Chokladmacarons – macarons med choklad & kola

113 röster
macarons
Ljuvliga macarons med smak av choklad och kola.

Macarons är ett franskt bakverk i form av dubbla mandelmarängkakor med fyllning. En omtalad kaka inte bara för att den är väldigt god och vacker utan också för att den anses vara ett av de svåraste bakverken att göra.

Och jag håller med. Macarons kan vara rätt svåra och pyssliga och göra om man inte håller tungan rätt i mun. Tålamod och övning är de viktigaste faktorerna för att lyckas.

Dessutom finns det väldigt många olika sätt att göra macarons på. Jag har tidigare visat ett sätt som var det absolut första tillvägagångssättet som jag lärde mig. Med tiden har jag testat på fler varianter och just för chokladmacarons tycker jag att denna variant som mina chokladmacarons är gjord på med sockerlag funkar bäst. Det går dessutom betydligt snabbare att göra än de tidigare macaronsen jag visat.

Receptet ger 50 stycken macarons – chokladmacarons med kola.

Mjölkchokladganache:

200 g mjölkchoklad

15 g smör

2 krm salt

1 dl vispgrädde

Chokladmacarons:

160 g (2,75 dl) florsocker

170 g (3,5 dl) mandelmjöl

45 g (1 dl) kakao

144 g äggvita (äggvita från ca 4 medelstora ägg, storlek M eller 1,25 dl)

210 g (2,25 dl) strösocker

70 g (0,75 dl) vatten

Fyllning:

1/2 burk karameliserad mjölk à 397 g

Steg för steg – video på hur man gör macarons!

Gör såhär:

  1. Börja med att göra mjölkchokladganachen, då den behöver en stund på sig att tjockna.
  2. Finhacka mjölkchokladen (alternativt använd chokladknappar) och lägg i en värmetålig bunke av glas eller metall tillsammans med smöret.
  3. Värm upp grädden i en kastrull bara precis tills den är påväg att börja koka. Häll den varma grädden över chokladen och låt stå i 5 minuter innan du försiktigt rör om till en jämn chokladsmet. Låt stå i kylskåpet för att tjockna medan du gör macarons.
  4. Sätt ugnen på 170 grader (över- och undervärme) och täck två plåtar med bakplåtspapper.
  5. Ställ en finmaskig stil över en bunke och ha ner florsocker, mandelmjöl och kakao i silen. Sikta ner ingredienserna ner i bunken. Gör dig av med eventuellt stora bitar som bli kvar i silen. Dessa vill du inte ha ner i smeten för då får du skrovliga istället för släta macarons.
  6. Tillsätt hälften av äggvitan, ovispad, i bunken och blanda ihop till en tjock och kladdig smet. Ställ åt sidan.
  7. Vispa resten av äggvitan till ett vitt och fast skum i en bunke med hjälp av en elvisp eller hushållsassistent.
  8. Koka upp strösocker och vatten i en kastrull till 120 grader. Häll ner sockerlagen försiktigt, lite i taget i äggvitevispet samtidigt som du vispar på hög hastighet hela tiden. Sakta men säkert kommer du att få en tjock maräng.
  9. När du haft i all sockerlag är det bara att fortsätta vispa på medelhastighet tills undersidan av bunken svalnat och du fått en seg och blank marängsmet.
  10. Vänd ner lite av marängsmeten i taget i blandningen med mandelmjöl och kakao med hjälp av en slickepott. När du haft i all marängsmet kommer du att få en segflytande smet.
  11. Fäst en rund tyll med en öppning på 0,5 cm på en spritspåse och fyll spritspåsen med macaron-smeten. Spritsa ut smeten till runda kakor med diameter på 2-3 cm på plåtarna med bakplåtspapper. Ha i åtanke att smeten flyter ut lite grann efter att du spritsat ut den så spritsa mindre kakor än vad du vill ha dem sedan.
  12. Slå plåtarna en i taget, bestämt med försiktigt (se videon ovan), mot köksbänken några gånger så att du blir av med eventuella luftbubblor i kakorna (en del syns inte förrän du slår plåten mot bänken så gör detta även om du inte ser några).
  13. Grädda dina macarons, en plåt i taget, i mitten av ugnen i ca 12-14 minuter. Låt kakorna svalna helt och hållet på plåten innan du fyller dem med mjölkchokladganache och kola (se videon ovan för att se hur jag gör).
  14. Servera direkt eller förvara i en lufttät burk i kylskåpet.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

77 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Vilhelm Krantz
1 år sedan

Ser så gott ut!! Det här är verkligen ett recept som jag ska testa!!

