Chokladmacarons – macarons med choklad & kola

Ljuvliga macarons med smak av choklad och kola.

Macarons är ett franskt bakverk i form av dubbla mandelmarängkakor med fyllning. En omtalad kaka inte bara för att den är väldigt god och vacker utan också för att den anses vara ett av de svåraste bakverken att göra.

Och jag håller med. Macarons kan vara rätt svåra och pyssliga och göra om man inte håller tungan rätt i mun. Tålamod och övning är de viktigaste faktorerna för att lyckas.

Dessutom finns det väldigt många olika sätt att göra macarons på. Jag har tidigare visat ett sätt som var det absolut första tillvägagångssättet som jag lärde mig. Med tiden har jag testat på fler varianter och just för chokladmacarons tycker jag att denna variant som mina chokladmacarons är gjord på med sockerlag funkar bäst. Det går dessutom betydligt snabbare att göra än de tidigare macaronsen jag visat.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

macarons

Chokladmacarons – macarons med choklad & kola

Portioner: 50

Ingredienser

Mjölkchokladganache:
200 g mjölkchoklad
15 g smör
2 krm salt
1 dl vispgrädde

Chokladmacarons:
160 g (2,75 dl) florsocker
170 g (3,5 dl) mandelmjöl
45 g (1 dl) kakao
144 g äggvita (äggvita från ca 4 medelstora ägg, storlek M eller 1,25 dl)
210 g (2,25 dl) strösocker
70 g (0,75 dl) vatten

Fyllning:
1/2 burk karameliserad mjölk à 397 g

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 50st

Ingredienser

Mjölkchokladganache:
200 g mjölkchoklad
15 g smör
2 krm salt
1 dl vispgrädde

Chokladmacarons:
160 g (2,75 dl) florsocker
170 g (3,5 dl) mandelmjöl
45 g (1 dl) kakao
144 g äggvita (äggvita från ca 4 medelstora ägg, storlek M eller 1,25 dl)
210 g (2,25 dl) strösocker
70 g (0,75 dl) vatten

