Citronkladdkaka med mums mums-topping

65 röster
citronkladdkaka

Är ni redo för sommaren än? Trots regn, rusk och kyla? Det är iallafall jag! Och set inviger jag med den här superfräscha citronkladdkakan med fluffig mums mums-topping och färska jordgubbar. En riktigt drömmig sommarkladdkaka som ni bara måste prova.

Oroa er inte, det kommer sommartårtor också. Se det här lite som uppvärmning. För till skillnad från tårta så är ju kladdkaka busenkelt att göra. Inte så mycket aktiv tid men däremot behöver man ha lite is i magen för att invänta den perfekta konsistensen.

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm, vilket ger en citronkladdkaka med mums mums-topping på 10-12 generösa bitar.

Citronkladdkaka:

225 g  smör

4 citroner (skal och 0,5 dl saft)

3 dl strösocker

2,5 dl vetemjöl

1 msk vaniljsocker

2 ägg

Mums mums-topping:

4 äggvitor

2,25 dl strösocker

1 msk vaniljsocker eller 0,5 tsk vaniljpulver

1 tsk agar agar pulver

4 msk ljummet vatten

Gör såhär:

  1. Börja med att göra kladdkakan.
  2. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra din springform med bakplåtspapper.
  3. Smält smöret i en kastrull på medelvärme.
  4. Skölj citronerna noga och riv ner skal och pressa ner saften i en bunke.
  5. Ha sedan i resten av ingredienserna tillsammans med smälta smöret och blanda försiktigt bara precis tills alla ingredienser gått ihop.
  6. Häll upp smeten i formen och grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter.
  7. Låt kakan stå i kylskåpet tills den svalnat helt och hållet, minst 4h innan du toppar med mums mums-toppingen.
  8. Vispa äggvitorna till fasta toppar med elvisp i en värmetålig bunke.
  9. Tillsätt strösockret och vaniljpulver, lite i taget under konstant vispning med elvisp tills du får en fluffig och blank smet.
  10. Ställ bunken över ett vattenbad och vispa på låg hastighet, gärna med ballongvisp tills sockerkristallerna smält helt och hållet. Ta bort bunken från värmen och fortsätt vispa marängen med elvisp tills undersidan av bunken svalnat helt och hållet.
  11. Lägg agar agar pulver och vatten i en liten skål. Rör om och värm upp på högsta effekt i 25 sekunder i micro. Rör om och låt svalna (men inte stelna!).
  12. Häll ner agar agar-smeten i marängsmeten samtidigt som du vispar med elvisp hela tiden så att det inte bildas klumpar.
  13. Sleva över mums mums-fyllningen i en spritspåse med rund tyll och spritsa ut på din kladdkaka. Dekorera med färska jordgubbar.
  14. Servera kladdkakan direkt eller förvara i kylskåpet.

TIPS!

  • Byt ut smöret mot mjölkfritt margarin för att göra kladdkakan mjölkfri.
  • Byt ut vetemjölet mot samma mängd Lailas mjölmix eller 2 dl finax blåa mjölmix för glutenfritt.
  • Byt ut äggen mot 0,5 dl oatly ikaffe + 100 g vit vegansk choklad, grovhackad och smält
  • 0,5 tsk agar agar pulver = 1 tsk gelatinpulver

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

31 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Sara
Sara
2 år sedan

Kan man göra toppingen dagen innan och spritsa på, eller bör man göra den samma dag som den ska ätas?

Mia
Mia
Svara på  Camilla Hamid
1 år sedan

Men kan man göra denna klar dagen innan den skall konsumeras?

Sofia
Sofia
Svara på  Camilla Hamid
1 år sedan

Kan den sedan vänta i kylen någon dag?

Hanna
Hanna
2 år sedan

Kan man använda gelésocker multi istället för agar agar

Cecilia
Cecilia
2 år sedan

Är det alltså möjligt att göra kakan helt färdig dagen innan den ska ätas?

Maja
Maja
2 år sedan

Om man inte har Micro tillgänglig och måste använda spisen, hur mycket ska man värma vattnet då?

Carolin
Carolin
1 år sedan

Måste man ha agar agar pulvret?

Susanne
Susanne
1 år sedan

Kan man använda vanligt gelatin?Hur många plattor isåfall 💕

Emelie
Emelie
1 år sedan

Kan den frysa in utan marängen?

Teresa
Teresa
1 år sedan

Går den att göra glutenfri?

Emma
Emma
1 år sedan

Kan man baka den ungefär 3 dagar innan, hur länge håller den i kylskåpet skulle du säga? 🙂

Emilia
Emilia
1 år sedan

Om man är för lat för att göra mumsmumsen, går det bra att göra bara själva kladdkakan då? Blir det gott med grädde tror du?

Elina
Elina
1 år sedan

Ser supergott ut! Om man vill göra den glutenfri, har du förslag på vad man ska använda istället för vetemjöl?

***Såg dina tips nedanför nu, så då var det inget😄***

Last edited 1 år sedan by Elina
Malin
Malin
1 år sedan

Kan man dekorera den dagen innan servering, tänker på MUMSMUMSEN. Sedan dekorerar man jordgubbar innan servering så klar.

Giovanna Hilke
Giovanna Hilke
1 år sedan

Om man använder gelatinblad hur blir det med fördelningen av vätskan då? Hur mycket ska man ha?

Els-Marie
Els-Marie
1 år sedan

Hur långt i förväg kan man spritsa på mums momsen? Hur länge kan man ha den i kylskåpet när dem är spritsade??

trackback
1 år sedan

[…] med att göra en citronkladdkaka. Camilla Hamid har ett toppenrecept här. Ställ kakan i kylen så att det svalnar och göttar till sig medan du gör de andra […]

FruAdler
FruAdler
10 månader sedan

4 citroner men bara 1/2 dl saft, stämmer det?

Marianne Ahlin
Marianne Ahlin
10 månader sedan

Jag har ingen micro, kan jag värma på spisen?

Marie
Marie
10 månader sedan

Varför står marängskålen på en kastrull på spisen på en av bilderna? Ska äggvitorna värmas?

Emmelie
Emmelie
9 månader sedan

Hej. Jag ska ta med denna kaka till ett 30årskalas. Kan jag göra allt dagen innan och hoppas att marängen är fin dagen därpå? Eller ska jag ta med uppvispat maräng och dekorera på plats?

31
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x