Saftig hallonkaka

4 röster
hallonkaka
Det här inlägget är i annonssamarbete med Köketsfavoriter.se

Den här saftiga hallonkakan är en fröjd för både öga och smaklökar. Saftig kaka med massor av hallon. En drömgod kaka som bara smälter i munnen.

Att baka mjuka kakor är roligt men att baka mjuka kakor i fina formar är ÄNNU roligare. Vid det här laget vet ni redan att mina favoritformar kommer från Nordic Ware och just nu har Kökets Favoriter 25% rabatt på dem! Ni hittar alla formarna som finns till nedsatt pris HÄR! Formen som jag bakat dagens hallonkaka i heter Jubilee Loaf.

På tal om hallonkakan, så ska ni ju såklart få recept på den också. Den är ljuvligt saftig och bars smälter i munnen.

Formen som jag bakat den i rymmer 150 cl, är 28 cm lång, 14 cm bred och 8 cm hög och ger ca 10-12 generösa bitar hallonkaka (som jag oftast delar på två, så egentligen det dubbla).

Hursomhelst, här kommer receptet!

Ingredienser:

150 g smör + ytterligare några matskedar att smörja formen med

2 dl mjölk

3 ägg

3,5 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

5 dl vetemjöl

225 g frysta hallon

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme) och smörj din form generöst med smör.
  2. Smält 150 g smör i en kastrull på medelvärme. Tillsätt mjölken, rör om och ta bort kastrullen från värmen. Ställ kastrullen åt sidan medan du gör resten av smeten.
  3. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp i en bunke.
  4. I en annan bunke blandar du ihop vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och frysta hallon. Detta görs för att inte alla hallon ska sjunka till botten av kakan och viktigt är att du använder hallon som är helt genomfrusna.
  5. Vänd ner de torra ingredienserna med hallon i bunken med ägg och strösocker, försiktigt med slickepott. Tillsätt smörmjölken och rör om lite till.
  6. Häll upp smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter – 1 timme eller tills det att kakan är helt genomgräddad.
  7. Låt formen svalna lite innan du vänder din kaka upp och ner på ett galler.
  8. Servera direkt eller förvara kakan tätt förslutet, i rumstemperatur.

TIPS!

  • Gör hallonkakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 6,5 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör kakan vegansk genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och äggen mot kikärtsspad från 1 burk med blötlagda kikärtor på ca 400 ml.

En annan riktigt god mjuk kaka är den här ljuvliga kanelbullesockerkakan. En sockerkaka med smak av kanelbulle!

Prenumerera
Notis om
guest
2 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anonym
Anonym
5 månader sedan

Hej!

Testade receptet idag. Tog ut den efter 55 min. Lät den svalna lite. Men när jag vände på den, rann hallonsmeten ut…
Vad gjorde jag för fel:(?

2
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x