Min saftigaste chokladtårta

Fotograf: Ulrika Pousette

Det här inlägget är i annonssamarbete med Kökets kurser.

Inget slår en riktigt saftig chokladtårta som bara smälter i munnen. Idag bjuder jag er på mitt absolut bästa recept på en genomchokladig tårta. Eller okej, helt chokladig är den inte med tanke på den syrliga bärdekorationen. Men kombinationen är magisk! Bottnarna är sådär saftiga så att de bara smälter i munnen och man får inte nog. Varje gång jag bjuder på den här tårtan så får jag så mycket komplimanger för att den är så god! Så det har blivit lite av min paradtårta.

Tycker du om att baka tårta lika mycket som jag så tycker jag att du ska kika in på Kökets kurser där de har tagit fram en riktigt lärorik och rolig tårtkurs tillsammans med konditorn och tårtproffset Tea Malmegård. I Kökets tårtkurs får man lära sig att skapa många olika sorters tårtor men man får också mycket grundkunskap som gör att man kan lära sig att experimentera mer själv om man vill – att helt enkelt tänka som en konditor.

Kursen passar både den som är mindre van att baka och den mer erfarna tårtbagaren. Och i kursen ingår inte mindre än 50 recept, bara det är rätt fantastiskt! Köp kursen HÄR. När du väl köpt den så har du tillgång till den föralltid! Koden CAMILLA ger dig 50kr rabatt på kursen fram t om 29 mars.

Men åter till dagens tårta. Fyllningen till den här chokladtårtan är en cream cheese frosting med massor av choklad och det är tack vare färskosten i fyllningen och bären på toppen som den här tårtan blir så god och inte alls övermäktig. Receptet bakas i springformar med diameter på 23 cm, vilket ger en tårta på ca 10-12 riktigt generösa bitar.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Min saftigaste chokladtårta

Portioner: 10-12

Ingredienser

Bottnar till saftig chokladtårta:
5,5 dl vetemjöl
4 dl strösocker
3 dl kakao
3 tsk bikarbonat
1 msk vaniljsocker
1 tsk salt
2 dl neutral olja (raps-, mat-, eller solrosolja
3 dl vatten
3 dl mjölk
3 ägg

Chokladfrosting:
300 g mörk choklad (minst 70% kakaohalt
300 g mjukt, rumstempererat smör
600 g färskost
2 dl florsocker

Tips!

  • Gör tårtan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 7 dl glutenfri mjölmix.

Dela receptet

Portioner: 10-12st

Ingredienser

Bottnar till saftig chokladtårta:
5,5 dl vetemjöl
4 dl strösocker
3 dl kakao
3 tsk bikarbonat
1 msk vaniljsocker
1 tsk salt
2 dl neutral olja (raps-, mat-, eller solrosolja
3 dl vatten
3 dl mjölk
3 ägg

Chokladfrosting:
300 g mörk choklad (minst 70% kakaohalt
300 g mjukt, rumstempererat smör
600 g färskost
2 dl florsocker

TIPS!

