Chokladmacarons – macarons med choklad & kola

24 röster
macarons
Ljuvliga macarons med smak av choklad och kola.

Macarons är ett franskt bakverk i form av dubbla mandelmarängkakor med fyllning. En omtalad kaka inte bara för att den är väldigt god och vacker utan också för att den anses vara ett av de svåraste bakverken att göra.

Och jag håller med. Macarons kan vara rätt svåra och pyssliga och göra om man inte håller tungan rätt i mun. Tålamod och övning är de viktigaste faktorerna för att lyckas.

Dessutom finns det väldigt många olika sätt att göra macarons på. Jag har tidigare visat ett sätt som var det absolut första tillvägagångssättet som jag lärde mig. Med tiden har jag testat på fler varianter och just för chokladmacarons tycker jag att denna variant som mina chokladmacarons är gjord på med sockerlag funkar bäst. Det går dessutom betydligt snabbare att göra än de tidigare macaronsen jag visat.

Receptet ger 50 stycken macarons – chokladmacarons med kola.

Mjölkchokladganache:

200 g mjölkchoklad

15 g smör

2 krm salt

1 dl vispgrädde

Chokladmacarons:

160 g (2,75 dl) florsocker

170 g (3,5 dl) mandelmjöl

45 g (1 dl) kakao

144 g äggvita (äggvita från ca 4 medelstora ägg, storlek M eller 1,25 dl)

210 g (2,25 dl) strösocker

70 g (0,75 dl) vatten

Fyllning:

1/2 burk karameliserad mjölk à 397 g

Steg för steg – video på hur man gör macarons!

Gör såhär:

  1. Börja med att göra mjölkchokladganachen, då den behöver en stund på sig att tjockna.
  2. Finhacka mjölkchokladen (alternativt använd chokladknappar) och lägg i en värmetålig bunke av glas eller metall tillsammans med smöret.
  3. Värm upp grädden i en kastrull bara precis tills den är påväg att börja koka. Häll den varma grädden över chokladen och låt stå i 5 minuter innan du försiktigt rör om till en jämn chokladsmet. Låt stå i kylskåpet för att tjockna medan du gör macarons.
  4. Sätt ugnen på 170 grader (över- och undervärme) och täck två plåtar med bakplåtspapper.
  5. Ställ en finmaskig stil över en bunke och ha ner florsocker, mandelmjöl och kakao i silen. Sikta ner ingredienserna ner i bunken. Gör dig av med eventuellt stora bitar som bli kvar i silen. Dessa vill du inte ha ner i smeten för då får du skrovliga istället för släta macarons.
  6. Tillsätt hälften av äggvitan, ovispad, i bunken och blanda ihop till en tjock och kladdig smet. Ställ åt sidan.
  7. Vispa resten av äggvitan till ett vitt och fast skum i en bunke med hjälp av en elvisp eller hushållsassistent.
  8. Koka upp strösocker och vatten i en kastrull till 120 grader. Häll ner sockerlagen försiktigt, lite i taget i äggvitevispet samtidigt som du vispar på hög hastighet hela tiden. Sakta men säkert kommer du att få en tjock maräng.
  9. När du haft i all sockerlag är det bara att fortsätta vispa på medelhastighet tills undersidan av bunken svalnat och du fått en seg och blank marängsmet.
  10. Vänd ner lite av marängsmeten i taget i blandningen med mandelmjöl och kakao med hjälp av en slickepott. När du haft i all marängsmet kommer du att få en segflytande smet.
  11. Fäst en rund tyll med en öppning på 0,5 cm på en spritspåse och fyll spritspåsen med macaron-smeten. Spritsa ut smeten till runda kakor med diameter på 2-3 cm på plåtarna med bakplåtspapper. Ha i åtanke att smeten flyter ut lite grann efter att du spritsat ut den så spritsa mindre kakor än vad du vill ha dem sedan.
  12. Slå plåtarna en i taget, bestämt med försiktigt (se videon ovan), mot köksbänken några gånger så att du blir av med eventuella luftbubblor i kakorna (en del syns inte förrän du slår plåten mot bänken så gör detta även om du inte ser några).
  13. Grädda dina macarons, en plåt i taget, i mitten av ugnen i ca 12-14 minuter. Låt kakorna svalna helt och hållet på plåten innan du fyller dem med mjölkchokladganache och kola (se videon ovan för att se hur jag gör).
  14. Servera direkt eller förvara i en lufttät burk i kylskåpet.
Prenumerera
Notis om
guest
4 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Hadicha Asqarbekova
Hadicha Asqarbekova
1 månad sedan

💖😍 gottt

Rita
Rita
1 månad sedan

Hej! Det står ” Låt stå i rumstemperatur i kylskåpet för att tjockna medan du gör macarons.”
Ska det vara kylskåp eller rumstemperatur? Ser fram emot att testa!

Alma
Alma
1 månad sedan

Nästa kan väl vara Pistacchiofyllning 🙏🏼🤗

4
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x