkrämen?
Hejhej! Funkar utmärkt men kan vara något grynig efter man tinat den 🙂
När jag gjorde bullarna fick jag knappt någon vaniljkräm ner i bullarna. Det lade sig bara som en miniklick i toppen, vad gjorde jag för fel? Tryckte hårt på spritspåsen men verkade inte fungera så bra. Ska man göra en liten grop innan det jäser?
Tack för receptet, för både bullen och krämen blev goda 🙂
Hej! Kan man byta ut vit sirap mot strösocker? Och i så fall hur mycket strösocker ska man ha i då?💕
Vet inte vad som hände men när jag gjort 30st på 35g så hade jag jätte mycket deg kvar, så fick ut 17 st på 50g också som jag bara kommer att äta som slätbullar. 😀
Oj! Fantastiskt 😍
går det att byta ut vit sirap mot vanligt strösocker och hur mycket i så fall??
måååååååste bara testa, har ätit dessa flera gånger men aldrig gjort dom själv, men nu är det dags!!
I mina bullar åkte vaniljkrämen typ ut och bildade en topp ovanpå bullen.. vad blev fel?
Hej! Kan man byta ut vit sirapen i degen mot något annat i så fall vad ska jag byta ut vit sirapen mot?????
Hejhej! Samma mängd strösocker går också bra 🥰
Hej! Jag älskar att följa dina recept men jag undrar hur du gör dessa hållen i kakorna.
Hejhej! Tack fina du! Du gör enkelt hålen genom att trycka med ett rundat skaft eller med tummen. Se gärna min video hur man gör 🥰 https://youtu.be/fEd4b96D0ug
Kan jag göra dessa bullar utan jäst?
Nej, tyvärr men denna kaka kanske kan vara ett bra alternativ: https://mykitchenstories.se/vaniljbullesockerkaka/ ☺️
Hej!
Tack för dina goa recept! Jag undrar hur du får din vaniljkräm sådär härligt gul och fast?
Jag har provat göra vaniljkräm på både vaniljstång och vaniljpulver och varje gång blir krämen gråaktig och ser verkligen oaptitligt ut!
Smaken är god men utseendet är verkligen inte tilltalande. Vad gör jag för fel?
Det blir även väldigt lös och inte så tjock som en kräm 🤷♀️
Hejhej, tack själv! Det kan bero på gulans gula färg, ju gulare ägg desto gulare kräm ☺️
Hej! Kan man göra denna glutenfri?
Hejhej, har tyvärr inte testat det ännu 🥰
Hej. I receptet står 3 äggulor till krämen men i videon har du många fler. Tyckte krämen blev väl tjock. Varför ?
Hejhej, det är 3 äggulor som gäller för en sats. Hur många äggulor körde du på?
Hej, kan man göra dessa glutenfria? Hur då i så fall?😊
Hej. Har gjort dina bullar. Vägde varje bulle till 35 g men fick ut 54 st bullar och inte 30. Vet inte om jag gjorde något fel 😅 står på jäsning nu så får se om de blir jätte små bullar eller om dom växer till sig 😄
Hej!!! Jag fick med så många…! Hur gick det för dig?? Mina verkar bli små…
Jag vägde 35-37 g/ bulle, men det blev 50 st och inte 30 st 😁😁