
Inlägget innehåller annonslänkar.
Kanelbullens dag närmar sig med stormsteg och en av mina favoritsaker att baka som smakar kanelbulle är kanelbullesockerkaka. Det här är en supersaftig sockerkaka med rippel av kanelbullefyllning som smakar ljuvligt. Hela kakan smakar som mitten på en kanelbulle, där det alltid är mest fyllning och absolut godast.
Kakan har jag bakat i en av mina många formar på Nordic Ware. Förutom att de är tillverkade i tungt materials om gör gräddningen jämn, en insida som kakan inte fastnar i så länge man smörjer, så är de så fantastiskt vackra. Formen finns att köpa HÄR! (adlink).
Formen jag bakade i denna gång heter Heritage och rymmer 1,4 liter som ger 10-12 bitar kanelbullesockerkaka och finns att köpa HÄR (adlink).
Ingredienser (sockerkaka):
100 g smör
1 dl mjölk
3 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
Ingredienser (fyllning):
0,5 dl strösocker
0,25 dl brunt farinsocker strö
2 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Smörj din form generöst med smör.
- Börja med att göra sockerkakssmeten. Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Rör ner mjölken och ställ kastrullen åt sidan.
- Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp i en bunke. Tillsätt de torra ingredienserna och vänd försiktigt samman till en jämn smet med slickepott.
- Tillsätt smörmjölken och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
- Blanda ihop alla ingredienserna till fyllningen i en skål.
- Börja med att hälla 1/3 av sockerkakssmeten i formen. Strö på hälften av fyllningen på smeten, täck med ytterligare 1/3 smet, strö på resten av fyllningen och ha tillslut på resten av smeten.
- Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter eller tills den är helt genomgräddad. Låt svalna innan du vänder upp kakan på ett galler eller fat.
TIPS!
- Gör kakan glutenfri genom att byta ut mjölet mot 5 dl glutenfri mjölmix.
- Gör kakan mjölkfri genom att byta ut smör och mjölk mot mjölfritt margarin och växtbaserad mjölk. Ha dock i åtanke att vissa glutenfria mjölmixer innehåller mjölkprotein om du även vill göra den glutenfri.
- Gör kakan äggfri genom att byta ut äggen mot kikärtsspad från 1 paket blötlagda kikärtor.
[…] annan riktigt god mjuk kaka är den här ljuvliga kanelbullesockerkakan. En sockerkaka med smak av […]
Hej, jag gjorde kakan och den blev jätte god och saftig,men den blev jätte smulig vad kan jag ha gjort för fel ?
Otroligt god kaka! 🙂
Testa också att riva mandelmassa i fyllningen och toppa kakan med pärlsocker! Blir gudomligt gott! Jag brukar också ha lite kanel och kardemumma i själva smeten!
Hej Camilla
Är det formen som är 8 cm eller 10 cm hög som du använder här
💖
Denna otroligt goda kakan är nu ett stående inslag när jag bakar – fått så mycket beröm för den!
Försvinnande god❣️❣️
Åh, vad kul att höra! 🥰❤️
Är nybörjare på att baka med glutenfritt. Men i receptet står de 3 del vetemjöl, men att det kan ersättas med 5 del glutenfritt. Stämmer det?
Hejhej, om det står det i receptet så är det det som är testat för just detta recept❤️ Glutenfritt mjöl slukar i regel mer vätska, därför kan det behövas mer 😊
Hej!
Jag har ingen sån form på bilden, går det bra med ugnsform och är det samma mått som gäller då?
Hejhej! Du kan baka denna i vilken form somhelst som rymmer lika många liter 🥰
Nämen gud va gott det här ser ut! Måste testa att baka detta tills i helgen när farmor kommer på besök. Är tvär säker på att hon kommer älska detta! <3
Åh, tack! Hoppas ni får en fin fika ihop <3
All fyllning hamnade i botten av formen vilket gjorde att kakans fastnade (formen var ordentligt smord) så när den till slut lossnade var allt det goda kvar i formen.