Citronkladdkaka med mums mums-topping

Är ni redo för sommaren än? Trots regn, rusk och kyla? Det är iallafall jag! Och set inviger jag med den här superfräscha citronkladdkakan med fluffig mums mums-topping och färska jordgubbar. En riktigt drömmig sommarkladdkaka som ni bara måste prova.

Oroa er inte, det kommer sommartårtor också. Se det här lite som uppvärmning. För till skillnad från tårta så är ju kladdkaka busenkelt att göra. Inte så mycket aktiv tid men däremot behöver man ha lite is i magen för att invänta den perfekta konsistensen.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Citronkladdkaka med mums mums-topping

Portioner: 10-12

Ingredienser

Citronkladdkaka:
225 g  smör
4 citroner (skal och 0,5 dl saft)
3 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 ägg

Mums mums-topping:
4 äggvitor
2,25 dl strösocker
1 msk vaniljsocker eller 0,5 tsk vaniljpulver
1 tsk agar agar pulver
4 msk ljummet vatten

Tips!

  • Byt ut smöret mot mjölkfritt margarin för att göra kladdkakan mjölkfri.
  • Byt ut vetemjölet mot samma mängd Lailas mjölmix eller 2 dl finax blåa mjölmix för glutenfritt.
  • Byt ut äggen mot 0,5 dl oatly ikaffe + 100 g vit vegansk choklad, grovhackad och smält
  • 0,5 tsk agar agar pulver = 1 tsk gelatinpulve

Dela receptet

Portioner: 10-12st

Ingredienser

Citronkladdkaka:
225 g  smör
4 citroner (skal och 0,5 dl saft)
3 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 ägg

Mums mums-topping:
4 äggvitor
2,25 dl strösocker
1 msk vaniljsocker eller 0,5 tsk vaniljpulver
1 tsk agar agar pulver
4 msk ljummet vatten

TIPS!

  • Byt ut smöret mot mjölkfritt margarin för att göra kladdkakan mjölkfri.
  • Byt ut vetemjölet mot samma mängd Lailas mjölmix eller 2 dl finax blåa mjölmix för glutenfritt.
  • Byt ut äggen mot 0,5 dl oatly ikaffe + 100 g vit vegansk choklad, grovhackad och smält
  • 0,5 tsk agar agar pulver = 1 tsk gelatinpulve

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm.

  1. Börja med att göra kladdkakan.
  2. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra din springform med bakplåtspapper.
  3. Smält smöret i en kastrull på medelvärme.
  4. Skölj citronerna noga och riv ner skal och pressa ner saften i en bunke.
  5. Ha sedan i resten av ingredienserna tillsammans med smälta smöret och blanda försiktigt bara precis tills alla ingredienser gått ihop.
  6. Häll upp smeten i formen och grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter.
  7. Låt kakan stå i kylskåpet tills den svalnat helt och hållet, minst 4h innan du toppar med mums mums-toppingen.
  8. Vispa äggvitorna till fasta toppar med elvisp i en värmetålig bunke.
  9. Tillsätt strösockret och vaniljpulver, lite i taget under konstant vispning med elvisp tills du får en fluffig och blank smet.
  10. Ställ bunken över ett vattenbad och vispa på låg hastighet, gärna med ballongvisp tills sockerkristallerna smält helt och hållet. Ta bort bunken från värmen och fortsätt vispa marängen med elvisp tills undersidan av bunken svalnat helt och hållet.
  11. Lägg agar agar pulver och vatten i en liten skål. Rör om och värm upp på högsta effekt i 25 sekunder i micro. Rör om och låt svalna (men inte stelna!).
  12. Häll ner agar agar-smeten i marängsmeten samtidigt som du vispar med elvisp hela tiden så att det inte bildas klumpar.
  13. Sleva över mums mums-fyllningen i en spritspåse med rund tyll och spritsa ut på din kladdkaka. Dekorera med färska jordgubbar.
  14. Servera kladdkakan direkt eller förvara i kylskåpet.
Steg för steg

Video

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm.

