Knäckig äppelkaka med vaniljsås

24 röster
äppelkaka

Äppelkaka är underbart ändå. Särkilt när den är lite knäckig och seg i kanterna, har mycket smak av kanel och massor med äpplen såklart. Ännu godare blir den såklart med massor av hemgjord vaniljsås. Jag äter nog vaniljsås med äppelkaka mer än vad jag äter äppelkaka med vaniljsås.

Receptet bakas i en springform med diameter på 23 cm, vilket ger 10-12 generösa bitar äppelkaka. Och av vaniljsåsen blir ungefär 4 dl.

Äppelkaka:

200 g rumstempererat smör

2 dl strösocker

1 dl ljus sirap

2 stora ägg

2 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

1 nypa salt

3,5 dl vetemjöl

2 äpplen

2 msk malen kanel + 2 msk strösocker att vända äppelskivorna i

ytterligare några tsk malen kanel att toppa äppelkakan med

Vaniljsås:

2,5 dl mjölk

1 vaniljstång

0,75 dl strösocker

3 st äggulor

3 tsk maizena

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. I en bunke vispar du ihop smör, strösocker och ljus sirap krämigt med elvisp i en bunke. Tillsätt ett ägg i taget, och vispa mellan varje ägg.
  3. Ha sedan i vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt. Vänd försiktigt ihop till en jämn och tjock smet med slickepott.
  4. Bre ut smeten i formen. Ställ åt sidan medan du kärnar ur och skär äpplena i tunna klyftor. Lägg alla klyftor i en skål, tillsätt kanel och störsocker och blanda runt tills alla äpplen är täckta i äppel- och sockerblandningen.
  5. Tryck ner alla äppelklyftor i smeten i valfritt mönster, garnera med ytterligare lite kanel innan du skjutsar in kakan i ugnen i ca 35 min. Den kommer att vara lite kladdig i mitten när den är klar men kakan ska ha fått fin färg och till största delen vara helt genomgräddad.
  6. Medan kakan gräddas kan du göra vaniljsåsen genom att hälla upp mjölken i en kastrull. Skär upp och skrapa ur vaniljfröna med en kniv. Ha i både skal och frön i mjölken och värm på mjölken till den börjar koka upp. Ta då bort kastrullen från värmen och ställ åt sidan.
  7. Blanda ihop äggulor, strösocker och majsstärkelse i en skål. Häll ner blandningen i kastrullen med mjölk och rör ihop under forstatt uppvärmning på låg värme. Det är viktigt att du rör om hela tiden så att såsen inte bränns vid i botten.
  8. När såsen börjat tjockna så är det bara att ta bort kastrullen från värmen och hälla upp såsen i en skål eller lufttät burk. Låt gärna vaniljstången ligga kvar tills såsen svalnat helt och hållet för att maximera vaniljsmaken.
  9. Servera kakan direkt med såsen eller förvara täckt i kylskåpet.

TIPS!

  • Gör äppelkakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 4 dl glutenfri mjölmix.

Sugen på en kladdigare äppelkaka? Då ska du testa den här äppelkladdkakan med knäckigt havresmul.

Prenumerera
Notis om
guest
4 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Yasmeen
Yasmeen
18 dagar sedan

Lagade den igår. Jättegod! Tack för receptet!

Carina
Carina
12 dagar sedan

Underbart recept på både kaka och sås 👍💖

4
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x