Hadicha Asqarbekova
Hadicha Asqarbekova
1 år sedan

💖😍 gottt

Rita
Rita
1 år sedan

Hej! Det står ” Låt stå i rumstemperatur i kylskåpet för att tjockna medan du gör macarons.”
Ska det vara kylskåp eller rumstemperatur? Ser fram emot att testa!

Alma
Alma
1 år sedan

Nästa kan väl vara Pistacchiofyllning 🙏🏼🤗

Lisa
Lisa
1 år sedan

Hej! Går det att frysa in med fyllning eller blir det bara tokigt? 🙂

Petra
Petra
1 år sedan

kan man byta ut mandelmjöl mot någonting annat?

Gabriella
Gabriella
1 år sedan

Ett veganskt recept på macarons, vore guld 🙊!

Hannah
Hannah
1 år sedan

Min sambo är allergisk mot mandel, finns det nått man kan ersätta mandelmjölet med som funkar lika bra?

Ali
Ali
1 år sedan

Kan man dela in en blandning och göra flera olika sorters.?

Erik
Erik
1 år sedan

Hej! Min dotter och jag blev nyfikna på att baka dessa. I receptet och videon nämner du ”mjölkchoklad”, men vi undrar vilken sort vi ska handla. Mörk eller ljus?
Om inte annat får det bli denna som finns i min lokala butik:
”Odense Mörk Choklad passar dig som tycker lagom är bäst. Detta är mellanchokladen för dig som tycker 36% är för lite och 70% för mycket. Den lite rundare smaken av kakao går alltid hem.”

Erik
Erik
1 år sedan

Värt att dela tillsammans med detta recept:
https://mykitchenstories.se/sotad-kondenserad-mjolk

Azra
Azra
1 år sedan

Gärna hallon smak. Du är så duktig 👍♥️

Rebecca
Rebecca
1 år sedan

Hur länge står de sig i kylen? 🥰

Nora
Nora
1 år sedan

Kolan som är i mitten är det bara karamelliserad mjölk?

Angelica
Angelica
Svara på  Camilla Hamid
6 månader sedan

Värmer du karamelliserade mjölken i vattenbad först eller går det bra att ta direkt från burken efter man öppnat den?

Ylva
Ylva
1 år sedan

Tack fina Camilla 🌞🥰🙆‍♀️ nu har jag bakat med dig på Youtube så trevligt och jag är jättenöjd med mina fina macrons ♥️♥️

Sara
Sara
1 år sedan

Hej Camilla! Jag vill baka vita macarons, går det att följa detta receptet och bara ta bort kakaon eller vad gäller?

Sofia
Sofia
1 år sedan

Jag längatar att göra mina choklad macarons

Linnea
1 år sedan

Kan man ha ganachen till brownies?

Frida
Frida
1 år sedan

Så bra recept! Har aldrig lyckats med macrons tidigare, men dessa blev perfekta.

16197181051026071888211105401422.jpg
Khadija
Khadija
1 år sedan

Hej Camilla
Hur gjorde du mjölkchokladganache och kola?
Tack

Svetlana
Svetlana
1 år sedan

Hej ska dom inte stå och ”torka” lite innan dom ska in i ugnen….

Hejhej1
Hejhej1
1 år sedan

Hej! Jag ville ha citron macarons istället, kan jag byta ut kakao med citron?

Elin
Elin
1 år sedan

Det blir ingen smet när jsg blandar mjölet med hälften av äggvitan, mer dom smulor bara. Ska man möjligen ha i äggulorna också?

Kajsa
Kajsa
1 år sedan

Våran smet blev stenhård och funkade inte alls. Vad är var det som gick fel? Vi gjorde exakt som receptet skrev men allt blev bara. Superdålig recept 🙁

Klara
Klara
1 år sedan

Mina fick en ganska grynig yta, vad kan gått fel?