  • Gör tårtan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 7 dl glutenfri mjölmix.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme). Fodra tre springformar med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Ta fram två stora bunkar. I den ena blandar du ihop vetemjöl, strösocker, kakao, bikarbonat, vaniljsocker och salt. I den andra bunken vispar du lätt ihop neutral olja, vatten, mjölk och ägg.
  3. Häll över innehållet i bunken med torra ingredienser i den andra bunken med blöta ingredienser. Rör försiktigt ihop alltsammans till en jämn chokladsmet.
  4. Fördela smeten jämnt i de tre formarna. Jag brukar använda ett dl-mått och lägga 1 dl smet i taget i varje form tills smeten är slut.
  5. Grädda en form i taget i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Låt kakan svalna lite innan du klickar ur den ur formen och låter svalna upp och er på ett galler. Upprepa för alla formar.
  6. Låt bottnarna svalna helt och hållet medan du gör chokladfyllningen.
  7. Grovhacka den mörka chokladen och lägg den i en värmetålig skål. Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten för att smälta chokladen. När chokladen smält tar du bort skålen från värmen och låter svalna helt och hållet.
  8. Vispa ihop smör och färskost krämigt med elvisp i en annan bunke. Tillsätt den avsvalnade chokladen och vispa lite till.
  9. Sikta ner florsockret och vänd försiktigt ihop till en jämn frosting med hjälp av en slickepott.
  10. Lägg frostingen i en spritspåse med rund, öppen tyll. Spritsa ett lager mellan alla bottnar, dekorera sedan med färska bär.
  11. Servera tårtan direkt eller förvara den i kylskåpet.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme). Fodra tre springformar med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Ta fram två stora bunkar. I den ena blandar du ihop vetemjöl, strösocker, kakao, bikarbonat, vaniljsocker och salt. I den andra bunken vispar du lätt ihop neutral olja, vatten, mjölk och ägg.
  3. Häll över innehållet i bunken med torra ingredienser i den andra bunken med blöta ingredienser. Rör försiktigt ihop alltsammans till en jämn chokladsmet.
  4. Fördela smeten jämnt i de tre formarna. Jag brukar använda ett dl-mått och lägga 1 dl smet i taget i varje form tills smeten är slut.
  5. Grädda en form i taget i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Låt kakan svalna lite innan du klickar ur den ur formen och låter svalna upp och er på ett galler. Upprepa för alla formar.
  6. Låt bottnarna svalna helt och hållet medan du gör chokladfyllningen.
  7. Grovhacka den mörka chokladen och lägg den i en värmetålig skål. Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten för att smälta chokladen. När chokladen smält tar du bort skålen från värmen och låter svalna helt och hållet.
  8. Vispa ihop smör och färskost krämigt med elvisp i en annan bunke. Tillsätt den avsvalnade chokladen och vispa lite till.
  9. Sikta ner florsockret och vänd försiktigt ihop till en jämn frosting med hjälp av en slickepott.
  10. Lägg frostingen i en spritspåse med rund, öppen tyll. Spritsa ett lager mellan alla bottnar, dekorera sedan med färska bär.
  11. Servera tårtan direkt eller förvara den i kylskåpet.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept

Dela receptet

4 31 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
243 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Maryama
Maryama
4 years ago

Hej jag vill baka den här tårtan och du använder bikarbonat och jag undrar om man kan använda istället något annat än bikarbonat?? kan man gör det eller måste det var bikarbonat?
 

Frida
Frida
Svara till  Maryama
1 year ago

Man kan byta till bakpulver (dubbelt upp) 👍❤

R.M
R.M
4 years ago

I think 3tsk bicarbonate for 5,5 mjöl is too much …

H.A
H.A
Svara till  R.M
4 years ago

Me too. I will try the recipe tomorrow and will see if it was a lot or not.
 

Lolo
Lolo
Svara till  H.A
4 years ago

How was it?

Mats Larson
Mats Larson
4 years ago

Tack! Väldigt enkel att göra, och alla blev nöjda. Jag gjorde inte fyllningen, för födelsedagsbarnet gillar inte färskost i frostingen.

Eleonor
Eleonor
4 years ago

Över god tårta

Sara
Sara
4 years ago

Kan man byta smör mot margarin?

Sara
Sara
4 years ago

Min frosting fick en lite sur eftersmak

mjauw
mjauw
Svara till  camillahamid
3 years ago

vad för färskost ska man använda?

Surah
Surah
4 years ago

Hur ska man göra ifall man bara vill ha en botten? (Bakar just nu, behöver svar fort om du ser detta):)

Ronja
Ronja
4 years ago

Hej Camilla jag undrar hur kan jag göra 2 botten istället för 3? Ska jag halva på receptet? Tacksam för svar 🙂

Michaela
Michaela
4 years ago

Hej,
Kan man göra denna med en springform som är 15 cm istället för 23? & hur gör jag sånna fall? 🙂

rand
rand
4 years ago

undrar hur mycket av ingredienserna man ska använda då man endast ska göra en botten dvs i en form?

Sandra
Sandra
4 years ago

Hej, jag gjorde denna tårta idag följde receptet till punkt.
Men ändå blev inte mina bottnar så höga ( använde mig av 23 cm springform) och frostningen bara rann ur spriten.
Vad kan jag ha gjort för fel? Har rätt varmt i lägenheten om de spelar roll.

Natalie
Natalie
4 years ago

Går det att frysa in tårtbottnarna om man inte hinner göra bottnarna när man ska ha tårtan?

Amal
Amal
4 years ago

Jag vill baka en mindre tårta i en springform på 15 cm, kan jag bara halvera detta receptet?