Fyllning:
1/2 burk karameliserad mjölk à 397 g

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Börja med att göra mjölkchokladganachen, då den behöver en stund på sig att tjockna.
  2. Finhacka mjölkchokladen (alternativt använd chokladknappar) och lägg i en värmetålig bunke av glas eller metall tillsammans med smöret.
  3. Värm upp grädden i en kastrull bara precis tills den är påväg att börja koka. Häll den varma grädden över chokladen och låt stå i 5 minuter innan du försiktigt rör om till en jämn chokladsmet. Låt stå i kylskåpet för att tjockna medan du gör macarons.
  4. Sätt ugnen på 170 grader (över- och undervärme) och täck två plåtar med bakplåtspapper.
  5. Ställ en finmaskig stil över en bunke och ha ner florsocker, mandelmjöl och kakao i silen. Sikta ner ingredienserna ner i bunken. Gör dig av med eventuellt stora bitar som bli kvar i silen. Dessa vill du inte ha ner i smeten för då får du skrovliga istället för släta macarons.
  6. Tillsätt hälften av äggvitan, ovispad, i bunken och blanda ihop till en tjock och kladdig smet. Ställ åt sidan.
  7. Vispa resten av äggvitan till ett vitt och fast skum i en bunke med hjälp av en elvisp eller hushållsassistent.
  8. Koka upp strösocker och vatten i en kastrull till 120 grader. Häll ner sockerlagen försiktigt, lite i taget i äggvitevispet samtidigt som du vispar på hög hastighet hela tiden. Sakta men säkert kommer du att få en tjock maräng.
  9. När du haft i all sockerlag är det bara att fortsätta vispa på medelhastighet tills undersidan av bunken svalnat och du fått en seg och blank marängsmet.
  10. Vänd ner lite av marängsmeten i taget i blandningen med mandelmjöl och kakao med hjälp av en slickepott. När du haft i all marängsmet kommer du att få en segflytande smet.
  11. Fäst en rund tyll med en öppning på 0,5 cm på en spritspåse och fyll spritspåsen med macaron-smeten. Spritsa ut smeten till runda kakor med diameter på 2-3 cm på plåtarna med bakplåtspapper. Ha i åtanke att smeten flyter ut lite grann efter att du spritsat ut den så spritsa mindre kakor än vad du vill ha dem sedan.
  12. Slå plåtarna en i taget, bestämt med försiktigt (se videon ovan), mot köksbänken några gånger så att du blir av med eventuella luftbubblor i kakorna (en del syns inte förrän du slår plåten mot bänken så gör detta även om du inte ser några).
  13. Grädda dina macarons, en plåt i taget, i mitten av ugnen i ca 12-14 minuter. Låt kakorna svalna helt och hållet på plåten innan du fyller dem med mjölkchokladganache och kola (se videon ovan för att se hur jag gör).
  14. Servera direkt eller förvara i en lufttät burk i kylskåpet.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Börja med att göra mjölkchokladganachen, då den behöver en stund på sig att tjockna.
  2. Finhacka mjölkchokladen (alternativt använd chokladknappar) och lägg i en värmetålig bunke av glas eller metall tillsammans med smöret.
  3. Värm upp grädden i en kastrull bara precis tills den är påväg att börja koka. Häll den varma grädden över chokladen och låt stå i 5 minuter innan du försiktigt rör om till en jämn chokladsmet. Låt stå i kylskåpet för att tjockna medan du gör macarons.
  4. Sätt ugnen på 170 grader (över- och undervärme) och täck två plåtar med bakplåtspapper.
  5. Ställ en finmaskig stil över en bunke och ha ner florsocker, mandelmjöl och kakao i silen. Sikta ner ingredienserna ner i bunken. Gör dig av med eventuellt stora bitar som bli kvar i silen. Dessa vill du inte ha ner i smeten för då får du skrovliga istället för släta macarons.
  6. Tillsätt hälften av äggvitan, ovispad, i bunken och blanda ihop till en tjock och kladdig smet. Ställ åt sidan.
  7. Vispa resten av äggvitan till ett vitt och fast skum i en bunke med hjälp av en elvisp eller hushållsassistent.
  8. Koka upp strösocker och vatten i en kastrull till 120 grader. Häll ner sockerlagen försiktigt, lite i taget i äggvitevispet samtidigt som du vispar på hög hastighet hela tiden. Sakta men säkert kommer du att få en tjock maräng.
  9. När du haft i all sockerlag är det bara att fortsätta vispa på medelhastighet tills undersidan av bunken svalnat och du fått en seg och blank marängsmet.
  10. Vänd ner lite av marängsmeten i taget i blandningen med mandelmjöl och kakao med hjälp av en slickepott. När du haft i all marängsmet kommer du att få en segflytande smet.
  11. Fäst en rund tyll med en öppning på 0,5 cm på en spritspåse och fyll spritspåsen med macaron-smeten. Spritsa ut smeten till runda kakor med diameter på 2-3 cm på plåtarna med bakplåtspapper. Ha i åtanke att smeten flyter ut lite grann efter att du spritsat ut den så spritsa mindre kakor än vad du vill ha dem sedan.
  12. Slå plåtarna en i taget, bestämt med försiktigt (se videon ovan), mot köksbänken några gånger så att du blir av med eventuella luftbubblor i kakorna (en del syns inte förrän du slår plåten mot bänken så gör detta även om du inte ser några).
  13. Grädda dina macarons, en plåt i taget, i mitten av ugnen i ca 12-14 minuter. Låt kakorna svalna helt och hållet på plåten innan du fyller dem med mjölkchokladganache och kola (se videon ovan för att se hur jag gör).
  14. Servera direkt eller förvara i en lufttät burk i kylskåpet.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept

Dela receptet

3.5 4 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
83 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Vilhelm Krantz
3 years ago

Ser så gott ut!! Det här är verkligen ett recept som jag ska testa!!

Hadicha Asqarbekova
Hadicha Asqarbekova
3 years ago

💖😍 gottt

Rita
Rita
3 years ago

Hej! Det står ” Låt stå i rumstemperatur i kylskåpet för att tjockna medan du gör macarons.”
Ska det vara kylskåp eller rumstemperatur? Ser fram emot att testa!

