Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm.
- Börja med att göra tårtbotten. Sätt ugnen på 175 grader (över och undervärme) och fodra din springform med bakplåtspapper.
- Vispa ihop ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp. Sikta ner resten av ingredienserna i bunken och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
- Häll upp smeten i formen och grädda tårtbotten i nedre delen av ugnen i ca 30-40 minuter. Låt svalna lite innan du stjälper upp tårtbotten upp och ner på ett galler för att svalna helt och hållet.
- Vaniljkrämen gör du enkelt genom att ha i alla ingredienser förutom smöret i en kastrull. Värm upp på medelvärme under konstant omrörning tills vaniljkrämen börjar tjockna.
- Ta bort kastrullen från värmen, klicka ner smöret och rör om tills smöret smält och blandat sig helt med vaniljkrämen. Häll upp vaniljkrämen i en skål, täck med plastfolie och ställ i kylskåpet för att svalna och tjockna.
- Lägg alla ingredienserna till hallonkompotten i en kastrull och låt koka upp under omrörning i ca 2 minuter. Häll över hallonkompotten i en skål och låt svalna i kylskåpet tills den tjocknat.
- Mjölkchokladtryffeln gör du genom att grovhacka mjölkchokladen och lägga den i en värmetålig skål tillsammans med smöret. Värm upp vispgrädden i en kastrull bara precis tills den börjar koka upp och häll den varma grädden direkt över chokladen och smöret. Rör försiktigt ihop till en jämn och glansig chokladsmet. Låt svalna i rumstemperatur.
- Dela tårtbotten i tre delar och fyll första lagret med både hallonkompott och vaniljkräm. Lägg på nästa lager tårtbotten och bre försiktigt ut chokladtryffeln på den. Lägg på det sista lagret tårtbotten och ställ in tårtan i kylskåpet för att kallna medan du vispar upp grädden.
- Vispa grädden till mjuka toppar. Täck sidorna av tårtan med ett ca 3 mm tjockt lager grädde och ovansidan av tårtan med resten så att den får en rund form. Ställ in tårtan i kylskåpet igen.
- Kavla den vita marsipanen ca 3 mm tjockt och täck din tårta med den. Dekorera sedan tårtan som en mössa med en svart marsipanremsa runt tårtan, en svart kepsskärm av marsipan och ett litet eblem gjort av gul och blå marsipan (se videon ovan för exakta instruktioner för hur man gör detta).
- Förvara din studenttårta i kylskåpet. Gärna med ett glas med bakpulver (ordentligt fyllt) i bredvid tårtan i kylskåpet så svettas inte marsipanen i kylskåpet.
Ska det vara 6 ägg i tårtbotten? I videon använder du bara 4 🙂
Det ska vara 6! Fick bara inte plats med alla i skålen haha!
Vart köpte du din marsipan ? jag hittar inte svart marsipan i matbutiken.
Tantfondant.se 🙂
Ska äggen vara stora eller mellan.
Jag använer mellanstora ägg 🙂
Vad är det för skillnad på potatis mjöl respektive majsstärkelse? om man inte har potatismjöl hur mycket majsstärkelse ska man ta?
Rent funktionellt så gör de samma sak men när det kommer till t ex krämer så ger potatismjöl en konstig eftersmak och inte alls samma fylliga konsistens utan mer åt geléhållet :/
Gul och blå marsipan eller sockerpasta ?
Hej! Marsipan ☺️
Hej
Om man ska baka två stora student tårtor till 30-40 personer hur gör jag med receptet . Skulle verkligen uppskatta ett snabbt svar och jätte gärna ett svar via E-mail om det finns möjlighet
Kan man använda sockerpasta istället för marsipan?
Hejhej, det går bra ☺️
Då kan du inte ha grädde under sockerpastan eftersom den sväller utan du ska använda smörkräm istället för grädde.
Kan man göra kompotten och vaniljkrämen dagen innan man sätter ihop tårtan?
Det funkar utmärkt 🙂
Hej!
kan jag baka tårtan 2 dagar innan student? har jag aldrig bakat tårta med marsipan och vill så gärna göra själv det till min dotter . jag har hört att man få kavla tunt för att få bra resultat.
Hejhej, ursäkta sent svar. Hoppas att det gick bra! Det går för övrigt alldeles utmärkt att baka en tårta två dagar innan den ska serveras 🥰
Jag har för mig att du någon gång tipsat om att man kan frysa tårta med fyllningarna i. Minns jag rätt och kan man göra så? Vad tror du om att göra alla steg fram till innan grädden och sen frysa den? Ha det fint! 😊
Hej! Tack för alla fantastiska recept! Min 6åring fyller år på lördag och har valt denna tårta 🎂 Min fråga, kan jag montera den med vaniljkräm, hallon och choklad och sedan frysa in? Lägga på marsipan och grädde på lördag när den tinar? Tack på förhand!
Då bra….🙋♀️