Smörfrallor

84 röster
smörfrallor

Om jag ska vara helt ärlig så tycker jag att det är roligare att äta bröd än att baka det. Idag blev jag dock galet sugen på smörfrallor, eller birkes som de också kallas men inget ställe där jag bor säljer sådanna så jag fick helt enkelt ta saken i egna händer. Och tjena vad gott det blev! De här frasiga men ändå fluffiga smörfrallorna med vallmofrön är rena drömmen.

birkes

De här godingarna är dessutom kalljästa. Vilket innebär att du kan göra dem dagen innan och grädda dem morgonen därpå och få en riktig dunderfrukost.

Receptet ger ca 15-20 smörfrallor beroende på hur stora eller små du gör dem.

Smörfrallor:

25 g jäst

5 dl kall mjölk (3% fetthalt)

1 msk flytande honung

1 dl neutral olja (raps-, solros- eller matolja)

14 dl vetemjöl

1 tsk salt

125 g mjukt, rumstempererat smör

1 ägg, 1 skvätt vatten och en nypa salt att pensla frallorna med

1 dl vallmofrön att dekorera med

Steg för steg – bilder på hur man bakar smörfrallor.

Gör såhär:

  1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i den kalla mjölken.
  2. Tillsätt honung, olja och hälften av mjölet. Knåda ihop till en kladdig deg innan du har i saltet och lite mjöl i taget under fortsatt knådning. För riktigt goda frallor så vill du ha en kladdig men fortfarande hanterbar deg. Degen behöver knådas i minst 10 minuter med maskin och dubbelt så länge för hand.
  3. Plasta in bunken och låt degen jäsa till dubbel storlek ca 1 timme i rumstemperatur
  4. Mjöla ditt bakbord lite grann och kavla ut degen till en rektangel med måtten 40×20 cm. Bred ut det rumsvarma smöret på degen i ett jämnt lager.
  5. Gör ett treslag genom att vika in mot mitten från kortsidan 2/3 och vik sedan över den bit som är kvar. Kavla ut degen till 40×20 igen och gör sedan ett till treslag. Kavla ut degen till en rektangel igen med måtten 40×20 cm.
  6. Skär degen i tre längder med hjälp av en pizza-slicer eller vass kniv och dela varje längd till ca 4-5 cm breda rektanglar.
  7. Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper med generöst med mellanrum mellan varje fralla täck över med en kökshandduk och plasta in så att det sluter helt tätt. Låt stå i kylskåpet för att jäsa i minst 6h men helst över natten. Ju längre desto jäsa desto godare blir dem.
  8. Sätt ugnen på 225 grader (över- och undervärme). Ta fram frallorna ca 30 min innan du skall grädda dem och pensla med en uppvispad blandning av ägg, vatten och salt. Täck varje frallas yta med vallmofrön.
  9. Ställ in en djup plåt längst ner i ugnen och när ugnen är varm och du ställt in plåten med bröden kastar du in ett litet glas vatten i plåten under bröden så att du får en härligt fin och god skorpa på smörfrallorna.
  10. Grädda frallorna i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått en fin gyllenbrun färg.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest
24 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
trackback
2 år sedan

[…] på att prova på fler kalljästa frallor? Då tycker jag att du ska kolla in receptet på mina smörfrallor med vallmofrön. Så goda att klockorna […]

Ulrika
Ulrika
1 år sedan

Kan man frysa in dem ogräddade om man inte vill göra alla på en gång?. Tänkte mest då man inte vill äta allt på samma gång. Allt bröd är ju godast nybakat.

Emma
Emma
Svara på  Camilla Hamid
1 år sedan

Hej! Menar du då jäsningen efter att man har format dem och lagt dem på plåten? Alltså sista långa jäsningen i kylskåpet? Kan man då styckfrysa ner dem istället? Hur gör man när man vill ta upp och grädda dem efter frysen? 😊

Sofia
Sofia
Svara på  Camilla Hamid
1 år sedan

Menar du när de är utbakade och då degen redan jäst 1h, men innan den långa jäsningen på 6h?

Ulrika
Ulrika
1 år sedan

Jag har ångfunktion på min ugn, kan jag köra det istället för plåten med vatten (eller blir det too much med ånga hela tiden)?

Ser fantastiskt gott ut!

Pernilla
Pernilla
1 år sedan

Vad menar du med de sista kasta in ett glas vatten? Bokstavligen talat vatten över frallorna ? Mvh Pernilla

Jessika
1 år sedan

Tack för ett smarrigt recept!
Dessa ska bakas i helgen.
En fråga ang birkabulle, är det samma recept men fylles med mandelmassa istället?

Nora
Nora
1 år sedan

Så goda, bakar dom varannan helg.🙂😅

Lovisa
Lovisa
1 år sedan

Här i Helsingborg säljs varianter dessa på varje bra bageri, men ofta med lite mandelmassa i också. Bästa helgfrukostlyxen!

Jonna
Jonna
1 år sedan

Går det att jäsa tvärtom, och göra kalljäsningen första rundan? Har ett litet kylskåp, så det hade fungerat bättre!

Julia
Julia
1 år sedan

Hur kan man göra om man inte har plats att jäsa frallorna i kylen? Har jätteliten kyl som är full med mat, hehe.

Sara
Sara
1 år sedan

Går det bra att köra för hand om man inte har en maskin?

Anna
Anna
1 år sedan

Hej!
Jag har svårt att få plats med plåtarna i kylen. Hur länge ska bröden jäsa om man har dem i rumstemperatur? Om det funkar att göra så?

Tack på förhand!

Karin
Karin
1 år sedan

Kan man baka dessa med glutenfritt mjöl tror du?

Amanda
Amanda
1 år sedan

Hej! Kan man göra dessa glutenfria?

Khadeeja azhar
Khadeeja azhar
7 månader sedan

Hej, kan man baka dessa med jästpulver eftersom färsk jäst är nästan omöjligt att fårtarm i där jag bor.

Carolina
Carolina
4 månader sedan

Hej måste det jäsas i kylskåpet i 6h och kan de inte jäsas så som de är med ett köks ful bara?

24
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x