Perfekt vispad grädde med bakpulver

Aldrig har min inkorg svämmat över om så många frågor om just bakpulver. En liten burk som står i de flesta av våras skafferi och som inte förväntas användas till något annat än jäsningsmedel i småkakor och mjuka kakor. Men i mina och många andras recept används det även till att få extra fluffig och formfast grädde utan att den skär sig. Allt är alltså helt i sin ordning haha.

1 knivsudd bakpulver i grädden innan du vispar upp den gör så stor skillnad!

Första gången jag kom i kontakt med det här tipset var när jag jobbade som kassapersonal på olika cafén och konditorin i tonåren och jag tjuvkikade lite på när bagarna jobbade, särskilt under semmeltider. Kylskåpskall vispgrädde och en knivsudd bakpulver var hemligheten och enda sedan dess har jag gjort precis så när jag vispat grädde som ska spritsas eller användas till mousse.

Bakpulver i vispgrädde funkar även på växtbaserade alternativ. Dubbelkolla bara att den grädden du valt (havre-, kokos- eller soyagrädde) faktiskt är vispbar. Det brukar stå på förpackningen.

Skillnaden som en sån liten mängd bakpulver gör är större än vad man kan tro. På bilden ovan ser ni två olika satser med vispad grädde à 2 dl. Båda har vispats på medelhastighet i 90 sekunder. Den vänstra utan bakpulver är betydligt lösare medan den högra är betydligt fastare.

Den högra med bakpulver hade jag, om jag hade för avsikt att spritsa den, knappt behövt vispa den i 1 minut innan den var fast nog att spritsas och fortfarande vara glansig och slät. 

Nu vispade jag den såhär länge bara för att ni tydligt ska kunna se skillnaden om de får vispas under exakt samma förutsättningar och enda skillnadnen är bakpulver.

En vanlig fråga är om bakpulvret ger smak i grädden. Svaret är nej, det är en så pass liten mängd att den inte märks av. Känner du smak har du förmodligen haft i för mycket bakpulver. Vi snackar verkligen bara en liten knivsudd eller nypa, det räcker.

Ytterliggare tips för att få perfekt vispad grädde:

  • Kylskåpskall vispgrädde.
  • Kall metallbunke att vispa grädden i.
  • Vispa på medelhastighet istället för hög hastighet för att få in så mycket luft i grädden som möjligt
  • Ju högre fetthalt på vispgrädden, desto bättre. Välj 40%-ig vispgrädde.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

7 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Svera
Svera
1 år sedan

Jag tänkte använda hallongele i min grädde (barnkalas); smälta i grädden och vispa när den är kall. Kan jag använda detta tips ändå?

Evelie
Evelie
7 månader sedan

Ska man ha i bakpulver innan eller efter man har vispat upp grädden?🥰

Majda
Majda
5 månader sedan

Kan man använda laktosfri grädde och få samma resultat?

Ellenor
Ellenor
18 dagar sedan

Det känns super konstigt att den inte ska ge smak?!?

7
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x