
Pinocchiokladdkaka – en pinocchiotårta i kladdkakekostym helt enkelt! Pinocchiotårta är en klassisk marängtårta med sockerkaksbotten och jag älskar den! Kärt barn har många namn och den kallas även för brittatårta, glömmingetårta och herrgårdstårta. Även om jag älskar originalet så var jag bara tvungen att ta fram en kladdkakeversion av denna ljuvliga klassiker. Kladdig vaniljkladdkaka, toppad med maräng, vispad grädde och färska jordgubbar.
Den ultimata pinocchiotårtan för dig som älskar kladdkaka eller som helt enkelt inte orkar göra pinocchiotårta på vanligt vis! Marängen toppas med hasselnötter eller mandelflarn men det är absolut inget måste. Är du allergisk, inte gillar nötter/mandlar eller bara inte har det hemma så kan du bara skippa det.

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm, vilket ger en pinocchiokladdkaka på 10-12 generösa bitar.
Ingredienser (vaniljkladdkaka):
225 g smör
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 nypa salt
3,5 dl vetemjöl
4 ägg
Ingredienser (maräng):
2 äggvitor
1 dl strösocker
0,5 dl mandelflarn eller krossade hasselnötter (kan uteslutas)
Ingredienser (dekoration):
4 dl kylskåpskall vispgrädde
1 nypa bakpulver
250 g färska jordgubbar
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra din springform med bakplåtspapper.
- Smält smöret och låt det svalna.
- Blanda samman alla ingredienser, inklusive smöret, i en bunke med försiktiga rörelser bara precis tills allt går ihop till en jämn smet.
- Häll upp smeten i formen.
- Vispa upp äggvitorna till fasta toppar med elvisp i en bunke av glas eller metall. Tillsätt strösocker lite i taget under fortsatt vispning.
- Klicka ut marängen på kladdkakan och bred ut den i ett jämnt lager.
- Strö över nötter/mandlar och grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 35 minuter.
- Låt kladdkakan svalna helt och hållet i minst 4 timmar, helst över natten, i kylskåpet innan du dekorerar och serverar.
- Vispa upp grädden och spritsa ut eller bre ut den på kladdkakan. Toppa med färska jordgubbar och servera!
TIPS!
- Gör din pinocchiokladdkaka glutenfri genom att ersätta vetemjölet med 5,5 dl glutenfri mjölmix.
[…] Att baka pinocchiotårta som kladdkaka är också väldigt gott. Kolla in min pinocchiokladdkaka. […]
Ser fantastisk ut!! Hur gör man denna glutenfri?
Se längst ner i receptet <3
mums den ska jag göra
Oj oj oj denna måste jag göra som en uppdatering till midsommar 🤗
Haha tänkte precis att jag skulle baka den på torsdag så den blir parfect till midsommar skönt att det inte är bara jag som tänkte de fast ett år senare
Hej, jag har två äggvitor som jag sparat kan jag använda de?
Så länge de förvarats i kyl så funkar det 🙂
[…] alla varianter på pinocchiotårta som jag bakat genom åren: klassisk pinocchiotårta, pinocchiokladdkaka och pinocchiorulltårta, så slog det mig att det säkert skulle vara jättegott att göra en […]
I made it and everybody said it was the best cake they tried, thank you for the recipe! Big hug from Belgium
Oh thank you so much! 😍😍
Om bakplåtspappret är slut, går det lika bra att bara lägga i allt som vanligt i formen? Eller är det mer att smeten kan fastna och gå sönder? Kram
Mums! Kan man ersätta äggen i kladdkakesmeten med något? Min son är tyvärr allergisk mot ägg.
Hej! Har tyvärr inte provat baka den äggfritt än men om du testar dig fram får du gärna berätta hur det gick 🙂
Ser super god ut. Den måste testas. Undrar bara varför man har bakpulver i den vispade grädden?
Det gör att den håller sig lite stabilare 🙂
Ser fantastiskt ut, ska testa! Dock förstår jag inte riktigt steg 5 vad ” vispa upp äggvitorna till fasta toppar” betyder?
Hejhej! Tack så mycket 🙂 Det jag menar är att äggvitorna ska bli till ett vitt fast skum. Dvs, när du vänder bunken upp och ner så faller ingenting ut 🙂
Varför ska man vispa grädden med bakpuler????
Wow så underbart gott det ser ut den måste jag prova att baka.
Delar du på i mitten.
Hur många är det i
Alltså så underbart duktig du är.🥇
Går det att ta en springform som är 25 cm
Kan man baka denna i en långpanna
Går kakan att förbereda dagen innan?