Citronkladdkaka

Härligt kladdig och sötsyrligt fräsch citronkladdkaka med MYCKET citronsmak. Denna citronkladdkaka innehåller inte någon kakao!

Citronkladdkaka – en drömmig kladdkaka med massor av citronsmak som bara smälter i munnen. Perfekt för dig som både är sugen på kladdkaka och något riktigt citronigt. Och det enda du behöve är 6 ingredienser för att baka den.

Även om det här är en kladdkaka utan kakao så gäller samma tips för att lyckas få till den perfekta konsistensen. Rör ihop alla ingredienser försiktigt i en bunke – man behöver vara väldigt varsam med sin kladdkakesmet för att inte få in en massa luft och riskera att den blir torr.

Denna citronkladdkaka innehåller inte någon kakao!

Som många andra kladdkakor så är denna citronkladdkaka absolut bäst dagen efter. Jag rekommenderar därför att ni bakar den kvällen innan den ska serveras.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
citronkladdkaka

Citronkladdkaka

Portioner: 10-12

Ingredienser

225 g  smör
4 ekologiska citroner (skal och 1 dl saft)
3 dl strösocker
2,25 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
3 ägg

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 10-12st

Ingredienser

225 g  smör
4 ekologiska citroner (skal och 1 dl saft)
3 dl strösocker
2,25 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
3 ägg

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakade jag i en rund form med avtagbara kanter med diameter på 23 cm.

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Häll över i en bunke.
  3. Skölj citronerna noga och riv ner skal och pressa ner saften i bunken.
  4. Ha sedan i resten av ingredienserna och blanda försiktigt bara precis tills alla ingredienser gått ihop.
  5. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på formen, smörj eller fodra kanterna och häll upp smeten i den.
  6. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Denna kladdkaka blir inte dallrig i mitten som mina andra kladdkakor utan ser rätt fast ut på ytan när den är klar trots att den är kladdig på insidan.
  7. Låt kakan stå i kylskåpet tills den svalnat helt och hållet. Servera med lättvispad grädde.
Steg för steg

Allergianpassa:

  • Byt ut smöret mot mjölkfritt margarin.
  • Byt ut vetemjölet mot samma mängd Lailas mjölmix eller 2 dl finax blåa mjölmix för glutenfritt.
  • Byt ut äggen mot 0,5 dl oatly ikaffe + 100 g vit vegansk choklad, grovhackad och smält.
Video

Receptet bakade jag i en rund form med avtagbara kanter med diameter på 23 cm.

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Häll över i en bunke.
  3. Skölj citronerna noga och riv ner skal och pressa ner saften i bunken.
  4. Ha sedan i resten av ingredienserna och blanda försiktigt bara precis tills alla ingredienser gått ihop.
  5. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på formen, smörj eller fodra kanterna och häll upp smeten i den.
  6. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Denna kladdkaka blir inte dallrig i mitten som mina andra kladdkakor utan ser rätt fast ut på ytan när den är klar trots att den är kladdig på insidan.
  7. Låt kakan stå i kylskåpet tills den svalnat helt och hållet. Servera med lättvispad grädde.

Allergianpassa:

  • Byt ut smöret mot mjölkfritt margarin.
  • Byt ut vetemjölet mot samma mängd Lailas mjölmix eller 2 dl finax blåa mjölmix för glutenfritt.
  • Byt ut äggen mot 0,5 dl oatly ikaffe + 100 g vit vegansk choklad, grovhackad och smält.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

4.4 8 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
11 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
trackback
4 years ago

[…] Sugen på att baka en klassisk citronkladdkaka utan krusiduller? Du hittar receptet HÄR! […]

Anna
Anna
4 years ago

Men så bra med tips om hur man allergianpassar♥️ Citronkladdkaka here we go!

Anna Lundh
Anna Lundh
3 years ago

Hej Camilla! Jag undrar – det står två olika saker i receptet om gräddningen. I texten innan står det att kakan ska vara vobblig i mitten, men i receptet står det att den ska vara fast. Jag gräddar min just nu så jag går på känsla (den ser för övrigt jättegod ut), men tänkte att du kanske vill ändra för tydlighetens skull ❤️

Eva
Eva
2 years ago

Min kaka blev väldigt besk och stark, skulle man ha skal från 4 citroner? Det framgick inte så bra.

Lotta Larsson
Lotta Larsson
2 years ago

Kakan ser väldigt god ut, men några frågor? Ska det endast vara 1 dl citronsaft totalt, bilr ju mer saft ifrån 4 citroner, men skal ifrån 4 citroner? Silas fruktköttetbort ifrån citronjuice?

Irene Morgan
Irene Morgan
2 years ago

Är det riktigt att äggen bara ska blandas i😉

Marita
Marita
4 months ago

Kan man dubbla receptet och baka i en liten långpanna?

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?