Saftig chokladtårta med bärmousse

Idag firar muslimer över hela världen Eid al-Adha och det ska såklart firas med pompa och ståt. Till middag har jag beställt mat från en catering firma, vilket egentligen inte alls är likt mig eftersom att jag lider av duktig flicka-syndromet och alltid ska göra allt själv, utan hjälp haha. Men för en gång skull så har jag övertygat mig själv om att spendera en högtid avslappnad och ostressad. Så maten beställde jag men tårtan den bakade jag i vanlig ordning själv. Hembakat är faktiskt godast och med rätt planering så behöver det varken bli stressigt eller jobbigt att baka en riktigt god och fin tårta.

Den här gången blev det en saftig chokladtårta med två olika bärmousser, blåbärsmousse och hallonmousse. Chokladbotten gör jag alltid efter samma recept. Det är mitt absolut bästa och blir helt perfekt. Jag har använt samma botten i mitt recept på snickerstårta.

Hur jag planerar mina tårtbak:

  • Flera veckor innan gör jag tårtbotten. Tårtbottnar funkar utmärkt att frysa in och blir dessutom mycket lättare att skära i utan smul om de är lite halvfrusna när man gör det.
  • Fyller med valfri fyllning gör jag ca 1-2 dagar innan tårtan ska serveras. Sedan plastar jag bara in hela tårtan och låter stå i kylskåpet.
  • Dagen innan tårtan ska serveras så spacklar jag den och dekorerar den. Ibland sparar jag själva dekorationen till dagen efter, när spacklingen stelnat riktigt ordentligt och blivit helt kall för att göra en perfekt drip.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 
chokladtårta med bärmousse

Saftig chokladtårta med bärmousse

Portioner: 6-8

Ingredienser

Ingredienser (saftig chokladbotten):
75 g smör
1 tsk vaniljsocker
1 dl vatten
1,5 dl mjölk
1 ägg
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
2,5 dl strösocker

Ingredienser (bärmousse): (detta ska du alltså göra två gånger, en för varje bärsort)
225 g frysta bär av valfri sort (jag använde blåbär för ena lagret och hallon för det andra)

1 dl vatten

saft från 1 citron

0,5 tsk agar agar pulver

1 dl strösocker

3 dl vispgrädde

Ingredienser (chokladfrosting):
150 g mjukt, rumsvarmt smör
300 g färskost
200 g mörk choklad
2 dl florsocker

Ingredienser (drip):
150 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
färska bär att dekorera med
3 dl vispgrädde

Tips!

  • Gör tårtan glutenfri genom att byta ut mjölet mot 4,5 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör tårtan äggfri genom att ersätta ägget med 2-3 msk vatten.
  • Tårtan gör du enkelt mjölkfri genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin, mjölken och grädden mot växtbaserad mjölk & grädde och chokladen mot vegansk choklad.

Dela receptet

Portioner: 6-8st

Ingredienser

Ingredienser (saftig chokladbotten):
75 g smör
1 tsk vaniljsocker
1 dl vatten
1,5 dl mjölk
1 ägg
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
2,5 dl strösocker

Ingredienser (bärmousse): (detta ska du alltså göra två gånger, en för varje bärsort)
225 g frysta bär av valfri sort (jag använde blåbär för ena lagret och hallon för det andra)

1 dl vatten

saft från 1 citron

0,5 tsk agar agar pulver

1 dl strösocker

3 dl vispgrädde

Ingredienser (chokladfrosting):
150 g mjukt, rumsvarmt smör
300 g färskost
200 g mörk choklad
2 dl florsocker

Ingredienser (drip):
150 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
färska bär att dekorera med
3 dl vispgrädde

TIPS!

  • Gör tårtan glutenfri genom att byta ut mjölet mot 4,5 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör tårtan äggfri genom att ersätta ägget med 2-3 msk vatten.
  • Tårtan gör du enkelt mjölkfri genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin, mjölken och grädden mot växtbaserad mjölk & grädde och chokladen mot vegansk choklad.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Tillsätt vaniljsocker, vatten, mjölk och ägg till smöret och rör om.
  4. Blanda mjöl, kakao, bikarbonat, bakpulver och strösocker, och sikta ner i smörblandningen.
  5. Vänd försiktigt ihop till en slät smet.
  6. Fodra din form med bakplåtspapper och häll upp smeten i den.
  7. Grädda din chokladtårtbotten i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter eller tills den är helt genomgräddad.
  8. Låt den svalna helt och hållet innan du delar den i tre delar.
  9. Under tiden kan du göra bärmoussen. Gör en för varje bärsort som du vill göra mousse på.
  10. Koka upp frysta bär, vatten och citronsaft i en kastrull tills bären löst upp sig helt. Sila hallonmoset för att få bort kärnorna. Koka upp igen tillsammans med agar agar och strösocker. Låt koka under omrörning, ca 3-4 minuter.
  11. Häll över i en skål och låt svalna och tjockna till sig i rumstemperatur. Det ska bli som en tjock men mjuk puré. Ha koll hela tiden, för när det svalnat för länge blir purén hård.
  12. Vispa upp grädden, men inte för hårt, du behöver marginal för att kunna vispa ner bärmoset utan att det skär sig. Tillsätt bärmoset och vispa lite till. Fyll din tårtbotten med moussen och låt stelna i kylskåpet i minst 2h.
  13. Frostingen gör du enkelt genom att grovhacka den mörka chokladen och smälta den över ett vattenbad. Låt svalna.
  14. Vispa ihop färskost och smör krämigt. Tillsätt chokladen och vispa lite till.
  15. Sikta ner florsockret och vänd försiktigt ihop till en jämn och formfast frosting. Är du för hårdhänt i detta steg så kommer frostingen att bli lös.
  16. Spackla din tårta med frostingen och låt den sedan stå ytterligare 1h i kylen innan du häller på drip:en och dekorerar med bär.
  17. Grovhacka den mörka chokladen till drip:en och lägg i en värmetålig skål.
  18. Häll upp grädden i en kastrull och värm upp bara precis tills den är påväg att börja koka. Häll den varma grädden över chokladen och rör om till en jämn chokladsmet.
  19. Låt drip:en svalna helt och hållet innan du häller den över din kalla tårta. Dekorera med färska bär innan drip:en stelnar.
Steg för steg

