Chokladmousse med kola & daimcheesecake

En enkel efterrätt i glas med fluffig chokladmousse, salt kola & daimcheesecake.

Jag ville ta fram en efterrätt i glas med barnsligt goda som är enkel att göra och går att förbereda dagen innan. Resultatet blev dessa godingar: fluffig chokladmousse, salt kola och krämig daimcheesecake. En riktigt dekadent och god efterätt för dig som älskar kombinationen choklad, kola och hallon.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
chokladmousse med salt kola och daimcheesecake

Chokladmousse med kola & daimcheesecake

Portioner: 6

Ingredienser

Chokladmousse:
300 g mörk choklad (minst 55% kakaohalt)
4 äggulor
4 dl vispgrädde

Salt kola:
1,5 dl strösocker
2 msk vatten
1,5 dl vispgrädde
25 g smör
0,5 tsk flingsalt

Daimcheesecake:
150 g kylskåpskall färskost
0,75 dl kylskåpskall vispgrädde
0,5 dl florsocker
1 dubbeldaim à 55 g

Garnering:
1 dubbeldaim
färska hallon

Tips!

  • Det går bra att byta ut salta kolan mot dulce de leche och blanda i 0,5 tsk flingsalt i den innan du har den på chokladmoussen.
  • Efterrätten funkar utmärkt att göra laktosfri genom att byta ut alla mejeriprodukter rakt av mot laktosfria alternativ.

Dela receptet

Portioner: 6st

Ingredienser

Chokladmousse:
300 g mörk choklad (minst 55% kakaohalt)
4 äggulor
4 dl vispgrädde

Salt kola:
1,5 dl strösocker
2 msk vatten
1,5 dl vispgrädde
25 g smör
0,5 tsk flingsalt

Daimcheesecake:
150 g kylskåpskall färskost
0,75 dl kylskåpskall vispgrädde
0,5 dl florsocker
1 dubbeldaim à 55 g

Garnering:
1 dubbeldaim
färska hallon

TIPS!

