Prinsesstårta – recept & 9 tips för godaste marsipantårtan

Fotograf: Ulrika Pousette

Förra veckan var jag hemma hos Filip Poon och bakade prinsesstårta i en video till hans Youtube-kanal. I den videon går jag igenom steg för steg hur jag bakar prinsesstårta, alla tips, trix och lifehacks som underlättar för att få en riktigt god prinsesstårta. Det är ju trots allt första tossdan i mass imorgon och det ska ju såklart firas med marsipantårta.

Tipsen du behöver för att lyckas med prinsesstårta:

  1. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt. Du vet att du vispat tillräckligt när sockerkristallerna inte längre går att känna i smeten. Känn med lite smet mellan två fingrar så vet du.
  2. Strunta i bakpulvret. Visste du att bakpulver torkar ut en tårtbotten? Dessutom är det en onödig ingrediens. Se till att vispa ägg och strösocker enligt punkten ovan så får du en riktigt hög och fluffig tårtbotten utan bakpulver.
  3. Hemgjord vaniljkräm. Det blir såå mycket godare, en lenare smak och MYCKET smak av vanilj när man gör egen vaniljkräm. Receptet har du i det här inlägget. Testa själv, vettja! Once you go hemgjord vaniljkräm, you never go back.
  4. Kylskåpskall vispgrädde. För att få en riktigt fluffig och stabil men ändå len vispgrädde till sin prinsesstårta så är det viktigt att den stått i kylskåpet länge innan du vispar upp den. Börja på låg hastighet tills du ser att det börjar bildas bubblor och sedan kan du öka och vispa tills den är stabil nog att täcka en tårta med men inte för hård för då kommer den att hinna bli smörig när du börjar täcka din tårta med den.
  5. Knåda marsipanen. Den kommer att vara mycket mer följsam vid kavling och när du ska forma den runt tårtan om du värmt upp och knådat den mjuk med händerna.
  6. Kavlingsmatta. Jag är inte mycket för specialprylar i köket men ett köp som jag är grymt nöjd med och som jag gjorde för sisådär 5 år sedan är en kavlingsmatta. Det som är så bra med kavlingsmatta är att du aldrig behöver lyfta marsipanen när du väl kavlat den och riskera att den går sönder utan kan bara lyfta hela mattan och vända den över tårtan och sedan bara ta bort mattan så ligger marsipanen fint kvar över tårtan. En sådan kan du köpa HÄR
  7. Majsstärkelse till utkavling. Att pudra sin kavlingsmatta och kavel är ett måste för en enkel kavling men sen är frågan med vad ska man pudra? Florsocker smälter, blir klibbigt och ger en alldeles för söt tårta, vetemjöl ger en dålig smak och förstör för den som vill göra en glutenfri prinsesstårta, majsstärkelse däremot ger ingen konstig smak, smälter inte och tillför ingen sötma.
  8. Använd mer marsipan än du behöver. En av hemligheterna bakom en slät tårta täckt i marsipan är att man har mer marsipan än vad man behöver. För att få den släta ytan behöver du försiktigt, försiktigt dra ut marsipanen med ena handen och med den andra släta ut marsipanen längs med tårtans form. Knepigt att beskriva med ord men ni kommer att se det i videon så fort den kommer ut.
  9. Ställ ett glas med bakpulver i kylskåpet. Okej, så helt och hållet ska du inte skippa bakpulvret. Även fast du inte ska ha det i smeten så är just bakpulver det ultimata lifehacket för att undvika en svettig marsipantårta. Bakpulvret håller miljön inne i kylskåpet torr så att marsipantårtan behåller sin matta look även dagen efter.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Prinsesstårta – recept & 9 tips för godaste marsipantårtan

Portioner: 10-12

Ingredienser

Tårtbotten:
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk vaniljsocker

Vaniljkräm:
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
3 stora äggulor
2 msk maizena
1,5 msk strösocker
0,5 tsk vaniljpulver eller vaniljpasta

Fyllning:
2 dl hallonsylt
5 dl vispgrädde

Dekoration:
750 g grön marsipan 
50 g mörk choklad
florsocker att pudra med
majsstärkelse till utkavling

Tips!

  • Gör din prinsesstårta glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix.

Dela receptet

Portioner: 10-12st

Ingredienser

Tårtbotten:
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk vaniljsocker

Vaniljkräm:
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
3 stora äggulor
2 msk maizena
1,5 msk strösocker
0,5 tsk vaniljpulver eller vaniljpasta

Fyllning:
2 dl hallonsylt
5 dl vispgrädde

Dekoration:
750 g grön marsipan 
50 g mörk choklad
florsocker att pudra med
majsstärkelse till utkavling

TIPS!