Video
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Tillsätt vaniljsocker, vatten, mjölk och ägg till smöret och rör om.
  4. Blanda mjöl, kakao, bikarbonat, bakpulver och strösocker, och sikta ner i smörblandningen.
  5. Vänd försiktigt ihop till en slät smet.
  6. Fodra din form med bakplåtspapper och häll upp smeten i den.
  7. Grädda din chokladtårtbotten i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter eller tills den är helt genomgräddad.
  8. Låt den svalna helt och hållet innan du delar den i tre delar.
  9. Under tiden kan du göra bärmoussen. Gör en för varje bärsort som du vill göra mousse på.
  10. Koka upp frysta bär, vatten och citronsaft i en kastrull tills bären löst upp sig helt. Sila hallonmoset för att få bort kärnorna. Koka upp igen tillsammans med agar agar och strösocker. Låt koka under omrörning, ca 3-4 minuter.
  11. Häll över i en skål och låt svalna och tjockna till sig i rumstemperatur. Det ska bli som en tjock men mjuk puré. Ha koll hela tiden, för när det svalnat för länge blir purén hård.
  12. Vispa upp grädden, men inte för hårt, du behöver marginal för att kunna vispa ner bärmoset utan att det skär sig. Tillsätt bärmoset och vispa lite till. Fyll din tårtbotten med moussen och låt stelna i kylskåpet i minst 2h.
  13. Frostingen gör du enkelt genom att grovhacka den mörka chokladen och smälta den över ett vattenbad. Låt svalna.
  14. Vispa ihop färskost och smör krämigt. Tillsätt chokladen och vispa lite till.
  15. Sikta ner florsockret och vänd försiktigt ihop till en jämn och formfast frosting. Är du för hårdhänt i detta steg så kommer frostingen att bli lös.
  16. Spackla din tårta med frostingen och låt den sedan stå ytterligare 1h i kylen innan du häller på drip:en och dekorerar med bär.
  17. Grovhacka den mörka chokladen till drip:en och lägg i en värmetålig skål.
  18. Häll upp grädden i en kastrull och värm upp bara precis tills den är påväg att börja koka. Häll den varma grädden över chokladen och rör om till en jämn chokladsmet.
  19. Låt drip:en svalna helt och hållet innan du häller den över din kalla tårta. Dekorera med färska bär innan drip:en stelnar.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

4.2 6 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
45 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Kristina
Kristina
4 years ago

Hej, jag vill testa din fina recept men har aldrig testat Agar agar. Kan man använda gelatin och i så fall hur mycket? Om inte var köper man agar agar?
Mvh Kristina

Linda
Linda
4 years ago

Följt ditt recept till punkt och pricka. Men moussen stelnar ej. Läser då på Agar-agar-paketet att blandningen ej stelnar om citrusfrukt används – å du anger 1 hel citron i receptet. Hur hänger detta ihop?

Simone
Simone
4 years ago

Detta recept låter fantastiskt gott och så bra med alla möjliga allergianpassningar!
En fråga, går det att utesluta citronen eller ersätta med något annat? Ville gärna göra denna till mina kollegor men en är citrusallergiker!
Tacksam för svar!

Fanny
Fanny
4 years ago

Hej! Skulle det funka tror du att kunna spritsa på cholkadfrostingen runt tårtan? Är den fast nog att hålla formen för det?

Christine
Christine
4 years ago

Pga sjukdom blir firandet av dottern inte av men tårtan står färdig i kylen. Har inte dekorerat den, men frostingen är uppstruken. Går den att frysa och i så fall hur länge klarar den sig i frysen?

Tamanna
Tamanna
3 years ago

Kan du göra en video på youtube av det här tårtan??

