Kalljästa frallor med havregryn – 3 tips för att lyckas

Kalljästa frallor gör det enkelt att få gott hembakat bröd utan större ansträngning. Speciellt den här varianten som inte ens behöver knådas. Rör ihop degen på kvällen och grädda morgonen där på. Dessa kalljästa havrefrallor är fluffiga på insidan med en skorpa på utsidan. De ultimata frukostfrallorna helt enketl! Eller egentligen de ultimata frallorna över huvudtaget. Jag älskar nämligen smörgåsar så mycket att jag lätt skulle kunna äta det till frukost, lunch och middag!

Ingen koll på vad kalljäsning är? Inga problem. Här kommer en snabb förklaring och lite tips på hur du lyckas med dina kalljästa frallor.

  1. Kalljäsning kan göras på alla degar med jäst och kan göras på två sätt. Antingen jäser du degen direkt i bunken och bakar ut den till frallor, bullar eller limpor på morgonen därpå. Eller så bakar du ut degen på kvällen och grädda bröden direkt på morgonen. Den andra metoden är lite mer tidseffektiv och kräver mindre ansträning, men fördelen med en andra jäsning bröden åker in i ugnen, är att de blir något luftigare.
  2. Så vad är grejen med kalljäsning? Att kalljäsa är det ultimata sättet för latmaskar som mig att baka bröd på men ändå få till en lyxig frukost. När degen får jäsa på sig i god tid under kyliga omständigheter får smakerna i mjölet tid att utveckla sig och glutentrådarna stärks. Därav att du inte behöver knåda frallor som de i det här receptet.
  3. Skillnaden från en deg som jäser i rumstemperatur är att man också behöver betydligt mindre jäst. Till 5 dl degvätska använder jag 25 g jäst, vilket är hälften så mycket jäst än vad jag brukar ha.

Sugen på att prova på fler kalljästa frallor? Då tycker jag att du ska kolla in receptet på mina smörfrallor med vallmofrön. Så goda att klockorna stannar!

https://soundcloud.com/user-850773725/47-det-stora-muslibraket-allt-om-frukostbakning

Vill du veta mer om kalljästa frallor och andra mumsiga frukostgrejer? Då tycker jag att du ska lyssna på avsnitt 47 av bakpodden Tillåt Kakor där vi reder ut allt och bråkar lite om müsli och smörgåspålägg.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

kalljästa frallor

Kalljästa frallor med havregryn – 3 tips för att lyckas

Portioner: 8-10

Ingredienser

25 g jäst
5 dl kallt vatten
2 msk neutral olja av valfri sort
2 tsk honung
6 dl vetemjöl
2 tsk salt
4 dl havregryn + ytterligare havregryn att dekorera med

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 8-10st

Ingredienser

25 g jäst
5 dl kallt vatten
2 msk neutral olja av valfri sort
2 tsk honung
6 dl vetemjöl
2 tsk salt
4 dl havregryn + ytterligare havregryn att dekorera med

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Smula ner jästen i en rymlig bunke. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen löst upp sig i vattnet.
  2. Ha sedan i olja, honung och hälften av vetemjölet. Rör om lite innan du har i salt, havregryn och resten av vetemjölet. Blanda ihop bara precis tills det går ihop till en väldigt kladdig deg.
  3. Plasta in bunken och ställ in i kylskåpet för jäsning i minst 6h och max 12h. Om familjen öppnar kylskåpsdörren ofta och du inte har 4 grader kallt i kylen är det bättre att köra jäsningen närmre 12h än 6h.
  4. Sätt ugnen på 250 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper. Ställ in en djup plåt längst ner i ugnen.
  5. Ta ut degen ur kylen och lägg på mjölat bord. Lägg ut degen på bordet och dela i 10 delar. Knåda inte degen och håll inte på med den för mycket. Frallorna ska ha ett lite slarvigt och rustikt utseende. Strö på havregryn. Se till att frallorna inte längre är kalla när de åker in i ugnen.
  6. Ställ in plåten med de kalljästa frallorna i mitten av ugnen. Ta ett glas med vatten och släng in vattnet på den djupa ugnsplåten längst ner i ugnen, detta kommer att ge frallorna en härligt krispig yta. Stäng ugnsluckan direkt efter att du slängt in vattnet.
  7. Grädda frallorna i ca 15 minuter eller tills de fått en fin, gyllenbrun färg.
Steg för steg

