Om jag ska vara helt ärlig så tycker jag att det är roligare att äta bröd än att baka det. Idag blev jag dock galet sugen på smörfrallor, eller birkes som de också kallas men inget ställe där jag bor säljer sådanna så jag fick helt enkelt ta saken i egna händer. Och tjena vad gott det blev! De här frasiga men ändå fluffiga smörfrallorna med vallmofrön är rena drömmen.
De här godingarna är dessutom kalljästa. Vilket innebär att du kan göra dem dagen innan och grädda dem morgonen därpå och få en riktig dunderfrukost.
[…] på att prova på fler kalljästa frallor? Då tycker jag att du ska kolla in receptet på mina smörfrallor med vallmofrön. Så goda att klockorna […]
Kan man frysa in dem ogräddade om man inte vill göra alla på en gång?. Tänkte mest då man inte vill äta allt på samma gång. Allt bröd är ju godast nybakat.
Det kan man! Viktigt bara att du fryser in dem innan de hinner börja jäsa 🙂
Hej! Menar du då jäsningen efter att man har format dem och lagt dem på plåten? Alltså sista långa jäsningen i kylskåpet? Kan man då styckfrysa ner dem istället? Hur gör man när man vill ta upp och grädda dem efter frysen? 😊
Menar du när de är utbakade och då degen redan jäst 1h, men innan den långa jäsningen på 6h?
Jag har ångfunktion på min ugn, kan jag köra det istället för plåten med vatten (eller blir det too much med ånga hela tiden)?
Ser fantastiskt gott ut!
Vad menar du med de sista kasta in ett glas vatten? Bokstavligen talat vatten över frallorna ? Mvh Pernilla
In i ugnen, under plåten 🙂
Tack för ett smarrigt recept!
Dessa ska bakas i helgen.
En fråga ang birkabulle, är det samma recept men fylles med mandelmassa istället?
Så goda, bakar dom varannan helg.🙂😅
Här i Helsingborg säljs varianter dessa på varje bra bageri, men ofta med lite mandelmassa i också. Bästa helgfrukostlyxen!
Går det att jäsa tvärtom, och göra kalljäsningen första rundan? Har ett litet kylskåp, så det hade fungerat bättre!
Hur kan man göra om man inte har plats att jäsa frallorna i kylen? Har jätteliten kyl som är full med mat, hehe.
Går det bra att köra för hand om man inte har en maskin?
Hejhej, förlåt för sent svar. Det går bra!
Hej!
Jag har svårt att få plats med plåtarna i kylen. Hur länge ska bröden jäsa om man har dem i rumstemperatur? Om det funkar att göra så?
Tack på förhand!
Kan man baka dessa med glutenfritt mjöl tror du?
Hejhej, förlåt för sent svar. Jag har tyvärr inte testat detta själv ännu. Om du prövat, får du gärna berätta hur det gick <3
Hej! Kan man göra dessa glutenfria?
Hejhej, förlåt för sent svar. Jag har tyvärr inte testat detta själv ännu. Om du prövat, får du gärna berätta hur det gick <3
Hej, kan man baka dessa med jästpulver eftersom färsk jäst är nästan omöjligt att fårtarm i där jag bor.
Hejhej! Det funkar utmärkt 🥰
Hej måste det jäsas i kylskåpet i 6h och kan de inte jäsas så som de är med ett köks ful bara?
Hejhej! De kan jäsas i rumstemperatur också. Kör dubbelt så mycket jäst och låt dem jäsa i 2-3 timmar i rumstemperatur 🥰
Jag insåg på kvällen när jag hade börjar gjort frallorna att dom skulle jäsa över natten, läste bara fram tills att dom skulle jäsa en timme. Kan man låta dom stå över natten, fram tills kl 4 på eftermiddagen dagen efter? Det innebär ju att de har stått i ca 18 timmar. Blir dom dåliga på något sätt?
Vem har plats för en plåt i kylskåpet, undrar jag…. Vill gärna prova receptet men vet inte riktigt hur jag ska lösa jäsningen.
Hejhej, jag använder mindre plåtar och ställer i kylen 🥰
Dessa frallor är så goda! Jag tror till och med de är mina favoritfrallor! 😍
De blir så saftiga och goda. Jag bakar i vår vedugn och då blir de extra frasiga. Beroende på hur mycket tid jag har så kalljäser jag eller så låter jag dom jäsa i rumstemp.
Tack Camilla för ett väldigt gott recept 🤤
Dessa är så himla goda
Vad kul att du gillar dem, tack! ☺️
Hej Camilla, kan man frysa in dessa när de är färdigbakade, ska man då tina dom i ugnen när det är dags att äta dom? 😊 tacksam för svar !
Mvh Emelie
Hejhej! Det går bra att frysa in färdigbakade. Det går bra att låta dem tina upp i ugnen för att behålla en krispig yta. Låt dem dock inte vara i ugnen för länge då dem lätt kan bli torra! 🫶🏼
Tack snälla för snabbt svar! Hur många grader för att tina och ca hur länge ? Mvh Emelie 😊