Mdr
Mdr
3 years ago

Om man ska göra denna tårta laktosfritt, vilka andra alternativ funkar då? Tänker på grädde och mjölk. Finns så många olika växtbaserade drycker men känner mig helt vilsen i vilken som passar bäst. Går det bra med sojadryck och sojagrädde till denna tårta? Tacksamma för svar!! ❤

Maja
Maja
3 years ago

Hej! Går moussen att göra någon dag innan man lägger den i tårtan? Och fungerar marängsmörkräm att ha runt att spackla med?

Maja
Maja
Svara till  camillahamid
3 years ago

Tack så jättemycket för svar!

Sara Fallahian
Sara Fallahian
3 years ago

Hej! Jag undrar om tårtan bli så här hög som bilden eller om man behöver ta dubbelsats på tårtbotten?

Anne-Cathrine
Anne-Cathrine
Svara till  camillahamid
6 months ago

Vilken storlek har du på formen? Lyckades inte utläsa det någonstans. Min tårtbotten blev inte hög nog att dela i tre.

Emma berg
Emma berg
3 years ago

Hej Camilla 🙂 står i detta nu och ska göra moussen till tårtan. Min fråga: är det 225g bär per sort man ska ha eller totalt?

Eileen
Eileen
2 years ago

Hej! Bor just nu i Tyskland och bikarbonat är lite svårt att hitta. Har dock svenskt bakpulver. Går det att ersätta Bikarbonaten med mer bakpulver, eller med något annat? 🙂

Ida
Ida
2 years ago

Hej! Kan man rädda moussen om den blivit rinnig?

Last edited 2 years ago by Ida
Sarah
Sarah
2 years ago

Hej! Så smarrig tårta, tack för att du delar med dig! Funkar botten bra även om man tar bort ägget pågrund av äggallergi?

Vänligen Sarah

Svea
Svea
2 years ago

Hej hej! När jag hade gjort mossen så vägrar den tjockna och blev bara till en sås. Gjorde då om den men blev samma resultat. Jag följde receptet till punkt och pricka men ändå blev det inte som jag tänkt. Vad tror du gick snett? <3

Marie
Marie
2 years ago

Hej! Testade detta recept men tyvärr så blev min mousse helt rinnande. Stämmer det att bären ska kokas med 1 dl vatten? Såg ett annat recept du har på en moussetårta då står det att man ska ha 2 msk vatten till 225g bär. Är det kanske därför min mousse blev rinnig?
Mvh Marie

Angelika Adakis
Angelika Adakis
Svara till  camillahamid
2 years ago

Jag hade precis samma problem! Bärpurén blev inte fast! Jag hade den dessutom i kylen tills den var kall! Sen hade jag till sist i den i vispgrädden! Kan det vara för att jag gjorde endast hallonmousse och i en omgång, alltså 500g?? Jag dubblade förstås de andra ingredienserna också!

Julia
Julia
2 years ago

Vilken supertårta! Jättebra recept, allt blev perfekt utan krångel😊

C7E7DD09-E562-4897-BBC0-8FD466BFC4B4.jpeg
Sofie
Sofie
2 years ago

Hej kan man låta tårtan stå över natten efter steg 12?
Hur lång tid tror du denna tårta tar att laga?

Sandra
Sandra
2 years ago

Hej! Jag har aldrig problem med att mina bottnar blir ganska platta, kan bara dela denna i två bitar….. va kan det vara för fel??😓

Therese
Therese
2 years ago

Hej! Tänkte göra tårtan utan ägg, tänkte även ta bort kakao för att göra en ljus tårtbotten, tror du det funkar?

Emma
Emma
2 years ago

Kan man göra om denna till en stor springform 10-12pers?? Tänker om man tar dubbelt av allt, tror du de funkar??

Linnea
Linnea
1 year ago

Hej Camilla,
Jag gjorde denna tårta förra året och den blev otroligt god. Nu ska jag göra den igen men behöver göra den vegansk. Funkar det att byta ägget mot kikärtsspad eller ska jag utesluta helt?

Last edited 1 year ago by Linnea
Linnea
Linnea
1 year ago

Hej,

Det står inte hur mycket vispgrädde det är till bärmoussen, hur mycket ska det vara?

Vänligen
Linnea

Jennie
Jennie
1 year ago

Förstår verkligen inte innehållet som angivits i drippen- det står grädde även efter färska bär att dekorera med? Vilken mängd ska blandas med chokladen för att bli drippen?

Sofia
Sofia
1 year ago

Hej!
skulle vilja göra denna fast i långpanna 30×40
fungerar det att dubbla receptet? Blir det samma tid i ugnen ungefär?
kram Sofia

Sarah Ghadban
Sarah Ghadban
1 year ago

Hej! Vilken storlek var det på formen du använde?

Therese
Therese
4 months ago

Hej! Om jag vill göra botten i en långpanna, räcker det att dubbla smeten tror du?

Josefin
Josefin
3 months ago

Varför står det grädde 2 gånger för dripen?

Tips!

  • Gör tårtan glutenfri genom att byta ut mjölet mot 4,5 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör tårtan äggfri genom att ersätta ägget med 2-3 msk vatten.
  • Tårtan gör du enkelt mjölkfri genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin, mjölken och grädden mot växtbaserad mjölk & grädde och chokladen mot vegansk choklad.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?