Video
  1. Smula ner jästen i en rymlig bunke. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen löst upp sig i vattnet.
  2. Ha sedan i olja, honung och hälften av vetemjölet. Rör om lite innan du har i salt, havregryn och resten av vetemjölet. Blanda ihop bara precis tills det går ihop till en väldigt kladdig deg.
  3. Plasta in bunken och ställ in i kylskåpet för jäsning i minst 6h och max 12h. Om familjen öppnar kylskåpsdörren ofta och du inte har 4 grader kallt i kylen är det bättre att köra jäsningen närmre 12h än 6h.
  4. Sätt ugnen på 250 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper. Ställ in en djup plåt längst ner i ugnen.
  5. Ta ut degen ur kylen och lägg på mjölat bord. Lägg ut degen på bordet och dela i 10 delar. Knåda inte degen och håll inte på med den för mycket. Frallorna ska ha ett lite slarvigt och rustikt utseende. Strö på havregryn. Se till att frallorna inte längre är kalla när de åker in i ugnen.
  6. Ställ in plåten med de kalljästa frallorna i mitten av ugnen. Ta ett glas med vatten och släng in vattnet på den djupa ugnsplåten längst ner i ugnen, detta kommer att ge frallorna en härligt krispig yta. Stäng ugnsluckan direkt efter att du slängt in vattnet.
  7. Grädda frallorna i ca 15 minuter eller tills de fått en fin, gyllenbrun färg.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

4.3 22 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
67 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Jennie
Jennie
3 years ago

Heej Camilla! Låter så himla gott det här. Kan man använda torrjäst likaväl i detta recept? Tack för grym inspiration! 😀

Fridalundblom
Fridalundblom
Svara till  camillahamid
3 years ago

Hej! Har gjort degen nu! Använde 25gram! Ca 1 halv påse. Tror du det funkar ? Med vänlig hälsning, Frida

Esme M
Esme M
3 years ago

Hej Camilla! Jag skulle jätte gärna vilja pröva dessa frallor, undrar bara hur man förvarar dem?

sandra
sandra
3 years ago

Hej Camilla. Tänkte att jag skulle prova dessa, men undrar om de går att frysa in när man bakat dem?

Stina
Stina
3 years ago

Hej, har du testat göra dem glutenfria?

Anna Svegfors
Anna Svegfors
Svara till  Stina
3 years ago

Jag gjorde dem glutenfria. Bytte ut vetemjölet mot hälften finax röda och hälften bovetemjöl. Blev toppen. Tack Camilla för recept.

Nanna
Nanna
3 years ago

Mina barn älskar dem! Så enkla och såååå goda!

Alexzandra
Alexzandra
3 years ago

Dessa är verkligen supergoda! Gjorde dessa till farsdag. Nu står det en till deg i kylskåpet till imorgon bitti som jag och min äldsta dotter på 1,5 år ska äta imorgon till frukost, Lillasyster är tyvärr för liten för att smaka.

Anna
Anna
3 years ago

Om man inte orkar vänta 6 timmar, kan man jäsa degen som vanligt och hur länge isåfall? 🙂

Tessan
Tessan
3 years ago

Dessa var supergoda! Tack!

Yvonne Andersson
Yvonne Andersson
3 years ago

Hej jag bakade dessa frallor imorse så goda de blev men frågan är om jag sätter en deg på morgonen och att de jäster i rumstemperatur måste jag ha 50 gr jäst? Hur länge behöver de jäsa i sådana fall bakar dem nu igen satte degen imorse så goda är de tack för receptet hälsningar Yvonne

Maria
Maria
3 years ago

Hej Camilla!
Om jag vill baka dessa nu på morgonen och kunna äta dem på förmiddagen, hur gör jag då? Kan man ”skippa” den långa kalljäsningen i kylskåp och låta de jäsa på ”vanligt” sätt i rumstemp eller funkar inte detta receptet till det? Älskar detta bröd bröd men vill som sagt kunna baka och äta det på samma dag om det går också 😊 sen undrar jag om man kan pensla de med ägg för att de ska få en finare yta?

Lisa
Lisa
3 years ago

Alltså när jag började följa dig och sedan såg ditt tips om dessa frallor på instagram våren 2020 så har ju livet fått en helt ny mening. Tack Camilla för världen bästa recept (även om jag nu och då gör varianter och i julas även bytte ut och gjorde en vörtbröds variant, det funkade super) och nu står jag aldrig mera utan frukostbröd! ❤

Angie
Angie
3 years ago

Gör dessa frallor nästan varje helg! Supergoda

Sofia
Sofia
3 years ago

Hej! De här ser jättegoda ut. Kan jag byta ut honungen mot något annat? Har sirap hemma, skulle det funka?

Sofia
Sofia
Svara till  camillahamid
3 years ago

Tack så mycket för snabbt svar! Då ska jag baka dem i veckan 🙂

Rone
Rone
3 years ago

Måste man ha honung?

