Chocolate chip cookies

Fotograf: Ulrika Pousette

Chocolate chip cookies – mitt bästa recept på härligt segmjuka cookies med massor av choklad.

Perfekta hembakade chocolate chip cookies är enligt mig härligt segmjuka i mitten och innehåller massor med choklad. För tre år sen gjorde jag mitt första inlägg om hemligheten bakom perfekta chocolate chip cookies. Hemligheterna är desamma men jag har uppdaterat receptet lite grann för ännu bättre kakor. Dessa är beroendeframkallande goda, ni bara måste testa!

Hur ska den perfekta cookien vara enligt dig? Segmjuk eller spröd? Det är bland annat farinsockret som ger chocolate chip cookies sin segmjuka konsistens men också färg tillsammans med bikarbonat. Utesluter du farinsockret eller byter ut det mot lite mer strösocker så får du spröda cookies. Prova dig fram till vad du gillar bäst!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Chocolate chip cookies

Portioner: 15

Ingredienser

200 g rumsvarmt smör
0,5 dl strösocker
1,75 dl brunt farinsocker strö
1 rumstempererat ägg
3,5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
2 tsk maizena
200 g grovhackad mörk choklad eller mörka chokladknappar

Tips!

  • Gör kakorna veganska, utan ägg och mjölkfria genom att byta ut chokladen mot vegansk choklad, smöret mot mjölkfritt margarin och ägget med 3 msk vatten.
  • Gör kakorna glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd Lailas glutenfria mjölmix eller 4 dl finax mjölmix.

Dela receptet

Portioner: 15st

Ingredienser

200 g rumsvarmt smör
0,5 dl strösocker
1,75 dl brunt farinsocker strö
1 rumstempererat ägg
3,5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
2 tsk maizena
200 g grovhackad mörk choklad eller mörka chokladknappar

TIPS!

  • Gör kakorna veganska, utan ägg och mjölkfria genom att byta ut chokladen mot vegansk choklad, smöret mot mjölkfritt margarin och ägget med 3 msk vatten.
  • Gör kakorna glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd Lailas glutenfria mjölmix eller 4 dl finax mjölmix.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Som jag nämnt många gånger tidigare så är rumstempererade ingredienser A och O för att lyckas med bakning. Att försöka skapa den perfekta smeten med en kylskåpskall mjölk och smält smör slutar ofta i en katastrof, så se till att ha tagit ut ingredienserna i god tid innan (se: flera timmar).
  2. Grovhacka den mörka chokladen om du inte använder chokladknappar.
  3. Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och maizena i en skål.
  4. Vispa smör, strösocker och farinsocker till en fluffig smet. Tillsätt ägget och vispa lite till.
  5. Ha sedan i de resten av ingredienserna förutom den grovhackade chokladen. Arbeta snabbt ihop till en en deg. Till sist har du i den grovhackade chokladen och blanda snabbt ihop tills chokladen fördelat sig jämnt i smeten.
  6. Ställ degen i kylskåpet i ca 20 minuter. Detta gör du för att inte kakorna ska hinna flyta ut för mycket i ugnen när de gräddas då de består av ganska mycket smör. Ha inte i degen för länge i kylskåpet bara, då blir degen hård! 20 minuter tycker jag är precis lagom.
  7. Under tiden kan du sätta ugnen på 175 grader och klä två bakplåtar med bakplåtspapper.
  8. Nu är kruxet att försöka få kakorna att bli exakt lika stora. Inte bara för att det blir snyggt men också för att det ger än jämnare gräddning. Jag använde en mindre glasskopa för att få lika stora bollar men att väga dem går också bra, ca 50 g brukar vara lagom. Eftersom att kakorna flyter ut i ugnen gäller det att rulla degbitarna till just bollar och att vara generös med utrymmet mellan dem på plåten. 15 bollar på varje plåt är precis lagom.
  9. Det finns en del saker att tänka på vid gräddning också. Kakorna ska gräddas i mitten av ugnen men förutom det är det viktigt att ta ut kakorna i tid. Du vill inte ha dem i ugnen för länge för då kommer du helt och hållet att förlora den spröda kakan med en seg mitten. I min ugn så behöver jag ha dem inne i precis 12 minuter, det varierar såklart från ugn till ugn men en bra riktlinje är att de bara ska ha fått pyttelite färg runtom kanten och fortfarande vara ljusa i mitten. Dessutom ska de ha hunnit bli av med den glansiga ytan som blir när man precis satt in dem i ugnen.
  10. Ta ut kakorna och låt dem svalna på plåten i 2-3 minuter innan du flyttar över dem på ett galler och låter svalna helt!
Steg för steg

