
Den godaste pepparkaksdegen är den du gör själv. Den kräver lite tid och tålamod men det är helt klart värt det!
Mina bästa tips för att lyckas med hemgjord pepparkaksdeg är att:
Låt degen ligga inplastad i kylen över natten! En kall pepparkaksdeg är superviktigt för att få till en lätthanterlig deg och riktigt fina pepparkakor.
Vill du hänga upp dina pepparkakor? Ett sugrör är din bästa vän! Stick ett hål på önskad plats innan du skjutsar in pepparkakorna i ugnen.
Vill du att pepparkakorna ska hålla sin fina form – kavla ut degen direkt på bakplåtspappret och stansa ut dina pepparkakor.
Förvara pepparkakorna på ett torrt ställe i en lufttät burk, på så sätt håller dem mycket längre!
Blir dina pepparkakor bubbliga? Pröva använda en kall bakplåt för att undvika detta.
Behöver du många hembakade pepparkakor men har ont om tid? Rulla ihop degen, ca. 10 cm i diametern, plasta in den ordentligt och låt den vila i kylen över natten. Sen är det bara att skära tunna skivor av degen och ställa dem på bakplåtspapper på en kyld plåt!
Vill du dekorera dina pepparkakor? Det är superenkelt att slänga ihop en hemgjord kristyr med detta grundrecept
Ingredienser:
1 äggvita, 4 dl florsocker och 1 tsk ättiksprit, 12%
Så här gör du:
Vispa ihop äggvitan, florsockret och ättikspriten fluffigt med hjälp av en elvisp. Önskar du olika färger på din kristyr så droppar du i några droppar hushållsfärg. Sedan är det bara att fylla en spritspåse och låta fantasin flöda!
Hej! Bor utomlands och har bara ljus sirap… Går det bra att använda den istället för mörka?
Det funkar
Vad betyder MALEN?
du skrev MALEN INGEFÄRA, MALAEN KANEL……..
Det betyder att den är i pulver, alltså inte kanelstång eller färsk ingefära
En fråga, kan jag genom att utesluta kanel och ersätta mörk sirap med ljus få en deg att göra andra figurer med? Vill alltså ha en ljus, lättkavlad deg att arbeta med.
Det kan man
Hej bor inte i Sverige har inte sirap vad kan jag anvanda istallet kanske honung tack.
Hur gör jag degen glutenfritt utan att tillsätta ägg?
Hur länge håller degen i kylskåpet?
Hej! Om man gör de glutenfria, när har man i äggen?
Hur länge kan man ha degen i kylen utan att den blir dålig?
Måste bara säga att denna deg är bäst Camilla, jag har provat 3-4 olika recept genom åren och detta blev så bra konsistens på degen efter att den fått vila i kylen över natten. Hade inte alla kryddor så tog en färdig pepparkskskryddpåse och lade till 2 tsk ingefära och hade bara ljus sirap hemma men det funkade fint. Mmmm säger vi här hemma.
jag undrar kan man halvera degen?
Det kan man
Hej! Hur länge håller sig degen i kylen?
Minst en månad
Hej, Jag har en fråga. Måste man ha vispgrädde?
Hejhej! Ja, det måste man <3
Hej!
Jag älskar dina recept! Du är så otroligt trevlig också
Kan man baka pepparkakshus med denna deg?
Hur länge kan man förvara degen i kylen? Tänker om man inte hinner/orkar baka upp hela på engång
Fanns de andra sätt att förvara degen på än med en massa plast?
I en stor lufttät burk av glas
Hej skulle man kunna använda färdig pepparkakskryddor? Om hur mycket skulle man ha då?
Hejhej! Det funkar utmärkt. Använd samma mängd som det är totalt med kryddor i receptet
Tack för ditt snabba svar
Hej skulle man kunna typ blanda alla kryddor tillsamans i vilken mängd man själv vill ha? Tex 2 skedar kanel 2 ingefära osv?
Hejhej! Det kan man
Hej jag var och handlade och insåg att jag glömde bikarbonat! Kan man göra utan? Eller funkar det med bakpulver?
Byt ut mot dubbelt så mycket bakpulver. Kommer ge en något blekare deg och lite eftersmak av bakpulver men annars funkar det
Hej! Tänkte testa att gör pepparkakorna glutenfria. I vilket steg ska jag ha i pofibret och äggen?
Kan man använda degen till att göra eget pepparkakshus? Kan man isåfall skippa kryddorna om den inte kommer ätas?
Jag bakade enligt det här receptet förra helgen och nu är det bara hälften av pepparkakorna kvar. Måste säga att de är fantastiskt goda. Degen var lite svår att kavla ut, jag fick ta i ordentligt! Men å andra sidan så borde jag tagit ut den ur kylskåpet tidigare. Figurerna håller ihop bra och går att flytta över till plåt utan att de knölar ihop sig. Tack Camilla för ett underbart recept och mycket uppskattade pepparkakor
Tycker det är lite missvisande när det står att socker, sirap, grädde och smör ska koka upp och sedan tas från plattan. För att sedan när man kollar på Youtube videon se att du kokar det ett tag samt säger att det ska koka ordentligt så sockerkristallerna smälter. Detta såg jag tyvärr efteråt och inte tänkte på när jag gjorde smeten så mina pepparkakor blev lite sockriga. Synd för smeten var väldigt god
En miss från min sida, tack för att du sa till! Nu är det ändrat i texten <3
Jättegoda och lättbakade pepparkakor, kanonrecept!
Fantastiskt lättarbetad och god deg
Smörblandningen skulle även vara perfekt som glaze till en mjuk kaka
Hejhej! Förlåt för sent svar, åh vad glad jag blir att du gillade den! Låter hur smarrigt som helst
Blev hur fantastisk som helst! Jag hade dock i en mindre deciliter mjöl i och hade i matskedar av kryddorna istället för teskedar, och degen blev så otroligt mumsig att det är som att jag köpt den i affären!
Har bott i Australien i 3 år så detta är perfekt för mig som har sån hemlängtan!
Hejhej! Förlåt för sent svar. Vad kul att du gillar! Wow, mums! Vilket toppentips <3
För att göra fullkornspepparkakor, tror du 50/50 vanligt vetemjöl och fullkornsvetemjöl blir bra?
Hm… aldrig testat faktiskt så vågar inte svara på vad som blir bäst men generellt suger fullkornsmjöl åt sig mer vätska än vanligt mjöl så man kan behöva justera mängden grädde i receptet.
Du är bäst
Du kan ju nästan allt om bakning.
Idag eller imorgon ska jag jöra degen, Zeinab 12år
Blev så bra
viken vispgrädde behöver man elr kan man andvända vilken som hälst
Minst 36% fetthalt behöver den ha
tack för receptet det var jätte gott.
Kan jag använda färdig pepparkakskrydda? Hur mkt isåfall?
Det funkar jättebra! Ha i lika mycket pepparkakskrydda som det är kryddor totalt i receptet
Hej Camilla kan jag ersätta Vispgrädde med mjölk har tyvär inte hemma grädde
Hej, dum fråga. Kan man ha i special vetemjöl istället för vanligt vetemjöl?
Hejhej Johanna, förlåt för sent svar! Finns inga dumma frågor
Vetemjöl special lämpar sig mer åt fluffiga degar, använd helst vanligt vetemjöl till kakor 
Men alltså WOW vilket bra recept! Superbra konsistens på degen och SÅ goda pepparkakor. Brukar inte gilla hemmagjorda lika mycket som köpta, men dessa smakar fantastiskt gott