Helga
Helga
3 years ago

Hej! Tror du man kan halvera receptet eller påverkar detta jäsningen etc? 🙂

Sofia
Sofia
3 years ago

Så underbart goda! Degen var jättekletig, så jag trodde att jag hade gjort något fel, men det blev hur bra som helst ändå!

David
David
3 years ago

Tack för ett bra recept! Trevligt med bröd som har rätt mängd salt, för lite av den varan resulterar i smaklösa bullar. 🙂 Dessutom är havre sååå himla gott.

bullar.jpg
Meriem
Meriem
3 years ago

Hej kan man slippa jästen.

Raheleh
Raheleh
3 years ago

Hej Camilla
Kan man byta ut 1 eller 2 dl av mjölet med grahammjöl?

Bitte
Bitte
3 years ago

Max 12 h jäsa i kylen står det.
Om det blir 16 h… vad händer då?

Anna
Anna
3 years ago

Jättegoda, och enkla att göra.

Mitra
Mitra
3 years ago

Mitt nya favoritrecept! Går snabbt och så härligt med nybakt på morgonen. Riktigt fluffiga med krispig yta. Har också börjat byta ut lite av mjöl/havregryn mot rågmjöl och fiberhavregryn, funkar toppen!

Amanda
Amanda
2 years ago

Kan man lägga ut det till bullar med en gång så de jäser i kylen på plåten istället för i bunken?

Zelma
Zelma
2 years ago

Om man vill använda rågmjöl och vetemjöl hur ska man fördela då?

Zelma
Zelma
Svara till  camillahamid
2 years ago

Hej! Tack så mycket för svar!!😄

Sofia
Sofia
2 years ago

Älskar detta receptet, så enkelt och gott! Men varför behöver frallorna bli rumstempererade innan man ska sätta in dem i ugnen?

Samuel
Samuel
2 years ago

Gjorde denna deg igår kväll och körde in dem i ugnen imorse. Fantastiskt goda med ett krispigt skal med hjälp av vattnet på plåten! Det här kan jag lova att det inte var sista gången jag prövade dessa godingar 😉

Leyla
Leyla
2 years ago

Hej! Hej tack för enkelt recept 😍
Mina barn älskade frallorna

Ida-Maria Moos
Ida-Maria Moos
2 years ago

Sååå goda! Jag har testat olika kalljästa bullar ett tag och dessa är dom bästa hittills! Lite sega men mjuka och saftiga inuti 😋!

Asmaa
Asmaa
2 years ago

Hej Camilla.
Tack för det goda receptet men mina tog lite extra tid i ugnen kan det vara att den behöver vara riktigt varm för att de ska gräddas i 15 min?

Malin
Malin
2 years ago

Jättegoda och enkla att röra ihop 👍

Haliz
2 years ago

Jag gjorde de och de blev så goda 😊😋😋till och med jag sparades i frysen ändå blev de goda

Annette
Annette
2 years ago

Hej- såg din brunchvideo där har du ett grytbröd som är knådfritt, recept??
Kram o tack för många bra/goda recept👍🏼🌟

Ulrika Nilsson
Ulrika Nilsson
2 years ago

Hela familjen verkligen älskar dessa, snabba, smidiga frallor!

alexandra
alexandra
1 year ago

kan man använda grövre mjöl?

Annika
Annika
1 year ago

Älskar att baka så här. Jag tar i det jag har hemma. Men vanligast är 7 dl mjöl, 2dl havregryn, 1dl solrosfrön, 1/2 dl linfrön . Jag brukar dock ha 1/4 pkt jäst. Bara slevar upp med en matsked på plåten på morgonen. Blir ca 12-14 bullar.

Elin
Elin
1 year ago

Fantastisk goda bullar! Funderar på om det går att göra brödet i långpanna istället för bullar?

Helene
Helene
1 year ago

Tror du val av mjöl påverkar tiden ugnen? Jag bytte ut 2 dl mot grovt rågmjöl. Tog säkert 12 min extra i ugnen innan jag tyckte de var gyllene, och då har jag ändå en sprillans ny ugn. Men gott blev det! Nästan som nyttiga scones i konsistensen.

LENA NILSSON
LENA NILSSON
1 year ago

Hej! Testade dessa idag men upplever att de blir lite degiga inuti, vad tror du det kan bero på?

rebecca
rebecca
9 months ago

Hej, tack för ett underbart recept! Har bakat det flera gånger både till mig själv, familj och till kollegor!
Endast en gång det inte blev bra, men då råkade vi nog sätta in degen kall-ish i ugnen. Annars otroligt goda och så lättgjorda!

Yvonne
Yvonne
8 months ago

Blev tyvärr lite tyngre bröd med havregryn, bäst med enbart vetemjöl.

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?