Citronkladdkaka med mums mums-topping

55 röster
citronkladdkaka

Är ni redo för sommaren än? Trots regn, rusk och kyla? Det är iallafall jag! Och set inviger jag med den här superfräscha citronkladdkakan med fluffig mums mums-topping och färska jordgubbar. En riktigt drömmig sommarkladdkaka som ni bara måste prova.

Oroa er inte, det kommer sommartårtor också. Se det här lite som uppvärmning. För till skillnad från tårta så är ju kladdkaka busenkelt att göra. Inte så mycket aktiv tid men däremot behöver man ha lite is i magen för att invänta den perfekta konsistensen.

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm, vilket ger en citronkladdkaka med mums mums-topping på 10-12 generösa bitar.

Citronkladdkaka:

225 g  smör

4 citroner (skal och 0,5 dl saft)

3 dl strösocker

2,5 dl vetemjöl

1 msk vaniljsocker

2 ägg

Mums mums-topping:

4 äggvitor

2,25 dl strösocker

1 msk vaniljsocker eller 0,5 tsk vaniljpulver

1 tsk agar agar pulver

4 msk ljummet vatten

Gör såhär:

  1. Börja med att göra kladdkakan.
  2. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra din springform med bakplåtspapper.
  3. Smält smöret i en kastrull på medelvärme.
  4. Skölj citronerna noga och riv ner skal och pressa ner saften i en bunke.
  5. Ha sedan i resten av ingredienserna tillsammans med smälta smöret och blanda försiktigt bara precis tills alla ingredienser gått ihop.
  6. Häll upp smeten i formen och grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter.
  7. Låt kakan stå i kylskåpet tills den svalnat helt och hållet, minst 4h innan du toppar med mums mums-toppingen.
  8. Vispa äggvitorna till fasta toppar med elvisp.
  9. Tillsätt strösockret och vaniljpulver, lite i taget under konstant vispning med elvisp tills du får en fluffig och blank smet.
  10. Lägg agar agar pulver och vatten i en liten skål. Rör om och värm upp på högsta effekt i 25 sekunder i micro. Rör om och låt svalna (men inte stelna!).
  11. Häll ner agar agar-smeten i marängsmeten samtidigt som du vispar med elvisp hela tiden så att det inte bildas klumpar.
  12. Sleva över mums mums-fyllningen i en spritspåse med rund tyll och spritsa ut på din kladdkaka. Dekorera med färska jordgubbar.
  13. Servera kladdkakan direkt eller förvara i kylskåpet.

TIPS!

  • Byt ut smöret mot mjölkfritt margarin för att göra kladdkakan mjölkfri.
  • Byt ut vetemjölet mot samma mängd Lailas mjölmix eller 2 dl finax blåa mjölmix för glutenfritt.
  • Byt ut äggen mot 0,5 dl oatly ikaffe + 100 g vit vegansk choklad, grovhackad och smält
  • 0,5 tsk agar agar pulver = 1 tsk gelatinpulver

Prenumerera
Notis om
guest
16 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Sara
Sara
1 år sedan

Kan man göra toppingen dagen innan och spritsa på, eller bör man göra den samma dag som den ska ätas?

Mia
Mia
Svara på  Camilla Hamid
3 månader sedan

Men kan man göra denna klar dagen innan den skall konsumeras?

Hanna
Hanna
1 år sedan

Kan man använda gelésocker multi istället för agar agar

Carolin
Carolin
3 månader sedan

Måste man ha agar agar pulvret?

Susanne
Susanne
3 månader sedan

Kan man använda vanligt gelatin?Hur många plattor isåfall 💕

Emelie
Emelie
3 månader sedan

Kan den frysa in utan marängen?

Emma
Emma
3 månader sedan

Kan man baka den ungefär 3 dagar innan, hur länge håller den i kylskåpet skulle du säga? 🙂

Emilia
Emilia
3 månader sedan

Om man är för lat för att göra mumsmumsen, går det bra att göra bara själva kladdkakan då? Blir det gott med grädde tror du?

Elina
Elina
3 månader sedan

Ser supergott ut! Om man vill göra den glutenfri, har du förslag på vad man ska använda istället för vetemjöl?

***Såg dina tips nedanför nu, så då var det inget😄***

Last edited 3 månader sedan by Elina
trackback
2 månader sedan

[…] med att göra en citronkladdkaka. Camilla Hamid har ett toppenrecept här. Ställ kakan i kylen så att det svalnar och göttar till sig medan du gör de andra […]

16
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x