
Pinocchiokladdkaka – en pinocchiotårta i kladdkakekostym helt enkelt! Pinocchiotårta är en klassisk marängtårta med sockerkaksbotten och jag älskar den! Kärt barn har många namn och den kallas även för brittatårta, glömmingetårta och herrgårdstårta. Även om jag älskar originalet så var jag bara tvungen att ta fram en kladdkakeversion av denna ljuvliga klassiker. Kladdig vaniljkladdkaka, toppad med maräng, vispad grädde och färska jordgubbar.

Den ultimata pinocchiotårtan för dig som älskar kladdkaka eller som helt enkelt inte orkar göra pinocchiotårta på vanligt vis! Marängen toppas med hasselnötter eller mandelflarn men det är absolut inget måste. Är du allergisk, inte gillar nötter/mandlar eller bara inte har det hemma så kan du bara skippa det.

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm, vilket ger en pinocchiokladdkaka på 10-12 generösa bitar.
Ingredienser (vaniljkladdkaka):
225 g smör
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 nypa salt
3,5 dl vetemjöl
4 ägg
Ingredienser (maräng):
2 äggvitor
1 dl strösocker
0,5 dl mandelflarn eller krossade hasselnötter (kan uteslutas)
Ingredienser (dekoration):
4 dl kylskåpskall vispgrädde
1 nypa bakpulver
250 g färska jordgubbar

Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra din springform med bakplåtspapper.
- Smält smöret och låt det svalna.
- Blanda samman alla ingredienser, inklusive smöret, i en bunke med försiktiga rörelser bara precis tills allt går ihop till en jämn smet.
- Häll upp smeten i formen.
- Vispa upp äggvitorna till fasta toppar med elvisp i en bunke av glas eller metall. Tillsätt strösocker lite i taget under fortsatt vispning.
- Klicka ut marängen på kladdkakan och bred ut den i ett jämnt lager.
- Strö över nötter/mandlar och grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 35 minuter.
- Låt kladdkakan svalna helt och hållet i minst 4 timmar, helst över natten, i kylskåpet innan du dekorerar och serverar.
- Vispa upp grädden tillsammans med bakpulvret och spritsa ut eller bre ut den på kladdkakan. Toppa med färska jordgubbar och servera!
TIPS!
- Gör din pinocchiokladdkaka glutenfri genom att ersätta vetemjölet med 5,5 dl glutenfri mjölmix.
[…] Att baka pinocchiotårta som kladdkaka är också väldigt gott. Kolla in min pinocchiokladdkaka. […]
Ser fantastisk ut!! Hur gör man denna glutenfri?
Se längst ner i receptet <3
mums den ska jag göra
Oj oj oj denna måste jag göra som en uppdatering till midsommar 🤗
Hej, jag har två äggvitor som jag sparat kan jag använda de?
Så länge de förvarats i kyl så funkar det 🙂
[…] alla varianter på pinocchiotårta som jag bakat genom åren: klassisk pinocchiotårta, pinocchiokladdkaka och pinocchiorulltårta, så slog det mig att det säkert skulle vara jättegott att göra en […]