Alma
Alma
3 years ago

Nästa kan väl vara Pistacchiofyllning 🙏🏼🤗

Lisa
Lisa
3 years ago

Hej! Går det att frysa in med fyllning eller blir det bara tokigt? 🙂

Petra
Petra
3 years ago

kan man byta ut mandelmjöl mot någonting annat?

Gabriella
Gabriella
3 years ago

Ett veganskt recept på macarons, vore guld 🙊!

Hannah
Hannah
3 years ago

Min sambo är allergisk mot mandel, finns det nått man kan ersätta mandelmjölet med som funkar lika bra?

Ali
Ali
3 years ago

Kan man dela in en blandning och göra flera olika sorters.?

Erik
Erik
3 years ago

Hej! Min dotter och jag blev nyfikna på att baka dessa. I receptet och videon nämner du “mjölkchoklad”, men vi undrar vilken sort vi ska handla. Mörk eller ljus?
Om inte annat får det bli denna som finns i min lokala butik:
“Odense Mörk Choklad passar dig som tycker lagom är bäst. Detta är mellanchokladen för dig som tycker 36% är för lite och 70% för mycket. Den lite rundare smaken av kakao går alltid hem.”

Erik
Erik
3 years ago

Värt att dela tillsammans med detta recept:
https://mykitchenstories.se/sotad-kondenserad-mjolk

Azra
Azra
3 years ago

Gärna hallon smak. Du är så duktig 👍♥️

Rebecca
Rebecca
3 years ago

Hur länge står de sig i kylen? 🥰

Nora
Nora
3 years ago

Kolan som är i mitten är det bara karamelliserad mjölk?

Angelica
Angelica
Svara till  camillahamid
2 years ago

Värmer du karamelliserade mjölken i vattenbad först eller går det bra att ta direkt från burken efter man öppnat den?

Jonna
Jonna
Svara till  camillahamid
1 year ago

Är det inte dulce de leche du använder?

Ylva
Ylva
3 years ago

Tack fina Camilla 🌞🥰🙆‍♀️ nu har jag bakat med dig på Youtube så trevligt och jag är jättenöjd med mina fina macrons ♥️♥️

Sara
Sara
3 years ago

Hej Camilla! Jag vill baka vita macarons, går det att följa detta receptet och bara ta bort kakaon eller vad gäller?

Sofia
Sofia
3 years ago

Jag längatar att göra mina choklad macarons

Linnea
3 years ago

Kan man ha ganachen till brownies?

Frida
Frida
3 years ago

Så bra recept! Har aldrig lyckats med macrons tidigare, men dessa blev perfekta.

16197181051026071888211105401422.jpg
Khadija
Khadija
3 years ago

Hej Camilla
Hur gjorde du mjölkchokladganache och kola?
Tack

Svetlana
Svetlana
3 years ago

Hej ska dom inte stå och “torka” lite innan dom ska in i ugnen….

Hejhej1
Hejhej1
3 years ago

Hej! Jag ville ha citron macarons istället, kan jag byta ut kakao med citron?

Elin
Elin
3 years ago

Det blir ingen smet när jsg blandar mjölet med hälften av äggvitan, mer dom smulor bara. Ska man möjligen ha i äggulorna också?

Kajsa
Kajsa
3 years ago

Våran smet blev stenhård och funkade inte alls. Vad är var det som gick fel? Vi gjorde exakt som receptet skrev men allt blev bara. Superdålig recept 🙁

Klara
Klara
3 years ago

Mina fick en ganska grynig yta, vad kan gått fel?

Milis
Milis
3 years ago

Inspirerande

Linn Liljeberg
Linn Liljeberg
2 years ago

Hur kan man göra om man inte har en temperaturmätare till sockret? ☺️

Maria
Maria
2 years ago

Hej!

Kan du ge ett grundrecept så man kan göra med andra smaker än choklad! Du är bäst föresten. Du har till och med fått mig att baka som inte ens kunde göra en kladdkaka innan.

