
Foto: Ulrika Pousette
Under flera månader har jag jobbat lite behind the scenes med att fräscha upp bilderna till gamla recept. Och tanken var att jag egentligen skulle ta nya bilder till min äppelkladdkaka från förra året men mitt i allt så gjorde jag ett helt annat recept så den här godingen får helt enkelt ett eget inlägg. Härligt kladdig äppelkladdkaka med knäckigt havresmul. Smakar typ som äppelpaj i kladdkaksformat.


Den här kladdkakan är maxad med äppelsmak både med finrivet äpple i smeten och på toppen. Jag blev alldeles lycklig av smaken och gick runt med en bit och en sked i högsta hugg här hemma och bad alla att smaka. Fick samma reaktion av alla: ”Åh!” ”Kan man få en egen bit?”.
Receptet bakas i en springform med diameter på 23 cm och ger en äppelpajkladdkaka på 8-10 bitar.
Äppelkladdkaka:
2 äpplen
175 g smör
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk malen kardemumma
1 dl brunt farinsocker strö
3 ägg
3,5 dl vetemjöl
Pajsmul & dekoration
50 g mjukt, rumsvarmt smör
1 dl vetemjöl
0,5 dl havregryn
0,5 dl strösocker
1 msk ljus sirap
2 tsk vaniljsocker
1 äpple
1 tsk malen kanel + 1 tsk malen kardemumma att strö över kladdkakan

Gör såhär:
- Äppelkladdkaka: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra din springform (23 cm) med bakplåtspapper.
- Skala, kärna ur och riv äpplena fint.
- Smält smöret i en kastrull.
- Blanda ihop rivna äpplen tillsammans med smält smör och resten av ingredienserna till kladdkakan till en jämn smet i en bunke, bara precis tills det går ihop.
- Häll upp smeten i formen.
- Smul: I en annan bunke nyper du ihop alla ingredienserna till smulet.
- Skölj, kärna ur och skiva äpplet till dekorationen.
- Tryck ner de skivade äpplena lätt i kladdkakan. Strö över havresmulet och garnera med malen kanel.
- Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i 35-40 minuter eller tills kanterna är gräddade och mitten på kladdkakan är vobblig.
- Låt svalna helt och hållet, gärna minst 4h i kylen innan du serverar den.
TIPS!
- Gör kladdkakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 5 dl glutenfri mjölmix i kladdkakan och 2 dl i smulet samt byta ut havregrynen mot glutenfria havregryn.
- Gör kladdkakan mjölkfri genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin.
[…] Sugen på en kladdigare äppelkaka? Då ska du testa den här äppelkladdkakan med knäckigt havresmul. […]
Hej, Camilla! Jag tänkte göra denna men i med blåbär och i muffinsformat. Har du tips på ugnstemperatur och gräddningstid?
Hejhej! Kör samma ugnstemp men halvera gräddningstiden 🙂
Skulle man kunna byta ut äpplena med hallon och göra den med hallon istället? 😁😋
Går den att frysa?
Funkar utmärkt 😀
Hej denna kaka ser supergod ut! Jag undrar om det går bra att använda vanlig sirap istället för ljus. Sedan undrar jag även varför den ska vara i kyl innan man serverar, är det inte godare om man serverar den helt nybakad och jummen?
Jag uppskattar verkligen att du så ofta lägger till hur man kan baka glutenfritt efter dina recept! Älskar alla dina sociala kanaler Camilla💕
Hej hej! Förlåt för sent svar ❤️ Åh vad glad jag blir, tack snälla!
Är också så himla tacksam för detta! Glutenfritt blir inte så svårt då 🥰
❤️❤️❤️
Om man inte har farinsocker och sirap hemma vad föreslår du?
Hej! Hur många ggr ska jag öka receptet för en 28cm form? 🙈
Låter ljuvligt! Vad serverar du till? 😀
En rejäl klick vaniljglass eller https://mykitchenstories.se/hemmagjord-vaniljsas/ 😍
Hej fina Camilla jag har prov i skolan och den tänkte göra den här 🙂 men måste jag lägga en plåt med vatten i ugnen ? i skolan har vi inte såna vanliga ugnar, eller har du nåt annat tips på vad jag kan göra? nåt med äpple och 2 tillbehör ? tacksam för svar.
Hej!
Låter supergott! Undrar om den går förenkla eftersom jag inte har så mycket ork. Kan en skippa äppelskivorna o pajsmulet uppe på?
Hejhej, det kan man utesluta om man vill 🥰