Kalljästa frallor med havregryn – 3 tips för att lyckas

122 röster
kalljästa frallor

Kalljästa frallor gör det enkelt att få gott hembakat bröd utan större ansträngning. Speciellt den här varianten som inte ens behöver knådas. Rör ihop degen på kvällen och grädda morgonen där på. Dessa kalljästa havrefrallor är fluffiga på insidan med en skorpa på utsidan. De ultimata frukostfrallorna helt enketl! Eller egentligen de ultimata frallorna över huvudtaget. Jag älskar nämligen smörgåsar så mycket att jag lätt skulle kunna äta det till frukost, lunch och middag!

nattjästa frallor

Ingen koll på vad kalljäsning är? Inga problem. Här kommer en snabb förklaring och lite tips på hur du lyckas med dina kalljästa frallor.

  1. Kalljäsning kan göras på alla degar med jäst och kan göras på två sätt. Antingen jäser du degen direkt i bunken och bakar ut den till frallor, bullar eller limpor på morgonen därpå. Eller så bakar du ut degen på kvällen och grädda bröden direkt på morgonen. Den andra metoden är lite mer tidseffektiv och kräver mindre ansträning, men fördelen med en andra jäsning bröden åker in i ugnen, är att de blir något luftigare.
  2. Så vad är grejen med kalljäsning? Att kalljäsa är det ultimata sättet för latmaskar som mig att baka bröd på men ändå få till en lyxig frukost. När degen får jäsa på sig i god tid under kyliga omständigheter får smakerna i mjölet tid att utveckla sig och glutentrådarna stärks. Därav att du inte behöver knåda frallor som de i det här receptet.
  3. Skillnaden från en deg som jäser i rumstemperatur är att man också behöver betydligt mindre jäst. Till 5 dl degvätska använder jag 25 g jäst, vilket är hälften så mycket jäst än vad jag brukar ha.

Redo att börja baka? Här kommer receptet på mina kalljästa frallor som ger 8-10 medelstora bröd.

Ingredienser:

25 g jäst

5 dl kallt vatten

2 msk neutral olja av valfri sort

2 tsk honung

6 dl vetemjöl

2 tsk salt

4 dl havregryn + ytterligare havregryn att dekorera med

Steg för steg-bilder på hur du bakar kalljästa frallor.

Gör såhär:

  1. Smula ner jästen i en rymlig bunke. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen löst upp sig i vattnet.
  2. Ha sedan i olja, honung och hälften av vetemjölet. Rör om lite innan du har i salt, havregryn och resten av vetemjölet. Blanda ihop bara precis tills det går ihop till en väldigt kladdig deg.
  3. Plasta in bunken och ställ in i kylskåpet för jäsning i minst 6h och max 12h. Om familjen öppnar kylskåpsdörren ofta och du inte har 4 grader kallt i kylen är det bättre att köra jäsningen närmre 12h än 6h.
  4. Sätt ugnen på 250 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper. Ställ in en djup plåt längst ner i ugnen.
  5. Ta ut degen ur kylen och lägg på mjölat bord. Lägg ut degen på bordet och dela i 10 delar. Knåda inte degen och håll inte på med den för mycket. Frallorna ska ha ett lite slarvigt och rustikt utseende. Strö på havregryn. Se till att frallorna inte längre är kalla när de åker in i ugnen.
  6. Ställ in plåten med de kalljästa frallorna i mitten av ugnen. Ta ett glas med vatten och släng in vattnet på den djupa ugnsplåten längst ner i ugnen, detta kommer att ge frallorna en härligt krispig yta. Stäng ugnsluckan direkt efter att du slängt in vattnet.
  7. Grädda frallorna i ca 15 minuter eller tills de fått en fin, gyllenbrun färg.

Sugen på att prova på fler kalljästa frallor? Då tycker jag att du ska kolla in receptet på mina smörfrallor med vallmofrön. Så goda att klockorna stannar!

Vill du veta mer om kalljästa frallor och andra mumsiga frukostgrejer? Då tycker jag att du ska lyssna på avsnitt 47 av bakpodden Tillåt Kakor där vi reder ut allt och bråkar lite om müsli och smörgåspålägg.

Prenumerera
Notis om
guest
4 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Jennie
Jennie
3 månader sedan

Heej Camilla! Låter så himla gott det här. Kan man använda torrjäst likaväl i detta recept? Tack för grym inspiration! 😀

Esme M
Esme M
1 månad sedan

Hej Camilla! Jag skulle jätte gärna vilja pröva dessa frallor, undrar bara hur man förvarar dem?

4
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x