Receptet bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm.
- Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
- Börja med att göra rulltårtsbotten. Ta fram två bunkar (ej plast). Knäck äggen och lägg äggulorna i en av bunkarna och äggvitorna i den andra.
- Vispa äggvitorna till fasta toppar med elvisp.
- Tillsätt strösocker och salt till äggulorna. Vispa ihop till en jämn smet för hand.
- Vänd ner äggulesmeten i äggvitesmeten till en jämn smet med slickepott. Sikta ner mjölet och vänd ihop till en jämn smet med slickepott.
- Täck din långpanna med aluminiumfolie. Pensla aluminiumfoliet med smör innan du häller upp smeten i den.
- Bre ut smeten i ett jämnt lager i formen och grädda din botten i mitten av ugnen i 10-12 minuter. Låt svalna helt och hållet innan du fyller och rullar ihop den.
- Häll av oljan från tonfisken. Lägg tonfisken i en skål tillsammans med resten av ingredienserna till fyllningen och blanda ihop till en jämn smet.
- Bre ut fyllningen över botten och rulla ihop till en tight rulle. Plasta in rullen och låt den stå i kylskåpet i minst 1 timme (hit kan du förbereda 2 dagar innan servering).
- Vispa ihop färskost och vispgrädde till en fast och krämig smet med elvisp i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna till spacklingen och blanda ihop till en jämn smet med sked.
- Bre ut spacklingen på rulltårtan och dekorera sedan med det du gillar bäst. Jag körde på ärtskott, räkor, ost, citronskivor och jordgubbar. Servera direkt eller förvara i kylskåpet.
Det finns ingen video för detta inlägg.
Håller på att göra denna goding. Smeten är dock för liten för en 30×40 cm form, den täckte inte hela formen och blev supertunn, foliet fastnade också, så började om och smörade istället ett bakplåtspapper och tog måtten x 1,5 dvs med 6 ägg och det räckte bra till min form. Nu ska jag göra fyllningen. =)
Ett tips är att göra smörgåstårta på Hönökaka. Det gör alltid jag. Tycker att det är gott nör brödet smakar något.
Hej! Så smart, detta vill man ju prova. Varför använder du aluminiumfolie och inte bakplåtspapper?
Hejhej! Botten lyfter bättre i ugnen med aluminiumfolie men du kan använda bakplåtspapper om du vill 🙂
Vilken bra idé!
Jag är lite känslig mot äggsmak och undrar om botten smakar äggigt?
Tack för ljuvliga inspirationsbilder!
Tack snälla <3 Den smakar inte alls ägg 😀
Tack för receptet ❤❤
Varför läggs den på aluminiumfolie istället för bakplåtspapper? 🙂
Brödet jäser bättre då men du kan köra på bakplåtspapper om du vill 🙂
Vad skulle jag kunna ha i fyllningen istället för majonnäs?
creme fraiche 🙂
Inspirerande recept!
Kanske en dum fråga men: Måste man ha aliminiumfolie i långpannan? Funkar det inte m bakplåtspapper?
Funkar med bakplåtspapper men brödet lyfter inte lika bra i ugnen då 🙂
Hej!
Två frågor,
Går det att göra dubbel sats och sen dela upp smeten i två och låta den andra halvan vänta medan den första är inne i ugnen och sen grädda den andra direkt efter i samma form?
Kan man sen frysa in botten i några dagar i väntan på att lägga på fyllningen och rulla ihop den? Alternativt förvara i kylskåp?
Hej ja gillar inte tonfisk. Kan man göra en fyllning med kyckling i så fall hur gör man den?
Hejhej! Det kan du absolut göra. Köp färdiggrillad kyckling i mataffären och strimla i mindre bitar 🙂
Vad kommer det sej att man ska ha aluminiumfolie i formen och inte bakplåtspapper 😃?
Den lyfter inte lika bra och får en mer kompakt konsistens med bakplåtspapper. Men det funkar absolut att köra på det om man vill 🙂
hej!
varför ska man ej ha en plastbunke?
Hej hej! Grunden till rulltårtan är en maräng, då det kan gömma sig orenheter i plast, leder detta till att marängen/äggviteskummet inte blir fast 😊❤️