Soulaf
Soulaf
4 years ago

Hej
Vilken färskost använde du?

Hman
Hman
4 years ago

Ingen bakpulver?

Jojo
Jojo
Svara till  Hman
1 year ago

Bikarbonat är jästmedlet…..

Nicole
Nicole
4 years ago

Hej, går det att använda nånting annat en färskost, är mjölkintålerant. Svara kärna snart ska baka den idag🙂

Pamela
Pamela
4 years ago

Tårtan blev jätte god 😁, hur gör jag om jag vill byta ut kakaon mot ex vanilj??

IMG_20200829_195317.jpg
Chanel
Chanel
Svara till  Pamela
4 years ago

Hej,Hur gjorde du den guldig? 😍

Mary
Mary
4 years ago

Hej! Tror du jag kan använda en sån form?

ABEB97E8-731E-4B0D-99FE-D194BBBE5DB0.jpeg
Ebru Hashani
Ebru Hashani
4 years ago

Hej, min fråga är om man kan baka i en form och sedan bara dela den i hälften; dvs baka en tårta med 2 våningar bara?? Du gör ett grymt jobb

Emilia
Emilia
4 years ago

Salamo aleykom!
Hur blir denna tårta om den får stå i kyl över natten? 😊

Emina
Emina
4 years ago

Hej Camilla, jag har inte 3 former i samma storlek, kan man göra den i en större form, långpanna eller en lite mindre variant o sedan skära 3lika delar, självklart blir det inte en rund tårta, men mig gör det inget 🙂
Viktigaste är smaken 🙂

Hargeström Monadjemzadeh
Hargeström Monadjemzadeh
4 years ago

Hej! Vad hade du för smör? Är det vänlig eller osaltat smör. Tack

Hargeström Monadjemzadeh
Hargeström Monadjemzadeh
Svara till  camillahamid
4 years ago

Tack 😀.

Mira
Mira
4 years ago

Hej! Om man inte har 3 former för att grädda samtidigt, kan man få hälla upp smet och grädda en i taget och förvara resten av smeten i kylskåpet under tiden?

Raha
Raha
4 years ago

Hej Camila,
Kan man ersätta fyllningen mot mörk chokladganache?! Kommer det bli god samt fin med en sån här naked dekoration?!
Jag är lite osäker om färskost smaken 🙁
Tack på förhand!
Raha

Sinor
Sinor
4 years ago

Såååå enkelt att göra och så himla gott.

Mirma
Mirma
4 years ago

måste man 3 dubbla bottenreceptet för att få 3 bottnar eller delar man 1 sådan sats på 3 bottnar?

ålla
ålla
Svara till  Mirma
2 years ago

den blir tre du ska fördela smeten i 3 olika

Alex
4 years ago

Tack för receptet Camilla! Bästa tårtan jag nånsin gjort! Blev ännu bättre när den fick stå nån dag och gotta till sig 💓

Philip
Philip
4 years ago

Hej jag har en fråga hur många deciliter chokladsmet hade du i varje form.

Ronja M
Ronja M
4 years ago

Varför smakar smeten salt? Svara när du ser för att jag bakar nu.jag hade 1 tsk salt 🙁

Alaa
Alaa
4 years ago

kan man ersätta mörk choklad med marabou?

Angelica
Angelica
4 years ago

Går det att förbereda genom att baka bottnar och frysa in? Eller blir den torr då? 🤔

Minis
Minis
4 years ago

Hej Camilla!
Hur hög blir tårtan? Den ser ganska hög ut.. har bara en ”tårtförvarare” som är 16,5cm hög.. vill ha den ståendes över natten men vet inte hur jag ska gå till väga.. Du är bäst! Puss

Louise
Louise
4 years ago

Vad kan man använda istället för färskosten? Skulle bli glad om du svarade nu för att jag bakar just nu😊

Last edited 4 years ago by Louise
Gerd Ivarsdotter Åhgren
Gerd Ivarsdotter Åhgren
4 years ago

Så rolig att göra men tre bottnar blir för hög för min tårtförvaring även om jag har en extra hög. Lätt att göra och väldigt god

AnnaCarin Rydholm
AnnaCarin Rydholm
Svara till  Gerd Ivarsdotter Åhgren
4 years ago

Hej!
Jag minskade receptet med en tredjedel och gjorde två bottnar, väldigt smidigt och fick bra plats i min tårtbit.

