Receptet bakas i två runda springformar med diameter på 23 cm.
- Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme) och fodra två
springformar med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
- Vispa ihop smör och strösocker krämigt med elvisp i en bunke.
Tillsätt en äggula i taget och vispa mellan varje äggula. Sikta ner de torra ingredienserna och vänd försiktigt ihop till en jämn smet. Vispa till sist ner mjölken. Dela smeten i två och bre ut varje del i botten på de två formarna.
- Grovhacka den mörka chokladen till marängen och lägg i en värmetålig skål. Smält chokladen över ett vattenbad och låt svalna.
- Vispa äggvitorna till ett hårt skum med elvisp i en bunke av glas eller metall. Tillsätt strösocker, lite i taget under fortsatt vispning tills du får en blank och fast maräng.
- Häll ner den smälta chokladen i marängsmeten och dra några försiktiga varv med en slickepott så att chokladen ringlar sig fint i marängen.
- Bre ut marängen över kaksmeten i formarna. Dekorera med
mandelflarn. Grädda en form i taget, i mitten av ugnen i ca 40
minuter. Låt bottnarna svalna helt och hållet innan du fyller och monterar ihop
din tårta.
- Grovhacka den mörka chokladen till fyllningen och lägg i en värmetålig skål. Smält chokladen över ett vattenbad och låt svalna.
- I en bunke vispar du ihop smör och färskost riktigt krämigt med elvisp. Häll i den smälta, avsvalnade chokladen och fortsätt vispa med elvisp tills chokladen fördelat sig jämnt i smeten.
- Sikta ner florsockret och vänd försiktigt ihop till en jämn och tjock smet med slickepott.
- Skölj jordgubbarna noggrannt och skär bort bladen på de som ska vara inuti tårtan. Skär dem i kvartar.
- Bre ut hälften av fyllningen på den första botten, ha sedan på hälften av jordgubbarna och sedan nästa tårtbotten. Bre på resten av fyllningen och resten av jordgubbarna. Servera tårtan direkt eller förvara den i kylskåpet.
så gott
Härlig botten och receptet funkade super men fyllningen? Gjorde inte full sats men blev ändå för mycket och otrevligt med så mycket smör, alldeles för fettigt och stabbigt tyvärr (har inga problem med “tunga” chokladkakor). Använde hackade hasselnötter istället för mandelflarn, passade bra!
Varför gör du en smörkräm om du anser att det är fetrigt och stabbigt? Gillar ej lakrits och då bakar jag inget med lakrits. Men de betyder inte att det är receptet det är fel på..
Hej Camilla vi har träffats hos blogg.se möte för några år sedan. Jag driver numera bloggportalen blogbiz.se med kända artister som Dogge, Denise Lopez, Runar Sögaard och sångaren Patrik Isaksson samt några fler. Jag undrar om du skulle vilja bli vår elitbloggare inom mat. Vi hjälper våra bloggare med marknadsföring och agenter som i sin tur ska hjälpa dig som en kontakt mellan dig och företag för sponsring under längre tid. Skulle du vara intresserad att komma över till oss så får du gärna maila mig på annevonporat@live.se
Vi handplockar våra bloggare.
Hej funkar de och göra tårtan dagen innan man ska servera den ?
Om jag vill gör den till fler personer ska jag dubbla recept och göra det på långplåt?
Det funkar utmärkt
Hejsan!
Kan man göra tårtan dagen innan eller blir marängen konstig då?
Kan jag ha denna i kylskåpet under natten ?
God botten men alldeles för mycket och för ”tung” frosting. Det fick bli vispad grödde mellan lagren och frosting bara överst för att försöka lätta upp kakan lite.
Resten av frostingen får hamna på en rulltårta
Går det bra att baka den i en långpanna också och sedan dela den? Har inte två formar tyvärr.
Gjorde halva receptet (med bara en botten) men med lika mycket bär. Den blev supergod! Hela arbetslaget på skolan ville ha receptet. Stort tack!
Hejhej, förlåt för sent svar, åh vad glad jag blir att ni gillade den! Tack själv
Hej Camilla, kan man göra botten en dag innan man monterar själva tårtan eller kommer botten bli seg och inte så krispig då?
Hej kan man ta bort mandeln?
Yes, bara att utesluta
Hej,
Om jag vill göra bottnarna dagen innan, förvarar jag dem i kylen eller blir marängen mjuk då? Alltså utan fyllning så klart
Hejhej! I rumstemperatur är det bästa för att behålla krispet i marängen
Går det att frysa bottnarna?
Det går men då förlorar marängen sin krispighet
Kan man göra den dagen före innan man ska äta den
Det går bra
Kommer den fortfarande vara krispig då?
Får lyckas man med marängen? Min sjunk ihop och blev aldrig krispig.
Kan man göra den i muffinsformar?
Kan man byta ut mandelflarn mot typ rise krispies? Tål inte nötter men vill ha krispwt i marängen eller kanske inte behövs? Tacksam för svar! Glad midsommar!
Det här var väl härligt och gott
Vad kul att du gillade den, tack snälla du!
Håller med Betty att det verkligen såg gott ut. vi har träffats på blogg.se det var längesedan ca 7 år sedan eller mer. Vet ej om du minns mig.
Hej, kan man utesluta den smälta chokladen i marängen? Skulle vilja göra denna men med “vanlig” maräng
Bakar denna just nu
ska serveras imorgon så tänker att monterar då. Kan jag förbereda fyllningen redan idag, eller bättre göra när dags montera?
blir 9 åriga Elliots födelsedagstårta 

Jag driver en sida om ekologisk livsmedel och följer din blogg