Vad är agar agar pulver?

agaragarkhoisan.jpgInlägget är i annonssamarbete med Khoisan Tea

En av de mest återkommande frågorna både på bloggen, min instagram och facebook är ”Vad är agar agar pulver?” och ”Hur använder man det?”. Och jag förstår varför frågorna kommer så frekvent. Om man jämför med alla andra recept som finns därute på internet och i kokböcker så är det inte så vanligt. Jag bakar inte med gelatin och har då valt att använda mig av agar agar pulver istället som helt enkelt är ett växtbaserat alternativ.

Den absolut mest ställda frågan är nog ”Vart köper man agar agar?”. Jag använder Khoisan teas ekologiska agar agar pulver som finns att köpa på Ica Maxi, Ica Kvantum, Citygross, Mathem.se och Apotea.se. Med koden ”khoisan15” får du 15% på alla Khoisan Teas produkter (exkl. vaniljprodukterna) på Apotea.se fram till 12/8.

Agar agar utvinns från rödalger och produceras i både pulver- och flingform. Likt gelatin är det både lukt- och smaklöst. Jag har sedan många år använt agar agar i pulverform från Khoisan tea och föredrar pulver framför flingor för att det helt enkelt löser upp sig mycket lättare och snabbare än vad flingorna gör.

khoisantea_1.jpg

Även om resultatet i bakningen blir detsamma med agar agar som med gelatin eller andra alternativ så behöver man tänka lite annorlunda när det kommer till själva användandet av agar agar. Agar agar pulver är väldigt effektivt på gott och ont. Fyllningar, pannacottor och kompotter börjar stelna redan i rumstemperatur och behöver ofta inte ens 2 timmar innan de är redo att ätas. Det här betyder att det är betydligt mer tidseffektivt att baka med agar agar, vilket är perfekt om man kommer på att man vill bjuda på moussetårta, pannacottapaj eller cheesecake samma dag som man bakat den. Är man ovan så kan det till exempel leda till att purén till moussen blivit stenhård innan du hinner vända ner den i grädden för att du helt enkelt är van vid en betydligt långsammare process.

Tro mig, när ni väl börjat baka med agar agar pulver så kommer ni inte byta tillbaka!

agaragarpannacotta2.jpgHur använder man då agar agar pulver? Tillvägagångssättet är lite olika beroende på vad du vill baka men gemensamt för alla bakverk är att pulvret behöver komma i kontakt med en vätska och nå 85 grader för att aktiveras. Men skräms inte av gradantalet, du behöver sällan någon baktermometer (om det inte handlar om typ mirror glaze) utan bara hålla koll på följande:

  1. No bake cheesecake. För en riktigt fluffig och krämig no bake cheesecake så gör det under att ha agar agar pulver i fyllningen. Till 600 g färskost, 2 dl vispgrädde och 2 dl strösocker så behöver du 1 tsk agar agar pulver och 2 msk kallt vatten. Blanda ihop agar agar pulver med vattnet i en liten skål och låt stå i några minuter medan du förbereder resten av stegen i fyllningen (se exakt recept här) innan du värmer blandningen i micron på högsta effekt i 25 sekunder. När den har aktiverats och du tar ut den ur microvågsugnen så kommer du att få som en massa och så länge den inte svalnat helt men heller inte är kokhet så kan den göra vilken fyllning somhelst till ett fluffigt moln. Du har i den i färskosten innan du vänder samman färskost och vispgrädde. Hur enkelt somhelst!
  2. Pannacotta. När du gör pannacotta så behöver du inte tillföra någon annan vätska än vispgrädden för att aktivera agar agar pulvret eftersom att grädden i det här fallet ändå behöver kokas upp. Det är så sjukt tacksamt att göra pannacotta eller pannacottapaj med agar agar pulver. Det är verkligen bara ner med alla ingredienser och koka upp under omrörning. För att agar agar pulvret ska aktiveras och därmed också få pannacottan att stelna till önskad konsistens så brukar jag tycka att 3-4 minuter på högsta värmen under omrörning är lagom (det här är för ca 4-5 dl vispgrädde, har du mer behöver du också öka koktiden). Ju mer du kokar, desto stabilare och ju mindre, desto lösare.
  3. Mousse. Det var faktiskt genom mousser som jag först lärde känna agar agar pulver. Innan dess hade jag använt gelesocker men ville ha mer kontroll över sötman. Agar agar pulver innehåller nämligen inget extra socker eller liknande så du är helt fri att ha så mycket eller lite socker som du vill. Det tråkigaste med att baka tårtor är att vänta på att moussfyllningen ska bli tillräckligt fast för att kunna gå vidare till nästa steg i tårtbakningen. Med agar agar pulver går det väldigt snabbt. Grunden till alla mina mousserecept med bär är detsamma. Jag kokar upp bär med citronsaft tills de löser upp sig till ett mos. Syrliga juicer som t.ex citron- eller limejuice hjälper nämligen också till att aktivera agar agar pulvret. När jag har silat bort kärnorna så kokar jag upp det med strösocker och agar agar pulver återigen i 3-4 minuter (alltså, aktiv koktid och inte från att du värmer upp den). Sedan häller jag upp det i en skål och vispar upp grädden i en egen bunke. Purén med agar agar är redo att användas när den fortfarande är mjuk men inte varm.

khoisantea_mousse.jpg

Och sen kommer vi till det här med att omvandla mått för gelatin till agar agar pulver om man utgår från ett recept som inte använder sig av agar agar eller tvärtom.

1 tsk agar agar pulver = 6 stycken gelatinblad = 2 tsk gelatinpulver

Det finns verkligen inga gränser för vad man kan baka med agar agar pulver! Här kommer 5 av mina favoritrecept där jag har använt agar agar pulver istället för gelatin!

  1. No bake bakelser med vaniljkräm och vispad hallonpannacotta
  2. No bake kokospannacottapaj med mangospegel
  3. Vit choklad cupcakes med hallonkompott och cream cheese frosting
  4. Vegansk pannacottapaj
  5. Mandelmarängtårta med lemon curd och vispad hallonpannacotta

Har ni några fler frågor eller funderingar om vad agar agar pulver är och hur ni kan använda det så är det bara att ställa dem i kommentarsfältet nedan!

Prenumerera
Notis om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x