
Jag har länge tänkt att min kanelbullesockerkaka behöver en kompis och här har vi den. Vaniljbullesockerkaka! En ljuvlig kombination av fluffig sockerkaka och solskensbullar. Sockekaka, penslad i smör, täckt i socker och fylld med vaniljkräm. Den bokstavligt talat smälter i munnen av allt det mjuka och fluffiga.

Vaniljbullesockerkaka bakas i långpanna vilket betyder att den räcker till MÅNGA! En perfekt kaka att bjuda på till kalas eller fikastunden på jobbet eller helt enkelt frysa in och ta fram närhelst fikasuget slår till.

Receptet bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm och ger ca 20 bitar vaniljbullesockerkaka.
Vaniljkräm:
2,5 dl mjölk
1 vaniljstång, 0,5 tsk vaniljpulver eller 1 tsk vaniljpasta
0,75 dl strösocker
3 st äggulor
0,3 dl majsstärkelse.
50 g mjukt smör
Sockerkaka:
125 g smör
2 dl mjölk
4 ägg
4 dl strösocker
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
Garnering:
50 g smör
0,5 dl strösocker

Gör såhär:
- Vaniljkräm: Skär vaniljstången på mitten, skrapa ur fröna och ha ner det i en kastrull tillammans med mjölken. Låt koka upp. Använder du vaniljpasta så har du ner det i punkt 2 tillsammans med äggulorna.
- Vispa ihop strösocker, äggulor och majsstärkelse för hand, gärna med en spiralvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om.
- Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna.
- Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Häll sedan över krämen i en skål. Plasta in.
- Ställ skålen i kylskåpet för att kallna och stelna. Under tiden kan du göra sockerkakan.
- Sockerkaka: Sätt ugnen på 225 grader (över- och undervärme) och täck din långpanna med bakplåtspapper.
- Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Ta bort kastrullen från värmen och blanda ner mjölken. Ställ åt sidan medan du gör resten av stegen i receptet.
- Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med hjälp av en elvisp i en bunke. Häll ner smörmjölken och vänd förisktigt ihop till en jämn smet med hjälp av en slickepott.
- Sikta ner vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott. Häll upp smeten i långpannan och bre ut i ett jämnt lager.
- Grädda sockerkakan i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter eller tills den är helt genomgräddad. Gör hål i kakan med hjälp av skaftet på en träslev eller liknande (viktigast är att skaftet är runt och har en diameter på ca 2-3 cm) medan kakan fortfarande är varm. Låt svalna.
- Garnering: Smält smöret till garneringen på låg värme. Låt svalna. För att sockret på kakan inte ska smälta så är det superviktigt att både kaka och smör inte är varma. Pensla kakan med smöret, strö på strösocker och fyll hålen med vaniljkräm, gärna med hjälp av en spritspåse för minst kladd.
TIPS
- Gör glutenfri vaniljbullesockerkaka genom att byta ut vetemjölet mot 1 msk fiberhusk och 3,25 dl glutenfri mjölmix (t ex Finax röda).
kan man ersätta majsstärkelse med något annat 🙂
Potatismjöl 🥰
Kan man frysa in kakan med vaniljkräm och sockret på? 🙂
Jag skulle skippa smör och socker om du fryser den för det blir bara kladdigt annars.
Sikta lite florsocker över istället när den har tinat istället.
Vaniljkräm går att frysa utan problem.
Kan man göra med färdig valinjkräm?💕
Det går! 😊
Hur är bäst att förvara kakan under natten? Ska baka på lördag eftermiddagen och bjuda på kakan söndag eftermiddag!
Hej! Jag funderar över om man skulle kunna göra denna med saffran? Tror du de skulle fungera? Och isåfall bör man ända nått i receptet eller bara tillsätta saffran? ☺️
Hejhej, det går bra att bara addera saffranet ☺️ hoppas det ska smaka!
Värt att testa låter gott
Hoppas det ska smaka ❤️