Studenttårta

34 röster
studenttårta

Tar du studenten i år? Grattis! Då tycker jag att du ska unna dig en hembakt studenttårta. Och om du känner någon som ska ta studenten, tycker jag helt klart att du ska uppvakta den som firar med en hemmagjord tårta. För det finns nog inte någon annan present som innebär så mycket kärlek som något hembakat.

Denna studenttårta ser ut som en studentmössa och har en fyllning av white lady-tårta. White lady är en vit prinsesstårta med vaniljkräm, hallonkompott och mjölkchokladtryffel. DRÖMGOTT!

Men fyllningarna är bara ett förslag. Du kan såklart fylla din studenttårta med precis det du vill och tycker bäst om. Ett tips är att kolla in min kategori med tårtor här på bloggen för inspiration på olika fyllningar och smakkombinationer.

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm, vilket ger en studenttårta på ca 12 bitar.

Tårtbotten:

6 ägg

3 dl strösocker

1,5 dl vetemjöl

1 dl potatismjöl

3 tsk bakpulver

1 msk vaniljsocker

Vaniljkräm:

1 dl mjölk, 3% fetthalt

1 dl vispgrädde

1 äggula

1,5 msk majsstärkelse

1,5 msk strösocker

0,5 tsk vaniljpasta eller frön från 1 vaniljstång

25 g smör

Hallonkompott:

250 g frysta hallon

0,75 dl strösocker

saft från 1 citron

2 krm agar agar pulver

Mjölkchokladtryffel:

0,5 dl vispgrädde

100 g mjölkchoklad

2 msk rumsvarmt smör

Dekoration:

5 dl kylskåpskall vispgrädde

majsstärkelse att använda för utkavling av marsipan

500 g vit marsipan

svart, blå och gul marsipan att dekorera med

Gör såhär:

  1. Börja med att göra tårtbotten. Sätt ugnen på 175 grader (över och undervärme) och fodra din springform med bakplåtspapper.
  2. Vispa ihop ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp. Sikta ner resten av ingredienserna i bunken och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  3. Häll upp smeten i formen och grädda tårtbotten i nedre delen av ugnen i ca 30-40 minuter. Låt svalna lite innan du stjälper upp tårtbotten upp och ner på ett galler för att svalna helt och hållet.
  4. Vaniljkrämen gör du enkelt genom att ha i alla ingredienser förutom smöret i en kastrull. Värm upp på medelvärme under konstant omrörning tills vaniljkrämen börjar tjockna.
  5. Ta bort kastrullen från värmen, klicka ner smöret och rör om tills smöret smält och blandat sig helt med vaniljkrämen. Häll upp vaniljkrämen i en skål, täck med plastfolie och ställ i kylskåpet för att svalna och tjockna.
  6. Lägg alla ingredienserna till hallonkompotten i en kastrull och låt koka upp under omrörning i ca 2 minuter. Häll över hallonkompotten i en skål och låt svalna i kylskåpet tills den tjocknat.
  7. Mjölkchokladtryffeln gör du genom att grovhacka mjölkchokladen och lägga den i en värmetålig skål tillsammans med smöret. Värm upp vispgrädden i en kastrull bara precis tills den börjar koka upp och häll den varma grädden direkt över chokladen och smöret. Rör försiktigt ihop till en jämn och glansig chokladsmet. Låt svalna i rumstemperatur.
  8. Dela tårtbotten i tre delar och fyll första lagret med både hallonkompott och vaniljkräm. Lägg på nästa lager tårtbotten och bre försiktigt ut chokladtryffeln på den. Lägg på det sista lagret tårtbotten och ställ in tårtan i kylskåpet för att kallna medan du vispar upp grädden.
  9. Vispa grädden till mjuka toppar. Täck sidorna av tårtan med ett ca 3 mm tjockt lager grädde och ovansidan av tårtan med resten så att den får en rund form. Ställ in tårtan i kylskåpet igen.
  10. Kavla den vita marsipanen ca 3 mm tjockt och täck din tårta med den. Dekorera sedan tårtan som en mössa med en svart marsipanremsa runt tårtan, en svart kepsskärm av marsipan och ett litet eblem gjort av gul och blå marsipan (se videon ovan för exakta instruktioner för hur man gör detta).
  11. Förvara din studenttårta i kylskåpet. Gärna med ett glas med bakpulver (ordentligt fyllt) i bredvid tårtan i kylskåpet så svettas inte marsipanen i kylskåpet.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

19 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Marcus
Marcus
2 år sedan

Ska det vara 6 ägg i tårtbotten? I videon använder du bara 4 🙂

Dima
Dima
2 år sedan

Vart köpte du din marsipan ? jag hittar inte svart marsipan i matbutiken.

Sabina
2 år sedan

Ska äggen vara stora eller mellan.

Rosa
Rosa
2 år sedan

Vad är det för skillnad på potatis mjöl respektive majsstärkelse? om man inte har potatismjöl hur mycket majsstärkelse ska man ta?

Lorraine
Lorraine
1 år sedan

Gul och blå marsipan eller sockerpasta ?

Mathias
11 månader sedan

Hej
Om man ska baka två stora student tårtor till 30-40 personer hur gör jag med receptet . Skulle verkligen uppskatta ett snabbt svar och jätte gärna ett svar via E-mail om det finns möjlighet

Last edited 11 månader sedan by Mathias
Mirjeta
Mirjeta
10 månader sedan

Kan man använda sockerpasta istället för marsipan?

Sanam
Sanam
Svara på  Mirjeta
9 månader sedan

Då kan du inte ha grädde under sockerpastan eftersom den sväller utan du ska använda smörkräm istället för grädde.

Frida
Frida
9 månader sedan

Kan man göra kompotten och vaniljkrämen dagen innan man sätter ihop tårtan?

Abir
Abir
9 månader sedan

Hej!
kan jag baka tårtan 2 dagar innan student? har jag aldrig bakat tårta med marsipan och vill så gärna göra själv det till min dotter . jag har hört att man få kavla tunt för att få bra resultat.

Carolina
Carolina
9 månader sedan

Jag har för mig att du någon gång tipsat om att man kan frysa tårta med fyllningarna i. Minns jag rätt och kan man göra så? Vad tror du om att göra alla steg fram till innan grädden och sen frysa den? Ha det fint! 😊

19
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x