Kalljästa äppelfrallor med krispig yta och fluffig insida. Dessa behöver inte knådas!
Kalljästa frallor är väl ändå livets lifehack? Speciellt de som inte behöver knådas utan bara rörs ihop, plastas in och bakas av när det är dags att äta. Den bästa genvägen till en lyxig frukost med rykande färskt nybakat bröd. Dessa kalljästa frallor har jag smaksatt med äpple. Både rivna äpplen och äppelmos. Sötman ger dels jäsningen en skjuts men också väldigt goda frallor.
Författare: Camilla Hamid
Hej Camilla!
Kan man hoppa över äpplen o äppelmos?
Tack!
Hejhej! Ja men då kan man behöva minska på mjölmängden lite 🙂
Hei, hvor mye mindre mjøl må man ha mindre?
Min ugn går bara upp till 230 grader. Går det att baka brödet ändå genom att förlänga tiden bara?
Det går bra, bara att hålla koll på frallorna🥰
Kan man göra den gluten fri??😍
Hejhej! Har tyvärr inte testat ännu, men säg gärna till hur det blev om du testar😍
Torrjäst istället för färsk? Och ett extra äpple istället för äppelmos? Tror du det funkar lika bra?
Torrjäst funkar utmärkt. Har inte prövat att byta ut äppelmoset mot ett extra äpple, men kan tänka mig att det borde gå att riva det på den finare sidan av rivjärnet i motsvarande mängd kanske! Låt mig veta om du prövar 😍
Skulle man kunna strunta i/eller ersätta äppelmoset? T ex bara ha äpplena?
Har inte prövat, men kanske om man river äpplet på den fina sidan av rivjärnet, i motsvarande mängd? Säg till om du prövar 😍
Hej.
Det här vill jag verkligen baka men jag har inte fullkornsvetemjöl. Har tips på annat mjöl man kan använda?
Hej hej! Mjölet går fint att byta ut, mängden kan behöva justeras 😊❤️
Hej! Hur många gram äpple skulle du säga att det är ungefär?☺️
Hej! Utgå ifrån att ett äpple väger ca 150–200 g 🥰❤️
Hej kan man andvända torr jäst istället och så fall hur mycket?
25 g jäst motsvarar 2 tsk (6 g) torrjäst! 🥰🥰
Hej
Kan man använda ett annat sorts mjöl?
Mjölet går fint att byta ut, mängden kan behöva justeras❤️
Hej!
Vilket fullkornsmjöl använder du?
Går dessa att göra på dinkelmjöl 100% fullkorn?
Mjölet går fint att byta ut, mängden kan behöva justeras❤️
Vad kan man byta ut fullkornsvetemjöl till? Vanligt mjöl? Ser jättegoda ut =)
Mjölet går fint att byta ut, mängden kan behöva justeras❤️
Hej Camilla.
Går dessa frallor bra att frysa in för att sedan tina upp styckvis efter behov?
Tack för supergoda recept ❤
Hejhej! Tack själv! 😊 Det går alldeles utmärkt! <3
Hej,
Ska vattnet vara ljummet?
Hejhej! Kallt kranvatten blir bra 😊
Hej Camilla, jag har gjort dessa supergoda frallor många gånger. Mumsiga! Nu funderar jag på hur de kan bli om man byter ut de rivna äpplena mot morötter. Tror du det kan bli gott?
Det blir jättegott! Du kan dock behöva justera mängden då äpplen innehåller mer vätska än morötter 🙂
Hej Camilla jag undrar om man kan hoppa över moset och istället ersätta det med en sked honung? Om mn kan det är det rätt mängd Mjöl eller måste man ändra något där? Tack för svar.
Hejhej! Det kan du, men minska litegrann på mjölmängden med någon dl 🥰
Hur länge kan man ha dom i kylen innan dom bakas? Och kan man frysa dom innan dom bakas? Ser jättegoda ut!
Upp till 18 timmar ❤️ Det går också bra att frysa dem och tina och jäsa sen när du vill baka av dem. Se bara till att plasta in dem ordentligt i frysen.
Hej! Skulle man kunna ha degen i kylen 3-4 dagar och bara ta ut det som bakas i ugn för att kunna få nybakat varje dag eller dör jästsvamparna då?
Jästen dör tyvärr då ❤️
Misslyckad kalljäsning🥺
Kan man rädda en misslyckad kalljäsning?
Jag anar att jag hade för lite mjöl i. Då nu hällde jag i mer och låter degen stå i rumstemperatur och håller tummarna.
Men om det inte lyckas, kan man göra något annat då?
Tack för alla FANTASTISKA recept som du delar med dig av Camilla ❤
Det borde funka att bara ha i mer mjöl ❤️ Hoppas att det gick bra och stort tack för de fina orden. Stor kram ❤️
❤👍
Vilket fullkornsmjöl använder du?
Kungsörnens ❤️
Hej Camilla!
