Receptet ger 10-12 nattjästa frallor med valnötter och tranbär.
- Dagen innan: Smula jästen i en rymlig bunke. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen löst upp sig i vattnet. Ha sedan ner valnötter, tranbär och resten av ingredienserna till frallorna. Rör ihop till en kladdig deg med hjälp av en träslev.
- Plasta in bunken och låt stå i kylskåpet över natten eller minst 8h.
- Nästa dag: Sätt ugnen på 250 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
- Stjälp upp degen på ett rikligt mjölat bakbord. Skrapa ur degen på bakbordet och dra ut den till en lång rektangel, den ska bli ca. 10 cm bred och 40 cm lång. Vik sedan ihop den en gång på längden (5x40cm).
- Dela degen i 10-12 lika stora delar beroende på hur stora du vill ha dina frallor. Placera dem på plåten med bakplåtspapper och strö över mjöl på frallorna. Låt vila i rumstemperatur i minst 25 minuter innan du gräddar dem.
- Grädda frallorna i mitten av ugnen i 15-20 minuter och kasta in lite vatten under plåten i ugnen för en extra krispig yta precis innan du stänger ugnsluckan.
- Servera direkt och njut!
Det finns ingen video för detta inlägg.
Går det att frysa in dom här?
Det går bra! 😊
Det gpr mycket bra
Ska det vara torkade eller frysta tranbär?:)
Torkade 🥰
Funkar det att jäsa som vanligt och baka direkt?
Hej Camilla! Vill väldigt gärna prova dessa <3 Hur funkar det att göra dubbel sats? Är det färsk jäst som gäller?
Hejhej! Det funkar utmärkt att göra dubbel sats. Se bara till att ha en extra stor bunke för degen jäser rejält i kylskåpet. Färsk jäst funkar bäst 🙂 Kram!
Går de att göra glutenfritt? Hur mycket mjöl isåfall?😀
Min deg jäste inte alls i kylskåpet!? Tråkigt, de blev lite kompakta men ändå goda.
Hej Martina! Vad tråkigt att det blev så!
Lite olika faktorer kan vara att man haft det för kallt i kylen, då blir nämligen jästsvamparna inaktiva och då jäser som sagt inte degen ordentligt. En optimal temperatur för kalljäsning är mellan 5-8 grader celsius. Det kan också ha varit för kort jästid. Detta beror också på om man haft lite för kallt vatten när man blandat ut jästen, jättekallt vatten kan sakta ner jäsprocessen ännu mer.
Hoppas att det går bättre nästa gång, och vad kul att dem blev goda ändå! Lycka till ☺️
Vi har 5 grader.
Vilken temperatur ska vattnet ha? Innan ovan text skrevs användes 37-gradigt vatten, andra gången kallt vatten, fick samma utgång som första gången, dvs ingen jäsning. Andra satsen glömde jag dessutom bort i två dygn men inget hade häng på jäsningspunkten då heller. Så jag förstår inte riktigt vad jag gör för fel. :/
Tack för att du svarar, kul!
Mvh
Martina