Prinsesstårta i glas

Fotograf: Ulrika Pousette

Har du också en liten (eller stor 😉) förkärlek för prinsesstårta? Då bara måste du testa den här ljuvliga varianten – prinsesstårta i glas! Det här är en förenklad dessertversion av den älskade klassikern som har allt: mjuk och saftig sockerkaka, fluffig vispgrädde, len vaniljkräm och en klick syrlig hallonsylt som bryter av på precis rätt sätt.

Det bästa? Du behöver inte kavla marsipan eller montera lager på lager. Istället varvar du allt gott i glas och får en otroligt vacker och festlig dessert som både smakar och ser ut som en prinsesstårta – men kräver betydligt mindre tid och energi. Perfekt till kalas, midsommar, fika med vänner eller när du bara vill lyxa till det mitt i veckan. 😍

Så om du älskar klassiska smaker men också uppskattar enkla recept med maxad wow-känsla – då är det här verkligen något för dig! Hoppas att det ska smaka ❤️

prinsesstårta

Vill du hellre baka en vanlig hederlig prinsesstårta? Då har jag det perfekta receptet till dig! Klicka här för att komma till mitt absolut bästa och godaste recept på prinsesstårta!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Prinsesstårta i glas

Portioner: 4

Ingredienser

Hallonsylt
250 g frysta eller färska hallon
225 g syltsocker

Tårtbotten
3 ägg
1,5 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl majsstärkelse eller potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver

Vaniljkräm
2,5 dl mjölk
1 krm äkta vaniljpulver eller 1 vaniljstång
0,75 dl strösocker
3 st äggulor
0,3 dl majsstärkelse
50 g mjukt smör
3 dl vispgrädde

250 g marsipan (grön)
rosa marsipan att göra rosor med
florsocker att garnera med

Tips!

  • Material: kastrull, elvisp, bunke, finmaskig sil, slickepott, spiralvisp, silikonmatta, kavel av trä eller silikon

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Hallonsylt: Blanda hallon och syltsocker i en kastrull. Koka sakta upp under omrörning så att bären släpper sin vätska. Koka på låg temperatur i ytterligare ca 5 minuter. Skumma under tiden. Viktigt att sockerkristallerna har smält.
  2. Häll upp sylten i en djup tallrik och låt stå i kylen för att svalna och stelna.
  3. Sätt ugnen på 225 grader (över- och undervärme). Täck din långpanna med bakplåtspapper.
  4. Tårtbotten: Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt med elvisp. Tillsätt resten av ingredienserna till rulltårtsbotten och vänd försiktigt samman till en jämn smet med slickepott.
  5. Häll upp smeten på plåten och bre ut i ett jämnt lager. Grädda botten i mitten av ugnen i 5-7 minuter eller tills att den blivit genomgräddad men knappt fått någon färg.
  6. Vänd upp rulltårtan på en ren kökshandduk medan den fortfarande är varm. Ta försiktigt bort bakplåtspappret (pensla med lite kallt vatten om det inte lossnar). Låt svalna innan du stansar ut rundlar (3 per portion) lika stora som öppningen på glasen som du ska servera efterrätten i.
  7. Vaniljkräm: Lägg vaniljpulver och mjölk i en kastrull och låt koka upp. Vill du istället använda vaniljstång, delar du vaniljstången på längden och skrapar ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och låt koka upp. Ta bort från plattan.
  8. Vispa strösocker, äggulor och majsstärkelse för hand, gärna med en spiralvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om.
  9. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna.
  10. Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Häll sedan över krämen i en skål och kontaktplasta.
  11. Montera ihop prinsesstårta i glas: Varva sedan glasen med rulltårtsbotten, hallonsylt, vaniljkräm och grädde. Toppa med marsipan och florsocker.

Dela receptet

Tips!

  • Material: kastrull, elvisp, bunke, finmaskig sil, slickepott, spiralvisp, silikonmatta, kavel av trä eller silikon

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?