Receptet bakas i en rund form med diameter på 23 cm.
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med bakplåtspapper.
- Grovhacka den vita chokladen och smält den över ett vattenbad.
- Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Tillsätt saffranet och rör om tills det löst upp sig i smöret och du fått en fin, gul färg.
- Blanda samman alla ingredienser, inklusive saffranssmöret och den vita chokladen, i en bunke med försiktiga rörelser bara precis tills allt går ihop till en jämn smet.
- Häll upp smeten i formen och grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter eller tills kanterna är gräddade och mitten är vobblig.
- Låt kladdkakan svalna helt och hållet i kylskåpet i minst 4h, helst över natten, innan du toppar med hallongrädde.
- Mosa hallonen i en skål med en gaffel. Vispa upp grädde och vaniljsocker till mjuka toppar med elvisp. Vänd ner hallonmoset. Klart!
Kan man inte smälta chokladen direkt i smöret?
Det går men det finns stor risk att det skär sig då 🙂
Kan man göra samma recept i mindre format som muffinsformar?
Vad menas med hallongrädde? Finns det färdigt att köpa i butik?
Förstod nu att ingredienserna under är till hallongrädden. Vet inte hur man raderar kommentaren dock! 🙂
Hur viktigt är det att den svalnar 4h i kylen? Går det att äta efter färre timmar?😅
Hejhej! Förlåt för sent svar, ju längre den får stå och sätta sig desto godare. Man kan absolut äta den efter färre timmar! 😍
Nu har jag bakat den och imorgon blir det smakprov!:)
Hejhej! Förlåt för sent svar, hoppas att den smakade 😍
Hej!
Hur länge håller sig kladdkakan i kylskåp? 🙂
Hejhej! Minst 4 dagar 🙂
Hej
Jag undrar om man ska ta en msk vaniljsocker eller 3 tsk vaniljsocker
1 msk vaniljsocker = 3 tsk vaniljsocker <3
Hej!
Jag förstår inte delen med chokladen och smöret. Smälter jag smöret och chokladen försig?
Hej hej! Förlåt för sent svar. Precis, du smälter chokladen över ett vattenbad och smöret separat i en annan kastrull.❤️
Kan man använda matolja/rapsolja ist för smör
Det här blev så otroligt gott! Avnjöt den med familj som juldessert och det blev väldigt uppskattat! Jag hade även finrivet apelsinskal från en apelsin, tycker det passar så bra med saffran.
Vad glad jag blir! Tusen tack <3 Och så gott med rivet apelsinskal, det ska jag testa nästa gång 😀
Måste man ha bakplåtspapper i formen, räcker det inte och smöra den lite?
Kan man låta kladdkakan svalna i kylen i ba 1 timme eller måste det vara 4 timmar
Hejhej, förlåt för sent svar. Du kan låta den svalna i en timme med, ju mer den får stå – desto godare 😍
Hej, undrar bara om de går och om det blir lika gott om man bara har 0,5 g saffran för har bara de hemma och min butik här i närheten har konstigt nog inte saffran?
Absolut, det funkar ❤️ Det blir nog bara så att smaken av den vita chokladen blir lite mer framträdande 🥰
Kan man göra den utan vit choklad?
Det kan du absolut, men då kan du behöva öka gräddningstiden något ❤️
Fungerar det att göra med vitachoklad knappar?
Det funkar jättebra ❤️
Går kakan att frysa eller rekommenderar du då istället att man gör hälften om man är få personer?❤️
Den går jättebra att frysa 🥰
Hur länge ska den vara i ugnen i en 24cms form?? Lyckas aldrig med en kladdkaka men vill verkligen lyckas nu 🥺
Hejhej Emma! Förlåt för sent svar, det blir ingen större skillnad om man använder 24 istället för 23 cm 🥰 Alltid med kladdkaka tittar man till den ofta ändå ❤️ Lycka till!
Hej, i din insta video smälter du smälter och chokladen tillsammans men du säger att det finns risk att vita chokladen kan skära sig. Ska man istället smälta vita chokladen över vattenbad och smöret för sig och sen blanda dessa två tillsammans när de smält och sen ta den blandningen i allt annat? Eller kan man hälla in den smälta chokladen o smöret separat i allt annat? 😃
Hejhej! Precis, du smälter chokladen över ett vattenbad och smöret separat i en annan kastrull ❤️
Vad gör man om chokladen delar sig?
Då behöver man tyvärr göra om 🥺 rör ihop riktigt försiktigt, precis till det har gått ihop❤️
Byter man varje ägg mot 1 dl havremjölk eller är det 1 dl för alla fyra äggen?
1 dl är för alla fyra ägg 🙂
Kan man ta mindre socker, 2 dl istället för 3, eller förstör det smeten? Och går den att göra utan vaniljsocker (om man har slut på det hehe).
Du kan minska på sockret men det kommer att påverka konsistensen och göra den mindre kladdig och fudgy ❤️
Denna blev sååå god! Något som är värt att tänka på dock: Jag smälte chokladen tillsammans med smöret direkt i kastrullen på medelvärme. Det skärde sig först och fick lite panik men jag fortsatte blanda bara och till slut gick smöret in i ”smeten” och så blev det ändå exakt som smeten på bilden!! (tog bort kastrullen till en kall kastrull i typ 20 sekunder innan jag satte tillbaka den på den varma plattan för att se om det gick att åtgärda det, vet inte om det var det som gjorde att det blev bra till slut eller om detta ens hade någon betydelse) så tänk på det innan ni ger upp på den för att den skärt sig! fortsätt blanda så kommer det att skära sig först, och till sist bli en smet! 🙂
Tack snälla fina du, och vilket supertips! 🥰
Vilken storlek är bakformen?
23 cm ❤️
Hej! I videon säger du att kakan ska grädda i ugnen 35-40 min men i receptet står det 25-30 min, vad gäller?
Hejhej! Det som gäller är att kladdkakan ska vara gräddad i kanterna och vobblig i mitten. Jag har nog bakat i olika ugnar i receptet respektive videon. Alla ugnar är olika effektiva och de gör att ugnstiden diffar några minuter beroende på ugn ❤️
Hej!
Bakade den veganska varianten kvällen före julafton. Det fungerade inte alls. Hur 1 dl havremjölk ska kunna ersätta 4 ägg förstår jag inte? Resultatet blev en kaka som bara ”flöt runt”och aldrig stabiliserade sig. Riktigt tråkigt!
Hej! Tror du denna skulle passa med att ha i ca 100 gram röda vinbär i? Eller tror du det är godare att bara ha vit choklad, och eliminera saffranet då?
/Sandra
Om man ska göra trippelsats av detta recept, funkar det då med en vanlig ugnsplåt eller och blir den för tunn då?
Jag gjorde den här goda kladdkakan men använde ljus choklad istället. Blev hur gott som helst 😋
Mums! Vad kul att du gillade den ☺️
Nu bakar jag kaka nr 2 till glöggmyset imorgon. Tack👍🌲
Hej! Har gjort denna varje jul de senaste 3 åren, men nu är vi betydligt fler. Funkar det att dubbla receptet och göra i en ugnsform också, eller bör jag då göra två vanliga istället? ☺️