  • Gör din prinsesstårta glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp. Sikta ner vetemjöl, potatismjöl och vaniljsocker. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  3. Häll upp smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30-45 minuter. Ta ut och låt svalna lite grann innan du vänder den upp och ner på ett galler.
  4. Rör samman allt till vaniljkrämen i en kastrull.
  5. Låt sjuda på svag värme under konstant omrörning tills krämen börjat tjockna.
  6. Ta bort kastrullen från värmen och vänd över krämen i en skål.
  7. Låt krämen svalna helt och hållet i rumstemperatur innan du fyller din tårta med den.
  8. Dela din tårtbotten i tre delar och placera det understa lagret på ett tårtfat. Fyll första lagret med hallonsylt och andra lagret med vaniljkräm.
  9. Vispa upp grädden till fasta toppar. Lägg ett generöst lager på toppen av tårtan och täck tårtan med ett tunnare lager runtom. Ställ tårtan i kylskåpet för att stelna medan du kavlar ut marsipanen.
  10. Knåda marsipanen tills den blir mjuk för hand och kavla ut den ca 3-4 mm tjockt. Använd majsstärkelse om marsipanen fastnar, allra lättast blir det med en utkavlingsmatta. Viktigt att marsipanen är större än vad som behövs för att precis täcka tårtan så att du har marginal.
  11. Vänd marsipanen över den kalla tårtan. Släta ut och skär bort överflödig marsipan.
  12. Dekorera din prinsesstårta med smält, avsvalnad choklad, florsocker och blommor om du vill. Servera direkt eller förvara i kylskåpet.
Steg för steg

Video
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp. Sikta ner vetemjöl, potatismjöl och vaniljsocker. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  3. Häll upp smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30-45 minuter. Ta ut och låt svalna lite grann innan du vänder den upp och ner på ett galler.
  4. Rör samman allt till vaniljkrämen i en kastrull.
  5. Låt sjuda på svag värme under konstant omrörning tills krämen börjat tjockna.
  6. Ta bort kastrullen från värmen och vänd över krämen i en skål.
  7. Låt krämen svalna helt och hållet i rumstemperatur innan du fyller din tårta med den.
  8. Dela din tårtbotten i tre delar och placera det understa lagret på ett tårtfat. Fyll första lagret med hallonsylt och andra lagret med vaniljkräm.
  9. Vispa upp grädden till fasta toppar. Lägg ett generöst lager på toppen av tårtan och täck tårtan med ett tunnare lager runtom. Ställ tårtan i kylskåpet för att stelna medan du kavlar ut marsipanen.
  10. Knåda marsipanen tills den blir mjuk för hand och kavla ut den ca 3-4 mm tjockt. Använd majsstärkelse om marsipanen fastnar, allra lättast blir det med en utkavlingsmatta. Viktigt att marsipanen är större än vad som behövs för att precis täcka tårtan så att du har marginal.
  11. Vänd marsipanen över den kalla tårtan. Släta ut och skär bort överflödig marsipan.
  12. Dekorera din prinsesstårta med smält, avsvalnad choklad, florsocker och blommor om du vill. Servera direkt eller förvara i kylskåpet.

Dela receptet

3.7 7 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
87 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Esme M
Esme M
3 years ago

Ser gott ut! 😋

Jangelina
Jangelina
3 years ago

Hur jag än vispar och vispar så blir det aldrig vitt.. Det blir fluffigt men med en svagt ljusgul nyans. Kör med elvisp och efter 20min vispande gav den upp (överhettad). Vad gör jag för fel?

Rawa
Rawa
3 years ago

Så dåligt recept på tårtbotten. Den blev inte alls så hög och fluffig som på videon trots att jag följde alla steg i prick. Väldigt störande när du står i köket med en ned krympt deprimerad tårta

Rawa
Rawa
3 years ago

Dessutom så känner man av väldigt stark ägg smak i den trots att jag la mer vaniljsocker i än angivet.

Lovisa
Lovisa
3 years ago

Super god tårta. Alla min familj tyckte om den.

jenn
jenn
3 years ago

vad är storleken på äggen? extra stor?

Hiba
Hiba
3 years ago

Hey,What can I use instead of potatismöjl

Magda
Magda
3 years ago

Måste man ha potatismjöl i tårtsmeten?

trackback
3 years ago

[…] have been inspired by this recipe for the sponge cake, and this recipe for the vanilla custard. Good luck […]

Sara
Sara
3 years ago

Hej!
Funkar det lika bra med sockerpasta?

Sophie
Sophie
3 years ago

Hej Camilla,
Vad har jag gjort för fel när botten får en form av marräng-liknande skal…? Kan jag vispat ägg och socker för länge?
Ser fram emot att lyckas med denna tårta! 🙂

Christina
Christina
3 years ago

Kan man inte använda något annat än vaniljpulver eller vaniljpasta?