Jill
Jill
2 years ago

Gjorde ditt recept i helgen och blev så himla nöjd och glad. Hur enkelt som helst att göra och de blev så fina. Rekommenderar att väga alla ingredienser så det blir rätt mängd.
Nästan så att man inte vill äta dem för att de blev så fina.
Tack för ett superbra recept

Amira
Amira
2 years ago

Hej Camilla jag skulle gärna vill ha macarons recept med passion smak plus fyllning

MVH Amira

Stina
Stina
2 years ago

Vart ska saltet i? Ska det i med smöret och chokladen o sen på med den varma grädden?

Maria
Maria
2 years ago

Äntligen ett recept som fungerar! Stort tack!

Weronica
Weronica
2 years ago

Kan man byta ut mandelmjölet då jag är allergisk?

Tina
Tina
Svara till  camillahamid
2 years ago

Kan det inte funka med kokosmjöl?? 🙂

Sofia
2 years ago

Bubbliga och platta

image.jpg
Mira
2 years ago

Hej! Jag testade att göra dessa macarons och jag följde precis allt du gjorde, det ända som blev fel var att de sprack i ugnen, jag vet inte vad jag gjorde fel eller vad som hände, men förutom det blev de supergoda, rekommenderar att testa! 😀
Jag läste också i kommentarerna och då såg jag att de inte skulle vila en stund, jag skulle sätta in de i ugnen men sedan behövde jag fixa något annat en stund (i 10-15 min). Jag undrar om det kanske var det som gjorde att de sprack?

Last edited 2 years ago by Mira
Rayaan
Svara till  Mira
2 years ago

Du jag tappade mina macarons i golvet så Mira tror inte det var så farligt😂

Marie Grönvold
Marie Grönvold
2 years ago

Jag och min 9 åriga dotter gjorde macarons för första gången. Det här var ett jättebra recept! Perfekt med video till också. Glömde dock saltet i ganachen. Det finns nog inte med under ”gör såhär”.
Tack för ett toppenrecept! 🙏🏻

Ida
Ida
2 years ago

Hej! ☺ Hur länge håller sig kakorna (utan fyllning i rumstemperstur)? ☺

Filippa
Filippa
2 years ago

Kan man göra en annan smak genom att bara byta ut nått?😍

Ronja
Ronja
2 years ago

Hur gör man om man inte tål mandel mjöl eller gluten?

Marita Anthoney
Marita Anthoney
2 years ago

Provade idag, katastrof!
Men jag vet felet!
När man ska ta halva äggvitorna till det torra så åkte säkert mer än halva, och då blir det för lite att vispa till marängen! (Vitorna bara gled iväg, utan möjlighet att stoppa dem!😂)
Får göra nytt försök en annan dag!

Angelica
Angelica
2 years ago

Vågade mig på i helgen att göra macarons, för första gången i mitt liv. Följde ditt recept och LYCKADES 🙂 Jag var i chock hihi, har alltid tänkt att det är för svårt att göra. Men det gick jättebra. Min familj fick smaka och de tyckte de var jättegoda! Jag kollade både på receptet flera gånger och såg din video. Bra information! Har dock en fråga, läst och sett fler videos som låter smeten vila ca 30 min direkt efter man spritsat ut dem på plåten innan man stoppar in dem i ugnen. Men detta receptet sa inget om det. Hur kommer det sig? 🙂

275148167_5316121508421805_8532245003530626561_n.jpg
Tanja Kazepis
Tanja Kazepis
1 year ago

Hej,
Kan man frysa in själva locken och fylla vid ett annat tillfälle? 🥰

Maria
Maria
1 year ago

Hej! Jag har läst båda dina macaronrecept och jag vill först testa dessa 🙂 Dock undrar jag om dessa inte behöver “skönhetssömnen” som du skriver att de andra gärna vill ha?

Luisa Sodini
Luisa Sodini
1 year ago

Vilka mått är det om man vill göra detta recept med hallonsmak😍

Malak
Malak
10 months ago

Hur blir kolan så mörk av bara karameliserad mjölk?

Lina Varhos
Lina Varhos
9 months ago

Hej! Bakade dessa igår! Lyckades från första gången! Nu har jag en fråga – om man vill baka macarons med andra smaker så vad ska man ersätta kakao med? Ska man ta mer mandelmjöl och lite färg/smak?

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?