Rulltårta utan ägg och mjölk

Ägg- och mjölfria bakverk verkar vara något ni verkligen uppskattar så jag tänkte fortsätta på det spåret med den här oerhört fluffiga och goda rulltårtan. Ja, den är faktiskt gjord helt utan mejeriprodukter. Inga ägg och ingen komjölk behövdes för att göra den här godingen.

rulltårtautanägg2

Det här är alltså en vegansk rulltårta som jag fyllt med både jordgubssylt, soyagrädde och färska jordgubbar. Men du kan ju såklart fylla din rulltårta med precis vad du vill och tycker om bäst.

rulltårtautanägg3

Konsistensen och smaken är helt himmelskt god! Precis så som en riktigt bra rulltårta ska vara. Fluffig botten och rikligt med fyllning – det är kraven för en himmelskt god rulltårta om ni frågar mig! Receptet bakade jag i en mindre långpanna med måtten 25×36 cm som jag rullade längs med kortsidan vilket gav en rulltårta på 10-12 generösa bitar.

 

Ingredienser (vegansk rulltårta):

50 g mjölkfritt margarin

2 dl växtbaserad mjölk (soya-, havre-, kokos- eller mandelmjölk t.ex)

3 dl vetemjöl (byt ut mot potatismjöl eller mjölmix för glutenfri)

2 dl strösocker + 3 msk till garnering

2 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

2 dl jordgubbssylt

3 dl vispbar soya-, havre- eller kokosgrädde

250 g färska jordgubbar

rulltårtautanägg.jpg

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Smält margarinet och tillsätt mjölken. Rör om och ställ åt sidan.
  3. I en bunke blandar du samman vetemjöl, strösocker, bakpulver och salt.
  4. Tillsätt mjölkblandningen och rör om till en jämn och klumpfri smet.
  5. Täck din form med bakplåtspapper och bred ut smeten i den.
  6. Grädda din rulltårtsbotten i mitten av ugnen i 7 minuter.
  7. Garnera botten med 3 msk strösocker medan den fortfarande är varm och låt svalna helt innan du vänder den upp och ner med den sockriga sidan mot ett nytt bakplåtspapper.
  8. På sidan utan strösocker brer du först ett tunt lager sylt och sedan grädden.
  9. Garnera med färska jordgubbar och rulla sedan ihop rulltårtan.
  10. Låt gärna rulltårtan stå i kylskåpet i minst 30 minuter innan servering.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest
16 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Paulina
Paulina
2 år sedan

Som jag har letat! Hade detta recept bokmärkat men så försvann det. Jag använder detta till allt, inte bara rulltårta. Världens bästa botten utan ägg! Tack.

Gudrun Sondell
1 år sedan

Tackar för recept. Det här bådar gott. Jättefin rulltårtsbotten. Nu blir det rulltårtsbakelser och firar nya bäbbens Vilhelminas ankomst. Bästa hälsningar! Mormor Gudrun

Carita
Carita
1 år sedan

Supergod tyckye alla i familjen 🙂

Pia
Pia
Svara på  Camilla Hamid
11 månader sedan

Älskar denna , återkommer gång på gång vid varje tårtbak:) har du fler recept som är ägg o mjölkfria? Undrar en glad vegan

Tuva
Tuva
11 månader sedan

Kan man tillsätta kakao i smeten om man vill göra en chokladrulltårta?

Felicia
Felicia
8 månader sedan

Bakade precis denna drömtårta (första gången i mitt 30 åriga liv) men när jag skulle rulla den så sprack den och blev världens fulaste 😅 vad gjorde jag för fel?

Britta Rosengren
Britta Rosengren
Svara på  Felicia
2 månader sedan

Pröva med att lägga en blöt handduk över medan den svalnar.

Britta Rosengren
Britta Rosengren
2 månader sedan

Hej! Det var många år sedan jag bakade sådana rulltårtor men då brukade jag lägga en blöt kökshandduk på kakan medan den svalnade så höll den sig mjuk och gick lättare att rulla. Sedan för att slippa så mycket socker så bytte jag ut det mot en mandel som jag rev över bakplåtspappret som jag vände upp den på. Gör också att den går lätt att lossa från pappret.

Linda
Linda
22 dagar sedan

Äntligen hittat perfekta sockerkaka receptet! Använder till allt ! #mjölkoch ägg allergisk

16
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x