Anna-Li
Anna-Li
3 years ago

Aså så sjuukt roligt att få baka dina recept. Sonen fyller 1år idag och då måste ju lill grabben få smaka tårta, första gången för denna Mamma att bara riktit från grunden en tårta så jag slog på stort. Och se hur bra det blev, tack för alla fina recept och steg för steg bilder, perfekt! 👌🏼😊

inbound1168255256659718955.jpg
Malin
Malin
3 years ago

Perfekt tårtbotten. Och jag älskar att du alltid skriver hur mycket man ska ha om det ska vara glutenfritt.

Stephanie
Stephanie
3 years ago

Kan man fylla tårtan dagen innan?

Moa
Moa
3 years ago

Jag tänkte baka botten i en 18cm form, hur ska jag justera ingredienserna till tårtbotten?

Louise
Louise
3 years ago

Hur kan man få denna vegansk?

Alexandra
Alexandra
3 years ago

Äggfri tårtbotten? Har du något recept på en äggfri tårtbotten som blir fluffig och inte kompakt och hård. Tar tacksamt emot ett recept på det. Min son vill ha en prinsesstårta när han fyller 5 år men han är äggallergiker. Stort Tack på förhand och för alla underbara recept! 😍

Sassa
Sassa
3 years ago

Otroligt god tårta som godkändes av hela familjen, tom av min mormor på 94 år och det säger en hel del 😍

Trodde först att jag gjorde fel när jag blandade smeten men efter att ha vispat ägg och socker iv30 minuter blev den lika vit och fluffig som i din video 👍

Fantastiska recept du lägger upp.

Cathrine
Cathrine
3 years ago

Hej! Tänkte göra denna tårtan i nästa vecka. Om jag gör den dagen innan, ska jag avvakta med marsipanen tills samma dag eller kan jag göra den helt klar dagen innan med även marsipanen (samt ha bakpulver i kylen för att den inte ska bli klibbig som du skrev som ett tips) ? Ska bli kul att testa denna tårta!!😊

Hanna
Hanna
3 years ago

Har gjort denna två gånger nu! Bottnen blir helt fantastis1k (Jag fuskar dock med marsipanen och köper ett färdigt lock..) Du bakar MAGI!

Thea
Thea
3 years ago

Hej jag har tre frågor. Kan man ha vaniljstång i vaniljkrämen? Funkar det att använda fädrigkavlat marsipanlock? Om man är oroliga att botten inte blir hög, så som några andra kommentarer skrivit, kan man ha i bakpulver då eller rekommenderar du inte det? Ifall det går när ska man ha i det då? 🥰

Saga
Saga
2 years ago

Kan man göra tårtbotten dagen innan?

Sanna
Sanna
2 years ago

Jag ska göra denna tårta till min sons dop på lördag, kan jag baka den helt klart dagen innan? Isåfall ska jag förvara den i kylskåpet med plast över eller utan plast och med bakpulver i kylskåpet?

Daniella Larsson
Daniella Larsson
2 years ago

Är det maizena majsstärkelse eller ljus eller mörk till tårtbotten? Tänkte överraska min pappa på 65-årsdagen 😍

Kim
Kim
2 years ago

Åh vad jag önskar att jag hade beställt marsipan istället för att ta ett färdigt lock (vad de hade i butiken). Locket täckte inte tårtan och var inte alls följsam. Men tårtbaket gick suveränt fram till marsipanen. 😂🙌

Johanna
Johanna
2 years ago

Ska baka denna eller variant till 3-årsdagen då det bestämt beställts en prinsesstårta 👌🏻 däremot behöver vi hoppa över äggen. Jag brukar byta mot kikärtsspad vilket funkar fint, men har du några bra tips för vaniljkrämen?

Sofia
Sofia
2 years ago

Tack för detta underbara recept, gjordes idag till mon brors födelsedag. Godaste prinsesstårta jag gjort!

Ioana Constantin
Ioana Constantin
2 years ago

Heej!☺️
Varifrån rekommenderar du att man ska köpa marsipan?

Juliette
Juliette
2 years ago

Den bästa prinsesstårtan jag ätit!!!

Madelene
Madelene
2 years ago

Bakade prinsesstårta för första gången till ett kalas och det blev så himla bra! Jättegod och uppskattad av hela familjen 🙂 Tack för så bra instruktioner och guld värt med videon!

Ravza
Ravza
2 years ago

Hej
Kan man göra vaniljkrämen en dag innan man gör tårtan?

Emma
Emma
2 years ago

Tårtan blev jättegod! Men var tog vaniljkrämen vägen? Den syntes inte så där tydligt som den gör på din tårta… var kan ha gått snett?

