Saftig morotskaka i långpanna

Saftig och härligt kryddig morotskaka med mycket frosting som bakas i långpanna.

Hösten är här och det är så mysigt! Den höstigaste kakan jag vet är nog morotskaka. Mjuk, saftig, kryddig och god. Jag bakar ofta min morotskaka i långpanna så att vi får många bitar som räcker länge.

Jag har tidigare lagt upp ett recept på lyxig morotskaka i långpanna med extra allt men ni är några som efterfrågat ett klassiskt recept. Så här har ni alltså min klassiska morotskaka i långpanna utan krusiduller men väldigt god.

Den perfekta morotskakan enligt mig ska vara hög, sådär saftig så att den bara smälter i munnen, vara kryddig och ha generöst med frosting. Dessutom så är motoskakan en sån kaka som passar att servera till alla tillfällen. Såväl fikastunden i vardagen som till kalaset.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
morotskaka i långpanna

Saftig morotskaka i långpanna

Portioner: 24

Ingredienser

Kaka:
300 g morötter (4-5 medelstora morötter)
1 dl farinsocker
2 msk malen kanel
1 msk malen kardemumma
2 tsk malen ingefära
6 ägg
5 dl strösocker
2,5 dl neutral olja (raps-, mat- eller solrosolja)
1 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
6 dl vetemjöl

Frosting:
600 g färskost
300 g rumstempererat smör
2 tsk vaniljsocker
4 dl florsocker
rivet limeskal från 2 lime att dekorera med

Tips!

  • Recept på vegansk morotskaka hittar du HÄR!

Dela receptet

Portioner: 24st

Ingredienser

Kaka:
300 g morötter (4-5 medelstora morötter)
1 dl farinsocker
2 msk malen kanel
1 msk malen kardemumma
2 tsk malen ingefära
6 ägg
5 dl strösocker
2,5 dl neutral olja (raps-, mat- eller solrosolja)
1 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
6 dl vetemjöl

Frosting:
600 g färskost
300 g rumstempererat smör
2 tsk vaniljsocker
4 dl florsocker
rivet limeskal från 2 lime att dekorera med

TIPS!

  • Recept på vegansk morotskaka hittar du HÄR!

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm, vilket ger en morotskaka på ca 24 generösa bitar.

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck din långpanna med bakplåtspapper.
  2. Skala morötterna och riv dem fint på ett rivjärn. I en bunke blandar du ihop rivna morötter, farinsocker, kanel, kardemumma och ingefära. Ställ åt sidan för att dra medan du gör resten av smeten. Detta kommer att göra så att smakerna av kryddorna kommer fram extra mycket med hjälp av vätskan från morötterna.
  3. Ta fram en ny bunke som du vispar ägg och strösocker i, vitt och pösigt med elvisp. Ha sedan ner blandningen med rivna morötter och neutral olja. Blanda försiktigt ihop till en jämn smet.
  4. Sikta ner vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  5. Häll upp smeten i långpannan och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 40-45 minuter eller tills kakan är helt genomgräddad. Låt kakan svalna helt och hållet i rumstemperatur innan du brer på frosting.
  6. Frostingen gör du genom att vispa ihop färskost och smör riktigt krämigt med elvisp i en bunke.
  7. Sikta ner florsockret och vaniljsocker. Vänd försiktigt ihop till en jämn och krämig frosting med slickepott. Det är viktigt att du verkligen försiktigt vänder ner florsockret och inte blandar för hårt för då kommer frostingen att bli lös. Om du upplever att din frosting ändå blir lös kan du ställa in den i kylskåpet en stund för att tjockna.
  8. Bre ut frostingen på kakan när den svanat och toppa med det yttersta skalet från 2 limefrukter.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Receptet bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm, vilket ger en morotskaka på ca 24 generösa bitar.

