Knäckig äppelpaj

Fotograf: Ulrika Pousette

Knäckig äppelpaj med kolaäpplen och det knäckigaste havresmul du kan tänka dig.

Jag tror inte att det finns något annat av mina recept som ni gett så mycket kärlek till som min knäckiga blåbärspaj. Jag är så otroligt tacksam över att ni är så många som bakat den och blir sådär löjligt stolt och glad. Så nu är det lite av min life mission att spinna vidare på min knäckiga paj genom att fortsätta ta fram olika varianter på den som ni kan baka året runt även när det inte finns blåbär.

Svenska äpplen är galet goda att baka med och när det snart finns svenska äpplen igen så bara måste ni prova min knäckiga äppelpaj. Samma knäckiga smul som till min knäckiga blåbärspaj fast med kanel och kardemumma i äppelfyllningen som dessutom innehåller kola. Detta, mina damer, herrar och icke-binära, uppnås med väldigt enkla medel. Bara lite farinsocker som får ligga och gojsa sig med äpplena i ugnen och visp så har man härliga kolaäpplen under det knäckiga skalet, hur bra?!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Knäckig äppelpaj

Portioner: 6-8

Ingredienser

Fyllning:
8 små äpplen eller 4 stora
0,75 dl strösocker
2 msk farinsocker
3 tsk malen kanel
2 tsk malen kardemumma
4 msk potatismjöl eller majsstärkelse (nämner inte det i videon men det ska alltså vara med i fyllningen för extra fyllighet och knäckigare yta men kan uteslutas).

Smuldeg:
175 g smör
2 dl strösocker
2 krm salt
3 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
0,5 dl ljus sirap

Tips!

  • Knäckig äppelpaj gör du enkelt glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 2,5 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör pajen vegansk genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin.

Dela receptet

Portioner: 6-8st

Ingredienser

Fyllning:
8 små äpplen eller 4 stora
0,75 dl strösocker
2 msk farinsocker
3 tsk malen kanel
2 tsk malen kardemumma
4 msk potatismjöl eller majsstärkelse (nämner inte det i videon men det ska alltså vara med i fyllningen för extra fyllighet och knäckigare yta men kan uteslutas).

Smuldeg:
175 g smör
2 dl strösocker
2 krm salt
3 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
0,5 dl ljus sirap

TIPS!

  • Knäckig äppelpaj gör du enkelt glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 2,5 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör pajen vegansk genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin.

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i en pajform med diameter på 20-23 cm.

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).Blanda ihop alla ingredienserna till fyllningen i en bunke och sprid ut i pajformen.
  2. I en annan bunke blandar du ihop strösocker, salt, havregryn, vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver.
  3. Smält smöret i en kastrull och häll sedan ner det i bunken tillsammans med sirap. Rör ihop till en jämn smet och klicka ut den på äppelfyllningen.
  4. Bre försiktigt ut i ett jämnt lager över bären.
  5. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter eller tills den fått en fin gyllenbrun färg och inte längre är glansig.
  6. Pajen är jättegod att servera direkt men det går utmärkt att förvara den i kylskåpet tills den svalnat. Servera med en kula vaniljglass eller massor med vaniljsås!
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Receptet bakas i en pajform med diameter på 20-23 cm.

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).Blanda ihop alla ingredienserna till fyllningen i en bunke och sprid ut i pajformen.
  2. I en annan bunke blandar du ihop strösocker, salt, havregryn, vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver.
  3. Smält smöret i en kastrull och häll sedan ner det i bunken tillsammans med sirap. Rör ihop till en jämn smet och klicka ut den på äppelfyllningen.
  4. Bre försiktigt ut i ett jämnt lager över bären.
  5. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter eller tills den fått en fin gyllenbrun färg och inte längre är glansig.
  6. Pajen är jättegod att servera direkt men det går utmärkt att förvara den i kylskåpet tills den svalnat. Servera med en kula vaniljglass eller massor med vaniljsås!
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept

Dela receptet

4.7 32 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
131 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Elisabet
Elisabet
3 years ago

Måste ju bara göra den med glutenfri mjölmix, och prova om det funka

Maria
Maria
Svara till  Elisabet
3 years ago

Det blir riktigt, riktigt bra med Finax röda mjölmix!!!

