Tiramisutårta

Den senaste tiden har jag fått upp ögonen mer och mer för det fantastiskt goda italienska desserten Tiramisu. För en kaffe- och chokladälskare som jag så är Tiramisu det perfekta fikatilltugget.

Tidigare så har jag lagt upp recept både på en supergod tiramisukladdkaka och på supersnabb och smidig tiramisu i glas. Tiramisutårta kändes då som ett naturligt nästa steg. Men jag lovar er, detta är inte det sista i tiramisuväg som jag bakar.

tiramisutårta4

Saftiga chokladbottnar, tydliga lager och generöst med fyllning. Exakt så som en tårta ska vara om ni frågar mig!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Tiramisutårta

Portioner: 6-8

Ingredienser

Ingredienser (saftig chokladtårtbotten):
75 g smör
1 tsk vaniljsocker
1 dl vatten
1,5 dl mjölk
1 ägg
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
2,5 dl strösocker

Ingredienser (tiramisu):
4 äggulor
500 g mascarpone
0,5 tsk äkta vaniljpulver
2 äggvitor
1 dl strösocker
12 savoyardikex
2 dl starkt bryggkaffe
kakao att pudra över tårtan

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 6-8st

Ingredienser

Ingredienser (saftig chokladtårtbotten):
75 g smör
1 tsk vaniljsocker
1 dl vatten
1,5 dl mjölk
1 ägg
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
2,5 dl strösocker

Ingredienser (tiramisu):
4 äggulor
500 g mascarpone
0,5 tsk äkta vaniljpulver
2 äggvitor
1 dl strösocker
12 savoyardikex
2 dl starkt bryggkaffe
kakao att pudra över tårtan

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakade jag i en rund springform med diameter på 20 cm.

  1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Tillsätt vaniljsocker, vatten, mjölk och ägg till smöret och rör om.
  4. Blanda mjöl, kakao, bikarbonat, bakpulver och strösocker, och sikta ner i smörblandningen.
  5. Vänd försiktigt ihop till en slät smet.
  6. Täck din form med bakplåtspapper och häll upp smeten i den.
  7. Grädda din chokladtårtbotten i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter eller tills den är helt genomgräddad.
  8. Låt den svalna helt och hållet innan du delar den i tre delar.
  9. Tiramisu: Vispa äggulor, mascarpone och vaniljpulver till en jämn smet.
  10. Vispa äggvitan till ett vitt, fast skum med elvisp. Tillsätt strösockret, lite i taget, under fortsatt vispning tills du får en fast och blank smet.
  11. Vänd ner äggvitesmeten till äggulesmeten och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med hjälp av en slickepott.
  12. Innan du doppar dina kex i kaffet så är det bra att planera hur du ska lägga kexen i formen först så att du inte behöver tänka på det när kexen redan är doppade i kaffet. Doppa den sockrade delen av kexet, snabbt, i några sekunder i kaffet. Lägg de doppade kexen på kladdkakan.
  13. Varva även bottnarna med med zabaionen (mascaroponekrämen).
  14. Låt tiramisutårtan stelna i kylskåpet i minst 4h innan servering. Pudra med kakao när det är dags att servera!
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Receptet bakade jag i en rund springform med diameter på 20 cm.

  1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Tillsätt vaniljsocker, vatten, mjölk och ägg till smöret och rör om.
  4. Blanda mjöl, kakao, bikarbonat, bakpulver och strösocker, och sikta ner i smörblandningen.
  5. Vänd försiktigt ihop till en slät smet.
  6. Täck din form med bakplåtspapper och häll upp smeten i den.
  7. Grädda din chokladtårtbotten i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter eller tills den är helt genomgräddad.
  8. Låt den svalna helt och hållet innan du delar den i tre delar.
  9. Tiramisu: Vispa äggulor, mascarpone och vaniljpulver till en jämn smet.
  10. Vispa äggvitan till ett vitt, fast skum med elvisp. Tillsätt strösockret, lite i taget, under fortsatt vispning tills du får en fast och blank smet.
  11. Vänd ner äggvitesmeten till äggulesmeten och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med hjälp av en slickepott.
  12. Innan du doppar dina kex i kaffet så är det bra att planera hur du ska lägga kexen i formen först så att du inte behöver tänka på det när kexen redan är doppade i kaffet. Doppa den sockrade delen av kexet, snabbt, i några sekunder i kaffet. Lägg de doppade kexen på kladdkakan.
  13. Varva även bottnarna med med zabaionen (mascaroponekrämen).
  14. Låt tiramisutårtan stelna i kylskåpet i minst 4h innan servering. Pudra med kakao när det är dags att servera!
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
1 Kommentar
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Julia
Julia
4 years ago

Hej! Är det bättre att dela kakan i tre delar (som det står i receptet) än att göra så som det är på bilderna, dvs bara i två delar?

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?