Alice
Alice
Svara till  AnnaCarin Rydholm
4 years ago

Hej! Håller på med tårtan nu älskar choklad så den kommer nog bli väldigt god ( hoppas jag!!)
🍫💖
/ALICE

Rebecka
Rebecka
4 years ago

Hej Camilla, jag har plan att baka denna tårta, som förövrigt ser sjukt god ut! Och undrar nu hur jag gör med smeten, eftersom jag bara har en form i den storleken. Om jag gräddar det i en form, hur blir det med den övriga smeten, blir den bra av att stå? 🙂

Jennie
Jennie
3 years ago

Hej jag vill göra denna i 2 långpannor o sedan lägga dem på varandra alltså med 1 lager i mellan och ett lager uppepå med frostig . Hur förvarar jag den i kylen ? Täckt med plast? Behöver jag ändra receptet tänker den stora modellen långpanna 30 x 40

Noi
Noi
3 years ago

Tack för receptet.😊 Det var jättegott. Fick godkänt av min dotter som aldrig tycker inte om färskost. Lite sur smak av Philadelphia. Vet inte varför. Gjorde frosting 1/2 men 2dl florsocker( Fyllde fel) 😁 kollegor tyckte det smaka bra och inte för sött. Tårtbotten använde jag ett annat recept pga. lite bråttom 😅 testat innan leverans en 12person tårta till kunder innan nyår. Jag är inte glad med choklad men din receptet vänder mig 😊 ❤

20201123_150231.jpg
Jennifa
Jennifa
3 years ago

Hej!

Måste man använda sig utav mörkchoklad? Eller kan man ha ljusare? Funkar det ändå? 🤗

Saranda
Saranda
3 years ago

Det var perfekt

Justyna Raza shah
3 years ago

Hej hur gör jag om jag vill byta ut choklad mot vanilj?? Jag blir så inspirerad av att se hur du bakar jag har gjort den tårtan nu 10 gånger och den är så himla go men skulle vilja prova göra samma men vanilj istället du är grym all kärlek och kramar till dig

Ronja Bångvall
Ronja Bångvall
3 years ago

Hej, kan man göra tårtbotten i assistenten? 😃

Emma
Emma
3 years ago

Hej! Kan man göra tårtan i långpanna? Ska göra siffertårta men vill göra på detta receptet

Freja
Freja
3 years ago

Hej. Kan man göra dessa bottnar fast ljus och inte choklad smak? Och hur gör jag då?

Felix
Felix
3 years ago

den vart massiv haha, den var så tung så att den gled o inte ville vara rak, tillslut så gick mitten delen av för att biten ovanpå var så tung. Den vart inte så vacker som din haha, men den är väldigt god! Om jag gör denna igen så ska jag använda en sprits, har aldrig införskaffar en sådan, men det kanske är på tiden

Marwa
Marwa
3 years ago

Hej Camila jag bakar just nu och märkte att jag bara har 200 g choklad till frostingen så hur ska jag ändra på receptet med de andra ingredienserna

Sila
Sila
3 years ago

Hej!
Godaste tårtan!
Men jag undrar om man kan göra tårtbotten utan kakao?

Nesse
Nesse
3 years ago

Hej, går det att byta ut olja till smör istället?

Marina
Marina
3 years ago

Hej.Tack för receptet!Tårtan var väldigt god!Dessvärre sprack mina tårtbottnar efter att tårtan har stått i kylen under natten.Är det något jag har gjort fel?

Monica
Monica
3 years ago

Hur långt i förväg kan man baka tårtbottnarna?

Emilia Z
Emilia Z
3 years ago

Gjort denna en gång förut, då blev den väldigt osöt, så hade i mycket mer florsocker i frostingen denna gång. Ändå blev den ganska bitter och för syrlig i smaken. Inte särskilt söt. Behövs mer sötma för att balansera chokladsmaken, tycker jag. Väldigt fin konsistens på både frosting och bottnar dock, och mycket lätt och härligt recept.

Ms Lyckad
Ms Lyckad
Svara till  Emilia Z
3 years ago

Tips: Man kan använda chokladpudding som fyllning i tårtor.

Tips!

  • Gör tårtan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 7 dl glutenfri mjölmix.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?