Sanna
Sanna
2 years ago

Hej! Fick en fin och hög tårtbotten men jag kan känna en äggdoft och smakde lite försiktig och känner äggsmak. Är det så det ska vara? Vad kan man göra för att rädda tårtan, känns lite synd att behöva kasta den och göra en ny. Jag såg även till att sockret var helt färdig vispat tillsammans med äggen precis som det står i din beskrivning.

Emelie
Emelie
2 years ago

Jag har läst att man kan lägga något mellan marsipanen och grädden för att den inte ska bli svettig. Vad rekommenderar du? Att lägga nåt mellan eller bara köra på med marsipan direkt på grädden? 😊

Malgosia
Malgosia
2 years ago

Ser helt underbart gott ut 😍😋
Vad kan man använda istället om man inte har potatismjöl?

Thara Hallbert
Thara Hallbert
2 years ago

Idag ska jag testa att göra din prinsesstårta men dock hade jag mina springformar i lägenheten i stället för i huset. Jag ska göra tårtbottnarna i en pajform och jag har fått samma konsistens som du har vid starten så än så länge ser allting bra ut (när jag tittar i ugnen).
Jag har gjort vaniljkrämen och hallonsylten från grunden. Sedan ska jag vispa grädden och montera ihop tårtan. Därefter får vi se om maken blir nöjd vilket han oftast är när jag bakar något :-).
Spännande ska det i alla fall bli. Det blir min första klassiska tårta som jag gör så jag håller tummarna.
Det är bra att receptet var kopplat till en video och bilder. Ibland lär man sig bäst när det finns något visuellt att titta på.

Thara Hallbert
Thara Hallbert
Svara till  camillahamid
2 years ago

Tårtan smakade precis som när du köper en klassisk princesstårta. Den gick verkligen hem. Den kommer jag definitivt göra om igen.
Tack för dina bakverk och de pedagogiska inslagen! Jag vet hur viktigt det är eftersom jag själv arbetar som lärare.

Rebecca
Rebecca
2 years ago

Tyckte det blev en god botten, fick feeling så gjorde en liten till😀😜

4E1C2719-50DF-4CF2-8F5A-4AF516F6E857.jpeg
Rebecca
Rebecca
Svara till  Rebecca
2 years ago

Testade utan bakplåtspapper o därför föll lite av på kanterna men inget som kommer stt synas😉

Mia
Mia
2 years ago

Hej Camilla!
Kan man göra denna tårtan 1dag innan, eller kommer den vara torr när man bjuder på den då?

Therése
Therése
1 year ago

Hej! Går tårtbottnarna att frysa? Vill förbereda så mkt som möjligt till sonens student. Har bakat denna tårta två ggr och det blev sjukt bra båda gångerna. Du är grym, Camilla. Älskar dina recept!

Lotta
Lotta
1 year ago

Hej! Skulle behövt göra en stor prinsesstårta. Kan man göra samma recept men använda en bakplåtsform?

Mirjana
Mirjana
1 year ago

Hej Camilla,
Tänkte baka till sonens student men har en springform som är 28 cm i diameter. Hur mycket behöver jag dubbla tårtbotten för att få till det. Orsaken är att vi ska ha många gäster därför behöver jag större tårtor 🙂

Milka
1 year ago

Älskar att baka dina recept. Hur långt typ ska man visp vispgrädde till tårta?

Tania
Tania
1 year ago

Verkligen den bästa tårta jag har gjort/ätit 😃 Föjlde receptet och byte vetemjöl till glutenfri mjöl och det blev alldeles perfekt! Alla tyckte att tårtan var konditori klass! Tack så mycket för receptet och tips!

IMG_20220710_185840.jpg
Birgitta Jarbo
Birgitta Jarbo
1 year ago

Hej! Jag har bakat många tårtor i mitt liv men aldrig försökt mig på prinsesstårta. Provade ditt recept för första gången i mitt liv till ett familjekalas.
Gjorde den både gluten och laktosfri.
Den blev ljuvligt god tyckte alla, och jag har en familj med många duktiga tårtbagare.
Tack för ett bra recept och många bra tips!

Maria Thunberg
Maria Thunberg
1 year ago

Underbart god, men byter gärna hallonsylten till färska hallon alt blåbär.

Susana
Susana
1 year ago

Har testat din recept och den var jättegod! Tack för den och jag ska använda mera av din recept! Härligt

Johanna
Johanna
5 months ago

Hej, har du några tips om man vill göra denna tårta fast med chokladbotten och glutenfri? Hur ska man tänka med mängden glutenfritt mjöl och kako? Har du några tips? 🙂 Tack för otroligt många fina och bra recept 🙂

Tips!

  • Gör din prinsesstårta glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?