Rulltårta utan ägg och mjölk

Ägg- och mjölfria bakverk verkar vara något ni verkligen uppskattar så jag tänkte fortsätta på det spåret med den här oerhört fluffiga och goda rulltårtan. Ja, den är faktiskt gjord helt utan mejeriprodukter. Inga ägg och ingen komjölk behövdes för att göra den här godingen.

Det här är alltså en vegansk rulltårta som jag fyllt med både jordgubssylt, soyagrädde och färska jordgubbar. Men du kan ju såklart fylla din rulltårta med precis vad du vill och tycker om bäst.

Konsistensen och smaken är helt himmelskt god! Precis så som en riktigt bra rulltårta ska vara. Fluffig botten och rikligt med fyllning – det är kraven för en himmelskt god rulltårta om ni frågar mig! Receptet bakade jag i en mindre långpanna med måtten 25×36 cm som jag rullade längs med kortsidan vilket gav en rulltårta på 10-12 generösa bitar.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Rulltårta utan ägg och mjölk

Portioner: 10-12

Ingredienser

50 g mjölkfritt margarin
2 dl växtbaserad mjölk (soya-, havre-, kokos- eller mandelmjölk t.ex)
3 dl vetemjöl (byt ut mot potatismjöl eller mjölmix för glutenfri)
2 dl strösocker + 3 msk till garnering
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2 dl jordgubbssylt
3 dl vispbar soya-, havre- eller kokosgrädde
250 g färska jordgubbar

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 10-12st

Ingredienser

50 g mjölkfritt margarin
2 dl växtbaserad mjölk (soya-, havre-, kokos- eller mandelmjölk t.ex)
3 dl vetemjöl (byt ut mot potatismjöl eller mjölmix för glutenfri)
2 dl strösocker + 3 msk till garnering
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2 dl jordgubbssylt
3 dl vispbar soya-, havre- eller kokosgrädde
250 g färska jordgubbar

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Smält margarinet och tillsätt mjölken. Rör om och ställ åt sidan.
  3. I en bunke blandar du samman vetemjöl, strösocker, bakpulver och salt.
  4. Tillsätt mjölkblandningen och rör om till en jämn och klumpfri smet.
  5. Täck din form med bakplåtspapper och bred ut smeten i den.
  6. Grädda din rulltårtsbotten i mitten av ugnen i 7 minuter.
  7. Garnera botten med 3 msk strösocker medan den fortfarande är varm och låt svalna helt innan du vänder den upp och ner med den sockriga sidan mot ett nytt bakplåtspapper.
  8. På sidan utan strösocker brer du först ett tunt lager sylt och sedan grädden.
  9. Garnera med färska jordgubbar och rulla sedan ihop rulltårtan.
  10. Låt gärna rulltårtan stå i kylskåpet i minst 30 minuter innan servering.
Steg för steg

Video
  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Smält margarinet och tillsätt mjölken. Rör om och ställ åt sidan.
  3. I en bunke blandar du samman vetemjöl, strösocker, bakpulver och salt.
  4. Tillsätt mjölkblandningen och rör om till en jämn och klumpfri smet.
  5. Täck din form med bakplåtspapper och bred ut smeten i den.
  6. Grädda din rulltårtsbotten i mitten av ugnen i 7 minuter.
  7. Garnera botten med 3 msk strösocker medan den fortfarande är varm och låt svalna helt innan du vänder den upp och ner med den sockriga sidan mot ett nytt bakplåtspapper.
  8. På sidan utan strösocker brer du först ett tunt lager sylt och sedan grädden.
  9. Garnera med färska jordgubbar och rulla sedan ihop rulltårtan.
  10. Låt gärna rulltårtan stå i kylskåpet i minst 30 minuter innan servering.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

3.7 7 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
22 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Paulina
Paulina
4 years ago

Som jag har letat! Hade detta recept bokmärkat men så försvann det. Jag använder detta till allt, inte bara rulltårta. Världens bästa botten utan ägg! Tack.

Gudrun Sondell
3 years ago

Tackar för recept. Det här bådar gott. Jättefin rulltårtsbotten. Nu blir det rulltårtsbakelser och firar nya bäbbens Vilhelminas ankomst. Bästa hälsningar! Mormor Gudrun

Carita
Carita
3 years ago

Supergod tyckye alla i familjen 🙂

Pia
Pia
Svara till  camillahamid
3 years ago

Älskar denna , återkommer gång på gång vid varje tårtbak:) har du fler recept som är ägg o mjölkfria? Undrar en glad vegan

Tuva
Tuva
3 years ago

Kan man tillsätta kakao i smeten om man vill göra en chokladrulltårta?

Felicia
Felicia
3 years ago

Bakade precis denna drömtårta (första gången i mitt 30 åriga liv) men när jag skulle rulla den så sprack den och blev världens fulaste 😅 vad gjorde jag för fel?

Britta Rosengren
Britta Rosengren
Svara till  Felicia
2 years ago

Pröva med att lägga en blöt handduk över medan den svalnar.

Britta Rosengren
Britta Rosengren
2 years ago

Hej! Det var många år sedan jag bakade sådana rulltårtor men då brukade jag lägga en blöt kökshandduk på kakan medan den svalnade så höll den sig mjuk och gick lättare att rulla. Sedan för att slippa så mycket socker så bytte jag ut det mot en mandel som jag rev över bakplåtspappret som jag vände upp den på. Gör också att den går lätt att lossa från pappret.

Linda
Linda
2 years ago

Äntligen hittat perfekta sockerkaka receptet! Använder till allt ! #mjölkoch ägg allergisk

Beatrice
Beatrice
2 years ago

Hej! Ska man ha samma mängd potatismjöl/glutenfri mjölmix för glutenfritt (dvs 3 dl)? 🥰

Frida Nyström
Frida Nyström
Svara till  Beatrice
2 years ago

Undrar samma ☺️

Christin
Christin
2 years ago

Blir den lika bra om den har varit i frysen (tänker inte ta med Färska jordgubbar då)?
Och hade det fungerat bra att byta ut margarinet mot neutral olja?

Alexandra
Alexandra
11 months ago

Tänkte testa denna till jul fast med saffran i. Tror du jag ska använda en eller två påsar?

Anette Oke'-Brådman
Anette Oke'-Brådman
10 months ago

Undrar om ugnstemperaturen, 250 gr, är det för vanlig eller varmluftsugn?

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?