Video
  1. Som jag nämnt många gånger tidigare så är rumstempererade ingredienser A och O för att lyckas med bakning. Att försöka skapa den perfekta smeten med en kylskåpskall mjölk och smält smör slutar ofta i en katastrof, så se till att ha tagit ut ingredienserna i god tid innan (se: flera timmar).
  2. Grovhacka den mörka chokladen om du inte använder chokladknappar.
  3. Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och maizena i en skål.
  4. Vispa smör, strösocker och farinsocker till en fluffig smet. Tillsätt ägget och vispa lite till.
  5. Ha sedan i de resten av ingredienserna förutom den grovhackade chokladen. Arbeta snabbt ihop till en en deg. Till sist har du i den grovhackade chokladen och blanda snabbt ihop tills chokladen fördelat sig jämnt i smeten.
  6. Ställ degen i kylskåpet i ca 20 minuter. Detta gör du för att inte kakorna ska hinna flyta ut för mycket i ugnen när de gräddas då de består av ganska mycket smör. Ha inte i degen för länge i kylskåpet bara, då blir degen hård! 20 minuter tycker jag är precis lagom.
  7. Under tiden kan du sätta ugnen på 175 grader och klä två bakplåtar med bakplåtspapper.
  8. Nu är kruxet att försöka få kakorna att bli exakt lika stora. Inte bara för att det blir snyggt men också för att det ger än jämnare gräddning. Jag använde en mindre glasskopa för att få lika stora bollar men att väga dem går också bra, ca 50 g brukar vara lagom. Eftersom att kakorna flyter ut i ugnen gäller det att rulla degbitarna till just bollar och att vara generös med utrymmet mellan dem på plåten. 15 bollar på varje plåt är precis lagom.
  9. Det finns en del saker att tänka på vid gräddning också. Kakorna ska gräddas i mitten av ugnen men förutom det är det viktigt att ta ut kakorna i tid. Du vill inte ha dem i ugnen för länge för då kommer du helt och hållet att förlora den spröda kakan med en seg mitten. I min ugn så behöver jag ha dem inne i precis 12 minuter, det varierar såklart från ugn till ugn men en bra riktlinje är att de bara ska ha fått pyttelite färg runtom kanten och fortfarande vara ljusa i mitten. Dessutom ska de ha hunnit bli av med den glansiga ytan som blir när man precis satt in dem i ugnen.
  10. Ta ut kakorna och låt dem svalna på plåten i 2-3 minuter innan du flyttar över dem på ett galler och låter svalna helt!

Dela receptet

4.3 49 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
151 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Karin Hammarlund
Karin Hammarlund
4 years ago

Hej!
Kan man använda farinsocker eller måste det vara farin strö?

Andre’ Waldemar
Andre’ Waldemar
Svara till  Karin Hammarlund
2 years ago

Jag fann min uppskriftvpå webben och såg der at vanlig socker e,ok med vaniljsocker och rårørsukker

Carro
Carro
4 years ago

Det här var det bästa och enklaste receptet på kakor att tom en sån som jag kunde baka! Har följt ditt recept nu 3 gånger och blir perfekta kakor varje gång. Det var så kul när det blev bra så jag har blivit beroende av att baka dom 😆 Tack för receptet!

Emma🥰
Emma🥰
4 years ago

Wow dom här var gudomliga, gjorde dom till min mormors och morfars 50 års bröllopsdag🥺❣️ Ända problemet är att dom nästan är för goda att ge bort haha😂❣️

Somer
Somer
4 years ago

Kan jag använda kikärtsmjöl istället för Lailas glutenfria mjölmix??? Hmm?

Nina
Nina
4 years ago

Halloj!
Jag har några funderingar då mina cookies inte får någon höjd… Kan det vara för att ingen syra tillsätts för att få igång jäsning av bikarbonaten?
Igår tittade på din video, för att se vad jag kanske hade missat, och såg där att du hade salt i, men något salt står inte med i din ingredienslista. Är saltet bara för att höja smaken eller har den någon annan funktion?

Hannah
Hannah
Svara till  Nina
3 years ago

Håller just nu på att baka kakorna i den veganska varianten, men märkte en grej. I receptet står det 3 msk vatten men i videon säger du 2 msk vatten. Är lite förvirrad😊

Malin
Malin
4 years ago

Nej men alltså hur kan vara så grym på att skriva recept? Bara det att du har med exakt hur mycket kakorna ska väga för att de skall bli perfekta är ju MVG! Du är gryyyyym!

