Pinocchiokladdkaka

150 röster
pinocchiokladdkaka

Pinocchiokladdkaka – en pinocchiotårta i kladdkakekostym helt enkelt! Pinocchiotårta är en klassisk marängtårta med sockerkaksbotten och jag älskar den! Kärt barn har många namn och den kallas även för brittatårta, glömmingetårta och herrgårdstårta. Även om jag älskar originalet så var jag bara tvungen att ta fram en kladdkakeversion av denna ljuvliga klassiker. Kladdig vaniljkladdkaka, toppad med maräng, vispad grädde och färska jordgubbar.

Den ultimata pinocchiotårtan för dig som älskar kladdkaka eller som helt enkelt inte orkar göra pinocchiotårta på vanligt vis! Marängen toppas med hasselnötter eller mandelflarn men det är absolut inget måste. Är du allergisk, inte gillar nötter/mandlar eller bara inte har det hemma så kan du bara skippa det.

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm, vilket ger en pinocchiokladdkaka på 10-12 generösa bitar.

Ingredienser (vaniljkladdkaka):

225 g smör

3 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

1 nypa salt

3,5 dl vetemjöl

4 ägg

Ingredienser (maräng):

2 äggvitor

1 dl strösocker

0,5 dl mandelflarn eller krossade hasselnötter (kan uteslutas)

Ingredienser (dekoration):

4 dl kylskåpskall vispgrädde

1 nypa bakpulver

250 g färska jordgubbar

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra din springform med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret och låt det svalna.
  3. Blanda samman alla ingredienser, inklusive smöret, i en bunke med försiktiga rörelser bara precis tills allt går ihop till en jämn smet.
  4. Häll upp smeten i formen.
  5. Vispa upp äggvitorna till fasta toppar med elvisp i en bunke av glas eller metall. Tillsätt strösocker lite i taget under fortsatt vispning.
  6. Klicka ut marängen på kladdkakan och bred ut den i ett jämnt lager.
  7. Strö över nötter/mandlar och grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 35 minuter.
  8. Låt kladdkakan svalna helt och hållet i minst 4 timmar, helst över natten, i kylskåpet innan du dekorerar och serverar.
  9. Vispa upp grädden och spritsa ut eller bre ut den på kladdkakan. Toppa med färska jordgubbar och servera!

TIPS!

  • Gör din pinocchiokladdkaka glutenfri genom att ersätta vetemjölet med 5,5 dl glutenfri mjölmix.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

32 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
trackback
2 år sedan

[…] Att baka pinocchiotårta som kladdkaka är också väldigt gott. Kolla in min pinocchiokladdkaka. […]

Anette Enström
Anette Enström
2 år sedan

Ser fantastisk ut!! Hur gör man denna glutenfri?

Last edited 2 år sedan by Anette Enström
Agneta
Agneta
2 år sedan

mums den ska jag göra

Lotta Thilander
Lotta Thilander
2 år sedan

Oj oj oj denna måste jag göra som en uppdatering till midsommar 🤗

Noelle
Noelle
Svara på  Lotta Thilander
1 år sedan

Haha tänkte precis att jag skulle baka den på torsdag så den blir parfect till midsommar skönt att det inte är bara jag som tänkte de fast ett år senare

Sibel
Sibel
2 år sedan

Hej, jag har två äggvitor som jag sparat kan jag använda de?

trackback
2 år sedan

[…] alla varianter på pinocchiotårta som jag bakat genom åren: klassisk pinocchiotårta, pinocchiokladdkaka och pinocchiorulltårta, så slog det mig att det säkert skulle vara jättegott att göra en […]

Ivona
Ivona
1 år sedan

I made it and everybody said it was the best cake they tried, thank you for the recipe! Big hug from Belgium

Emma
Emma
1 år sedan

Om bakplåtspappret är slut, går det lika bra att bara lägga i allt som vanligt i formen? Eller är det mer att smeten kan fastna och gå sönder? Kram

Sofia Nyquist
Sofia Nyquist
1 år sedan

Mums! Kan man ersätta äggen i kladdkakesmeten med något? Min son är tyvärr allergisk mot ägg.

Angelica
Angelica
1 år sedan

Ser super god ut. Den måste testas. Undrar bara varför man har bakpulver i den vispade grädden?

Jacqueline
Jacqueline
1 år sedan

Ser fantastiskt ut, ska testa! Dock förstår jag inte riktigt steg 5 vad ” vispa upp äggvitorna till fasta toppar” betyder?

Päivi
Päivi
1 år sedan

Varför ska man vispa grädden med bakpuler????

bichonehavanies@gmail.com
bichonehavanies@gmail.com
1 år sedan

Wow så underbart gott det ser ut den måste jag prova att baka.
Delar du på i mitten.
Hur många är det i
Alltså så underbart duktig du är.🥇

bichonehavanies@gmail.com
bichonehavanies@gmail.com
1 år sedan

Går det att ta en springform som är 25 cm

Siv
Siv
Svara på  bichonehavanies@gmail.com
3 månader sedan

Jag gjorde denna I form 25 cm och tyvärr blev tårtan mycket torr och tråkig. Gissar att du bör korta tiden.

bichonehavanies@gmail.com
bichonehavanies@gmail.com
1 år sedan

Kan man baka denna i en långpanna

Ebba
Ebba
1 år sedan

Går kakan att förbereda dagen innan?

Maria
Maria
3 månader sedan

Hej! Varför är det 5,5 dl mjöl när det är glutenfritt? 2 dl mer? Är det alltid så när man byter ut vanligt vetemjöl mot glutenfritt att det ska vara mer än i grundreceptet? Mvh Maria

Marie
Marie
3 månader sedan

Hej! Jag bakade denna på Mors dag. Tyvärr så var kladdkakan alldeles för torr. Stämmer 35 min i ugn? Brukar ha mina kladdkakor i ugn 15-20 min.
Tänker dock testa igen och då ha den i ugnen 25 min. Undrar också över om det stämmer att det ska vara 5,5 dl glutenfritt mjöl? Tänkte testa glutenfritt nästa gång. Jag brukar använda samma mått av glutenfritt som ”vanligt” mjöl. 5,5 dl låter väldigt mycket?
Tack för fina och goda recept i övrigt!🍰😋

Britt-Marie
Britt-Marie
3 månader sedan

Skulle vilja testa denna kladdkaka men undrar om den går att frysa?

Marie Abrahamsson
Marie Abrahamsson
3 månader sedan

Varför en gnutta bakpulver? Inte i grädden el på jordgubbarna gissar att det kanske står fel🤔

32
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x