Äppelkladdkaka med knäckigt havresmul

Fotograf: Ulrika Pousette

Denna äppelkladdkaka är som en äppelpajkladdkaka. Ljus kladdkaka med äpple och knäckigt havresmul.

Under flera månader har jag jobbat lite behind the scenes med att fräscha upp bilderna till gamla recept. Och tanken var att jag egentligen skulle ta nya bilder till min äppelkladdkaka från förra året men mitt i allt så gjorde jag ett helt annat recept så den här godingen får helt enkelt ett eget inlägg. Härligt kladdig äppelkladdkaka med knäckigt havresmul. Smakar typ som äppelpaj i kladdkaksformat.

Den här kladdkakan är maxad med äppelsmak både med finrivet äpple i smeten och på toppen. Jag blev alldeles lycklig av smaken och gick runt med en bit och en sked i högsta hugg här hemma och bad alla att smaka. Fick samma reaktion av alla: “Åh!” “Kan man få en egen bit?”.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
äppelkladdkaka

Äppelkladdkaka med knäckigt havresmul

Portioner: 8-10

Ingredienser

Äppelkladdkaka:
2 äpplen
175 g smör
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk malen kardemumma
1 dl brunt farinsocker strö
3 ägg
3,5 dl vetemjöl

Pajsmul & dekoration:
50 g mjukt, rumsvarmt smör
1 dl vetemjöl
0,5 dl havregryn
0,5 dl strösocker
1 msk ljus sirap
2 tsk vaniljsocker
1 äpple
1 tsk malen kanel + 1 tsk malen kardemumma att strö över kladdkakan

Tips!

  • Gör kladdkakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 5 dl glutenfri mjölmix i kladdkakan och 2 dl i smulet samt byta ut havregrynen mot glutenfria havregryn.
  • Gör kladdkakan mjölkfri genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin.

Dela receptet

Portioner: 8-10st

Ingredienser

Äppelkladdkaka:
2 äpplen
175 g smör
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk malen kardemumma
1 dl brunt farinsocker strö
3 ägg
3,5 dl vetemjöl

Pajsmul & dekoration:
50 g mjukt, rumsvarmt smör
1 dl vetemjöl
0,5 dl havregryn
0,5 dl strösocker
1 msk ljus sirap
2 tsk vaniljsocker
1 äpple
1 tsk malen kanel + 1 tsk malen kardemumma att strö över kladdkakan

TIPS!

  • Gör kladdkakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 5 dl glutenfri mjölmix i kladdkakan och 2 dl i smulet samt byta ut havregrynen mot glutenfria havregryn.
  • Gör kladdkakan mjölkfri genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin.

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i en springform med diameter på 23 cm.

  1. Äppelkladdkaka: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra din springform (23 cm) med bakplåtspapper.
  2. Skala, kärna ur och riv äpplena fint.
  3. Smält smöret i en kastrull.
  4. Blanda ihop rivna äpplen tillsammans med smält smör och resten av ingredienserna till kladdkakan till en jämn smet i en bunke, bara precis tills det går ihop.
  5. Häll upp smeten i formen.
  6. Smul: I en annan bunke nyper du ihop alla ingredienserna till smulet.
  7. Skölj, kärna ur och skiva äpplet till dekorationen.
  8. Tryck ner de skivade äpplena lätt i kladdkakan. Strö över havresmulet och garnera med malen kanel.
  9. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i 35-40 minuter eller tills kanterna är gräddade och mitten på kladdkakan är vobblig.
  10. Låt svalna helt och hållet, gärna minst 4h i kylen innan du serverar den.
Steg för steg

Video

Receptet bakas i en springform med diameter på 23 cm.

  1. Äppelkladdkaka: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra din springform (23 cm) med bakplåtspapper.
  2. Skala, kärna ur och riv äpplena fint.
  3. Smält smöret i en kastrull.
  4. Blanda ihop rivna äpplen tillsammans med smält smör och resten av ingredienserna till kladdkakan till en jämn smet i en bunke, bara precis tills det går ihop.
  5. Häll upp smeten i formen.
  6. Smul: I en annan bunke nyper du ihop alla ingredienserna till smulet.
  7. Skölj, kärna ur och skiva äpplet till dekorationen.
  8. Tryck ner de skivade äpplena lätt i kladdkakan. Strö över havresmulet och garnera med malen kanel.
  9. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i 35-40 minuter eller tills kanterna är gräddade och mitten på kladdkakan är vobblig.
  10. Låt svalna helt och hållet, gärna minst 4h i kylen innan du serverar den.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

4 7 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
20 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
trackback
4 years ago

[…] Sugen på en kladdigare äppelkaka? Då ska du testa den här äppelkladdkakan med knäckigt havresmul. […]

Filip
Filip
4 years ago

Hej, Camilla! Jag tänkte göra denna men i med blåbär och i muffinsformat. Har du tips på ugnstemperatur och gräddningstid?

Nafi
4 years ago

Skulle man kunna byta ut äpplena med hallon och göra den med hallon istället? 😁😋

Maria Pettersson
Maria Pettersson
4 years ago

Går den att frysa?

Klara
Klara
3 years ago

Hej denna kaka ser supergod ut! Jag undrar om det går bra att använda vanlig sirap istället för ljus. Sedan undrar jag även varför den ska vara i kyl innan man serverar, är det inte godare om man serverar den helt nybakad och jummen?

Elaine
Elaine
3 years ago

Jag uppskattar verkligen att du så ofta lägger till hur man kan baka glutenfritt efter dina recept! Älskar alla dina sociala kanaler Camilla💕

Ellie
Ellie
Svara till  Elaine
3 years ago

Är också så himla tacksam för detta! Glutenfritt blir inte så svårt då 🥰

Mika
Mika
3 years ago

Om man inte har farinsocker och sirap hemma vad föreslår du?

Elionor Gustafsson
Elionor Gustafsson
3 years ago

Hej! Hur många ggr ska jag öka receptet för en 28cm form? 🙈

Hanna
Hanna
3 years ago

Låter ljuvligt! Vad serverar du till? 😀

angela
angela
3 years ago

Hej fina Camilla jag har prov i skolan och den tänkte göra den här 🙂 men måste jag lägga en plåt med vatten i ugnen ? i skolan har vi inte såna vanliga ugnar, eller har du nåt annat tips på vad jag kan göra? nåt med äpple och 2 tillbehör ? tacksam för svar.

Emilia Sandberg
Emilia Sandberg
2 years ago

Hej!
Låter supergott! Undrar om den går förenkla eftersom jag inte har så mycket ork. Kan en skippa äppelskivorna o pajsmulet uppe på?

Frida
Frida
2 years ago

Jag bakade denna kaka igår och i mitten där den var kladdig var den jätte god men kanterna som hadde blivit mer bakade var gummi aktiga? Gjorde jag ngt fel? 🤔

Monica
Monica
2 months ago

Varför mer mix än mjöl dessa två är ju likvärdiga. Bakar alltid glutenfritt.

Tips!

  • Gör kladdkakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 5 dl glutenfri mjölmix i kladdkakan och 2 dl i smulet samt byta ut havregrynen mot glutenfria havregryn.
  • Gör kladdkakan mjölkfri genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?