Prinsesstårta – recept & 9 tips för godaste marsipantårtan

17 röster
prinsesstårta

Förra veckan var jag hemma hos Filip Poon och bakade prinsesstårta i en video till hans Youtube-kanal. I den videon går jag igenom steg för steg hur jag bakar prinsesstårta, alla tips, trix och lifehacks som underlättar för att få en riktigt god prinsesstårta. Det är ju trots allt första tossdan i mass imorgon och det ska ju såklart firas med marsipantårta.

Tipsen du behöver för att lyckas med prinsesstårta:

  1. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt. Du vet att du vispat tillräckligt när sockerkristallerna inte längre går att känna i smeten. Känn med lite smet mellan två fingrar så vet du.
  2. Strunta i bakpulvret. Visste du att bakpulver torkar ut en tårtbotten? Dessutom är det en onödig ingrediens. Se till att vispa ägg och strösocker enligt punkten ovan så får du en riktigt hög och fluffig tårtbotten utan bakpulver.
  3. Hemgjord vaniljkräm. Det blir såå mycket godare, en lenare smak och MYCKET smak av vanilj när man gör egen vaniljkräm. Receptet har du i det här inlägget. Testa själv, vettja! Once you go hemgjord vaniljkräm, you never go back.
  4. Kylskåpskall vispgrädde. För att få en riktigt fluffig och stabil men ändå len vispgrädde till sin prinsesstårta så är det viktigt att den stått i kylskåpet länge innan du vispar upp den. Börja på låg hastighet tills du ser att det börjar bildas bubblor och sedan kan du öka och vispa tills den är stabil nog att täcka en tårta med men inte för hård för då kommer den att hinna bli smörig när du börjar täcka din tårta med den.
  5. Knåda marsipanen. Den kommer att vara mycket mer följsam vid kavling och när du ska forma den runt tårtan om du värmt upp och knådat den mjuk med händerna.
  6. Kavlingsmatta. Jag är inte mycket för specialprylar i köket men ett köp som jag är grymt nöjd med och som jag gjorde för sisådär 5 år sedan är en kavlingsmatta. Det som är så bra med kavlingsmatta är att du aldrig behöver lyfta marsipanen när du väl kavlat den och riskera att den går sönder utan kan bara lyfta hela mattan och vända den över tårtan och sedan bara ta bort mattan så ligger marsipanen fint kvar över tårtan. En sådan kan du köpa HÄR
  7. Majsstärkelse till utkavling. Att pudra sin kavlingsmatta och kavel är ett måste för en enkel kavling men sen är frågan med vad ska man pudra? Florsocker smälter, blir klibbigt och ger en alldeles för söt tårta, vetemjöl ger en dålig smak och förstör för den som vill göra en glutenfri prinsesstårta, majsstärkelse däremot ger ingen konstig smak, smälter inte och tillför ingen sötma.
  8. Använd mer marsipan än du behöver. En av hemligheterna bakom en slät tårta täckt i marsipan är att man har mer marsipan än vad man behöver. För att få den släta ytan behöver du försiktigt, försiktigt dra ut marsipanen med ena handen och med den andra släta ut marsipanen längs med tårtans form. Knepigt att beskriva med ord men ni kommer att se det i videon så fort den kommer ut.
  9. Ställ ett glas med bakpulver i kylskåpet. Okej, så helt och hållet ska du inte skippa bakpulvret. Även fast du inte ska ha det i smeten så är just bakpulver det ultimata lifehacket för att undvika en svettig marsipantårta. Bakpulvret håller miljön inne i kylskåpet torr så att marsipantårtan behåller sin matta look även dagen efter.

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm vilket ger en tårta på 10-12 generösa bitar prinsesstårta.

Tårtbotten:

4 ägg

2 dl strösocker

1 dl vetemjöl

1 dl potatismjöl

2 tsk vaniljsocker

Vaniljkräm:

1,5 dl vispgrädde

1,5 dl mjölk

3 stora äggulor

2 msk maizena

1,5 msk strösocker

0,5 tsk vaniljpulver eller vaniljpasta

Fyllning:

2 dl hallonsylt

5 dl vispgrädde

Dekoration:

750 g grön marsipan 

50 g mörk choklad

florsocker att pudra med

majsstärkelse till utkavling

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp. Sikta ner vetemjöl, potatismjöl och vaniljsocker. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott. 
  3. Häll upp smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30-45 minuter. Ta ut och låt svalna lite grann innan du vänder den upp och ner på ett galler.
  4. Rör samman allt till vaniljkrämen i en kastrull.
  5. Låt sjuda på svag värme under konstant omrörning tills krämen börjat tjockna.
  6. Ta bort kastrullen från värmen och vänd över krämen i en skål.
  7. Låt krämen svalna helt och hållet i rumstemperatur innan du fyller din tårta med den.
  8. Dela din tårtbotten i tre delar och placera det understa lagret på ett tårtfat. Fyll första lagret med hallonsylt och andra lagret med vaniljkräm.
  9. Vispa upp grädden till fasta toppar. Lägg ett generöst lager på toppen av tårtan och täck tårtan med ett tunnare lager runtom. Ställ tårtan i kylskåpet för att stelna medan du kavlar ut marsipanen.
  10. Knåda marsipanen tills den blir mjuk för hand och kavla ut den ca 3-4 mm tjockt. Använd majsstärkelse om marsipanen fastnar, allra lättast blir det med en utkavlingsmatta. Viktigt att marsipanen är större än vad som behövs för att precis täcka tårtan så att du har marginal.
  11. Vänd marsipanen över den kalla tårtan. Släta ut och skär bort överflödig marsipan.
  12. Dekorera din prinsesstårta med smält, avsvalnad choklad, florsocker och blommor om du vill. Servera direkt eller förvara i kylskåpet.

TIPS!

  • Gör din prinsesstårta glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix.

Prenumerera
Notis om
guest
15 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Esme M
Esme M
3 månader sedan

Ser gott ut! 😋

Jangelina
Jangelina
3 månader sedan

Hur jag än vispar och vispar så blir det aldrig vitt.. Det blir fluffigt men med en svagt ljusgul nyans. Kör med elvisp och efter 20min vispande gav den upp (överhettad). Vad gör jag för fel?

Rawa
Rawa
3 månader sedan

Så dåligt recept på tårtbotten. Den blev inte alls så hög och fluffig som på videon trots att jag följde alla steg i prick. Väldigt störande när du står i köket med en ned krympt deprimerad tårta

Rawa
Rawa
3 månader sedan

Dessutom så känner man av väldigt stark ägg smak i den trots att jag la mer vaniljsocker i än angivet.

Lovisa
Lovisa
3 månader sedan

Super god tårta. Alla min familj tyckte om den.

jenn
jenn
2 månader sedan

vad är storleken på äggen? extra stor?

Hiba
Hiba
1 månad sedan

Hey,What can I use instead of potatismöjl

Magda
Magda
1 månad sedan

Måste man ha potatismjöl i tårtsmeten?

15
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x