Förra veckan var jag hemma hos Filip Poon och bakade prinsesstårta i en video till hans Youtube-kanal. I den videon går jag igenom steg för steg hur jag bakar prinsesstårta, alla tips, trix och lifehacks som underlättar för att få en riktigt god prinsesstårta. Det är ju trots allt första tossdan i mass imorgon och det ska ju såklart firas med marsipantårta.
Tipsen du behöver för att lyckas med prinsesstårta:
- Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt. Du vet att du vispat tillräckligt när sockerkristallerna inte längre går att känna i smeten. Känn med lite smet mellan två fingrar så vet du.
- Strunta i bakpulvret. Visste du att bakpulver torkar ut en tårtbotten? Dessutom är det en onödig ingrediens. Se till att vispa ägg och strösocker enligt punkten ovan så får du en riktigt hög och fluffig tårtbotten utan bakpulver.
- Hemgjord vaniljkräm. Det blir såå mycket godare, en lenare smak och MYCKET smak av vanilj när man gör egen vaniljkräm. Receptet har du i det här inlägget. Testa själv, vettja! Once you go hemgjord vaniljkräm, you never go back.
- Kylskåpskall vispgrädde. För att få en riktigt fluffig och stabil men ändå len vispgrädde till sin prinsesstårta så är det viktigt att den stått i kylskåpet länge innan du vispar upp den. Börja på låg hastighet tills du ser att det börjar bildas bubblor och sedan kan du öka och vispa tills den är stabil nog att täcka en tårta med men inte för hård för då kommer den att hinna bli smörig när du börjar täcka din tårta med den.
- Knåda marsipanen. Den kommer att vara mycket mer följsam vid kavling och när du ska forma den runt tårtan om du värmt upp och knådat den mjuk med händerna.
- Kavlingsmatta. Jag är inte mycket för specialprylar i köket men ett köp som jag är grymt nöjd med och som jag gjorde för sisådär 5 år sedan är en kavlingsmatta. Det som är så bra med kavlingsmatta är att du aldrig behöver lyfta marsipanen när du väl kavlat den och riskera att den går sönder utan kan bara lyfta hela mattan och vända den över tårtan och sedan bara ta bort mattan så ligger marsipanen fint kvar över tårtan. En sådan kan du köpa HÄR
- Majsstärkelse till utkavling. Att pudra sin kavlingsmatta och kavel är ett måste för en enkel kavling men sen är frågan med vad ska man pudra? Florsocker smälter, blir klibbigt och ger en alldeles för söt tårta, vetemjöl ger en dålig smak och förstör för den som vill göra en glutenfri prinsesstårta, majsstärkelse däremot ger ingen konstig smak, smälter inte och tillför ingen sötma.
- Använd mer marsipan än du behöver. En av hemligheterna bakom en slät tårta täckt i marsipan är att man har mer marsipan än vad man behöver. För att få den släta ytan behöver du försiktigt, försiktigt dra ut marsipanen med ena handen och med den andra släta ut marsipanen längs med tårtans form. Knepigt att beskriva med ord men ni kommer att se det i videon så fort den kommer ut.
- Ställ ett glas med bakpulver i kylskåpet. Okej, så helt och hållet ska du inte skippa bakpulvret. Även fast du inte ska ha det i smeten så är just bakpulver det ultimata lifehacket för att undvika en svettig marsipantårta. Bakpulvret håller miljön inne i kylskåpet torr så att marsipantårtan behåller sin matta look även dagen efter.
Ser gott ut! 😋
Tack! 🙂 <3
Hur jag än vispar och vispar så blir det aldrig vitt.. Det blir fluffigt men med en svagt ljusgul nyans. Kör med elvisp och efter 20min vispande gav den upp (överhettad). Vad gör jag för fel?
