Vaniljbullesockerkaka

Vaniljbullesockerkaka är en kombination av fluffig sockerkaka och solskensbullar.

Jag har länge tänkt att min kanelbullesockerkaka behöver en kompis och här har vi den. Vaniljbullesockerkaka! En ljuvlig kombination av fluffig sockerkaka och solskensbullar. Sockekaka, penslad i smör, täckt i socker och fylld med vaniljkräm. Den bokstavligt talat smälter i munnen av allt det mjuka och fluffiga.

Vaniljbullesockerkaka bakas i långpanna vilket betyder att den räcker till MÅNGA! En perfekt kaka att bjuda på till kalas eller fikastunden på jobbet eller helt enkelt frysa in och ta fram närhelst fikasuget slår till.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

vaniljbullesockerkaka

Vaniljbullesockerkaka

Portioner: 20

Ingredienser

Vaniljkräm:
2,5 dl mjölk
1 vaniljstång, 0,5 tsk vaniljpulver eller 1 tsk vaniljpasta
0,75 dl strösocker
3 st äggulor
0,3 dl majsstärkelse.
50 g mjukt smör

Sockerkaka:
125 g smör
2 dl mjölk
4 ägg
4 dl strösocker
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker

Garnering:
50 g smör
0,5 dl strösocker

Tips!

Gör glutenfri vaniljbullesockerkaka genom att byta ut vetemjölet mot 1 msk fiberhusk och 3,25 dl glutenfri mjölmix (t ex Finax röda).

Dela receptet

Portioner: 20st

Ingredienser

Vaniljkräm:
2,5 dl mjölk
1 vaniljstång, 0,5 tsk vaniljpulver eller 1 tsk vaniljpasta
0,75 dl strösocker
3 st äggulor
0,3 dl majsstärkelse.
50 g mjukt smör

Sockerkaka:
125 g smör
2 dl mjölk
4 ägg
4 dl strösocker
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker

Garnering:
50 g smör
0,5 dl strösocker

TIPS!

Gör glutenfri vaniljbullesockerkaka genom att byta ut vetemjölet mot 1 msk fiberhusk och 3,25 dl glutenfri mjölmix (t ex Finax röda).

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm och ger ca 20 bitar vaniljbullesockerkaka.

  1. Vaniljkräm: Skär vaniljstången på mitten, skrapa ur fröna och ha ner det i en kastrull tillammans med mjölken. Låt koka upp. Använder du vaniljpasta så har du ner det i punkt 2 tillsammans med äggulorna.
  2. Vispa ihop strösocker, äggulor och majsstärkelse för hand, gärna med en spiralvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om.
  3. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna.
  4. Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Häll sedan över krämen i en skål. Plasta in.
  5. Ställ skålen i kylskåpet för att kallna och stelna. Under tiden kan du göra sockerkakan.
  6. Sockerkaka: Sätt ugnen på 225 grader (över- och undervärme) och täck din långpanna med bakplåtspapper.
  7. Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Ta bort kastrullen från värmen och blanda ner mjölken. Ställ åt sidan medan du gör resten av stegen i receptet.
  8. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med hjälp av en elvisp i en bunke. Häll ner smörmjölken och vänd förisktigt ihop till en jämn smet med hjälp av en slickepott.
  9. Sikta ner vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott. Häll upp smeten i långpannan och bre ut i ett jämnt lager.
  10. Grädda sockerkakan i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter eller tills den är helt genomgräddad. Gör hål i kakan med hjälp av skaftet på en träslev eller liknande (viktigast är att skaftet är runt och har en diameter på ca 2-3 cm) medan kakan fortfarande är varm. Låt svalna.
  11. Garnering: Smält smöret till garneringen på låg värme. Låt svalna. För att sockret på kakan inte ska smälta så är det superviktigt att både kaka och smör inte är varma. Pensla kakan med smöret, strö på strösocker och fyll hålen med vaniljkräm, gärna med hjälp av en spritspåse för minst kladd.
Steg för steg

vaniljbullesockerkaka

Video

Receptet bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm och ger ca 20 bitar vaniljbullesockerkaka.

  1. Vaniljkräm: Skär vaniljstången på mitten, skrapa ur fröna och ha ner det i en kastrull tillammans med mjölken. Låt koka upp. Använder du vaniljpasta så har du ner det i punkt 2 tillsammans med äggulorna.
  2. Vispa ihop strösocker, äggulor och majsstärkelse för hand, gärna med en spiralvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om.
  3. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna.
  4. Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Häll sedan över krämen i en skål. Plasta in.
  5. Ställ skålen i kylskåpet för att kallna och stelna. Under tiden kan du göra sockerkakan.
  6. Sockerkaka: Sätt ugnen på 225 grader (över- och undervärme) och täck din långpanna med bakplåtspapper.
  7. Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Ta bort kastrullen från värmen och blanda ner mjölken. Ställ åt sidan medan du gör resten av stegen i receptet.
  8. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med hjälp av en elvisp i en bunke. Häll ner smörmjölken och vänd förisktigt ihop till en jämn smet med hjälp av en slickepott.
  9. Sikta ner vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott. Häll upp smeten i långpannan och bre ut i ett jämnt lager.
  10. Grädda sockerkakan i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter eller tills den är helt genomgräddad. Gör hål i kakan med hjälp av skaftet på en träslev eller liknande (viktigast är att skaftet är runt och har en diameter på ca 2-3 cm) medan kakan fortfarande är varm. Låt svalna.
  11. Garnering: Smält smöret till garneringen på låg värme. Låt svalna. För att sockret på kakan inte ska smälta så är det superviktigt att både kaka och smör inte är varma. Pensla kakan med smöret, strö på strösocker och fyll hålen med vaniljkräm, gärna med hjälp av en spritspåse för minst kladd.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

3.5 2 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
7 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
noor
noor
2 years ago

kan man ersätta majsstärkelse med något annat 🙂

Malin
Malin
2 years ago

Kan man frysa in kakan med vaniljkräm och sockret på? 🙂

Anette
Anette
Svara till  Malin
2 years ago

Jag skulle skippa smör och socker om du fryser den för det blir bara kladdigt annars.
Sikta lite florsocker över istället när den har tinat istället.
Vaniljkräm går att frysa utan problem.

Linda
Linda
2 years ago

Kan man göra med färdig valinjkräm?💕

Last edited 2 years ago by Linda
Lee
Lee
1 year ago

Hur är bäst att förvara kakan under natten? Ska baka på lördag eftermiddagen och bjuda på kakan söndag eftermiddag!

Tips!

Gör glutenfri vaniljbullesockerkaka genom att byta ut vetemjölet mot 1 msk fiberhusk och 3,25 dl glutenfri mjölmix (t ex Finax röda).

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?