No bake jordgubbscheesecake

En riktigt god jordgubbscheesecake som bakas utan ugn med en spröd botten gjord på drömmar, krämig vaniljcheesecake och ljuvlig jordgubbsspegel.

I den här värmen är man inte jättesugen på att slå på ugnen och då är no bake ett riktigt bra alternativt. Alltså sådant som bakas utan ugn. Denna no bake jordgubbscheesecake bakas utan ugn och består av en spröd botten gjord på drömmar, krämig vaniljcheesecake och härlig spegel gjord på jordgubbar.

Inspirationen till den här cheesecaken är den cheesecaken som serveras på IKEA. Den ser så god ut men jag kan inte äta den pga att den innehåller gelatin. Så jag tog helt enkelt tag i saken i egna händer och tog fram recept på en jordgubbscheesecake utan gelatin.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
jordgubbscheesecake

No bake jordgubbscheesecake

Portioner: 10-12

Ingredienser

Botten:
300 g vaniljdrömmar
75 g smör

Fyllning:
600 g färskost
1,5 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
2 dl florsocker

Jordgubbsspegel:
250 g jordgubbar (färska eller frysta)
1 dl vatten
1 dl strösocker
0,5 tsk agar agar pulver
Dekoration:
250 g färska jordgubbar
citronmeliss

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 10-12st

Ingredienser

Botten:
300 g vaniljdrömmar
75 g smör

Fyllning:
600 g färskost
1,5 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
2 dl florsocker

Jordgubbsspegel:
250 g jordgubbar (färska eller frysta)
1 dl vatten
1 dl strösocker
0,5 tsk agar agar pulver
Dekoration:
250 g färska jordgubbar
citronmeliss

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm och ger en jordgubbscheesecake på 10-12 bitar.

  1. Fodra en springform med diameter på 23 cm, med bakplåtspapper. Både botten och sidor.
  2. Mixa drömmarna till ett fint smul i matberedare, för hand eller med hjälp av en stavmixer.
  3. Smält smöret i en kastrull och blanda ihop med kakorna till en formbar massa.
  4. Tryck ut kakmassan i botten på springformen med hjälp av baksidan på en matsked. Packa så tätt du kan så att du inte har några lösa smulor.
  5. Ställ formen i kylskåpet medan du gör fyllningen.
  6. Vispa ihop färskost och vispgrädde krämigt med hjälp av en elvisp på medelhastighet.
  7. Sikta ner florsocker och vaniljsocker. Vänd försiktigt samman till en jämn smet med slickepott. Bre ut fyllningen över cheesecakebotten i ett jämnt lager.
  8. Låt cheesecaken stå i kylskåpet i minst 1 timme innan du börjar göra jordgubbstoppingen.
  9. Skölj och skär av bladen på jordgubbarna och skär jordgubbarna i mindre bitar. Lägg alla ingredienser till jordgubbsspegeln i en kastrull. Använder du gelatinblad så lägger du dem i blöt och tillsätter dem först efter att blandningen kokat upp.
  10. Rör om med en slickepott i kastrullen och låt blandningen koka upp på medelvärme under konstant omrörning i ca 3 minuter eller tills sockerkristallerna smält.
  11. Låt jordgubbsblandningen svalna innan du häller den över din cheesecake och ställ tillbaka cheesecaken i kylskåpet för att stelna innan du dekorerar med jordgubbar och citronmeliss och serverar.
Steg för steg

no bake jordgubbscheesecake

Video

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm och ger en jordgubbscheesecake på 10-12 bitar.

  1. Fodra en springform med diameter på 23 cm, med bakplåtspapper. Både botten och sidor.
  2. Mixa drömmarna till ett fint smul i matberedare, för hand eller med hjälp av en stavmixer.
  3. Smält smöret i en kastrull och blanda ihop med kakorna till en formbar massa.
  4. Tryck ut kakmassan i botten på springformen med hjälp av baksidan på en matsked. Packa så tätt du kan så att du inte har några lösa smulor.
  5. Ställ formen i kylskåpet medan du gör fyllningen.
  6. Vispa ihop färskost och vispgrädde krämigt med hjälp av en elvisp på medelhastighet.
  7. Sikta ner florsocker och vaniljsocker. Vänd försiktigt samman till en jämn smet med slickepott. Bre ut fyllningen över cheesecakebotten i ett jämnt lager.
  8. Låt cheesecaken stå i kylskåpet i minst 1 timme innan du börjar göra jordgubbstoppingen.
  9. Skölj och skär av bladen på jordgubbarna och skär jordgubbarna i mindre bitar. Lägg alla ingredienser till jordgubbsspegeln i en kastrull. Använder du gelatinblad så lägger du dem i blöt och tillsätter dem först efter att blandningen kokat upp.
  10. Rör om med en slickepott i kastrullen och låt blandningen koka upp på medelvärme under konstant omrörning i ca 3 minuter eller tills sockerkristallerna smält.
  11. Låt jordgubbsblandningen svalna innan du häller den över din cheesecake och ställ tillbaka cheesecaken i kylskåpet för att stelna innan du dekorerar med jordgubbar och citronmeliss och serverar.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

4.4 10 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
70 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Larin
Larin
3 years ago

Kan man bytta ut agar agar pulvret till gelatin eller något?

ruth widerberg
ruth widerberg
Svara till  Larin
2 years ago

hur mycket gelantin går där åt?

Mira
Mira
Svara till  ruth widerberg
2 years ago

I detta receptet är det tre gelatinblad. (1 tsk agar agar = 6 gelatinblad)

narjes
3 years ago

mmmmm….. så gott!!!