Milis
Milis
1 år sedan

Inspirerande

Linn Liljeberg
Linn Liljeberg
1 år sedan

Hur kan man göra om man inte har en temperaturmätare till sockret? ☺️

Maria
Maria
1 år sedan

Hej!

Kan du ge ett grundrecept så man kan göra med andra smaker än choklad! Du är bäst föresten. Du har till och med fått mig att baka som inte ens kunde göra en kladdkaka innan.

Jill
Jill
1 år sedan

Gjorde ditt recept i helgen och blev så himla nöjd och glad. Hur enkelt som helst att göra och de blev så fina. Rekommenderar att väga alla ingredienser så det blir rätt mängd.
Nästan så att man inte vill äta dem för att de blev så fina.
Tack för ett superbra recept

Amira
Amira
1 år sedan

Hej Camilla jag skulle gärna vill ha macarons recept med passion smak plus fyllning

MVH Amira

Stina
Stina
1 år sedan

Vart ska saltet i? Ska det i med smöret och chokladen o sen på med den varma grädden?

Maria
Maria
1 år sedan

Äntligen ett recept som fungerar! Stort tack!

Weronica
Weronica
1 år sedan

Kan man byta ut mandelmjölet då jag är allergisk?

Tina
Tina
Svara på  Camilla Hamid
5 månader sedan

Kan det inte funka med kokosmjöl?? 🙂

Sofia
1 år sedan

Bubbliga och platta

image.jpg
Mira
1 år sedan

Hej! Jag testade att göra dessa macarons och jag följde precis allt du gjorde, det ända som blev fel var att de sprack i ugnen, jag vet inte vad jag gjorde fel eller vad som hände, men förutom det blev de supergoda, rekommenderar att testa! 😀
Jag läste också i kommentarerna och då såg jag att de inte skulle vila en stund, jag skulle sätta in de i ugnen men sedan behövde jag fixa något annat en stund (i 10-15 min). Jag undrar om det kanske var det som gjorde att de sprack?

Last edited 1 år sedan by Mira
Rayaan
Svara på  Mira
11 månader sedan

Du jag tappade mina macarons i golvet så Mira tror inte det var så farligt😂

Marie Grönvold
Marie Grönvold
11 månader sedan

Jag och min 9 åriga dotter gjorde macarons för första gången. Det här var ett jättebra recept! Perfekt med video till också. Glömde dock saltet i ganachen. Det finns nog inte med under ”gör såhär”.
Tack för ett toppenrecept! 🙏🏻

Ida
Ida
10 månader sedan

Hej! ☺ Hur länge håller sig kakorna (utan fyllning i rumstemperstur)? ☺

Filippa
Filippa
9 månader sedan

Kan man göra en annan smak genom att bara byta ut nått?😍

Ronja
Ronja
7 månader sedan

Hur gör man om man inte tål mandel mjöl eller gluten?

Marita Anthoney
Marita Anthoney
7 månader sedan

Provade idag, katastrof!
Men jag vet felet!
När man ska ta halva äggvitorna till det torra så åkte säkert mer än halva, och då blir det för lite att vispa till marängen! (Vitorna bara gled iväg, utan möjlighet att stoppa dem!😂)
Får göra nytt försök en annan dag!

Angelica
Angelica
6 månader sedan

Vågade mig på i helgen att göra macarons, för första gången i mitt liv. Följde ditt recept och LYCKADES 🙂 Jag var i chock hihi, har alltid tänkt att det är för svårt att göra. Men det gick jättebra. Min familj fick smaka och de tyckte de var jättegoda! Jag kollade både på receptet flera gånger och såg din video. Bra information! Har dock en fråga, läst och sett fler videos som låter smeten vila ca 30 min direkt efter man spritsat ut dem på plåten innan man stoppar in dem i ugnen. Men detta receptet sa inget om det.… Läs mer »

275148167_5316121508421805_8532245003530626561_n.jpg
Tanja Kazepis
Tanja Kazepis
3 månader sedan

Hej,
Kan man frysa in själva locken och fylla vid ett annat tillfälle? 🥰

77
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x