Det kan bero på dina ägg. En bra riktlinje är att testa med lite smet mellan två fingrar. Känner du inte några sockerkristaller så har du vispat tillräckligt 🙂
Så dåligt recept på tårtbotten. Den blev inte alls så hög och fluffig som på videon trots att jag följde alla steg i prick. Väldigt störande när du står i köket med en ned krympt deprimerad tårta
Hejhej! Vad synd att du inte upplevde att receptet funkade. Finns lite olika saker som kan påverka resultatet: hur stor form körde du på? Hur länge vispade du ägg och strösocker? Gräddade du tårtbotten allra längst ner i ugnen? 🙂
Dessutom så känner man av väldigt stark ägg smak i den trots att jag la mer vaniljsocker i än angivet.
För att minimera äggsmaken är ett tips att vispa ägg och strösocker över ett vattenbad 🙂
Super god tårta. Alla min familj tyckte om den.
vad är storleken på äggen? extra stor?
L 🙂
Hey,What can I use instead of potatismöjl
Majsstärkelse 🙂
Måste man ha potatismjöl i tårtsmeten?
Nej, men den blir väldigt luftig med potatismjöl i 🙂
[…] have been inspired by this recipe for the sponge cake, and this recipe for the vanilla custard. Good luck […]
Hej!
Funkar det lika bra med sockerpasta?
Hej Camilla,
Vad har jag gjort för fel när botten får en form av marräng-liknande skal…? Kan jag vispat ägg och socker för länge?
Ser fram emot att lyckas med denna tårta! 🙂
Kan man inte använda något annat än vaniljpulver eller vaniljpasta?
Vaniljsocker går bra 🙂
Aså så sjuukt roligt att få baka dina recept. Sonen fyller 1år idag och då måste ju lill grabben få smaka tårta, första gången för denna Mamma att bara riktit från grunden en tårta så jag slog på stort. Och se hur bra det blev, tack för alla fina recept och steg för steg bilder, perfekt! 👌🏼😊
Hej hej! Förlåt för sent svar ❤️ Åh vad glad jag blir! Och WOW! Vilken fin tårtbotten du fick till. Hoppas att tårtan gick hem hos lillgrabben 🥰
Perfekt tårtbotten. Och jag älskar att du alltid skriver hur mycket man ska ha om det ska vara glutenfritt.
Hej hej! Förlåt för sent svar, vad kul att du gillade den! 😍
Kan man fylla tårtan dagen innan?
Funkar utmärkt 🙂
Jag tänkte baka botten i en 18cm form, hur ska jag justera ingredienserna till tårtbotten?
Hur kan man få denna vegansk?
Äggfri tårtbotten? Har du något recept på en äggfri tårtbotten som blir fluffig och inte kompakt och hård. Tar tacksamt emot ett recept på det. Min son vill ha en prinsesstårta när han fyller 5 år men han är äggallergiker. Stort Tack på förhand och för alla underbara recept! 😍
Otroligt god tårta som godkändes av hela familjen, tom av min mormor på 94 år och det säger en hel del 😍
Trodde först att jag gjorde fel när jag blandade smeten men efter att ha vispat ägg och socker iv30 minuter blev den lika vit och fluffig som i din video 👍
Fantastiska recept du lägger upp.
Åh vad glad jag blir, tack snälla! 😍
Hej! Tänkte göra denna tårtan i nästa vecka. Om jag gör den dagen innan, ska jag avvakta med marsipanen tills samma dag eller kan jag göra den helt klar dagen innan med även marsipanen (samt ha bakpulver i kylen för att den inte ska bli klibbig som du skrev som ett tips) ? Ska bli kul att testa denna tårta!!😊
Har gjort denna två gånger nu! Bottnen blir helt fantastis1k (Jag fuskar dock med marsipanen och köper ett färdigt lock..) Du bakar MAGI!
Hej hej, förlåt för sent svar! Vad kul att du gillar den 😍 Tack fina!
Hej jag har tre frågor. Kan man ha vaniljstång i vaniljkrämen? Funkar det att använda fädrigkavlat marsipanlock? Om man är oroliga att botten inte blir hög, så som några andra kommentarer skrivit, kan man ha i bakpulver då eller rekommenderar du inte det? Ifall det går när ska man ha i det då? 🥰
Kan man göra tårtbotten dagen innan?
Går jättebra! 💕
Jag ska göra denna tårta till min sons dop på lördag, kan jag baka den helt klart dagen innan? Isåfall ska jag förvara den i kylskåpet med plast över eller utan plast och med bakpulver i kylskåpet?