Brendan
Brendan
3 years ago

Hej Camilla,
Jag bor utomlands, svårt med vanilj drömmar. Här du fler förslag…
Älskar alla recept jag har redan prövat!

Last edited 3 years ago by Brendan
Aramat
Aramat
Svara till  Brendan
1 year ago

Digestivekex.

Lena Strand
Lena Strand
Svara till  Brendan
2 months ago

Vi kör Digestive istället, annars blir det lite för sött för oss, och det funkar bra.

Frida
Frida
3 years ago

Läcker! Går den att frysa in?

Sneha
Sneha
3 years ago

Det var supergott. Min första cheesecake någonsin! Tack så jättemycket Camilla!

IMG-20210702-WA0034.jpg
Anna
Anna
3 years ago

Går den färdiga kakan att frysa? 🙂

Elin
Elin
3 years ago

Går denna att frysa?

Ida
Ida
3 years ago

Förvaring? 🙂

Sneha
Sneha
3 years ago

Provade detta och recept och den var supergott! Tack så mycket Camilla!

IMG-20210702-WA0026.jpg
Malin
Malin
3 years ago

Gjorde den här fast med digistive bottenefterson jag ändå hade det hemma, blev otroligt god!

Last edited 3 years ago by Malin
Pia
Pia
3 years ago

Hej! Kan man ersätta agar agar pulvret med gelesocker multi? Isåfall hur mkt gelesocker tar man då? Tack!!

Emelie
Emelie
3 years ago

Jättehärligt recept! Hur länge kan man ha den förvarad i kylen? 🙂

Lisa
Lisa
3 years ago

Hej testade receptet, men de blev inte bra. Den stelnade aldrig. Vad gjorde jag för fel? Borde den varit i frysen?

Emma
Emma
3 years ago

Hej, om jag vill byta ut agar agar till gelatinblad, hur många? 🥰

Lena Strand
Lena Strand
Svara till  Emma
2 months ago

3 st

Emma
Emma
3 years ago

Min coop butik sålde inte agar agar pulver. Jag har däremot gelatinblad hemma sedan innan, skulle du säga att ett ark gelatin motsvarar 0,5 tsk agar agar? 😊

Caroline
Caroline
3 years ago

Hej underbara Camilla❤️ denna cheesecake ska jag baka idag, men hade tänkt frysa in den o sen tina upp om en vecka. Men nu blev jag osäker på om går att frysa….?
Tack för alla fantastiska recept du delar med dig av. Kram caroline

Ermina
Ermina
3 years ago

Går det att använda andra bär till spegeln ex vinbär eller körsbärs? 😊

Selma
Selma
3 years ago

Kan man göra cheesecaken på kvällen och förvara den i kylen och sedan göra spegeln morgonen efter?

Emma
Emma
3 years ago

Så otroligt god! Funkar utmärkt att göra glutenfri genom att använda två paket Sempers kolakakor till botten.

Brendan
Brendan
3 years ago

Hejsan Camilla
Undrar hur många gelatinblad jag skulle använda?
Tackar

Ann-Sofie
Ann-Sofie
3 years ago

Äntligen har någon lagt upp ett recept liknande IKEAs cheesecake! Sonens favorit 🙂

SANDRA
SANDRA
3 years ago

Kan man göra den dagen innan?

Helene
3 years ago

Tänkte använda gelatinblad istället för agar agarpulver , hur omvandlar jag din mängd ?

Marie
Marie
3 years ago

Funkar frysta bär? 🤔

Cia
Cia
2 years ago

Ungefär hur många drömmar motsvarar 300 g?

Ingrid
Ingrid
2 years ago

Hejsan Camilla
Denna cheesecake har jag gjort idag till min sambo som har namnsdag idag.
Tack för alla underbara recept
Ingrid

Marianne
Marianne
2 years ago

Vill bara säga att jag gjorde denna till min brukare när han skulle få besök av familjen. Och han sa det att det va nästan krig om den. Så god var den. Den gick åt väldigt fort. Idag ska jag själv baka denna och smaka 🙌🥰

Therese
Therese
2 years ago

Bakade denna igår och wow..den blev så god!
Om jag fryser den..hur ska jag göra då och när ska den tas fram? ska baka till en 50 års fest.

Elin
Elin
2 years ago

Super god och enkel! Även släkten verkade tycka om den🥰

E216C0E1-D61D-49CD-BD5C-1586F1BBC438.jpeg
thelise
thelise
2 years ago

kan man bjuda sin fina kompis på det här?

Last edited 2 years ago by thelise
jenny
jenny
2 years ago

hur länge står den sig i kyl ?

Emelie
Emelie
2 years ago

Tinar man jordgubbarna innan om man använder frysta?

Yvonne Ankersjö
Yvonne Ankersjö
2 years ago

Hej Camilla! Tack för ett jättebra recept! Jag ändrade lite (tog glutenfria digestivekex istället för drömmar) och använde laktosfri grädde. Alla älskade den!

IMG_20220816_155541_986.jpg
Nathalie
2 years ago

Mums! Köpte Agar agar från Funcakes på Tårtverket häromdagen, fungerar det i detta receptet?

Anonym
Anonym
1 year ago

Ungefär hur lång tid tar det för cheesecaken att stelna efter att man har gjort jordgubbsspegeln? 🥰

Ellen A
1 year ago

Om man skulle vilja ha jordgubbar i den, hur mycket ska man ta av agar agar för typ 4-500 g jordgubbar för att smeten inte ska bli för lös?❤️
Tack på förhand för svar!

Anonym
Anonym
1 year ago

Hej Camilla! Jag tror att jag har större springform i diameter. Gör det nånting?

Carola Pettersson
1 year ago

Hej ska man vispa grädden först för smeten blev för lös förra gången?

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?