Pinocchiokladdkaka

29 röster
pinocchiokladdkaka

Pinocchiokladdkaka – en pinocchiotårta i kladdkakekostym helt enkelt! Pinocchiotårta är en klassisk marängtårta med sockerkaksbotten och jag älskar den! Kärt barn har många namn och den kallas även för brittatårta, glömmingetårta och herrgårdstårta. Även om jag älskar originalet så var jag bara tvungen att ta fram en kladdkakeversion av denna ljuvliga klassiker. Kladdig vaniljkladdkaka, toppad med maräng, vispad grädde och färska jordgubbar.

Den ultimata pinocchiotårtan för dig som älskar kladdkaka eller som helt enkelt inte orkar göra pinocchiotårta på vanligt vis! Marängen toppas med hasselnötter eller mandelflarn men det är absolut inget måste. Är du allergisk, inte gillar nötter/mandlar eller bara inte har det hemma så kan du bara skippa det.

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm, vilket ger en pinocchiokladdkaka på 10-12 generösa bitar.

Ingredienser (vaniljkladdkaka):

225 g smör

3 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

1 nypa salt

3,5 dl vetemjöl

4 ägg

Ingredienser (maräng):

2 äggvitor

1 dl strösocker

0,5 dl mandelflarn eller krossade hasselnötter (kan uteslutas)

Ingredienser (dekoration):

4 dl kylskåpskall vispgrädde

1 nypa bakpulver

250 g färska jordgubbar

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra din springform med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret och låt det svalna.
  3. Blanda samman alla ingredienser, inklusive smöret, i en bunke med försiktiga rörelser bara precis tills allt går ihop till en jämn smet.
  4. Häll upp smeten i formen.
  5. Vispa upp äggvitorna till fasta toppar med elvisp i en bunke av glas eller metall. Tillsätt strösocker lite i taget under fortsatt vispning.
  6. Klicka ut marängen på kladdkakan och bred ut den i ett jämnt lager.
  7. Strö över nötter/mandlar och grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 35 minuter.
  8. Låt kladdkakan svalna helt och hållet i minst 4 timmar, helst över natten, i kylskåpet innan du dekorerar och serverar.
  9. Vispa upp grädden tillsammans med bakpulvret och spritsa ut eller bre ut den på kladdkakan. Toppa med färska jordgubbar och servera!

TIPS!

  • Gör din pinocchiokladdkaka glutenfri genom att ersätta vetemjölet med 5,5 dl glutenfri mjölmix.

Prenumerera
Notis om
guest
6 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
trackback
1 månad sedan

[…] Att baka pinocchiotårta som kladdkaka är också väldigt gott. Kolla in min pinocchiokladdkaka. […]

Agneta
Agneta
17 dagar sedan

mums den ska jag göra

Lotta Thilander
Lotta Thilander
17 dagar sedan

Oj oj oj denna måste jag göra som en uppdatering till midsommar 🤗

Sibel
Sibel
15 dagar sedan

Hej, jag har två äggvitor som jag sparat kan jag använda de?

trackback
6 timmar sedan

[…] alla varianter på pinocchiotårta som jag bakat genom åren: klassisk pinocchiotårta, pinocchiokladdkaka och pinocchiorulltårta, så slog det mig att det säkert skulle vara jättegott att göra en […]

6
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x