Linda
Linda
4 years ago

Nejmen wow, hands down dom godaste kakorna jag ätit! Kommer behöva baka domhär resten av mitt liv, är frälst

Angelika Weckman
Angelika Weckman
4 years ago

Mums! Åh så goda de ser ut! 😋
Funkar bakpulver lika nra som bikarbonat?

Evelina
Evelina
4 years ago

Kan man byta ut maizena mot något annat? Typ potatismjöl

Sak
Sak
4 years ago

Vad är skillnaden mellan bikarbonat och bakpulver? Kan jag använda bakpulver istället? 🥰🥰

Maria Erlandsson
Maria Erlandsson
4 years ago

Vill gärna ha nötter i också, kan jag minska på chokladen isf? Eller hur ska jag tänka? Du är min barfavoriter🌸😘😂

Ida Kryeziu
Ida Kryeziu
4 years ago

Hej!
Går det att lägga degen i kylen, i 24 timmar?

Last edited 4 years ago by Ida Kryeziu
LOllo
LOllo
Svara till  Ida Kryeziu
2 years ago

Inte nödvändigt men kakdeg kan ligga i kylen väldigt länge så det går!

Ida Kryeziu
Ida Kryeziu
4 years ago

Hej Camilla
Undrade om det går att lägga degen i kylen i 24 timmar?

Ida Kryeziu
Ida Kryeziu
4 years ago

Hej Camilla
Går det att lägga degen i kylen i 24 timmar.

Erica
Erica
4 years ago

Går dessa att frysa in ? Alternativt hur länge håller de sig i kylen ?

Bella
Bella
4 years ago

Bakar just nu! Ser jätte goda ut. Men undrar över att man ska klä två plåtar men sedan står det att 15 st är perfekt på varje plåt och receptet är för ca 15 st kakor. Blev en tanke funderare där men fick bli två plåtar med 8 st på varje. Om det är två plåtar kan dessa gräddas samtidigt eller bör man vänta?

Albin
Albin
4 years ago

Mina blev
1. 26 stycken medan på videon fick hon 14
2. De behöver vara inne mer än 12

Sophe
Sophe
4 years ago

Skulle rösta 5/5 men råkade klicka i 2/5. Om jag kunde hade jag gett den 10/10, favoritrecept! TACK 😀

Zahra
Zahra
4 years ago

Hej!!!
Kan man göra degen, kyla in den i kylskåpet och grädda den dagen efter? <3

Emilia
Emilia
3 years ago

Hej, tänkte baka detta recept under helgen men har inte farin strö eller farin socker. Funkar det om man bara använder vanligt socker?

Elin
Elin
3 years ago

Bästa receptet!! Tack för det! Har du något tips på om man vill ha lite mindre socker i kakorna? Kan man byta ut någon ingrediens till någon annan?

Elin Norén
Elin Norén
3 years ago

Bästa receptet! Kan man byta ut farinsockret mot agavesirap om man vill ha mindre socker?

maria lagerqvist
maria lagerqvist
3 years ago

Hej jag undrar om man kan dubbla receptet på en gång eller ska man göra två satser

Emma Andersen
Emma Andersen
3 years ago

Maizena är det sådan som man blandar med vatten eller en sådan som man bara häller i såsen. Fast man andvänder den i kakorna såklart, men alltså vilken typ av maizena

Narin
Narin
3 years ago

Så goda! Jag hade i finchoklad för jag var säker på att ditt recept skulle bli en succé 😍(vågar ej ha fina/dyra ingredienser annars första gången jag testar ett recept), men gjorde minisar, 25 g, som jag la i muffinsformar 😅😋😋😋😋😋

Emelie
Emelie
3 years ago

Är det bäst att grädda dessa på över- och undervärme eller varmluft?

Ajla Jusufovic
Ajla Jusufovic
3 years ago

Har du recept på tripple chocolate chip cookies?