Hejhej! Det funkar utmärkt men plasta inte in den marsipantäckta tårtan men däremot är det super att ha ett glas med bakpulver bredvid tårtan 🙂
Är det maizena majsstärkelse eller ljus eller mörk till tårtbotten? Tänkte överraska min pappa på 65-årsdagen 😍
Hejhej! Det är majsstärkelse du ska använda 🙂 Hoppas att tårtan ska smaka och att din pappa får en fin födelsedag!
Åh vad jag önskar att jag hade beställt marsipan istället för att ta ett färdigt lock (vad de hade i butiken). Locket täckte inte tårtan och var inte alls följsam. Men tårtbaket gick suveränt fram till marsipanen. 😂🙌
Hejhej,förlåt för sent svar! Åh! Bättre lycka nästa gång 🤩 Hoppas att det smakade ändå
Ska baka denna eller variant till 3-årsdagen då det bestämt beställts en prinsesstårta 👌🏻 däremot behöver vi hoppa över äggen. Jag brukar byta mot kikärtsspad vilket funkar fint, men har du några bra tips för vaniljkrämen?
Tack för detta underbara recept, gjordes idag till mon brors födelsedag. Godaste prinsesstårta jag gjort!
Hejhej! Åh, tack själv. Vad glad jag blir att ni gillade den! Grattis i efterskott till brorsan! 💕
Heej!☺️
Varifrån rekommenderar du att man ska köpa marsipan?
Jag brukar köpa marsipan av märket Örebro-marsipan 🙂 Finns både online och i välsorterade matbutiker.
Den bästa prinsesstårtan jag ätit!!!
Åh, vad glad jag blir att du gillar den! 😍
Bakade prinsesstårta för första gången till ett kalas och det blev så himla bra! Jättegod och uppskattad av hela familjen 🙂 Tack för så bra instruktioner och guld värt med videon!
Vad glad jag blir att det blev lyckat och att ni gillade den 🥰 Tack själv!
Hej
Kan man göra vaniljkrämen en dag innan man gör tårtan?
Det går bra! Förvara den lufttät i kylskåpet ☺️
Tårtan blev jättegod! Men var tog vaniljkrämen vägen? Den syntes inte så där tydligt som den gör på din tårta… var kan ha gått snett?
Vad kul att du tyckte om tårtan! Det är lite olika saker som kan ha påverkat vaniljkrämens tjocklek i tårtan: hur stor var din form? hur stora var äggen? 🙂
Hej! Fick en fin och hög tårtbotten men jag kan känna en äggdoft och smakde lite försiktig och känner äggsmak. Är det så det ska vara? Vad kan man göra för att rädda tårtan, känns lite synd att behöva kasta den och göra en ny. Jag såg även till att sockret var helt färdig vispat tillsammans med äggen precis som det står i din beskrivning.
Hejhej! Vi är alla olika känsliga för äggdoft. Är det så att det beror på detta så kan du helt enkelt minska mängden ägg eller använda ägg av mindre storlek 🥰
Jag har läst att man kan lägga något mellan marsipanen och grädden för att den inte ska bli svettig. Vad rekommenderar du? Att lägga nåt mellan eller bara köra på med marsipan direkt på grädden? 😊
Om du ska transportera tårtan eller om det är väldigt varmt ute så kan du pensla ett tunt lager neutral olja på den sidan av marsipanen som ligger mot grädden 🥰
Ser helt underbart gott ut 😍😋
Vad kan man använda istället om man inte har potatismjöl?
Tusen tack! Majsstärkelse går bra 🙂
Idag ska jag testa att göra din prinsesstårta men dock hade jag mina springformar i lägenheten i stället för i huset. Jag ska göra tårtbottnarna i en pajform och jag har fått samma konsistens som du har vid starten så än så länge ser allting bra ut (när jag tittar i ugnen).
Jag har gjort vaniljkrämen och hallonsylten från grunden. Sedan ska jag vispa grädden och montera ihop tårtan. Därefter får vi se om maken blir nöjd vilket han oftast är när jag bakar något :-).
