Rulltårta utan ägg och mjölk

Ägg- och mjölfria bakverk verkar vara något ni verkligen uppskattar så jag tänkte fortsätta på det spåret med den här oerhört fluffiga och goda rulltårtan. Ja, den är faktiskt gjord helt utan mejeriprodukter. Inga ägg och ingen komjölk behövdes för att göra den här godingen.

rulltårtautanägg2

Det här är alltså en vegansk rulltårta som jag fyllt med både jordgubssylt, soyagrädde och färska jordgubbar. Men du kan ju såklart fylla din rulltårta med precis vad du vill och tycker om bäst.

rulltårtautanägg3

Konsistensen och smaken är helt himmelskt god! Precis så som en riktigt bra rulltårta ska vara. Fluffig botten och rikligt med fyllning – det är kraven för en himmelskt god rulltårta om ni frågar mig! Receptet bakade jag i en mindre långpanna med måtten 25×36 cm som jag rullade längs med kortsidan vilket gav en rulltårta på 10-12 generösa bitar.

 

Ingredienser (vegansk rulltårta):

50 g mjölkfritt margarin

2 dl växtbaserad mjölk (soya-, havre-, kokos- eller mandelmjölk t.ex)

3 dl vetemjöl (byt ut mot potatismjöl eller mjölmix för glutenfri)

2 dl strösocker + 3 msk till garnering

2 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

2 dl jordgubbssylt

3 dl vispbar soya-, havre- eller kokosgrädde

250 g färska jordgubbar

rulltårtautanägg.jpg

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Smält margarinet och tillsätt mjölken. Rör om och ställ åt sidan.
  3. I en bunke blandar du samman vetemjöl, strösocker, bakpulver och salt.
  4. Tillsätt mjölkblandningen och rör om till en jämn och klumpfri smet.
  5. Täck din form med bakplåtspapper och bred ut smeten i den.
  6. Grädda din rulltårtsbotten i mitten av ugnen i 7 minuter.
  7. Garnera botten med 3 msk strösocker medan den fortfarande är varm och låt svalna helt innan du vänder den upp och ner med den sockriga sidan mot ett nytt bakplåtspapper.
  8. På sidan utan strösocker brer du först ett tunt lager sylt och sedan grädden.
  9. Garnera med färska jordgubbar och rulla sedan ihop rulltårtan.
  10. Låt gärna rulltårtan stå i kylskåpet i minst 30 minuter innan servering.
Prenumerera
Notis om
guest
9 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Paulina
Paulina
1 år sedan

Som jag har letat! Hade detta recept bokmärkat men så försvann det. Jag använder detta till allt, inte bara rulltårta. Världens bästa botten utan ägg! Tack.

Gudrun Sondell
5 månader sedan

Tackar för recept. Det här bådar gott. Jättefin rulltårtsbotten. Nu blir det rulltårtsbakelser och firar nya bäbbens Vilhelminas ankomst. Bästa hälsningar! Mormor Gudrun

Carita
Carita
2 månader sedan

Supergod tyckye alla i familjen 🙂

Pia
Pia
Svara på  Camilla Hamid
2 månader sedan

Älskar denna , återkommer gång på gång vid varje tårtbak:) har du fler recept som är ägg o mjölkfria? Undrar en glad vegan

Tuva
Tuva
2 månader sedan

Kan man tillsätta kakao i smeten om man vill göra en chokladrulltårta?

9
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x