Beatrice
Beatrice
3 years ago

I texten står det att ägget ska bytas ut mot 3msk vatten (för att få den vegansk) men i videon säger du 2msk. Vilket av dem stämmer? 🙂

Tack för att du ofta skriver ut hur man kan göra om recepten till glutenfri/vegan. Fick veta att jag inte tål gluten för ca 1 år sen, och är vegan, så har testat många av dina recept sen dess (då kombon gf+vegan är svår…). Blir alltid jättebra! <3

Sara
Sara
3 years ago

Det står att det ska vara 15 bollar per plåt, men 2 plåtar. Och 15 kakor står i rubriken?
Blir det 30 kakor? Eller ska det vars 7-8 st per plåt och totalt 15?

Johanna
Johanna
3 years ago

Hur bör man ändra tiden i ugn om man gör dem mindre?

Anne Omari
Anne Omari
3 years ago

Älskar dessa! En plåt i ugnen nu. “Gubben” ska ta med till jobbet. Gjorde en gång o nu vill de ha dem igen!

Mikki
Mikki
3 years ago

Hej! Har precis bakat 2 plåtar fantastiska kakor men de är till kalas på onsdag så hur förvarar jag dem bäst i 2 dagar? 🙂

Rebecka
Rebecka
3 years ago

Hej! Vad har maizena för funktion i receptet? 🙂

Maria
Maria
3 years ago

Bästa receptet å godaste kakorna! Perfekt resultat varje gång!!

Lovisa
Lovisa
3 years ago

Jag gjorde dem mad vit choklad, blev så himla gott! Ps du är bäst på att baka och på att skriva recept!! 🥰

Leila
Leila
3 years ago

Jättegoda! Misstaget jag gjorde dock var att jag gjorde degen medan jag face timade, så jag råkade lägga i 3 dl vetemjöl istället för 3 1/2 dl. Dem blev inte så på video men goda ändå. Hoppas jag lyckas bättre nästa gång

Malin
Malin
3 years ago

Åh missade saltet då de inte står med i receptet😩

Balar
Balar
3 years ago

super goda!

Last edited 3 years ago by Balar
Josefine❤️
Josefine❤️
3 years ago

Fruktansvärt goda! Gjorde 2 plåtar och dagen efter var alla borta! Gick verkligen hem hos familjen🥰

trackback
3 years ago

[…] Visst är chocolate chip cookies bland det godaste som finns? Iallafall om man får till chocolate chip cookies med knapriga kanter, segmjuk insida och massor med choklad. I min senaste video visar jag er hur man får till helt magiska chocolate chip cookies. Receptet hittar ni HÄR! […]

Philip Mills
Philip Mills
3 years ago

Hej jag skulle vilja bjuda mina föräldrar dom här kakorna men dom kommer inte komma hem förens kanske om en vecka, hur länge håller kakorna i en lufttät burk? Eller ska jag ha dom i frysen?

Camilla
Camilla
3 years ago

Om man använder varmluftsugn, vilken temperatur och tid tipsar du på då? Ska baka dessa nu för första gången med chokladknappar. Hoppas de blir lika goda som alla säger😋

Jade
Jade
3 years ago

Kan man använda rapsolja ifall margarinet är slut

Doris
Doris
3 years ago

Kan man ha i Bregott om man inte har tillräckligt med vanligt smör?

Olivia
Olivia
3 years ago

Hej! Jag har en liten fundering! Mina kakor blev som tjocka bollar , de blev inte platta alls , men det smakade ändå ok , lite torra. Vad tror du detta beror på ? 🙂 älskar dina recept och brukar alltid lyckas med dem 🙂

Olivia
Olivia
Svara till  camillahamid
3 years ago

Icas egna märke! Borde jag testa något annat ?

Nellie
Nellie
3 years ago

HELT KLART DE BÄSTA CHOCOLATE CHIPS COOKIES JAG GJORT!!! DU ÄR BÄST! / KRAM <3

Joakim
Joakim
3 years ago

Hej, i vilket stadie är det läge att ta på flingsalt? Innan eller efter gräddning?

Dunia Rahman
Dunia Rahman
3 years ago

Hej kan man göra kakorna utan maizena?

Johanna
Johanna
3 years ago

Hej! Mina kakor gick sönder när jag la över de på gallret. Vad gjorde jag för fel? Otroligt goda iaf 😀

katarina
katarina
2 years ago

Super goda och enkla å göra. Får topp betyg. Dette var första gongen jag gjorde chocolate chip ccokies

Tips!

  • Gör kakorna veganska, utan ägg och mjölkfria genom att byta ut chokladen mot vegansk choklad, smöret mot mjölkfritt margarin och ägget med 3 msk vatten.
  • Gör kakorna glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd Lailas glutenfria mjölmix eller 4 dl finax mjölmix.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?