Testade inatt göra dessa(för dom såg ju helt gudomliga ut! 🙂 ), men jag upptäckte två problem/funderingar som du säkert kan förklara 🙂
1: när jag häller ut degen på bordet efter natten är den så lös att den är ohanterlig utan en rätt stor mängd extra mjöl. Ska man krama ur saften ur äpplena innan den läggs i smeten kanske?
2: efter tiden i ugnen (strax under 20min) så är dom fortfarande lite degiga inuti, saknar det där fluffet man vill få när man tar en tugga, dom känns alltså inte helt klara, men lämnar jag dem inne längre blir dom brända.
Hjälp! 🙂
/Camilla
Hejhej!
1. Degen ska med fördel vara så kladdig. Då jäser den bättre, att addera mycket mjöl efter jäsning är inga problem 🥰
2. Alla ugnar är olika effektiva, oftast gör bara 5 minuter extra tid i ugnen susen för att insidan ska bli sådär fluffig.
Kram!
Hej Camilla. Älskar dina recept och sällan jag misslyckas men måste hålla med Camilla J om båda ovan problem. Jag mjölade lite extra på morgonen så det problemet var lätt löst och höll degen väldigt kladdig och bakade dem iaf. Dock bakade jag dem i 25 min men de var degiga i mitten, gjorde som du sa, la in dem 5 min till men dem var fortfarande kladdiga i mitten (dock jättefina till synes). Var tvungen att sänka värmen för att de inte skulle brännas vid helt och bakade dem ytterligare 25 min men fortfarande kladdiga men nu gav jag upp och åt dem trots degiga i mitten. Jag bytte dock äppelmoset mot just extrafinrivet äpple så kan vara det som är skillnaden mot ditt recept då jag inte hade äppelmos hemma.
Hejhej! Tack för att du berättar, ska provbaka dem på nytt och återkomma med eventuella lösningar på problemet ❤️ Har man i extra finrivet äpple så tillför det mer vätska i degen. Äppelmos är inte lös vätska i degen på samma sätt ❤️
Hej! Kanske jag som är superdum, men ”kasta in vatten under plåten”? Alltså rätt på själva ”ugnsgolvet”, eller i någon form under plåten? 😂
Hejhej! Inte alls en dum fråga, det är på själva ugnsgolvet som man ska kasta vattnet men man kan såklart använda en plåt under om man vill ❤️
Åh tack snälla för att du tog dig tid att svara, uppskattar det 🤗
Tack själv 🥰
Tack! Undrade samma sak 😂🙏🌸
Supergoda hälsar alla i familjen! 👌
Vad glad jag blir att ni gillade dem! 🥰
Om man har ångungn, kan man köra med ånga istället för vattnet få? Hur länge i så fall?
Hej Camillla. Jag undra hur mkt mindre mjöl ska man ha om man vill hoppa över äpple och äppelmos ? Samt om man ska ha vanligt mjöl 🙂
Hej Camilla! Menar du att man ska hälla in en skvätt vatten i botten på ugnen? Blir det inte samma effekt om man penslar med vatten före gräddning?
Snubblade över ditt fantastiska recept😍 ändrar lite på mjölet med vad som finns hemma.
Så saftiga och goda!
Vad kul att du gillade dem! Tack snälla du🥰
Hej! Vill prova det här receptet, tycker du gör så goda bröd, tårtor m.m.
Om jag vill använda annat mjöl (dinkelmjöl, fullkorn) så behöver jag nog justera mängden mjöl, men hur ska man tänka där? Har försökt googla mig fram till ett svar utan framgång ☺️
Dom blev jättegoda men behöver minst 25 min i ugnen här hemma hos mig annars blir dom degiga i mitten. Men så goda 😍
Jättegoda frallor! Men jag behövde tillsätta mer mjöl än vad som står i receptet.
Hej! Tänker att prova baka dem 🙂 är det någon sorts äpplen som du föredrar?
Hejhej, brukar bara ta det jag har hemma 🫶🏼
Behövs det inget fett alls?
Nej ❤️
Hej Camilla, Ett gott och saftigt bröd. Lätt att baka också. Jag använde mig 60% graham och 40% vetemjöl special.
Mvh
Ole Engström
Underbart, ska testa göra som dig också nästa gång. Lät gott! 🙏
Varför bästa Camilla kan du inte säga hur mycket mjöl du använde när du med Jorans hjälp gjorde Bullsmeten i Gokväll den 24 augusti 2024?
Hej Mariana! Försöker navigera vilken bullsmet du menar? ☺️ I programmet bakade jag dessa kalljästa äppelfrallor, en äppelkladdkaka med knackigt havresmul (recept här: https://mykitchenstories.se/appelkladdkaka-med-knackigt-havresmul/) och en knäckig äppelpaj (recept här: https://mykitchenstories.se/knackig-appelpaj/)
Hoppas att du finner det du söker efter, om inte – hör gärna av dig igen! Lycka till 🤩