Saftiga lussebullar

Ni är många som frågat mig om recept på riktigt saftiga lussebullar och nu är det äntligen här! Alltså, de här lussebullarna är inte bara saftiga, de är galet fluffiga, goda och håller sig saftiga flera dagar efter gräddning om man förvarar dem rätt.

Hemligheten är inte kesella. Det är de här bullarna faktiskt helt fria från. Jag förbereder nämligen degen i en kastrull över spisplattan. Degen får på så sätt en ordentlig skjuts och blir otroligt porös. Om ni gillar de mjuka  köpelussebullarna så är de här i samma stil. Man får inte nog! Maken frågade precis om de inte fanns fler. Alla lussebullar tog alltså slut under tiden som jag förberedde det här inlägget. Det måste ändå vara ett bra betyg!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Saftiga lussebullar

Portioner: 20

Ingredienser

3 + 2 dl mjölk
1 dl + 9-10 dl vetemjöl
1 g saffran
25 g färskjäst
0,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
200 g mjukt, rumsvarmt smör
russin till garnering
1 ägg + 1 msk kallt vatten till pensling
0,5 dl strösocker + o,25 dl vatten till sockerlagen

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 20st

Ingredienser

3 + 2 dl mjölk
1 dl + 9-10 dl vetemjöl
1 g saffran
25 g färskjäst
0,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
200 g mjukt, rumsvarmt smör
russin till garnering
1 ägg + 1 msk kallt vatten till pensling
0,5 dl strösocker + o,25 dl vatten till sockerlagen

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Lägg 3 dl mjölk och 1 dl vetemjöl i en kastrull. Värm upp på medelvärme under konstant omrörning tills det får samma konsistens som tapetklister.
  2. Ta bort kastrullen från plattan och ha i resten av mjölken och saffran. Rör om till en jämn smet och smula ner jästen. Rör om tills jästen löst upp sig.
  3. Häll över degvätskan i en bunke och tillsätt strösocker, salt, smör och resten av vetemjölet, lite i taget. Arbeta ihop till en deg och knåda ordentligt i ca 5 minuter. Degen ska fortfarande vara kladdig men släppa från bunkens kanter när den är klar.
  4. Dela degen i 20 lika stora delar och forma dem. Låt jäsa under bakduk i ca 90 minuter. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
  5. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  6. Tryck i några russin i dina bullar.
  7. Vispa upp ägget lätt och blanda ner vatten. Pensla äggvätskan på bullarna.
  8. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills de fått en fin, gyllenbrun färg.
  9. Pensla bullarna med sockerlag medan de fortfarande är varma.
  10. Bäst förvarar du dem inplastade/i påse i rumstemperatur.
Steg för steg

Video
  1. Lägg 3 dl mjölk och 1 dl vetemjöl i en kastrull. Värm upp på medelvärme under konstant omrörning tills det får samma konsistens som tapetklister.
  2. Ta bort kastrullen från plattan och ha i resten av mjölken och saffran. Rör om till en jämn smet och smula ner jästen. Rör om tills jästen löst upp sig.
  3. Häll över degvätskan i en bunke och tillsätt strösocker, salt, smör och resten av vetemjölet, lite i taget. Arbeta ihop till en deg och knåda ordentligt i ca 5 minuter. Degen ska fortfarande vara kladdig men släppa från bunkens kanter när den är klar.
  4. Dela degen i 20 lika stora delar och forma dem. Låt jäsa under bakduk i ca 90 minuter. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
  5. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  6. Tryck i några russin i dina bullar.
  7. Vispa upp ägget lätt och blanda ner vatten. Pensla äggvätskan på bullarna.
  8. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills de fått en fin, gyllenbrun färg.
  9. Pensla bullarna med sockerlag medan de fortfarande är varma.
  10. Bäst förvarar du dem inplastade/i påse i rumstemperatur.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

3.4 24 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
6 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Lena
Lena
3 years ago

Helt underbara lussebullar….. kolla videon den var mycket bra.

Elin
Elin
3 years ago

Bullarna ligger i skrivande stund på jäsning. Ser fram emot slutresultatet! 😁
Såg att du hade ett annat recept på lussebullar, “Saftigaste lussebullarna” har jag för mig det hette. Är det någon skillnad mellan dem och det här receptet? 😊

Åsa
Åsa
3 years ago

I videon så säger du 200 grader och här står 175. Vilket är det? Tack för receptet

Juni
Juni
1 year ago

Saftiga bullar men en halv deciliter är på tok för lite socker dom smakar ingenting!!

Clara
Clara
11 months ago

Fick lägga till ganska mycket mjöl (flera flera) för att kunna forma degen till lussekatter

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?