  • Det går bra att byta ut salta kolan mot dulce de leche och blanda i 0,5 tsk flingsalt i den innan du har den på chokladmoussen.
  • Efterrätten funkar utmärkt att göra laktosfri genom att byta ut alla mejeriprodukter rakt av mot laktosfria alternativ.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Chokladmousse: Grovhacka den mörka chokladen och lägg den i en värmetålig skål. Smält chokladen över ett vattenbad eller i microvågsugnen.
  2. Blanda ner en äggula i taget i den varma chokladen. Rör om mellan varje äggula. Du kommer att få en chokladsmet som blir tjockare och tjockare.
  3. Vispa grädden till mjuka toppar i en bunke med elvisp.
  4. Blanda ner 1/3 av vispgrädden i chokladsmeten. Ha i den i resten av vispgrädden och vispa ihop till en jämn smet.
  5. Fördela chokladmoussen i 6 glas och ställ dem sedan i kylskåpet för att stelna i minst 2h innan du toppar med kola och daimcheesecake.
  6. Salt kola: Blanda strösocker och vatten i en tjockbottnad kastrull. Låt koka till en gyllenbrun karamell på hög värme.
  7. Tillsätt grädden och vispa ihop för hand med hjälp av en spiralvisp tills allt socker löst sig i grädden. Låt sedan smeten sjuda till en temperatur på 110°. Vispa i botten då och då.
  8. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt smör och salt.
  9. Häll upp kolan i en skål och låt svalna och tjockna i rumstemperatur innan du toppar din chokladmousse med den. Ställ tillbaka glasen i kylskåpet medan du gör daimcheesecake.
  10. Daimcheesecake: Vispa ihop färskost och vispgrädde riktigt tjockt och krämigt med elvsip i en bunke.
  11. Sikta ner florsockret i cheesecakesmeten och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  12. Grovhacka daimen, ha ner det i bunken och vänd ihop med slickepott försiktigt tills daimbitarna fördelat sig jämnt i cheesecakesmeten.
  13. Spritsa eller bre ut daimcheesecaken på kolan. Garnera med mer grovhackad daim och toppa med färska hallon. Servera direkt eller förvara i kylskåpet!
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Chokladmousse: Grovhacka den mörka chokladen och lägg den i en värmetålig skål. Smält chokladen över ett vattenbad eller i microvågsugnen.
  2. Blanda ner en äggula i taget i den varma chokladen. Rör om mellan varje äggula. Du kommer att få en chokladsmet som blir tjockare och tjockare.
  3. Vispa grädden till mjuka toppar i en bunke med elvisp.
  4. Blanda ner 1/3 av vispgrädden i chokladsmeten. Ha i den i resten av vispgrädden och vispa ihop till en jämn smet.
  5. Fördela chokladmoussen i 6 glas och ställ dem sedan i kylskåpet för att stelna i minst 2h innan du toppar med kola och daimcheesecake.
  6. Salt kola: Blanda strösocker och vatten i en tjockbottnad kastrull. Låt koka till en gyllenbrun karamell på hög värme.
  7. Tillsätt grädden och vispa ihop för hand med hjälp av en spiralvisp tills allt socker löst sig i grädden. Låt sedan smeten sjuda till en temperatur på 110°. Vispa i botten då och då.
  8. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt smör och salt.
  9. Häll upp kolan i en skål och låt svalna och tjockna i rumstemperatur innan du toppar din chokladmousse med den. Ställ tillbaka glasen i kylskåpet medan du gör daimcheesecake.
  10. Daimcheesecake: Vispa ihop färskost och vispgrädde riktigt tjockt och krämigt med elvsip i en bunke.
  11. Sikta ner florsockret i cheesecakesmeten och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  12. Grovhacka daimen, ha ner det i bunken och vänd ihop med slickepott försiktigt tills daimbitarna fördelat sig jämnt i cheesecakesmeten.
  13. Spritsa eller bre ut daimcheesecaken på kolan. Garnera med mer grovhackad daim och toppa med färska hallon. Servera direkt eller förvara i kylskåpet!
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept

Dela receptet

4.5 4 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
14 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Eden Berhane
Eden Berhane
2 years ago

Kan man använda chokladmoussen till tårtor? 😍 älskar dina recept Camilla!! Du är så inspirerande❤️❤️

Suz
Suz
2 years ago

Hur gör jag om jag vill göra den dagen innan? Monterar jag den o sen in i kylen över natten i glas eller gör jag allt separat, bevarar i kylen tills de dags o ätas o sen kör ner allt i glasen?

Natali
Natali
2 years ago

Deta är ett jätte bra recept, 🙂

Rebecca Edlund
Rebecca Edlund
2 years ago

Kan man göra den helt fri från mjölkprotein? Blir det lika bra med exempelvis sojgrädde? 🙂

Susanne Persson
Susanne Persson
2 years ago

Om chokladmoussen inte blev fluffig utan nästan som en kakbotten, vad har jag då gjort för fel? Inget fel på smaken men ganska “stabbig” mousse.

Yasmine
Yasmine
Svara till  camillahamid
2 years ago

Ska man inte låta den svalna helt och hållet ?

Josefina
Josefina
Svara till  camillahamid
2 years ago

I videon säger du att man endast ska låta det svalna något chokladen innan man blandar i ägg men ska man alltså låta chokladen svalna helt? 🤗

kjshs
Svara till  Josefina
2 years ago

Ja det ska man

Tips!

  • Det går bra att byta ut salta kolan mot dulce de leche och blanda i 0,5 tsk flingsalt i den innan du har den på chokladmoussen.
  • Efterrätten funkar utmärkt att göra laktosfri genom att byta ut alla mejeriprodukter rakt av mot laktosfria alternativ.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?