Knäckig äppelpaj

142 röster
knäckig äppelpaj
Knäckig äppelpaj med kolaäpplen och det knäckigaste havresmul du kan tänka dig.

Jag tror inte att det finns något annat av mina recept som ni gett så mycket kärlek till som min knäckiga blåbärspaj. Jag är så otroligt tacksam över att ni är så många som bakat den och blir sådär löjligt stolt och glad. Så nu är det lite av min life mission att spinna vidare på min knäckiga paj genom att fortsätta ta fram olika varianter på den som ni kan baka året runt även när det inte finns blåbär.

Svenska äpplen är galet goda att baka med och när det snart finns svenska äpplen igen så bara måste ni prova min knäckiga äppelpaj. Samma knäckiga smul som till min knäckiga blåbärspaj fast med kanel och kardemumma i äppelfyllningen som dessutom innehåller kola. Detta, mina damer, herrar och icke-binära, uppnås med väldigt enkla medel. Bara lite farinsocker som får ligga och gojsa sig med äpplena i ugnen och visp så har man härliga kolaäpplen under det knäckiga skalet, hur bra?!

knäckig äppelpaj

Receptet bakas i en pajform med diameter på 20-23 cm, vilket ger ca 6-8 generösa portioner knäckig äppelpaj.

Fyllning:

8 små äpplen eller 4 stora

0,75 dl strösocker

2 msk farinsocker

3 tsk malen kanel

2 tsk malen kardemumma

4 msk potatismjöl eller majsstärkelse (nämner inte det i videon men det ska alltså vara med i fyllningen för extra fyllighet och knäckigare yta men kan uteslutas).

Smuldeg:

175 g smör

2 dl strösocker

2 krm salt

3 dl havregryn

1,5 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

0,5 dl ljus sirap

I videon ovan visar jag steg för steg hur man bakar knäckig äppelpaj.

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Blanda ihop alla ingredienserna till fyllningen i en bunke och sprid ut i pajformen.
  3. I en annan bunke blandar du ihop strösocker, salt, havregryn, vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver.
  4. Smält smöret i en kastrull och häll sedan ner det i bunken tillsammans med sirap. Rör ihop till en jämn smet och klicka ut den på äppelfyllningen. Bre försiktigt ut i ett jämnt lager över bären.
  5. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter eller tills den fått en fin gyllenbrun färg och inte längre är glansig.
  6. Pajen är jättegod att servera direkt men det går utmärkt att förvara den i kylskåpet tills den svalnat. Servera med en kula vaniljglass eller massor med vaniljsås!

TIPS!

  • Knäckig äppelpaj gör du enkelt glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 2,5 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör pajen vegansk genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin.
Prenumerera
Notis om
guest
43 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Elisabet
Elisabet
3 månader sedan

Måste ju bara göra den med glutenfri mjölmix, och prova om det funka

Carolina
Carolina
3 månader sedan

👍

Catharina
Catharina
3 månader sedan

Denna är så god 🙂

Linda
Linda
3 månader sedan

Så in i bomben god 😎

Nikos
Nikos
3 månader sedan

Tusen tack. Fantastiskt gott

Pernilla
Pernilla
3 månader sedan

Något som också är suuupergott är knäckig rabarberpaj 🙌

Emelie
Emelie
2 månader sedan

Otroligt god paj! 😀

Last edited 2 månader sedan by Emelie
Hoda
Hoda
2 månader sedan

Hej, vad kan använda istället för sirap?
Tack <3

Susanne
Susanne
2 månader sedan

Wow ser jätte gott ut! Detta kommer bli efterrätten på fredag

Sofia
Sofia
2 månader sedan

Går det att frysa?

Sahar
Sahar
2 månader sedan

Jag har allt förutom farinsocker, undrar om jag kan baka utan det eller inte

Yasmeen
Yasmeen
2 månader sedan

Supergod!!!

Yvonne
Yvonne
2 månader sedan

Ska man tillsätta 1 dl mer mjöl..när de är glutenfritt.???

Nef
Nef
2 månader sedan

God och lätt paj att göra men har du något tips på hur man kan göra så den inte smakar så sött/sockrig? Följde hela receptet men kändes som att det var för mycket sött.

Victoria
Victoria
2 månader sedan

Do you have to use sirup in this recipe? Any substitutes? Or fine without🤷🏼‍♀️

Anna-Maria
2 månader sedan

Jag gjorde denna i förrgår. Kanske det bästa äppelpaj-receptet jag testat. Sambon sade det var så gott att man kunde äta den utan vaniljsås 😊 Så tack för ett jättebra recept🙂

Silvia
Silvia
2 månader sedan

Kan man förbereda kvällen innan och ha i kylskåpet och grädda den dagen därpå

Zubida alkaial
Zubida alkaial
2 månader sedan

جزاكي الله خيراً🌹

Majsan
Majsan
2 månader sedan

Den är så god och fick hösta betyg på kräftskivan.
Alla båda barn och vuxna tyckte den var bäst av 2 äpplepajer
Nu är det inplastat och sitter i min receptpärm!!!

HeleneG
HeleneG
1 månad sedan

Den här måste testas! Men 4 msk potatismjöl , det låter mycke?
Tack för inspirationen och massor med goda recept!

HeleneG
HeleneG
Svara på  Camilla Hamid
1 månad sedan

Då ska jag köra ! blev liksom fundersam då det inte blåbärspajen , som jag tänker är ”blötare” , var mindre potatismjöl. 🤗😍

Lena
Lena
1 månad sedan

Det absolut bästa äppelpajreceptet jag provat. Ljuvligt god! Favoriten i vårt kök!

Anna
Anna
1 månad sedan

Alltså dra och bada, det här är den godast äppelpaj jag någonsin ätit. Har gjort den flera gånger efter att jag såg receptet. Det är det där klägget som blir av kryddorna, sockret och potatismjölet som är det som skiljer den från andra recept jag har testat. Mums.

Lena Salwén
Lena Salwén
1 månad sedan

Den godaste pajdegen jag någonsin gjort!
Dina recept är magiska Camilla Hamid!

Majjen
Majjen
1 månad sedan

Alltså så god paj! Kommenterar sällan på nätet men nu måste jag skriva. Har provat andra knäckiga pajvarianter men den här slog alla. Den behöll knäckigheten även efter att resten förvarats i kylen. Kommer använda pajsmeten till andra frukter och bär!

Marina
Marina
13 dagar sedan

Hej!! Kan man ta muskvadosocker i stället för farinsocker?

Lis Ohlander
Lis Ohlander
13 dagar sedan

Supergott!!!! 👌

43
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x