Hur länge håller sig degen i kylen?
Bästa receptet någonsin


jag är tio och bakade helt själv
Går detta recept bra att använda till pepparkakshus?
Hur länge står sig degen om man inte vill baka ut allt på samma gång?
Hejhej! Packa in den tätt i plastfolie och i en lufttät burk så håller den sig fin i upp till 2 veckor i kylen och 3 månader i frysen!
Kan man frysa in degen? Hur länge håller den då?
Hej! Om du packar in den ordentligt i plastfolie så håller den sig fin i upp till 3 månader
Hej
Jag undviker gärna vitt socker då jag är gpg opererad och vill undvika dumpning
om jag vill e sätta det vita sockert med annat alt hur stor mängd ska jag ha då? Har (Honung, avsgesirap, dadel socker, björk socker och sötin strö hemma)
Tack älskar dina recept men vill ha mer sockerfritt

Hejhej! Hmm, jag tänker att du kanske kan byta ut sirapen mot samma mängd fibersirap och sedan byta ut sockret mot 1,5 dl sockersättning som till exempel Xylitol. Minska även mjölet med 1-2 dl. Du får knåda dig fram! Jag har dock inte testbakat med dessa substitut själv. Säg gärna till om du testar! Hoppas det ska smaka
Håller på med degen nu men är rädd att jag gjort fel… Ska “sockersmeten” svalna innan den blandas med mjölet och bikarbonaten? För min var väldigt varm, hoppas det inte påverkar bikarbonaten på något sätt…
Suveränt lättkavlad och knaprigt god. Hade i en påse färdig pepparkakskrydda
Kul att du gillade den! Tack