Carolina
Carolina
3 years ago

👍

Catharina
Catharina
3 years ago

Denna är så god 🙂

Amal
Amal
3 years ago

I den delen av världen jag befinner mig finns varken potatismjöl/majsstärkelse, farinsocker eller sirap. Hjälp, hur gör jag om jag ändå vill ge mig på ditt recept? Kram, och tack för en fantastisk blogg med härligt innehåll av recept.
MaSalama

Leif
Leif
3 years ago

Har MASSOR med björnbär och försöker hitta roliga recept. Ofta kan man byta ut en sorts bär mot björnbär. Hur tror du det går om man tar björnbär i stället?

Linda
Linda
3 years ago

Så in i bomben god 😎

Nikos
Nikos
3 years ago

Tusen tack. Fantastiskt gott

Pernilla
Pernilla
3 years ago

Något som också är suuupergott är knäckig rabarberpaj 🙌

Rebecca
Rebecca
3 years ago

Hej! Det står att det ska vara vaniljbullar i degen men jag kan inte hitta något om vaniljpulvret i beskrivningen. Mvh

Erling
Erling
3 years ago

Skall det verkligen vara potatismjöl med i receptet. Inget som Camilla nämner!

Emelie
Emelie
3 years ago

Otroligt god paj! 😀

Last edited 3 years ago by Emelie
Hoda
Hoda
3 years ago

Hej, vad kan använda istället för sirap?
Tack <3

Susanne
Susanne
3 years ago

Wow ser jätte gott ut! Detta kommer bli efterrätten på fredag

Sofia
Sofia
3 years ago

Går det att frysa?

Pervin
Pervin
Svara till  Sofia
3 years ago

Har du testat att frysa in, funkade det? Frös du in ogräddad eller gräddad? 🙂

Sahar
Sahar
3 years ago

Jag har allt förutom farinsocker, undrar om jag kan baka utan det eller inte

Yasmeen
Yasmeen
3 years ago

Supergod!!!

Yvonne
Yvonne
3 years ago

Ska man tillsätta 1 dl mer mjöl..när de är glutenfritt.???

Nef
Nef
3 years ago

God och lätt paj att göra men har du något tips på hur man kan göra så den inte smakar så sött/sockrig? Följde hela receptet men kändes som att det var för mycket sött.

Victoria
Victoria
3 years ago

Do you have to use sirup in this recipe? Any substitutes? Or fine without🤷🏼‍♀️

Anna-Maria
3 years ago

Jag gjorde denna i förrgår. Kanske det bästa äppelpaj-receptet jag testat. Sambon sade det var så gott att man kunde äta den utan vaniljsås 😊 Så tack för ett jättebra recept🙂

Silvia
Silvia
3 years ago

Kan man förbereda kvällen innan och ha i kylskåpet och grädda den dagen därpå

Zubida alkaial
Zubida alkaial
3 years ago

جزاكي الله خيراً🌹

Carina
Carina
3 years ago

Får jsg fråga vad bakpulvret gör? (Kan inte det här med bakningen kemi, hsr inte hsft det förut i pajdeg så är lite nyfiken)

Sara H
Sara H
3 years ago

Hej!

Kan man göra den på kvällen ha i kylskåpet och servera dagen efter?
🙂

Majsan
Majsan
3 years ago

Den är så god och fick hösta betyg på kräftskivan.
Alla båda barn och vuxna tyckte den var bäst av 2 äpplepajer
Nu är det inplastat och sitter i min receptpärm!!!

Jessica
Jessica
3 years ago

Hej! Tänkte höra om du tror att denna skulle funka att göra i portionsbitar, dvs i små formar, och hur mycket isf tror du jag bör minska på tiden? 😊

esss
esss
3 years ago

La musli istället för havregryn. Så jäääävla gott

HeleneG
HeleneG
3 years ago

Den här måste testas! Men 4 msk potatismjöl , det låter mycke?
Tack för inspirationen och massor med goda recept!

HeleneG
HeleneG
Svara till  camillahamid
3 years ago

Då ska jag köra ! blev liksom fundersam då det inte blåbärspajen , som jag tänker är ”blötare” , var mindre potatismjöl. 🤗😍

Lena
Lena
3 years ago

Det absolut bästa äppelpajreceptet jag provat. Ljuvligt god! Favoriten i vårt kök!