Spännande ska det i alla fall bli. Det blir min första klassiska tårta som jag gör så jag håller tummarna.
Det är bra att receptet var kopplat till en video och bilder. Ibland lär man sig bäst när det finns något visuellt att titta på.
Vad kul att du gillar receptet, berätta gärna hur det smakade! 🥰
Tårtan smakade precis som när du köper en klassisk princesstårta. Den gick verkligen hem. Den kommer jag definitivt göra om igen.
Tack för dina bakverk och de pedagogiska inslagen! Jag vet hur viktigt det är eftersom jag själv arbetar som lärare.
Tyckte det blev en god botten, fick feeling så gjorde en liten till😀😜
Testade utan bakplåtspapper o därför föll lite av på kanterna men inget som kommer stt synas😉
Hej Camilla!
Kan man göra denna tårtan 1dag innan, eller kommer den vara torr när man bjuder på den då?
Hejhej! Den blir bara godare om man låter den stå i kylen över natten 🙂
Hej! Går tårtbottnarna att frysa? Vill förbereda så mkt som möjligt till sonens student. Har bakat denna tårta två ggr och det blev sjukt bra båda gångerna. Du är grym, Camilla. Älskar dina recept!
Hejhej, det går jättebra att frysa in bottnarna. Plasta in dem ordentligt! Tack fina du och grattis i förskott till sonens student. Lycka till! 😍
Hej! Skulle behövt göra en stor prinsesstårta. Kan man göra samma recept men använda en bakplåtsform?
Hejhej, kika gärna på detta recept: https://mykitchenstories.se/2016_october_prinsesstarta-i-langpanna-2/ 🥰
Hej Camilla,
Tänkte baka till sonens student men har en springform som är 28 cm i diameter. Hur mycket behöver jag dubbla tårtbotten för att få till det. Orsaken är att vi ska ha många gäster därför behöver jag större tårtor 🙂
Hejhej, kör x2 på allt! Lycka till och grattis till sonens student! 🥳
Älskar att baka dina recept. Hur långt typ ska man visp vispgrädde till tårta?
Vad glad jag blir! Tack 🥰 Du vispar grädden tills du ser fasta toppar, var försiktig så du inte råkar vispa för länge. Lycka till! ☺️
Verkligen den bästa tårta jag har gjort/ätit 😃 Föjlde receptet och byte vetemjöl till glutenfri mjöl och det blev alldeles perfekt! Alla tyckte att tårtan var konditori klass! Tack så mycket för receptet och tips!
Vilken fantastiskt fin tårta 😍 Vad glad jag blir att det blev så lyckat! Tack själv ❤️
Hej! Jag har bakat många tårtor i mitt liv men aldrig försökt mig på prinsesstårta. Provade ditt recept för första gången i mitt liv till ett familjekalas.
Gjorde den både gluten och laktosfri.
Den blev ljuvligt god tyckte alla, och jag har en familj med många duktiga tårtbagare.
Tack för ett bra recept och många bra tips!
Åh, vad glad jag blir att det blev så lyckat och uppskattat! Tack själv fina du! ❤️
Underbart god, men byter gärna hallonsylten till färska hallon alt blåbär.
Tack, vad kul att du gilla den! 😍
Har testat din recept och den var jättegod! Tack för den och jag ska använda mera av din recept! Härligt
Hejhej, tack snälla fina du! Vad glad jag blir att du gillade det 🥰
Om man ska göra tårtan dagen innan, kan grädden vara närmast marsipanen? Hört att de får Marsipanen att börja svettas. Så har alltid kört smörkräm närmast marsipanen. Men då blir de ingen riktigt prinsesstårta 🙂
Hej, har du några tips om man vill göra denna tårta fast med chokladbotten och glutenfri? Hur ska man tänka med mängden glutenfritt mjöl och kako? Har du några tips? 🙂 Tack för otroligt många fina och bra recept 🙂
Hejhej! Kika gärna på detta recept med tips på glutenfritt alternativ. Baka i så fall en tredjedel av receptet för att få en botten 🫶🏼
Kan man göra det dagen innan?