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck din långpanna med bakplåtspapper.
  2. Skala morötterna och riv dem fint på ett rivjärn. I en bunke blandar du ihop rivna morötter, farinsocker, kanel, kardemumma och ingefära. Ställ åt sidan för att dra medan du gör resten av smeten. Detta kommer att göra så att smakerna av kryddorna kommer fram extra mycket med hjälp av vätskan från morötterna.
  3. Ta fram en ny bunke som du vispar ägg och strösocker i, vitt och pösigt med elvisp. Ha sedan ner blandningen med rivna morötter och neutral olja. Blanda försiktigt ihop till en jämn smet.
  4. Sikta ner vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  5. Häll upp smeten i långpannan och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 40-45 minuter eller tills kakan är helt genomgräddad. Låt kakan svalna helt och hållet i rumstemperatur innan du brer på frosting.
  6. Frostingen gör du genom att vispa ihop färskost och smör riktigt krämigt med elvisp i en bunke.
  7. Sikta ner florsockret och vaniljsocker. Vänd försiktigt ihop till en jämn och krämig frosting med slickepott. Det är viktigt att du verkligen försiktigt vänder ner florsockret och inte blandar för hårt för då kommer frostingen att bli lös. Om du upplever att din frosting ändå blir lös kan du ställa in den i kylskåpet en stund för att tjockna.
  8. Bre ut frostingen på kakan när den svanat och toppa med det yttersta skalet från 2 limefrukter.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept

Dela receptet

4.1 38 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
79 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Jessica
Jessica
4 years ago

Om man vill baka i en rund form, vilket mått ska den ha då? 😬

Tova
Tova
3 years ago

Såååå god, tack så mycket för detta fantastiskt recept❤️🤤

Sofia
Sofia
3 years ago

Äntligen en morotskaka som blir ordentligt hög! 🙂 Sååå god!

Jennifer
Jennifer
3 years ago

Förvaras den i kylskåpet?

Caroline
Caroline
Svara till  camillahamid
1 year ago

Kan man frysa in den med frostingen?

Madelene
Madelene
3 years ago

Åh😍men har inget florsocker! Kan man ta något annat istället??

Nerkeza Gigovic
Nerkeza Gigovic
3 years ago

Tack snälla Camilla, provade och göra morotskakan idag, äntligen blev den super bra, kanske inte som din, men nästan! ❤️

Nour
Nour
3 years ago

Får man ha på skal av citron istället för lime?

Last edited 3 years ago by Nour
Vanessa
Vanessa
3 years ago

Jag väntar på resultatet. Får se hur det blir.

Julia
Julia
3 years ago

Måste man ha farinsocker och ingefära?

Esme M
Esme M
3 years ago

Kan man minska mängden olja?

Linnea
Linnea
3 years ago

Går den att frysa in?

Carina
Carina
3 years ago

Kan man göra den glutenfri?

Rosalie stork sundberg
Rosalie stork sundberg
3 years ago

Så god, ett fantastiskt recept

Jessie
Jessie
3 years ago

Hej Camilla! Tack för ditt recept. Kan man använda muskovado socker, och i så fall hur mycket och vad tar man då bort från original receptet? Gå det bra att halvera ditt recept, om så, vilken panna använder man istället för en mindre kaka? Mvh

felicia
felicia
3 years ago

Går denna att göra glutenfri? =)

Josephine
Josephine
Svara till  camillahamid
3 years ago

Jag har bakat den glutenfri 2 gånger, helt fantastisk 🥰

Anna johansson
Anna johansson
Svara till  Josephine
2 years ago

Ändrade du mjöl mängden eller la i något annat och vilket mjöl använde du ? 🙂

Moa
Moa
3 years ago

Om man inte har farinsocker kan man byta ut det med vanligt socker

Last edited 3 years ago by Moa
Annika
Annika
3 years ago

Kan man frysa kakan med frostingen på?

Emma
Emma
3 years ago

Måste farinsockret vara sådär tjockt och klumpigt som ditt eller funkar det bra med mer strösocker-aktig farinsocker?

