Lyckas med franska macarons varje gång!

25 röster

macarons1

Det är lite med skämskudde över ansiktet som jag publicerar det här inlägget, typ två år efter att jag utlovat det. Jag har dragit mig lite för att skriva det här inlägget för att jag ville att det skulle vara helt perfekt innan jag tryckte på ”publicera”-knappen. Franska macarons är en riktigt goda marängkakor i mumsbitsformat som görs på mandelmjöl. Frasig utsida och härligt mjukseg insida. De är helt fantastiska eftersom att de går att färga i alla möjliga färger och smaksätta med alla möjliga smaksättningar. MEN! Det är en småkaka som behöver lite mer kärlek än andra kakor. De är egentligen inte så svåra, särskilt inte om man bara är är lite nogrann.

I det här inlägget kommer både dela med mig av ett grundrecept på franska macarons och mina tips för att du ska lyckas första gången och alla gånger därefter. Har du frågor eller tycker att något är oklart är det bara att lämna en kommentar nedan så hjälper jag gärna till!

Tips nummer 1 vill jag dela med mig av innan jag skriver ner receptet och det är att väga ingredienserna istället för att använda decilitermått. Ju noggrannare du är med att mäta upp ingredienser, desto mer säkrar du dig för ett perfekt resultat. Har du inte redan en hushållsvåg, så skaffa det! Det är en av de bästa köpen jag har gjort för att få önskat resultat i bakningen. Jag kommer ändå att skriva ingredienserna både i g och i dl.

Receptet ger ca 30-35 macarons (dvs. 60-70 marängkakor).

Ingredienser (macarons):

3 stycken stora rumstempererde äggvitor (Släng inte gulorna! de passar perfekt att göra egen vaniljkräm på)

50 g strösocker (0,5 dl)

200 g florsocker (3,33 dl)

135 g mandelmjöl (2,75 dl)

1 nypa salt

några droppar valfri pastafärg

macarons7.jpg

Gör såhär:

  1. Vispa äggvitorna till ett vitt, fast skum på medelhastighet. Tips nummer 2 är att använda en glas- eller metallskål när du gör detta. Med plastbunkar finns det risk för att beläggning finns kvar av det du hade i den innan, som en hinna eller i eventuella skåror i plasten som gör att du inte får till det där riktigt styva visptopparna.
  2. Tillsätt sedan strösockret och saltet, lite i taget, samtidigt som du vispar på medelhastighet. Marängsmeten är färdigvispad när sockerkristallerna smält och du har en blank smet.
  3. Vill du färga dina macarons så kan du göra det nu genom att ha i några droppar av valfri pastafärg. Tips nummer 3 är att ta någon droppe extra färg över den nyans du vill ha då den försvagas lite efter att macaronsen gräddats i ugn.

macarons8

4. Nu är det dags för typ ett av de viktigaste stegen i hela macaron-bakningen. Mandelmjöl och florsocker behöver blandas noggrant för att sedan (Tips nummer 4!) SIKTAS. En finmaskig sil har från och med numera blivit din allra bästa vän. Sikta allra helst mandelmjöl- och florsocker blandningen en extra gång innan du siktar ner den i marängsmeten.

5. Nästa steg är avgörande för om du får de så kallade ”fötterna” på macaronsen eller inte. Franska macarons karakteristiska utseende är just den skrovliga kanten (”fötter”) som kakorna får under gräddning. Tips nr 5 är att försiktigt vända ihop smeten med hjälp av en slickepott. Vänder du för lite så kommer du få platta kakor som spricker i ugnen och vänder du för mycket så kommer du inte att få de där fötterna som gör dessa kakor till just macarons! Du vet att du har vänt samman smeten tillräckligt länge när du lyfter slickepotten ur smeten och när den ringlar ner så tar det några sekunder innan mönstret från att smeten ringlat sig ner inte längre är tydligt. 

6. Därefter är det dags att hälla upp smeten i en spritspåse och spritsa ut dina macarons på en plåt med bakplåtspapper. Jag vill gärna ha lika stora macarons och det kan man åstadkomma på två sätt. Antingen införskaffar man en silikonmatta speciellt gjord för macarons eller så ritar du med hjälp av en mall ut lika stora cirklar på ett bakplåtspapper att ha som stöd när du spritsar ut smeten. En sådan bakmatta (ej sponsrad länk!), gör det såklart enklare eftersom att det tar en stund att rita ut cirklarna och de har en sån smart kant så att man verkligen får exakt lika stora macarons.

7. Vill du använda eget ritade cirklar på bakplåtspapper så rekommenderar jag att ”klistra fast” bakplåtspappret i bakplåten med lite macaron-smet så att du får en stabil yta att spritsa ut smeten på. När du spritsar ut smeten är det viktigt att tänka på att den flyter ut lite, så lämna lite marginal så att du inte fyller hela cirkeln på en gång. Tips nr 6 är att efter spritsning slå med plåten mot bordet/bänken, bestämt men inte alltför hårt. Dels så att dina macarons får en jämn och platt yta men också för att bli av med eventuella luftbubblor.

macarons2

8. Därefter är det superviktigt att inte hålla på att röra plåten för mycket. Tips nr 7 är att du nu behöver ge dina macarons en rejäl skönhetssömn på minst 1 timme, men ju längre tid de får stå och torka, desto bättre. Det här är också superviktigt för att få just det karakteristiska utseendet för en äkta fransk macaron!

9. Sätt ugnen på 160 grader (ej varmluft, utan över- och undervärme) och grädda dina macarons i mitten av ugnen ca 12 minuter. Låt kakorna svalna helt på plåten innan du fyller dem.

 

 

Förslag på fyllningar:

Författare: Camilla Hamid

Prenumerera
Notis om
guest
3 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Sabina
Sabina
7 månader sedan

Kan man ersätta mandelmjöl med vanligt pga. allergi?

Lovisa
Lovisa
22 dagar sedan

Alltså wow!!! Har gjort macarons en del gånger men aldrig har de blivit såhär bra? Trodde de skulle bli bra eftersom det är Camilla Hamids recept men de blev ännu bättre än så!!

3
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x