
Foto: Ulrika Pousette
Inget går upp mot nybakta frallor på morgonen och det behöver verkligen inte vara något som kräver att man stå i köket och bakar hela dagen. Nattjästa frallor är nämligen ett fantastiskt påhitt som innebär att du varken behöver knåda eller stå och vaka över din deg hela dagen. Du bara rör ihop alla ingredienser, plastar in och låter stå i kylen medan du får en god natt sömn och så bakar du av dem nästa dag. Som sagt, ett fantastiskt påhitt!

Fördelen med att kalljäsa degen är inte bara att det är väldigt smidigt och praktiskt utan också att smakerna i mjölet utvecklas bättre under den långa jäsningen och att man kan använda en mindre mängd jäst. Glutentrådarna stärks också av den långa jäsningsprocessen och det gör att brödet får en rustikare smak och lite segare konsistens av att jäsa länge.
Receptet ger 10-12 nattjästa frallor.
Ingredienser:
25 g färsk jäst
5 dl kallt vatten
1 msk honung (kan uteslutas)
2 msk olja av valfri sort
2 tsk salt
12 dl vetemjöl (spara 1 dl till utbakning)
Gör så här:
- Dagen innan: Smula jästen i en rymlig bunke. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen löst upp sig.
- Ha ner resten av ingredienserna och rör ihop till en kladdig deg.
- Plasta in bunken och låt stå i kylskåpet över natten eller minst 8 timmar.
- Nästa dag: Sätt ugnen på 225 grader (över- och undervärme).
- Stjälp upp degen på ett rikligt mjölat bord och dela degen i 10-12 bitar beroende på hur stora du vill ha dina frallor. Arbeta inte med degen för mycket utan hantera dem så varsamt du kan för att behålla alla jäsbubblor i degen.
- Fördela frallorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Kasta in lite vatten under plåten i ugnen precis innan du stänger för en extra krispig yta på bröden.
- Servera direkt och njut!
TIPS!
- Är du sugen på att ha lite havregryn i dina nattjästa frallor för extra textur så kan du testa DETTA RECEPT på havregrynsfrallor.
Kan man använda torrjäst?
Hejhej, det går bra 😊
Jättegoda! Tack Camilla! Tänker att man kan blanda med rågsikt men då behövs det mer vätska eller? Tänker också att man kan krydda med tex fänkål? Behöver jag tänka på något då?
Hejhej! Så kul att du gillar dem 🙂 Mer vätska behövs om du blandar med rågsikt och det går absolut att krydda med fänkål, blir bara gott 🥰
Jättegoda frallor! Tack för receptet! Tänker att man kan blanda med rågsikt? Ska jag ha i mer vätska då?
Hejhej! Vad kul att du gillade dem 🙂 Yes, mer vätska behövs om du har i rågsikt 🥰
Hejsan! Ska pröva baka de här! Ser såå gott ut! Om man använder torrjäst, ska man ha det i mjölet eller som i receptet i vattnet?
Hejhej! Torrjäst åker ner i mjölet ❤️
Hej!
Ska ha café i sommar & funderar på att ha detta recept till mina mackor, tror du de är goda efter några timmar el ska dessa ätas direkt?
Hejhej, vad roligt och lycka till! Nej då, det går bra att äta dem långt senare! 🥰
Hej! Går dessa att grädda med varmluftsugn? Vilken temperatur/ tid i så fall? ❤️
Går det att använda torrjäst?
Hejhej, absolut! ☺️
Hej. Går det bra att halvera receptet då jag bara kommer göra till mig själv ☺️?
Hejhej! Ja, det går superbra! 🥰 Hoppas det ska smaka
Wow vad goda!
Jag hade lite polenta i mjölet vid utbakningen och toppade dom med flingsalt innan ugnen, blev fantastiskt!
En fråga: hur förvarar man dom bäst om alla mot förmodan inte går åt direkt 😃
Kram//Nadja
Wow, låter mumsigt! I brödlådan, papperspåse eller in i frysen! ❤️