  1. Börja med att göra kladdkakan.
  2. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra din springform med bakplåtspapper.
  3. Smält smöret i en kastrull på medelvärme.
  4. Skölj citronerna noga och riv ner skal och pressa ner saften i en bunke.
  5. Ha sedan i resten av ingredienserna tillsammans med smälta smöret och blanda försiktigt bara precis tills alla ingredienser gått ihop.
  6. Häll upp smeten i formen och grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter.
  7. Låt kakan stå i kylskåpet tills den svalnat helt och hållet, minst 4h innan du toppar med mums mums-toppingen.
  8. Vispa äggvitorna till fasta toppar med elvisp i en värmetålig bunke.
  9. Tillsätt strösockret och vaniljpulver, lite i taget under konstant vispning med elvisp tills du får en fluffig och blank smet.
  10. Ställ bunken över ett vattenbad och vispa på låg hastighet, gärna med ballongvisp tills sockerkristallerna smält helt och hållet. Ta bort bunken från värmen och fortsätt vispa marängen med elvisp tills undersidan av bunken svalnat helt och hållet.
  11. Lägg agar agar pulver och vatten i en liten skål. Rör om och värm upp på högsta effekt i 25 sekunder i micro. Rör om och låt svalna (men inte stelna!).
  12. Häll ner agar agar-smeten i marängsmeten samtidigt som du vispar med elvisp hela tiden så att det inte bildas klumpar.
  13. Sleva över mums mums-fyllningen i en spritspåse med rund tyll och spritsa ut på din kladdkaka. Dekorera med färska jordgubbar.
  14. Servera kladdkakan direkt eller förvara i kylskåpet.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
31 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Sara
Sara
3 years ago

Kan man göra toppingen dagen innan och spritsa på, eller bör man göra den samma dag som den ska ätas?

Mia
Mia
Svara till  camillahamid
2 years ago

Men kan man göra denna klar dagen innan den skall konsumeras?

Sofia
Sofia
Svara till  camillahamid
2 years ago

Kan den sedan vänta i kylen någon dag?

Hanna
Hanna
3 years ago

Kan man använda gelésocker multi istället för agar agar

Cecilia
Cecilia
3 years ago

Är det alltså möjligt att göra kakan helt färdig dagen innan den ska ätas?

Maja
Maja
3 years ago

Om man inte har Micro tillgänglig och måste använda spisen, hur mycket ska man värma vattnet då?

Carolin
Carolin
2 years ago

Måste man ha agar agar pulvret?

Susanne
Susanne
2 years ago

Kan man använda vanligt gelatin?Hur många plattor isåfall 💕

Emelie
Emelie
2 years ago

Kan den frysa in utan marängen?

Teresa
Teresa
2 years ago

Går den att göra glutenfri?

Emma
Emma
2 years ago

Kan man baka den ungefär 3 dagar innan, hur länge håller den i kylskåpet skulle du säga? 🙂

Emilia
Emilia
2 years ago

Om man är för lat för att göra mumsmumsen, går det bra att göra bara själva kladdkakan då? Blir det gott med grädde tror du?

Elina
Elina
2 years ago

Ser supergott ut! Om man vill göra den glutenfri, har du förslag på vad man ska använda istället för vetemjöl?

***Såg dina tips nedanför nu, så då var det inget😄***

Last edited 2 years ago by Elina
Malin
Malin
2 years ago

Kan man dekorera den dagen innan servering, tänker på MUMSMUMSEN. Sedan dekorerar man jordgubbar innan servering så klar.

Giovanna Hilke
Giovanna Hilke
2 years ago

Om man använder gelatinblad hur blir det med fördelningen av vätskan då? Hur mycket ska man ha?

Els-Marie
Els-Marie
2 years ago

Hur långt i förväg kan man spritsa på mums momsen? Hur länge kan man ha den i kylskåpet när dem är spritsade??

trackback
2 years ago

[…] med att göra en citronkladdkaka. Camilla Hamid har ett toppenrecept här. Ställ kakan i kylen så att det svalnar och göttar till sig medan du gör de andra […]

FruAdler
FruAdler
2 years ago

4 citroner men bara 1/2 dl saft, stämmer det?

Marianne Ahlin
Marianne Ahlin
2 years ago

Jag har ingen micro, kan jag värma på spisen?

Marie
Marie
2 years ago

Varför står marängskålen på en kastrull på spisen på en av bilderna? Ska äggvitorna värmas?

Emmelie
Emmelie
1 year ago

Hej. Jag ska ta med denna kaka till ett 30årskalas. Kan jag göra allt dagen innan och hoppas att marängen är fin dagen därpå? Eller ska jag ta med uppvispat maräng och dekorera på plats?

Tips!

  • Byt ut smöret mot mjölkfritt margarin för att göra kladdkakan mjölkfri.
  • Byt ut vetemjölet mot samma mängd Lailas mjölmix eller 2 dl finax blåa mjölmix för glutenfritt.
  • Byt ut äggen mot 0,5 dl oatly ikaffe + 100 g vit vegansk choklad, grovhackad och smält
  • 0,5 tsk agar agar pulver = 1 tsk gelatinpulve

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?