Anna
Anna
3 years ago

Alltså dra och bada, det här är den godast äppelpaj jag någonsin ätit. Har gjort den flera gånger efter att jag såg receptet. Det är det där klägget som blir av kryddorna, sockret och potatismjölet som är det som skiljer den från andra recept jag har testat. Mums.

Lena Salwén
Lena Salwén
3 years ago

Den godaste pajdegen jag någonsin gjort!
Dina recept är magiska Camilla Hamid!

Majjen
Majjen
3 years ago

Alltså så god paj! Kommenterar sällan på nätet men nu måste jag skriva. Har provat andra knäckiga pajvarianter men den här slog alla. Den behöll knäckigheten även efter att resten förvarats i kylen. Kommer använda pajsmeten till andra frukter och bär!

Marina
Marina
3 years ago

Hej!! Kan man ta muskvadosocker i stället för farinsocker?

Lis Ohlander
Lis Ohlander
3 years ago

Supergott!!!! 👌

Jazzmin Addo
Jazzmin Addo
3 years ago

Ett jättegott recept, detta ska nog bli mitt favvo recept på äppelpaj! Men kan man lägga citronsaft i fyllningen så att den blir surare? Och jag älskar verkligen dina TikToks😁
Mvh Jazzmin💕

Matilda
3 years ago

Ska testa 🙏

Roland
Roland
3 years ago

Hej, jag ska bjuda min dotter på denna fantastiska äppelpaj på hennes födelsedag 🎂 om jag gör den en dag i förväg kan jag då värma på den i micron eller ugnen utan att förstöra knäckigheten?
Mvh
Roland

Sagal
Sagal
3 years ago

Den var fantastiskt gott😋😋 och mina barn älskar så tack för receptet 🥰

Sandra
Sandra
3 years ago

Bakat den idag. Hittade inte farinsocker i butiken så fick ta farin strö istället. Är det någon skillnad?

Madelene
Madelene
2 years ago

Bakade äppelpajen till familjen och alla älskade den. Provsmakade en bit och dra mig baklänges, helt klart den godaste äppelpaj jag smakat!! Det slutade med att jag smög med en tesked i kylskåpet och mumsade i mig säkert halva. Sonen utbrast vid frukost dagen efter: “är den REDAN slut?!? ha ha.. SUPERgod och sparad som en favorit!!

Khadija
Khadija
2 years ago

Waaaw mashallah ❤️

Freshta
Freshta
2 years ago

Hej! Vad för sorts äpplen är bäst för pajsmaken?

Jonna
Jonna
2 years ago

Mmmmmmmmm som att äta mitten av en nybakad bulle 🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤

Lena
Lena
2 years ago

Jättegod äppelpaj! Dock minskade jag sockret med nästan 1/3 men tycker ändå det blev lite för sött för min smak. Nästa gång ska jag halvera sockermängden vilket kommer göra den perfekt!

Hanna F
Hanna F
2 years ago

Om man ska göra i portionsformar, hur många formar skulle du gissa på att det blir då? Och hur länge ska dem vara inne k ugnen?

Sivan
Sivan
2 years ago

Vilken rolig film.😊
Tack Camilla för att du lägger till lite roliga ljud och säger lite tokiga saker. Det är så det går till hemma i mitt kök oxå….
Nu står pajen i ugnen. Spännande….😉🤗

Kevi
Kevi
2 years ago

Den blev god men lite för söt för min smak, kanske halverar sockret och sirapen för nästa gång. Tack Camilla

Sofia
Sofia
2 years ago

Hej, den här verkar ju helt magisk 🙂 Om jag förbereder denna dagen innan servering ska jag då vänta med att grädda den till strax innan servering eller ska jag även grädda den dagen innan för att sen värma upp den?

Susann Kibsgård
Susann Kibsgård
2 years ago

Hej! Tänkte göra denna äppelpaj som verkar magiskt god. Vilket är bäst?
– förbereda den dagen innan och grädda den när det är dags eller
– grädda den dagen innan och i så fall hur länge och i vilka grader ska man värma upp den i och under hur lång tid?
Tack för underbara recept
Mvh Susann

Zelma
Zelma
2 years ago

Hej Camilla!
Jag undrar om jag kan ersätta farinsockret med vanligt strösocker?
Ha det super!
Mvh Zelma

Tips!

  • Knäckig äppelpaj gör du enkelt glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 2,5 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör pajen vegansk genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?