Finns det något godare än riktigt saftiga kanelsnurror med mycket fyllning och pärlsocker? Kanelsnurror, kanelbullar eller vad man än väljer att kalla dem så är det svårt att inte tycka om dem. Särskilt när man verkligen får till saftigheten i bullen. Det ska kännas som man äter ett fluffigt moln.
Följer du mina tips och mitt recept så lovar jag att du inte kommer att bli besviken. Du kommer att få saftiga och goda bullar varje gång! De här tipsen har jag delat med er tidigare, men de tåls att upprepas eftersom jag alltid får frågor om hur man får till de perfekta och godaste bullarna.
- Använd rumstempererade ingredienser. Ställ fram allting en stund innan du ska baka. Mjölken behöver inte värmas upp till 37 grader eftersom att degens temperatur kommer att stiga några grader av knådningnen.
- Väg hellre än mät ingredienserna. Bakning är som kemi – ju exaktare mått desto mer perfekta kanelbullar! Jag skämtar inte när jag säger att jag både använder våg och linjal när jag bakar haha man kan tro att jag ska bygga ett hus.
- Undvik att jästen och saltet kommer i kontakt med varandra. Saltet är ett stort störningsmoment för jäsningen. Vänta därför med att ha i saltet tills du haft i ca hälften av mjölet.
- Tillsätt inte allt mjöl på en gång. För mycket mjöl ger kompakta och torra bullar. Hellre en lite för kladdig deg än för torr.
- Och smält för all del inte smöret! Använd mjukt rumstempererat smör istället så kommer du inte behöva lika mycket mjöl.
- Snåla inte med smöret! En annan hemlis för riktigt saftiga bullar som smälter i munnen är att inte va rädd för att ha ordentligt med smör i själva fyllningen också.
- Farinsocker i fyllningen. På tal om fyllningen så har jag även i farinsocker för att få en fin färg men också för att det ger en extra härlig smak.
- Knåda länge! Minst 10 minuter med maskin och lite längre för hand. Du vet att degen är färdigknådad genom att ta en bit deg och dra ut den tunt, går degen inte sönder så har du starka glutentrådar och därmed har du knådad tillräckligt länge!
- Forma bullarna innan du jäser dem för en snyggare finish. Degen är styvare innan den börjat jäsa och är därför mycket lättare att arbeta med. Jag brukar därför alltid fylla och forma bullarna direkt efter knådning och därefter låta dem jäsa i några timmar innan gräddning.
- Frys ojästa färdigknutna bullar. Råkade det bli för mycket deg? Inga problem. Det absolut bästa är att frysa ner färdigformade bullar som inte hunnit jäsas. Då är det bara att plocka fram någon timme innan, ställ på en plåt och låt tina och jäsa innan du penslar och gräddar.
- Låt jäsningen ta tid! Men glöm inte bort dem. Beroende på temperaturen du har hemma så kan det ta allt från 1-3 timmar. För att vara säker på att de är färdigjästa om du trycker lite lätt på kanelbullarna och degen ”studsar tillbaka”.
- Ha i lite salt och lite vatten till ägget vid penslingen. Det löser upp ägget och gör det mycket lättare att pensla med. Då slipper man klumpar av omelett på de färdiggräddade bullarna.
- Pensla med sockerlag när bullarna är klara. Om du inte orkar följa precis alla tipsen så är detta ett måste för att ”stänga in” saftigheten i bullarna. En sockerlag består av 2 delar vatten och 1 del socker.
Står på jäs nu. Du e super duktig
Bästa du, tack <3
Jag har gjort det här receptet två gånger och fått ca 40-45 bullar, inte 25 som det står. Gör du dem så stora? 😅
Mina är ca 7-8 cm i diameter innan gräddning 🙈
Gott 😊 Jag testade ditt recept till att göra kanelgrottor nu. Släta bullar med kanelfyllningen i 😍
Hej! Äääälskar dina recept! När det står farinsocker, kan jag använda farinsocker strö eller är det något annat jag ska leta efter?
Hejhej, åh tack fina du! Det är det “blöta” farinsockret ❤️