Sara
Sara
3 years ago

Hur ska den förvaras? Kan man lägga den i kylskåpet? Och hur länge

mersiha
mersiha
3 years ago

kan jag skippa kardemumma??

Aida
Aida
3 years ago

Hej! Kan man frysa kakan?

Wioleta
Wioleta
3 years ago

Ska baka just.Låter riktigt gott.Får man utesluta ingefäran?

sabrina
sabrina
3 years ago

Kan man använda rörsocker strö istället för farinsocker? 🙂

Ilona
Ilona
3 years ago

Den var fantastisk gooood. Precis så många säger .. din recept gjorde att kakan blev högt. Ganska ovanligt.. annars man måste ge så mycket bakpulver. Tack, var roligt att jag provade din recept 😊👍🏼

Sofia Theodoridou
Sofia Theodoridou
3 years ago

Såå gott tack för receptet ! ♥️🌷

74C93CD4-F3F6-4463-B78B-91458E009EB4.jpeg
Emma Schumacher
Emma Schumacher
2 years ago

Jag ska baka kakan till min dotters dop på lördag. Går det lika bra att baka och förbereda frostig på fredagen? 😋😍

Evelina
Evelina
2 years ago

Hur länge ska man vispa frostingen? Blir full av små smörklumpar.

Anna johansson
Anna johansson
2 years ago

Hej kan man göra detta recept glutenfritt isf ska mjölkmängden ändras ?

Sofie
Sofie
2 years ago

Vad har du för mått på formen? tror att min ”långpanna” är större.
Mvh

Sarah
Sarah
2 years ago

Kan man göra denna glutenfri?

Emma
Emma
2 years ago

Camilla, du är bäst!
Möms, möms!!!

20220830_153707.jpg
Nadja Andersson
Nadja Andersson
2 years ago

Ska servera den imorgon. Har gjort själva kakan nu. Kan jag ha kakan i kylen och göra frostingen imorgon eller bäst och göra klart allt idag?

Anders
Anders
2 years ago

Tog med en sån här till jobbfikat igår och har aldrig tidigare fått så mycket komplimanger av mina arbetskamrater. Verkligen otroligt god!

Frida
Frida
2 years ago

Jag är svar för smör i bakning, kan jag ersätta oljan med smält smör?

Leila
Leila
1 year ago

Kan man baka receptet i muffinsformar?

Simone
Simone
1 year ago

Kan man frysa kakan?

Amal
Amal
1 year ago

Jag bakade den till min dotters examens fest, den blev så bra! 👍❤️

Rose-Marie Mattsson
Rose-Marie Mattsson
1 year ago

Tusan , jag råka vispa smöret och färskosten för länge så det skar sig , kan man rädda det på nåt sätt

Erika
Erika
1 year ago

Jag älskar detta recept! Så himla god smak. Meeen min blir ganska smulig. Även om jag haft den inne kortare tid så den varit lite kladdig i mitten. Jag får absolut inte ut fina bitar. Vad gör jag gör för fel?

Keny
Keny
1 year ago

Hej kan man bana den i en 18×18 rund form? 🙂

Morotskaka
Morotskaka
10 months ago

Min blev inte så hög 🙁 vad kan det bero på? Följde receptet till punkt och pricka

Lena
Lena
4 months ago

Så gott de blev!!❤️❤️🌸

Lisa
Lisa
3 months ago

Funkade utmärkt att ta halv smet och ner i en bröad springform med 24cm i diameter🙌

Gabriella
Gabriella
2 months ago

Hur gör man denna glutenfri bäst? 🙂

Ayda
Ayda
2 months ago

Hej. Detta är den saftigaste morotskakan jag bakat/ätit. Jag undrar om det går att använda något annat istället för ägg? T.ex kikärtsspad och hur mycket isåfall? Vi har äggallergiker i familjen nu och jag vill så gärna att hen ska få smaka på denna underbara morotskaka!

Tips!

  • Recept på vegansk morotskaka hittar du HÄR!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?